Skal du unne deg én løpsreise til mer eksotiske strøk i vinter, er denne øya absolutt verdt å vurdere. Her er seks løp på Madeira du bør sjekke ut!

Tekst: Miguel Marote Henriques/trail-running.pt

Madeira er en portugisisk øy kjent for sin varierte topografi, med alt fra spisse fjell, dype daler og krevende stier. Et stort mikroklima har muliggjort utvikling og vedlikehold av en svært mangfoldig flora av lokale arter, med Laurissilva-skogen som det fremste eksemplet på dette fenomenet.

De fengslende stiene, det milde klimaet, den frodige naturen, kombinasjonen av hav og fjell, samt nærheten og hyppige flyforbindelser til store europeiske byer, gjør Madeira til et perfekt reisemål for terrengløping hele året. Disse utmerkede forholdene gjør at løpere fra hele verden besøker øya for treningssamlinger eller konkurranser.

Det var i dette eldoradoet at MIUT – Madeira Island Ultra-Trail – ble skapt i 2008. Siden har løpet vokst til en bærekraftig suksess. Da løpet ble en del av UTMBs Ultra Trail World Tour, økte også den internasjonale anerkjennelsen, og størrelsen på elitefeltet vokste. Hoveddistansen, på 115 kilometer og 7100 høydemeter, tilbyr en komplett travers fra nordvest til sørøst på Madeira, fra Porto Moniz til Machio. Løypa tar deg langs øyas fineste stier, inkludert det sentrale massivet med Encumeada, Pico Ruivo (1861 meter) og Pico do Areeiro.

Til tross for at MIUT ikke lenger var en del av Ultra Trail World Tour i fjor, satte løpet likevel deltakerrekord (3200 løpere fra 60 nasjoner), noe som vitner om at destinasjonen og løpet i seg selv er verdt et besøk.

Men stiløping på Madeira er ikke begrenset til MIUT. De siste årene har flere løp dukket opp og etablert seg, med disse tre som noen av de største: Ultra Skyrunning Madeira (USM), EcoTrail Funchal og MaXi-Race Madeira.

Her er seks andre arrangement som finner sted på den frodige øya gjennom året, slik at du har masse å velge blant, og mye å sette på bucket-lista di.

Fra løpet MaXi-Race Madeira som arrangeres i desember. Foto João M.Faria

Ultra Madeira

7.–8. oktober 2023

Hoveddistansen i dette løpet har som mål å tilby et mer tilgjengelig alternativ til MIUT. Også her får du krysse øya, men i dette løpet fra Ponta do Pargo i vest til Caniçal i øst, en sammenhengende sti på rundt 83 kilometer med en løypeprofil på 3810 høydemeter.

Den syvende versjonen av løpet har også fire andre distanser: 50 kilometer og 1990 høydemeter, 30 kilometer og 1360 høydemeter, 17 kilometer og 340 høydemeter, og en 8-kilometer med rundt 300 høydemeter.

Mer info: ultratrailmadeiraisland.com

Ecotrail Funchal – Madeira

21. oktober 2023

EcoTrail Funchal er en unik utfordring som kombinerer det urbane med havet og fjellene. Løpet byr på 80 kilometer og 4621 høydemeter for de mest erfarne deltakerne; 45 kilometer og 2870 høydemeter for løpere som ønsker en real utfordring; 30 kilometer og 1726 høydemeter for de som liker fjell; og til slutt, den korteste distansen, nesten utelukkende innenfor det urbane stinettet, en 15-kilometersløype med 444 høydemeter.

Løpet arrangeres for niende gang i oktober i år og byr på fantastiske landskap med bratte stigninger og brutale nedoverbakker, særlig på de to lengste distansene.

Mer info: madeira.ecotrail.com

MaXi-Race Madeira

2.–3. desember 2023

Løpet MaXi Race Madeira er en del av den europeiske serien MaXi Trail Series. Løpet går i kommunen kalt São Vicente som gir deg en unik kombinasjon av øyas varierte landskap, med både Laurissilva-skogen og havet.

Løpet arrangeres for femte gang i år og har fire ulike distanser, noe for enhver løpertype: 100 kilometer og hele 6000 høydemeter, 55 kilometer og 4000 høydemeter, 25 kilometer og 1420 høydemeter, eller 10 kilometer med 550 høydemeter.

Mer info: maxiracemadeira.com

Fra løpet MIUT, Madeira Island Ultra-Trail. Foto: Philipp Reiter

MIUT – Madeira Island Ultra-Trail

25.–28. april 2024

MIUT er kanskje det mest kjente terrengløpet i hele Portugal, og ikke minst det løpet som tiltrekker seg flest utenlandske løpere, med over 60 ulike nasjoner representert i årets løp.

I tillegg til den ikoniske master-distansen på 115 kilometer og 7100 høydemeter, finnes det fire andre distanser å velge blant: 85 kilometer med 4700 høydemeter, 60 kilometer med 3100 høydemeter, 42 kilometer med 1700 høydemeter og en 16-kilometer med en løypeprofil på 390 høydemeter. MIUT er mer enn et løp, det er som et eventyr som utfolder seg for hvert eneste steg.

Mer info: miutmadeira.com

Porto Santo Nature Trail (PSNT)

Mai 2024

Dette løpet, som til neste år arrangeres for tolvte gang, er det eneste løpet som arrangeres på øya Porto Santo, som ligger 50 kilometer nordøst for Madeira. Den unike løypa gir deg alt den såkalte «gylne øya» har å by på av variert landskap i distinkte farger.

PSNT har fire ulike distanser: Trail Ultra (46 kilometer og 2060 høydemeter), Lond Trail (22,7 kilometer og 1200 høydemeter), Short Trail (8 kilometer og 300 høydemeter) og et barneløp.

Løpets mål er å vise fram at øyas pittoreske skjønnhet ikke bare består av lange sandstrender, men også vakre stier det er verdt å utforske. Løypa inkluderer landemerker og topper som Miradouro das Flores, Pico Ana Ferreira, Pico do Castelo, Pico Branco med flere. Men hvordan kommer man seg ut til denne vesle øya? Det går både fly og ferge.

Mer info: portosantonaturetrail.com

Fra løpet Ultra Skyrunning Madeira som arrangeres nord på øya. Foto: João M.Faria

Ultra Skyrunning Madeira (USM)

14.–15. juni 2024

Ultra Skyrunning Madeira arrangeres i Santana, en kommune helt i nord på øya, som er kjent for sitt naturreservat oppført på UNESCOs verdensarvliste siden 2011.

USM består av fire distanser: Santana Vertical Kilometer (SVK) – 1003 høydemeter rett opp fordelt på 4,8 kilometer; Madeira Sky Race (MSR) – 45 kilometer med 3600 høydemeter; Santana Sky Race (SSR) – 23 kilometer med 1672 høydemeter, og Furão Sky Race (FSR) som består av 10 kilometer og 617 høydemeter.

Madeira Sky Race er en del av Skyrunner World Series i regi av det internasjonale skyrunner-forbundet siden 2016.

Mer info: madeiraskyrunning.com