Her får du tre treningsprogrammer som i løpet av ni uker vil forberede deg til halvmaraton. Vi kan nesten garantere suksess hvis du følger en av disse tre.

Men, en advarsel: Programmene tar utgangspunkt i et bestemt nivå. Vær derfor nøye med å velge det programmet som passer til deg. Deretter må du være åpen for å justere og tilpasse treningsprogrammet underveis.

Husk å lytte til kroppen din og ro ned hvis du har behov for det. Det er viktigere at du trener regelmessig, enn at du pusher deg selv for mye for å logge den siste kilometeren. Gjør også treningen til en del av de daglige rutinene dine, og legg inn treningsøktene i kalenderen din. Ikke glem å les instruksjonene. Hver treningsplan vil fortelle deg hvilket nivå du bør være på før du starter, og hva du skal forberede deg på før du løper.

På bildet ser du fra venstre Ruth Sandring, Marthe Kristine Myrhaug Lien, Daniela Verheyleweghen og Jan Olav Wilhelmsen.

HALVMARATON I SOMMER
Mange tusen løpere i Norge skal gjennomføre en halvmaraton en av de neste månedene. Det er blitt en utrolig populær distanse. Dobbelt så lang som 10km som gjør at du virkelig må trene for å kunne gjennomføre på en god måte. Halvparten av maraton som gjør at flere faktisk har muligheten til å gjennomføre. Runner’s World møtte fire av dem som skal ut på halvmaraton i sommer. Ruth, Marthe Kristine, Daniela og Jan Olav skal alle løpe et eller flere halvmaraton i sommer.

– Jeg elsker å utfordre meg selv både fysisk og psykisk, og debuterer på distansen med Birkebeinerløpet i juni. Jeg løper en del fra før, men har aldri løpt i et slikt arrangement tidligere, sier Marthe Kristine.

Daniela på sin side har gjennomført flere maraton, og vil nå løpe halvmaraton for å se hvor langt ned hun klarer å presse tiden.
– Jeg trener en god del annet enn løping også, som skøyter, rollerblades og styrketrening. Jeg håper jeg skal klare å bryte 1.50-grensa i Drammensløpet i september, sier Daniela.

Jan Olav satset på en god tid i Fredrikstadløpet i april.
– Jeg har alltid trent, men aldri vært veldig strukturert i løpetreningen min. Det skal jeg klare nå, sier Jan Olav.

Ruth sier at hun elsker å løpe, men at 10 km kan bli litt kort.
– Jeg er ikke noen sprinter og blir bedre jo lengre jeg løper. Ti kilometer blir for kort, mens full maraton er jeg litt usikker på om kroppen vil like, så da er halvmaraton helt perfekt, sier hun. Også Ruth løper Birkebeinerløpet i år.

TRENINGSPROGRAMMENE

Treningsplan 1
NIVÅ: DEBUTERE I HALVMARATON
MÅL: FULLFØRE LØPET
Dette er treningsplanen for deg som skal debutere i en halvmaraton. Målet er å fullføre løpet, uten tanke på tiden. Før du starter med dette programmet må du oppfylle et par krav.
Last ned TRENINGSPLAN 1

Treningsplan 2
NIVÅ: HAR LØPT HALVMARATON TIDLIGERE
MÅL: FORBEDRE TID OG TEMPO
Dette er treningsprogrammet for deg som har løpt jevnlig I flere år, er kjent med fartsøkter og intervaller, og løper rundt 40 til 50 kilometer I uka. Treningen vil hjelpe deg med å holde farten din oppe i en lengre periode.
Last ned TRENINGSPLAN 2

Treningsplan 3
NIVÅ: ERFARNE LØPERE
MÅL: PERSONLIG REKORD
Dette treningsprogrammet er ment for løpere med mange års erfaring og som løper ganske regelmessig. Hvis du har løpt halvmaraton tidligere – og kanskje til og med maraton – og har et snitt på 55 til 60 kilometer løping i uka de siste seks månedene, så er dette programmet for deg. Lange løp i din halvmaraton-fart vil hjelpe deg med å senke din personlige rekord.
Last ned TRENINGSPLAN 3