Vi har alle en favoritt-tid på året. Vinteren er kanskje ikke øverst på listen over topp 4 årstider. Spesielt hvis du ikke er en ski entusiast eller har andre vinteraktiviteter å se frem til. Men om du lar løperen i deg gå helt i dvale gjennom den lange norske vinteren kan det bli tungt å komme i gang igjen når våren igjen bringer bud om en ny løpesesong. Her er mine tips til vinterløping og hvordan du kan holde løpemotivasjonen oppe når nettene blir lange og kulda setter inn.

Foto: Ian Corless

Lag på lag

Å ha en god vinterløper garderobe, er nødvendig dersom du skal lykkes med vinterløpingen. Stikkordet er lag på lag. Det er bedre med flere tynne lag enn et tykt lag. Da blir det enklere å regulere temperaturen. Gå for merino eller et syntetisk materiale innerst som trekker fuktigheten bort fra huden. Ull er mitt førstevalg fordi det har en naturlig evne til å regulere kroppstemperaturen og holder deg varm selv om du blir våt. Deretter ett litt tykkere mellomlag i syntetisk materiale eller ull som isolerer. Det ytterste laget skal beskytte mot vind og vær. Det kan være en tynn og lett vind og vanntett jakke, eller en litt tykkere skalljakke. På de aller kaldeste dagene kan en tynn dunjakke eller et syntetisk alternativ brukes som et mellomlag nummer to, eller som ytterste lag hvis det ikke blåser eller er vått.

Foto: Ian Corless

Med merino sokker på føttene holder du deg varm selv når du løper i våt snø. På de kaldeste dagene kan det være lurt å bruke to lag med ullsokker der det ytterste laget er litt tykkere. Det finnes også vanntette sokker (sealskinz) som kan brukes om du skal ut å løpe i veldig våt snø. Men disse er tykke og kan føles litt ubehagelige ut å løpe med.

Mitt tips for å holde hendene varme er å bruke ull-liners innerst og votter som beskytter mot vind og fukt over. Om det er skikkelig kaldt eller hvis du fryser lett, kan termovotter brukes.

En buff eller to, gjerne i ull, vil holde deg varm rundt halsen og kan også trekkes over nese og munn. Forhindre varmetap fra hodet ved å bruke lue eller pannebånd og hetten på jakken.

Sko deg for vinterløping

Når det er isete og glatt underlag er det beste å løpe med piggsko. Brodder kan brukes, men gir ikke på langt nær samme løpsopplevelse. Det finnes mange bra piggsko på markedet. Velg en som passer din fot. Vær også klar over at det er forskjell på piggsko som brukes primært til å løpe vinterturer i terreng og på piggsko for asfaltløping. Skal du løpe mest på asfalt kan du trenge en mer dempet versjon enn om du skal løpe i snøen i skogen. For vintersko-tips se testene mine av VJ ACE, Icebug Pytho 6 BuGrip , Icebug Arcus BuGrip , Adidas Terrex Agravic Tech Pro og VJ Sarva Icehero.

Se og bli sett!

En god hodelykt er noe av det viktigste du har med deg på løpeturene i vinterhalvåret. Det gir trygghet, både fordi du kan se hvor du løper, men også fordi andre kan se deg.

En god hodelykt merker du nesten ikke at du har på. En lykt som brukes til løping må sitte godt på hodet og være stødig. Når du løper i terrenget er det også en fordel at du kan bestemme vinkelen på lykta etter terrenget og om det går oppover, bortover eller nedover. Det er mange hodelykter å velge mellom, men velger du en løpspesifikk hodelykt vet du at lykta er laget med tanke på hva en løper trenger. Og husk refleks! En god refleksvest for løpere gjør deg synlig for bilister selv i bekmørket.

Foto: Ian Corless

 Ro ned tempoet

Vinteren er en god tid for de lange rolige løpeturene. Fokuser på å forbedre utholdenhet fremfor fart. Tempoøkter og intervaller utendørs på vinterstid kan fort medføre både falluhell, strekk og ubehag fra luftveiene. Noen måneder med mange lange, avslappende løpeturer, gjerne i snø, klargjør kroppen for fart og spenning når våren kommer.

Foto: Ian Corless

Møllevariasjon

Innimellom frister det ikke å løpe ute, uansett hvor gode klær du har. Da kan mølla være et greit alternativ. Varier mølleøktene for å unngå å gå lei. Lek med fart og incline. Hva med å bytte ut kilometermålet med et høydemetermål neste gang du tar en mølleøkt? Se tips til mølleøkter her.

Foto: Ian Corless

Meld deg på et vinterløp

Å ha et løp å trene mot kan gi en skikkelig god motivasjonsboost, men du synes kanskje det er veldig langt til våren og løpsessongen starter for fullt igjen? Meld deg på et vinterløp da vel! Sjekk ut Silva Night Run, Winter Run og ikke minst Frozen Lake Marathon. Norge byr på noen skikkelig kule løpsopplevelser også vinterstid og folk reiser halve jordkloden rundt for å delta på et løp som Frozen Lake Marathon.

Frister det mer med sol og varme? Det finnes flere spennende løp i varmere strøk gjennom vinterhalvåret. Sjekk ut Trans Gran Canaria og The Coastal Challenge Costa Rica

Foto: Ian Corless

Gå vinteren i møte med et smil

Om du klarer å snu den lange norske vinteren til noe positivt for løpingen vil tida gå raskere. Jeg gleder meg alltid til vinteren. Når skogen forvandles til et vintereventyr med snødekte trær og frost. Blir det kaldt nok kan jeg løpe på isen på vannene. Da får jeg se skogen fra et annet perspektiv. Men jeg vet også at norsk vinter kan by på grå og våte vinterdager. Dager som gjør dørstokkmila ekstra lang. Da er det godt å tenke på at for hver gang du tar den turen i det møkkaværet, så bygger du ikke bare kondisjon. Du blir også en mer robust løper. Du blir herdet, slik at været du får servert på løpsdagene i sommerhalvåret ikke er så viktig. Da blir du ikke vippet av pinnen bare fordi YR melder om litt regn og vind når du skal løpe løpet som er ditt hovedmål for sesongen.

Foto: Ian Corless

 

All photos copyright www.iancorless.com all rights reserved.