Vekk beina fra vinterdvalen med disse fartsfylte øktene.

Veronica Undseth er mellomdistanseløper for klubben BUL, og har en sesong med mange konkurranser på bane foran seg. Når det etter hvert nærmer seg sesong kjører hun 2–3 tempoøkter i uka for å komme i form, og vi har fått et innblikk i noen av favorittøktene.

Helt i kjelleren

Skal du konkurrere i sommer, og ønsker litt futt i beina, er disse øktene ypperlige å benytte seg av. Selv pleier Veronica å kjøre den siste hardøkta fem dager før selve løpet.

– Det er en økt hvor jeg går skikkelig i kjelleren. Tre dager før løpet har jeg en tempoøkt som ikke skal være så hard, men som vekker beina. Det kan være 6–8 drag på 200 meter i konkurransefart, forteller hun.

Veronica Undseth har en personlig rekord på 2.11 på den grusomme, men morsomme distansen 800 meter. Alle foto: Eivind Bye

Oppfordrer alle til å prøve 800 meter

800 meter er en klassisk og krevende friidrettsøvelse, men det er ikke dermed sagt at den kun er forbehold friidrettsutøvere. For gateløpsmosjonister er to runder rundt banen både utfordrende og morsomt.

– 800 meter er blant de tøffeste distansene å løpe på bane. Du skal både være utholdende, rask og tåle å løpe med mye melkesyre. Det er flere faser i løpet. For min del tenker jeg først på å få en god plassering i feltet, så kommer passeringene på de første 200 meterne, 400 meter og 600 meter. Etter det er det bare å gi alt å håpe på å ikke stivne helt i kroppen, smiler hun.

En nøkkel kan være å bryte løpet ned i mindre bestanddeler.
– Det å tenke at man har arbeidsoppgaver underveis kan være en distraksjon fra å kjenne på smerten det gir å løpe med så mye melkesyre i kroppen.

Det som kan være utfordrende på denne distansen er å klare å ligge i et felt med mange løpere.
– Det krever litt erfaring. Når man får til de passeringstidene man hadde satt seg som mål, og klarer å få til en spurt, så er denne distansen kjempemorsom. Grunnen til at jeg liker den så godt er at det skjer noe underveis i hele løpet, sier Veronica.

4 fartsøkter

På friidrettsbanen:

3 x 400 meter, 3 x 300 meter, 3 x 200 meter. Pause: 4 min, 3 min, 2 min
Denne økta kjører Veronica i konkurransefart, det vil si at det skal gå ganske fort. Det er gode pauser slik at man rekker å komme seg i pausen og være klar for å løpe fort på neste drag. Denne økta kan bli veldig hard om du åpner for hardt på 400-meterne, så det er lurt å løpe dem litt kontrollert slik at du har krefter igjen til å fullføre økta.

3 x 3 x 200 meter. Pause: 2min. Seriepause: 4 min
Denne økta kan man gjerne løpe litt progressivt. Det vil si at man løper 200-meterne cirka 1 sekund fortere i hver serie. Siste serie kan man gjerne løpe så fort man klarer. Dette er en av Veronicas favorittøkter, og hun råder til å bruke armene godt og jobbe helt inn til mål.

På grus/gress eller i terreng:

2 x 5 x 30 sek bakkedrag
Finn en bakke som ikke er altfor bratt. Første serie jogger du ned som pause. Så 4 minutter seriepause. Gå ned som pause på siste serie. Denne økten skal være progressiv. Det vil si at du skal klare å løpe den siste serien fortere enn den første.

8–12 x 60 sek (eller 300 meter på bane). Pause: 90 sek
Denne er fin som en litt lengre økt. Denne økta kjører også Veronica i konkurransefart (for 800 meter), så her går det også fort i svingene. Husk at du ikke skal pådra deg melkesyre. Det skal gå fort, men det skal være akkurat kontrollert nok til at du klarer å hente deg inn igjen i pausen.

*Husk alltid god oppvarming før, og nedjogg etter økta!

Les også: 4 tips til bedre fart og utholdenhet