Overvekt blant hunder et er et stadig økende problem i den Vestlige verden. Franske undersøkelser viser at 40 prosent av alle hunder er overvektige, mens 50 prosent av hunder innlagt på klinikk er overvektige.
Hunden adopterer livsstilen vår
Torill Moseng, president i Den norske veterinærforeningen og daglig leder av Mosengs dyreklinikk på Bryn i Oslo, sier at tallene er overførbare til norske forhold.
– Det er gjort flere undersøkelser i andre land som viser at overvekt hos hund anslås å ligge på mellom 30 og 70 prosent. Jeg tror ingen ønsker å påføre kjæledyrene overvekt som fører til sykdom. Det må økt kunnskap til om problemet. Og det er så enkelt som at det må mindre energi inn og mer energi ut, akkurat som når vi mennesker skal ned i vekt, sier Moseng.
Hun sier at mange klager over at hunden alltid er sulten, men at det ofte henger sammen med hva hunden er vant til å få. Gir vi godbiter jevnlig, vil hunden forvente å få det, den tilpasser seg. Eiere som ikke vil slutte å gi godbit, skal vite at det finnes slanke-godbiter å få kjøpt.
– Årsaken til fedmebølgen er at kjæledyrene adopterer vår livsstil. Det er viktig å utelukke at det ligger fysisk eller psykisk sykdom bak overvektproblemet. Veterinæren bør undersøke hunden før slanking iverksettes, for å utelukke for eksempel lavt stoffskifte og andre ting som gir overvekt, sier Moseng.
Aktivitet i hverdagen
Både eier og hund har godt av mosjon. Veterinæren anbefaler å finne en aktivitet som hunden synes er gøy. Da blir det enklere å øke mosjoneringen.
– Ofte ser ikke eierne selv at hunden er overvektig, nettopp fordi vi er blitt så vant til å se tykke hunder. Når vi ser en slank hund, tenker vi fort at den er for tynn. En fagartikkel publisert i Norsk veterinærtidsskrift (NVT), om overvekt hos norske hunder fra NMBU Veterinærhøgskolen viser til en studie av et utvalg norske hunder hvor man har sett på hvilke faktorer relatert til eier, hund og hundehold som påvirker hundens vekt. Studien viser at faktorer knyttet til hundeholdet var viktigere for hundens vekt enn faktorer relatert til hunden. Eierne graderte hundenes BCS, «Body condition score» lavere enn veterinæren og hadde en tendens til å undervurdere hundens hold, sier Moseng.
Slår et slag for hundeaktivitet
For å motivere til aktivitet er det svært nyttig å ha et mål å trene mot. Det har arrangørene av Vom Dog Run tatt seriøst, og har satt opp fire løp denne sommeren hvor man deltar med hunden sin. Arrangementssjef Geir Jarle Bjørneng forteller at de gjennomførte det første Dog Run på Ekebergsletta i fjor høst, og det ble en umiddelbar suksess.
– Det er skremmende at det er så høy prosentandel overvektige hunder, og det må vi gjøre noe med. Vi ønsker å få folk i aktivitet, og hva er ikke bedre enn å gjøre det sammen med menneskets beste venn – nemlig hunden. Mange er flinke til å gå turer med hunden, men mange trenger nok også en ekstra dytt for å komme i gang. I Dog Run deltar du med hunden, alene eller på lag med familien eller venner. Du kan løpe eller gå, det viktigste er at du kommer deg ut og er i aktivitet med hunden, sier Bjørneng.
Det første løpet går i Frognerparken i Oslo 8. mai, og deretter følger Setermoen, Drammen og Ekeberg.
– Dog Run er moro, sosialt og aktivitetsskapende. Vi fikk mange tilbakemeldinger i fjor på at arrangementet var et flott initiativ for både hund og eier, og vi håper dette vil være med på å øke aktiviteten hos alle som eier hund, sier Bjørneng.
Forebygg i tidlig alder
Aga Zakoscielna er utdannet dyrepleier, med videreutdanning innen rehabilitering og ernæring. Hun jobber til daglig ved NMBU Universitetsdyresykehuset. Zakoscielna sier at det det kan være en tendens at hunder som lever tett på sine eiere også følger menneskenes tendens til å bli stadig mer overvektige.
– Det kan virke som om vårt syn på idealvekt og kondisjon har forskjøvet seg noe, og at hunder med ekstra fett, i dag, blir sett på som individer i normalt hold. Det er viktig at man begynner å forebygge fedme fra tidlig alder, ettersom forskning viser at fedme hos hunder gir økt risiko for leddproblemer og skjelettlidelser i tillegg til økt risiko for bukspyttkjertelbetennelse og nyresykdommer. Det er også påvist at fedme påvirker respirasjonen, noe som igjen gir lavere toleranse for mosjon og varme, samt øker risikoen ved en eventuell anestesi. Noen studier viser også tydelig sammenheng mellom kortere livslengde og overvekt, sier Zakoscielna.
– Eiere kan forebygge fedme allerede fra valpestadiet. Følg med på kondisjonen og få hjelp av veterinær eller dyrepleier til å vurdere hold. Bli vist hva man skal kjenne etter for lettere å identifisere når hunden begynner å få noen gram eller kilo ekstra, og unngå å gi for mye fete produkter som godbiter. Det er viktig å huske at ett gram fett gir nesten dobbelt så mye energi/ kilokalorier som ett gram proteiner eller karbohydrater. En bit gulost utgjør dermed ganske mye for en liten hund på fem kilo. Dette bør eierne tenke over og kanskje bytte ut med fiberrikt knekkebrød, gulrøtter rå eller kokt eller andre grønnsaker med høyt innhold av vann. Her er det bare å prøve seg fram hva hunden liker. Mosjon er også en viktig faktor i dette kaloriregnestykket, men for overvektige hunder bør mosjonen økes veldig gradvis, og man bør helst unngå mosjonstopper i helgene og heller sørge for jevn mosjonering uken gjennom eller vurdere hydroterapi i tillegg til et vektreduksjonsprogram, sier Zakoscielna.
Hvordan definerer man en overvektig hund?
Det er ikke kun vekt som er en indikator på om hunden er for tykk. Dette henger også sammen med rase og kroppsbygning hos den enkelte hunden.
1) Se på hunden ovenfra, og sjekk om du kan se en innsvingt midje.
2) Sjekk om du kan kjenne ribbeina på hunden. Det er en veldig god indikator på om fettprosenten er for høy.
3) Hunder beskrives som overvektige når kroppsvekten er 10-20 prosent over idealvekten.
Slik hjelper du hunden din ned i vekt
Ta kontakt med veterinær for å utelukke sykdom som årsak til overvekt, men også for å konstatere at hunden faktisk er overvektig eller ikke.
1) Aller først må du kontakte en veterinær og forsikre deg om at sykdom ikke er årsaken vektøkningen.
2) Gi gradvis mindre mengde mat.
3) Følg et vektreduksjonsprogram med hjelp av fagfolk (veterinær) dersom det er vanskelig å få hunden ned i vekt. Da vil man få et helt konkret program med hvor mye mat hunden skal ha per dag, og også et mosjoneringsprogram.
4) Det er viktig å ha gode motivatorer underveis, og derfor ser vi ofte at de som følger et program lykkes bedre. Da får man også råd underveis og kan justere for og mosjon ut fra hvordan vekten reduseres.
5) Kontroll vei hunden en gang i uken.
6) Pass på at alle i familien følger programmet, og la en ha hovedansvar for fôring.