Det hender til og med for de mest ivrige løpere – mørke og kulde setter en stopper, barnepass, husarbeid, deadlines og overtidsarbeid tar all energi. Men ikke fortvil. Med en smart «kom i gang» trening og litt planlegging, kommer du enkelt i gang med løpetrening igjen. For hver løpeøkt du gjennomfører vil du føle deg piggere, sterkere og mer motivert for å løpe.

START ROLIG
Begynn forsiktig Bestem deg for å ta en kort runde annenhver dag, hvor du veksler mellom gange og løping i en fart som føles grei. Å løpe for mye for tidlig øker risikoen for skader på muskler og ledd, som behøver i alle fall et par uker for å venne seg til belastningen som løpingen medfører. Man mister dessuten lett gnisten hvis man kjører på for hardt i begynnelsen. Gled deg isteden over å ha kommet i gang, lytt til kroppen og la formen komme gradvis.

GÅ MER
Hvis ditt treningsopphold har vart mer en to uker burde du ha litt lengre gåpauser i begynnelsen og ikke fult så mange minutters løping som du løp før oppholdet ditt. Hvis du for eksempel brukte løpe mellom 5 – 8 minutter med 1 minutts gangpause, kan du nå løpe et par minutter og gå fort et par minutter osv. For å venne deg til løpingen igjen.

ØK GRADEVIS
Etter to uker kan du forlenge en treningsøkt eller to med 3-5 minutter. Fortsett slik til du klarer å gjennomføre 30 minutter sammenhengende.

Deretter kan du øke antall minutter du løper i forhold til gåpauser – eller alternativt forlenge den totale tiden av dine treningsøkter. Ikke øk både distanse og fart i samme treningsuke. Den progressive økningen i lengde og fart gjelder også deg som allerede løper 30 minutter sammenhengende.

SETT DEG ET MÅL
Det finnes ingen ting som er mer motiverende en å sette seg et mål med treningen. Det behøver ikke være noe storslaget, men det skal samtidig kreves en viss anstrengelse slik at du føler deg virkelig fornøyd når du har nådd målet ditt. Å satse langsiktig er i og for seg bra, men det er kanskje enda viktigere med små delmål for å holde treningsmotivasjonen oppe.

Det å bestemme seg for å løpe annenhver dag i to uker er et utmerket mål ettersom den regelmessige treningen venner både kroppen og hjernen til med løpingen igjen. Etter hvert som du blir sterkere kan du sette deg nye mål.