Dennis Kimetto fra Kenya knuste den tidligere rekorden som ble satt i Berlin i fjor (2.03.23 – Wilson Kipsang). I den samme løypen i Berlin løp Kimetto inn til 2.02.57, med en kilometertid på under 2.55. Det betyr en snittfart på 10km på 29.06, og under 70 sekunder per runde på en friidrettsbane. Emmanuel Mutai løp også under den gamle verdensrekorden i går med tiden 2.03.13.

Planlagt i lang tid
Jack Waitz er en av Norges fremste eksperter på maratonløping. Han er ikke overrasket over at 2.03-grensen ble brutt.
– Dette løpet har vært planlagt i lang tid, og jeg har lenge trodd at Kimetto skulle bli den neste rekordholderen. I 2012 satte Kimetto sin første verdensrekord på 25 km med tiden 1.11.18. I tillegg vant han maratonløpene i både Tokyo og Chicago i 2013. Rekorden i Berlin var bestilt, sier Jack.

– Skal denne rekorden forbedres må den løpes som Kimetto gjorde i Berlin. Det vil si å gjøre «hele løpet» fra 30km og inn. Kreftene må disponeres maksimalt, og løpet må løpes jevnt med en super avslutning, sier Jack.
Løpet i Berlin ble gjort unna på 61,45 på første halvdel, og 61,12 på andre halvdel. De 5km fra 30-35km ble løpt på 14.10.

Flere rekorder
Jack tror vi får se flere rekorder de nærmeste årene, men han tror det kommer til å gå fem til ti år før vi får se noen under to timer.
– Akkurat nå er det Kenyanerne som dominerer, men vi bør kanskje ikke vente lenger enn til Chicago Marathon i oktober før vi får se hvor stor framgang Keninesa Bekele har gjort siden Paris Marathon i april. Chicago er en raske løype, men har ofte varierende vær forhold. Det er ingen sjanse på rekord hvis ikke forholdene er optimale, sier Jack.

En annen dyktig løpetrener, Finn Kolstad fra Kristiansand Løpeklubb, er heller ikke overrasket over rekorden.
– Bredden i toppen har vært så stor de siste årene, med mange løpere som har vist at de kan løpe fort. Det handler om hard satsning over tid. Kenya har de siste årene hatt kanskje verdens beste treningskultur hvor mange tusen løpere satser mot samme mål. Resultatene de da oppnår er helt fortjent som et resultat av målrettet satsning. Andre nasjoner og løpere kan oppnå samme resultatene, men det krever hard satsning over tid, sier Kolstad.

– De siste årene har det vært stor prestisje og store pengepremier på maratonløp. Dette ser ut til å dra veldig mye av satsningen fra bane mot maratonløp. Når mange av talentene prioriterer satsning mot maraton vil rekordene lettere ryke, sier Kolstad.