Derfor er egg så viktig for løperen.
Har du alltid en tolvpakning med egg i kjøleskapet? Bra. Å spise egg regelmessig, gir deg mye næring som kroppen din trenger. Under har vi beskrevet fem fordeler du ikke vil gå glipp av hvis du spiser mye egg.
For å gå ned i vekt
En studie viste at de som startet dagen med et egg gikk ned 60 % mer i vekt en de som spiste en bagel med tilsvarende kalorimengde. Resultatet baserer seg trolig på to årsaker. Dels at egget inneholder mye bra proteiner som er appetittregulerende, og dels at næringen i egget er lett for kroppen å ta opp. Akkurat derfor er egg også bra for å reparere musklene etter en kort og intensiv, eller en lang, løpeøkt.
For å beskytte hjertet
En mengde studier har motbevist at eggets kolesterol har noe med forekomsten av hjerte –og karsykdom å gjøre. Faktumet er at å spise egg regelmessig faktisk minsker nivåene av det vi kaller for det «dårlige kolesterolet» i blodet. Dessuten inneholder eggeplommen en type protein som forhindrer blodplatene i å akkumulere og feste seg på innsiden av blodårene. Med andre ord, så minsker faktisk egg risikoen for hjerteinfarkt på flere måter.
For å motvirke betennelser
Egg er en av de beste kildene til kolin. Utenom at det spiller en nøkkelrolle i hjernens respektive hjertefunksjon, er kolin et næringsstoff som hjelper til å renske ut slagstoffer som kan skape betennelser – alt fra muskelvev til Alzheimers. Et stort egg inneholder cirka 30 % av dagsbehovet.
For å styrke skjelettet
Egg er en av de få råvarene som inneholder D-vitaminer, om ikke så altfor store mengder. D-vitamin er veldig viktig for skjelettet blant annet. Vitamin D får vi først og fremst fra solen, derfor er det mange skandinaver som lider av D-vitamin mangel under vinterhalvåret. Et egg gir oss 10% av dagsbehovet.
For et godt syn
Eggeplommen inneholder antioksidanten lutein som minsker risikoen for øyesykdommen makuladegeneration. Spinat og andre grønnsaker inneholder visstnok en større mengde lutein, men til gjengjeld så inneholder egg en form av lutein som er lettere å absorbere.
Noen egg-fakta
– Hvilke egg er sunnest, brune eller hvite?
Det spiller ingen rolle. Brune og hvite egg inneholder like mye næring.
– Er egg fra frittgående høns bedre?
For hønsenes helse, definitivt. For vår helse, trolig ikke.
– Økologiske egg?
Når det gjelder næringsinnholdet er det ikke noen forskjell, men hønene får for som ikke inneholder kunstgjødsel eller sprøytemidler, dermed er alternativet bedre for alle, både hønene, menneskene og miljøet.
– Gjelder den gamle regelen?
Ja, å overdrive inntaket av en særskilt vare er ikke bra. Kroppen har det best med variert kost.
Les også: Riktig ernæring gir mer energi