Skoen Kelvin Kiptum brukte da han satte verdensrekord med 2.00.35 i Chicago Marathon tidligere i høst, kommer for salg i januar. Vi har testet den tredje versjonen av Alphafly fra Nike. 

Tekst: Jeff Dengate / Runner’s World US

Denne skotesten er opprinnelig publisert hos Runner’s World US. Les hele skotesten her!

Om du har sett nøye på elitefeltet i de store maratonløpene, vil du ha oppdaget en tydelig trend: Nike-sponsede eliteløpere som ikke heter Eliud Kipchoge (og nå Kelvin Kiptum), har valgt Nike Vaporfly når de skal konkurrere over 42 195 meter.

Det er oppsiktsvekkende at så mange av de raskeste løperne velger Vaporfly, når Alphafly var spesifikt designet for å være den optimale konkurranseskoen for lange løp på asfalt.

Dermed tok Nike sikte på å oppgradere Alphafly på en måte som fikk flere av deres egne utøvere til å velge den skoen på maraton. Har de lyktes? Det vil tiden vise. Men allerede i de seneste maratonløpene i høst har vi sett flere eliteføtter med Alphafly.

Foto: Trevor Raab

Nike Alphafly Next% 3

Pris: 3649,- NOK
Vekt (under testing): 227 gram (str 46 herre)
Vekt (oppført): 221 gram (str 42 herre); 176 gram (str 38 dame)
Sålehøyde:
Innenfor skoreglene til World Athletics (maks 40 mm)
Dropp: 8 mm
Demping: ZoomX-skum og to Zoom Air-elementer
Karbonplate: Flyplate i hele skoens lengde
Tilgjengelig fra: 01. januar 2024

Jeg mottok testparet av Alphafly 3 i slutten av november. Jeg tok skoene rett ut av esken og løp med dem i 6 kilometer, med en god porsjon av kilometerne i maratonfart, kun 24 timer etter en langtur på 22 kilometer. (Det er ikke noe jeg anbefaler, men det er prisen å betale når jeg får store skonyheter til testing.)

De beste oppgraderingene med Alphafly 3

Som med alle andre skonyheter, er vi alltid nysgjerrige på hva som har blitt forbedret. Derfor tok jeg kontakt med Bret Scoolmeester, Senior Product Director i Nike Running.

Bret fortalte at mandatet han og hans team jobbet etter var; «Hvordan kan vi lage en veldig god sko enda bedre? Og hvordan kan vi forbedre inntrykket av Alphafly for alle utøverne våre?»

– Vaporfly er en mer allsidig konkurranse- og treningssko som alle kan bruke på alt mellom 10 kilometer og maraton. Alphafly er ment for å være en spesifikk konkurransesko for maraton. Så vi spurte oss selv, hvorfor er det noen løpere som ikke velger Alphafly på løpsdagen?

Svaret mente Nike lå i disse fire nøkkelkvalitetene:

  1. Smidigere stegavvikling
  2. Re-designe skoens bue og forbedre stabiliteten
  3. Redusere vekt
  4. Opprettholde energiretur

En illustrasjon av hvordan de ulike lagene i Nike Alphafly 3 er satt sammen. Foto: Nike

Den mest åpenbare endringen handler om punkt nummer 1. Rent visuelt ser Alphafly 3 ut som en helt ny modell, med en heldekkende yttersåle. Tidligere versjoner av skoen har ikke hatt noe bak de to Zoom Air-putene. Nå strekker ZoomX-skummet seg over hele skoens lengde, også mellom gummisålen og Air-putene.

Utenom utseendet, vil du ganske raskt merke at skoen har fått en ny passform. Schoolmester sier de har endret skoens innsteg og gjort den bredere, for å forsikre seg om at overdelen ikke vil gnage og irritere mot vrista.

Bredere såleplattform

Stabiliteten har blitt bedre på to måter. Midtpartiet på skoen har blitt bredere som følge av mer skum. Nike har også utvidet karbonplatens form, som gir mening på papiret; En bredere såleplattform gir mer kontakt med asfalten, som resulterer i et mer stabilt fundament. En klar fordel både for mosjonister, men også eliteløpere som løper i høy fart inn i svinger.

– Alphafly 3 er åpenbart et supervåpen du henter frem når du skal prestere, sier Schoolmeester. – Men avhengig av hvem du er, så vil du bruke to, tre, fire timer i dem. Derfor er de nødt til å være ganske stabile og trygge, uten å ofre noe av de prestasjonsøkende elementene. Jeg har aldri sett et vakrere og mer effektivt løpesteg enn det Eliud Kipchoge har. Men til og med han trenger stabilitet etter 32, 33 kilometer.

Foto: Trevor Raab

Til tross for ekstra ZoomX-skum i mellomsålen og bredere såleplattform, har Nike klart å redusere vekten. I min størrelse 46 veier skoen 246 gram, sammenlignet med 280 i Alphafly 2.

Til sammenligning veier Adidas Adizero Adios Pro 3 272 gram i samme størrelse, ASICS Metaspeed Sky+ veier 241 gram, Nike Vaporfly 3 veier 232 gram og Saucony Endorphin Elite veier 244 gram. Så Alphafly ser kanskje tung ut, men den er helt i toppsjiktet med andre konkurransesko for maraton.

Et kjent ankepunkt mot disse skoene er holdbarhet. Det har vært snakk om at Adidas’ store nyhet på maraton Adizero Adios Pro Evo 1 mister respons og løpsfølelse allerede etter ett maratonløp, selv om Adidas selv fortalte meg at det ikke stemmer. Når det gjelder Alphafly 3, har Nike hatt testløpere som har løpt opp til 400 kilometer i skoen og fortsatt er godt fornøyd med responsen.

Mitt førsteinntrykk

Hallelujah! Passformen er kraftig forbedret. Overdelen på Alphafly 2 var stram, og gnagde hver gang jeg løp lenger enn 3-4 kilometer. Jeg ville aldri klart å løpe maraton med den versjonen. I tillegg var Alphafly 2 nærmest umulig å få foten nedi. Heldigvis er Alphafly 3 mye lettere å ta på seg – og skoen presser mye mindre mot foten.

Foto: Trevor Raab

Den nye buen i denne skoen vil også appellere til mange flere løpere. Den utvidede sålebasen føles mindre aggressiv mot min egen fotbue, som det ofte gjorde i forrige versjonen.

I mine øyne er det største førsteinntrykket at hælen og forfoten vet hva den andre gjør. I Alphafly 2 var de på en måte adskilt i landingen, som gjorde stegavviklingen mer kronglete enn fornøyelig.

Nå som midtpartiet på skoen er fylt opp med skum, føles det som at hele skoen går i samme retning, på samme tid, og at begge ender av skoen jobber sammen i harmoni.

Vil det påvirke prestasjonen? Det vet jeg ikke ennå. Men det er hvertfall en mindre ting å tenke på når jeg prøver å løpe fort. 

Foto: Trevor Raab

En åpenbar tanke jeg fikk da jeg løp ned under 4.00 min/km, var hvordan Air-putene føltes som et slags dreiepunkt under forfoten. Akkurat idet hælen min løftet seg fra asfalten, føltes det som skoen dyttet meg frem til tuppen av karbonplaten for å skyte fart videre. Den dyttende følelsen i konkurransesko som driver meg fremover liker jeg veldig godt.

Men det er en ting du ikke kommer til å få ut av hodet: Det er ingen tvil om at du løper i Alphafly, basert på lyden. Når du kommer løpende, høres det fortsatt som en hest som løper med hesteskoene på. Den høye lyden av Air-puter, ZoomX-skum og gummisåle som treffer asfalten følger deg i hvert eneste steg. Og det er ganske irriterende.

Nike har annonsert at Alphafly 3 kommer for salg 1.januar 2024.

Les mer om Nike Alphafly 3 her!