Vinterskoene jeg har testet fra VJ tidligere har hatt mye preg av orienteringssko. Minimalistiske sko med en smal passform og lite demping har gjort det til vinterløpesko som har vært veldig bra på korte og raske løpeturer på vinterstiene. Både VJ Ice hero og Sarva Devil har vært sko jeg har gledet meg over på dager når fart og presisjon har vært det jeg ønsket meg. På langturer eller veldig kalde dager har valget derimot ikke falt på disse.

Når VJ slapp sin vintersko nyhet var jeg spent. Dette skulle være en sko hvor VJ har tatt et stort steg bort fra orienteringskoen og over mot en mer klassisk løpesko, uten å miste orienteringsskoens grep.

Passform for vinterløpig

Dette er den første vinterløpeskoen fra VJ jeg har testet som har en passform tilpasset vinterløping. I motsetning til tidligere modeller, har VJ Ace en bredere passform og tåboks med god plass til tærne og tykkere sokker. Selv om dette er en bredere modell, sørger FITLOCK-systemet for at skoen kan strammes godt rundt foten, slik at den sitter som et skudd rundt midtfoten. Overdelen er i et vanntett materiale, men skal du være ute i snøen i mange timer må du regne med våte føtter likevel.

Løpsfølelse – Du glemmer at du løper med piggsko

VJ Ace er en sko som er laget med tanke på komfort. PerFOAMance-mellomsålen  gir rikelig med demping og returnerer samtidig energien godt. Skoen er som skapt for langturer på islagte stier og veier. Med sine 300gr, er VJ Ace litt tyngre enn de tidligere vinterløpeskoene fra VJ. Men det er de 40 grammene verdt 100%.

Som alle piggsko, føles det best å løpe med dem på rett underlag, altså snø og is. VJ Ace er så godt dempet at jeg i liten grad merker ubehag når jeg beveger meg på is og snøfri asfalt. Hadde det ikke vært på grunn av lyden av pigg mot asfalt, ville jeg ikke ha tenkt over at det var piggsko jeg løp med.

Skoen gir støtte og stabilitet, men med en høyere sko som er godt dempet, mister man naturlig nok litt kontakten med underlaget. Dette er ikke skoen jeg velger hvis jeg planlegger en rask løpetur på veldig tekniske stier vinterstid. Da faller valget på en lavere og mindre dempet vintersko som er skapt mer med tanke på presisjon og fart. Sjekk ut testen jeg tidligere har skrevet om VJ Ice Hero og Icebug Phyto 6 BUGrip.

VJ Ace fra siden og ovenfra

Stjerne-grep

VJ er kjent for grepet. VJ Ace er ikke noe unntak når det kommer til å gi et formidabelt godt grep. Du trenger ikke løpe med et hardt steg for å føle at du får feste når du løper med VJ Ace. De 17 stjerneformede piggene i karbonstål i kombinasjon med Superior Contact sålen med 4mm glugger, gir et grep du kan stole på både på is og snø. Stjerneformen på piggene har VJ tatt fra bilindustrien. Stjerneformen øker antallet hjørner og gjør at piggene graver seg lettere ned i isen.

Piggene er små, bare 1mm lange. Små pigger er på mange måter en fordel når det kommer til løping. At piggene er så små gjør at du i mindre grad merker at de er der – bortsett fra når du trenger dem, da merker du dem godt.

Likevel, piggene er korte og graver seg ikke like dypt ned i isen som brodder med med større pigger gjør. Noe som både er positivt og negativt. I bratte bakker med tykt lag av speilblank is foretrekker jeg brodder eller piggsko med større pigger som graver seg dypt ned i underlaget. Resten av tiden foretrekker jeg en sko som gir meg akkurat det grepet jeg trenger, uten at jeg må bruke energi på å trekke dem fri fra underlaget igjen.

Såle

Passer for det meste

Både lange og korte løpeturer på vinterføre. Passer like godt på vinterstien som på isete veier.

Tekniske facts

  • Drop: 8mm
  • Vekt: 300gr (str 42)
  • Grep på is: 9/10
  • Stabilitet: 7/10
  • Demping: 9/10
  • Løpsfølelse: 8/10
  • Passer til: Løping på is og snø, både på fortau og på sti. Passer for både lange og korte turer. En vinterløpesko med komfort i sentrum.