Handling som mål

Handling som mål


Josh Stinton går i gamle tradisjoners fotspor ved å kalle seg selv en eventyrer på jakt etter uoppdaget land. Eller vann, som da han syklet over Atlanteren. Eller til og med luft når han som første menneske skal løpe over himmelen.

Josh flyttet grenser da han uventet forlot Colorado, USA, til fordel for Australia med sitt eksotiske hav. Det var ingen grunn til at en Stinton av norsk herkomst skulle forlate hjemkontinentet en gang til, men grenser har blitt noe Josh velvillig og nysgjerrig krysser på flere måter.

Fra å kaste seg utenfor et spansk fjell på en enhjulssykkel til å se på stjernene over Atlanteren, alene på sykkeltur som første menneske over havet. Der kom idéen om å løpe over himmelen, og nå er NTNU, NASA, et dokumentarteam og eventyreren Josh på saken.

Navn: Josh Stinton

Alder: 40

Kommer fra: Colorado Springs, USA

Bor i: Oslo

Jobber som: Foredragsholder og eventyrer. Finner opp usannsynlige utfordringer og gjennomfører dem til inntekt for veldedige formål rettet mot barn.

Neste utfordring: Løpe maraton gjennom lufta over Lysefjorden

Nettside: joshstinton.com – her kan du lese om tidligere veldedighetsprosjekter og kommende utfordringer.

Hvem bryr seg?

Det er jo noe litt unorsk ved å kalle seg en eventyrer og satse alt i livet på syke utfordringer og gode formål. Bokstavelig talt livet, for den turen ned det spanske fjellet høres ut som et mareritt.

– Det viser seg at det er mitt verste mareritt også.

Josh ler og selv om de norske anene ligger på lur langt baki der, så er det med amerikansk gusto han snakker med en dialekt preget av fjorten år i Australia. Han skulle delta i nybegynnerversjonen av rittet, men var så nervøs at han trodde bussen stoppet for trafikk og ikke for å slippe av deltakere. Plutselig sto han på toppen med 14 kilometer ekspertløype foran og under seg.

– Mange ting går gjennom hodet ditt når du er i ferd med å sykle ned et fjell på en enhjuling, men hvilken plass du kommer på i mål er ikke en av dem. Jeg kom femte sist, men hvem bryr seg?

Smilet brer seg opp til de nøttebrune øynene og Josh ler.

– Jeg var der i hvert fall.

Josh Stinton finner opp usannsynlige utfordringer og gjennomfører dem til inntekt for veldedige formål rettet mot barn. Det er ufattelige prosjekter, men hans mål er alltid en lavterskel gjennomføring. Foto: Tonje Lien Wold

Identitet og mål

Da han sa opp konsulentjobben i Australia og ble en eventyrer på fulltid skjedde det et skifte i identitet. Det følger med mye drivkraft når man tar på seg prosjekter man er lidenskapelig investert i.

– Vi bygger identitet av tingene vi gjør, ikke bare av målene vi setter oss. Det er løping som gjør deg til en løper, ikke mållinjene.

Josh snakker med en rolig og tydelig stemme fylt med engasjement om målet mange har om å løpe en tikilometer eller kanskje en hel maraton. Det krever trening og handling over tid som gjør at du utvikler deg og vokser, uavhengig av distanse. Så kommer løpsdagen, og av en eller annen grunn får du ikke fullført.

– Da er det helt naturlig for oss å tenke at «jeg feilet for jeg nådde ikke målet mitt», men vi overser hva vi skaper i de daglige handlingene. Vi etablerer en identitet som en løper, og den identiteten er mye viktigere enn å kun fokusere på målet.

For hver nye utfordring tar han på seg en liten del av aktivitetens identitet, men mest av alt beholder han identiteten som nysgjerrig. Den samme som drev ham da han gikk fra å være en som skulle flytte til Australia, til at han landet på flyplassen og plutselig var en som hadde flyttet.

– Vi bygger identitet av tingene vi gjør, ikke bare av målene vi setter oss. Det er løping som gjør deg til en løper, ikke mållinjene. Foto: Tonje Lien Wold

Viking og Batman

Ironisk nok ble amerikanske Josh med norske gener født på Swedish Memorial Hospital i Denver. Han vokste opp i Colorado Springs som han beskriver som et ganske hippie område, og hvor den norske arven ble trukket frem med stolthet.

– Syv år på rad kledde jeg meg ut som en viking på Halloween, helt til jeg var åtte og pappa fortalte at vår slekt faktisk lagde sandwicher til vikingene. Da ble jeg Batman.

Planen var aldri å reise utenlands eller studere, men Josh har vært fascinert av det eksotiske og ukjente havet hele livet. Han hadde til og med et lite crush på en hval i en tegneserie da han var seks år, og selv da følte han seg dratt mot Australia, et engelsktalende land omkranset av vann.

– Da jeg fullførte high school kom faren min med en smart-ass kommentar.

Familien dro på The Outback, en restaurantkjede med australsk tema («I’m telling you, it’s awful»), hvor faren sa dette sannsynligvis er det nærmeste Josh kom til å komme Australia.

– Han sa det velmenende, men som et lite stikk for å se hvordan jeg tok det. Jeg var 18 år, og det funket.

Det lengste visumet han kunne få var et studentvisum, og så dro han.

Kunsten å ikke angre

I 2008 var Josh ferdig med mastergraden sin, men finanskrisen tok knekken på jobbmulighetene. Han flyttet hjem, men med en mulighet som dukket opp i Australia trengte han å tjene penger til flybilletten tilbake.

– Der var jeg, 30–31 år gammel med et hårnett og plukket tranebærstilker av et rullebånd. Forventningene mine etter å ha studert internasjonal forretning og markedsføring var å gjøre noe business-y, ikke stå på gulvet i denne fabrikken.

Grunnen til at han forteller om det, er at han nå ser tilbake på det som en av de hyggeligste jobbene han har hatt, med noen av de beste menneskene han har møtt.

– Noen av dem hadde jobbet der i tre generasjoner og bestefar, far og sønn jobbet samme skift. Når jeg ser tilbake på de to månedene, er det sånne uventede opplevelser som hoper seg opp på reisen vår og gjør at vi fortsetter å vokse og utvikle oss.

Josh prøver å la alle opplevelser føye seg til historien, fremfor å tenke at «jeg skulle ikke vært sammen med den personen» eller «jeg burde ikke vært involvert i det prosjektet»

– No, don’t ever do that, everything is part of your identity and growth.

Utfordringene

Reisen som har tatt ham rundt verden og til Norge startet ikke med et spansk fjell, men med svenske skoger. Den første utfordringen Josh gikk i kast med var Vasaloppet, og treningen skjedde på rulleski i Australia. Det gjorde at han skilte seg ut Down Under, mens det som gjør at han skiller seg ut i Norge er ironisk nok alt det unorske ved ham. Det er et drag av Amerika i hvordan han snakker med baristaen over bestillingen, eller skaper relasjoner med nye mennesker når han reiser rundt og holder foredrag.

– Norge er det landet jeg føler meg mest tilfreds i av landene jeg har bodd i, og nå tenker jeg at det er her jeg blir. Jeg tror det har med kulturen å gjøre, og hvor ekte folk her er.

I USA og Australia er det lett at folk sier «aah mate, call you Wednesday», men så skjer det ingenting.

– I Norge kan det ta litt lenger tid å komme til «ringer deg på onsdag»-delen, men når du er der, så er du der. Du kommer til å få det anropet på onsdag.

Josh lener seg tilbake og retter på hettegenseren med Right to Play-logoen.

– Jeg tror jobben jeg gjør er viktigere her enn i for eksempel Australia, for der er det flere som meg. Jo mer media, desto mer til barna.

Handling

Josh definerer inspirasjon som et resultat av handling. Et sitat kan være så svulstig det vil, men med mindre du faktisk gjør noe med det så har det ingen effekt. Og det er sjeldent at solen skinner akkurat så der, favorittsangen din spilles fra en bil som stopper ved siden av, og du er klar for å gripe dagen og løpeturen. Det handler heller om å gjenta en handling og forsterke identiteten rundt det, og uavhengig av andres bekreftelse.

– Hvis du er avhengig av andres respons, så gjør du det du gjør av helt feil grunn, for det kommer alltid til å være ditt løp, og kun ditt løp.

Av den grunn er han ikke så fan av Strava, og synes det kan føre til feil fokus. Fokus på målet som vi jo aldri vet om vi kommer til å nå akkurat slik vi ønsker, men som ikke har noe å si for hvem vi faktisk er.

– Det er som det Oscar Wilde-sitatet som er blitt filtrert ned til «life is way too important to be taken seriously.” Det er så sant. Vi kan våkne om morgenen og overtenke alt helt til vi lammes.

Fra et løpeperspektiv handler identitet kun om å knyte på seg et par sko og løpe.

– Når du har løpt 200 meter, er du en løper? Ja eller nei? Ja, du er en løper. Du trenger ikke medaljer fra masse løp og startnummer over hele veggen for å være en løper. Identiteten skapes og utvikler seg i alle de små øyeblikkene hvor vi hele tiden kan si ja eller nei. Noen dager har man ikke lyst til å løpe, men så velger man å si ja til løperidentiteten og så beviser man for seg selv at joda, jeg kan visst løpe i regn.

– Det er helt greit å ikke ta seg selv så alvorlig, og målet mitt er å skape aktiviteter som engasjerer folk, sier Josh Stinton. Foto: Tonje Lien Wold

Ambassadører

Det er samfunnsoppdraget som gjør at Josh er stolt ambassadør for Oslo maraton.

– Jeg er så stolt av målet de har fordi de ønsker å senke gjennomsnittstiden på deltakerne deres. Da betyr det at ikke bare profesjonelle, superatleter deltar, men at også vanlige mennesker stiller til start.

Å være en løper, eller hvilken som helst annen identitet, bør ifølge Josh være preget av lavterskel. Han har en kamerat som løper halvmaraton i ti minusgrader i en basketshorts og gamle sko, og som har det helt fint med det. Kameraten nekter å betale X kroner for klesplagg han allerede har, og trenger jo ikke nyheter fra dyre merkevarer.

– Hvorfor finnes det ikke en ambassadør for det? De nyeste merkene og plaggene blir allerede representert – de er tatt hånd om. Hvorfor fremmer vi ikke mannen i gata?

Hvordan når vi ut til de menneskene som trenger å se slitne hettegensere og syv år gamle sko?

– Ved å være dem, sier Josh alvorlig.

– Jeg tror mye blir presentert som et glansbilde fordi når vi viser lidenskapen vi har eller arbeidet vi gjør, så ønsker vi å fremme oss selv for å ta del i en gruppe vi tror at ligger litt foran oss. Det er helt greit å være akkurat der vi er, slitne basketshortser eller ei.

I form av de store utfordringene han begir seg ut på, men også små som burpee- eller routfordringer, ønsker Josh å fremme det uhøytidelige – lavterskelen. Han er ingen ekspert, men han skal fortsatt løpe en maraton i luften.

Lysefjorden maraton, luftversjonen

Løpeturen som forhåpentligvis kan gjennomføres i september har to kriterier for den fysiske jobben og distansen. Josh må løpe fullverdige 42,2 kilometer på et møllelignende apparat, men selve konstruksjonen må også forflytte seg samme distanse – over Lysefjorden, drevet av kraft skapt av møllen og Josh.

Etter flere utsettelser og et stadig voksende team som utvikler alt fra selve konstruksjonen til gjennomføringen, og nå også en dokumentar, øker også oppmerksomheten rundt prosjektet. Det passer Josh bra for dette handler om barna han løper til inntekt for, og selve prestasjonen og hvor fort han løper maratonen har aldri betydd noe særlig for ham.

– Det er helt greit å ikke ta seg selv så alvorlig, og målet mitt er å skape aktiviteter som engasjerer folk. At de begynner å tenke litt annerledes og går ut av komfortsonen så de virkelig forstår at alt er mulig – til og med å løpe en maraton gjennom lufta.

Boken om livet ditt

Hans største forbilde fra han var liten er Roald Amundsen. Hvordan den norske eventyreren prøvde nye ting, tok sjanser og brydde seg ikke om status quo. Sånne historier gjør seg godt i bøker, og det er et mantra Josh lever etter. Hvis livshistorien din hadde vært en bok, hadde du villet lese den?

– The book I want to read has got a lot of shenanigans in it. It’s got a lot of ridiculous things, and twists and turns.

Da handler det ikke hvorvidt vi når alle mål vi har satt oss, men heller hva vi gjør på veien. Om vi er åpne for nye opplevelser, og hvordan vi tør å gå inn i det litt ubehagelige og vonde. Det er gjerne der vi vokser og utvikler oss mest, mener Josh, selv om det kan komme med voksesmerter.

– Alt vi gjør handler om identitet, og vi utvikler og skriver den om uansett hvilke valg vi tar. Hvis vi følger for nøye med på andre rundt oss så er det som i svømming – vi begynner å dreie retning. Det gjør vi i både løping og i livet, og det er fryktelig kostbart for oss.

For Josh handler det ikke om hvilken plass han kommer på, det handler om å starte handlingen. Deretter kommer inspirasjon og motivasjon. Og idéene om ville utfordringer som hadde gjort Roald Amundsen stolt.

Siste utgave av Runner’s World

 • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
 • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
 • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
 • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
 • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
 • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
 • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
 • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
 • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!

Davos X-Trails – nytt navn, samme fantastiske løp

Davos X-Trails – nytt navn, samme fantastiske løp


Dette løpet er et internasjonalt høydepunkt for mange terrengløpere. Med ulike distanser og grad av krevende terreng, fører de ulike løypene deg over eventyrlige stier i et pittoresk, alpint landskap.

Davos X-Trails – tidligere kjent som Swissalpine – er ikke bare det eldste maratonløpet i Graubünden, men også et av de største i Alpene. Nå har arrangementet fått en facelift: Nytt navn, en helt ny lokal arrangørorganisasjon og ny nettside.

Men, én ting forblir det samme: Den unike løpspplevelsen i fjellene rundt Davos med en karisma som strekker seg langt utover landegrensene.

Alle de populære distansene i Davos X-Trails består også, med Diamant-løpet (tidligere kun kalt K68) som juvelen i krona.

Et løp for alle

Med fire distanser å velge blant, er dette et løp for alle som ønsker kombinasjonen utofrdring og naturopplevelse. Til og med et eget barneløp står på agendaen.

Davos X-Trails er kjent for masse liv i løypa og velutstyrte serveringsstasjoner underveis.

Hoveddistansene er delt opp i bronse, sølv, gull og diamant, i stigende rekkefølge alt ettersom hvor lang distansen er:

Bronse-løpet 10 km

Kanskje er du med som support og heiagjeng for kjæresten eller kompisen, men har lyst til å kjenne litt på konkurransenerver du også? Da passer det yperlig å slenge seg med på den korteste distansen på 9,3 kilometer.

Denne distansen passer også perfekt til ferske løpere som vil ha en smakebit av konkurranseløping. Målgang er på samme sted for alle distansene, noe som gir deg følelsen av å være en del av trailløper-eliten.

Start og mål er på samme sted, belag deg på rundt 160 høydemeter og masse idyll!

Sølv-løpet 23 km

Her starter du oppe i Klosters og tar deg ned langs elva mot den idylliske landsbyen Monbiel. Herfra skal du ut av dalen langs den populære Zwergenweg mot Selfraga. Og her starter klatringen, men omgivelsene vil også ta pusten fra deg på den nydelige stien opp mot løpets høyeste punkt på 1631 meter.

Med panoramautsikt løper du siste strekke langs Davos-innsjøen mot målgang.

Gull-løpet 43 km

Ørlite lenger enn en maraton, og med litt over 1400 høydemeter både opp og ned, er dette en skikkelig dagstur i storslått landskap. Start og mål er på samme sted, i Davos, men du skal over Scaletta-passet og over den unike Panoramastien til Sertig-passet.

Du vil se isbreer, passere landsbyer, løpe gjennom skog og over fjell. Løpets høyeste punkt er på 2739 meter. Denne distansen byr med andre ord på det aller meste.

Diamant-løpet 68 km

Dette løpet lever opp til navnet sitt på alle måter. Stiene formelig funkler og glitrer, så vakre som de er. Samtidig er løypa mangefasettert som en nyslipt diamant – her får du et variert og bredt spekter av ulikt underlag og forskjellige omgivelser.

I likhet med gull-løpet skal du også her forsere Scaletta-passet, Sertig-passet og Panoramastien, men du skal i tillegg passere flere koselige landsbyer før du tar deg gjennom skogen og tilbake til mål i Davos.

Reis med Springtime til Davos!

Reis med løpsreisearrangør Springtime til Davos 24.–31. juli 2022. Pakkereisen byr på fantastiske dager med aktivitet, løping og vandring i alpemiljøet. Her får du en opplevelse sammen med likesinnede i storslått natur. Oppholdet avsluttes med valgfri distanse i Davos X-Trails.

Reiser du med Springtime får du med deg et par sko fra det sveitsiske løpemerket On, som utvikler høyteknologiske sko for komfortabel løping.

Sponset innlegg
Behandling av akillestendinopati

Behandling av akillestendinopati


Akillestendinopati, senebetennelse i akilles, akillesbetennelse, akillesseneplager … Det er absolutt ikkje eit kjært barn, men det går under mange namn. Den smertefulle tilstanden er relativt vanlig, både blant idrettsutøvarar og mosjonistar, og kan vere en seig affære å bli kvitt. Er eksentrisk trening den beste behandlinga?

Akillessena (akilles) er den sterkaste sena vi har i kroppen. Den er ei forlenging av tjukkleggmuskulaturen som festar til hælbeinet og bærer vekta av kroppen vår i kvart steg. Når vi går opp på tå er det leggmuskulaturen som trekk seg saman (kontraherer) og skapar bevegelse i ankelleddet via akillessena.

Ved løping fungerer dette systemet som brems i landinga og skapar deretter framdrift ved hjelp av fjøringsenergi. I løpesteget utsettast leggmuskulaturen for 6–8 gongar kroppsvekt. Senevev har ei essensiell rolle i å overføre kraft frå kontraktilt vev for å produsere bevegelse, og er derfor unikt konstruert for å tole betydeleg motstand. Men sena kan også bli overbelasta og irritert.

Les også: Leggskader hos løpere – alt du trenger å vite

Akillestendinopati

Akillestendinopati (tendon = sene, pati = sjukdom) blir ofte omtala som senebetennelse på folkemunne. Men det er ikkje snakk om ein betennelse i form av bakterie/infeksjon, derimot ein reaksjon på overbelastning.

Enkelt forklart kan man sjå på det som småskadar i sena, der senevevet har blitt irritert og nedbrote, med teikn på både degenerasjon og celledød, uregelmessig muskelfiberstruktur og auka grunnsubstans.

Tendinopati er svært vanlig hos både mosjonistar og eliteløparar og tilstanden er prega av smerte i sena under aktivitet, lokal ømheit ved palpasjon, lokal hevelse av sena og nedsett yteevne.

Nokre opplever også ein følelse av kram snø (krepitasjon) lokalt ved bevegelse av sena. Tendinopati er ei utfordring fordi den kan avgrense aktivitet og funksjon i månader og potensielt år.

Behandling

Smerten vil som oftast reduserast etter nokre dagar med avlastning, men kjem tilbake når aktiviteten trappast opp igjen. Det eksisterer ei lang liste over tilgjengelege tiltak for akillestendinopati, derav massasje, antiinflammatoriske legemiddel, ulike injeksjonar, trykkbølgebehandling, kinesiotape, kirurgi, terapeutisk ultralyd, og trening.

Styrketrening har dominert behandlinga av tendinopati i lang tid, og det gir meining at skada vev må styrkast opp igjen for å tole belastning. Eksentrisk trening av leggmuskulaturen har vore sett på som den føretrekte behandlinga av akillestendinopati i fleire tiår.

Eksentrisk trening

Når ein muskel jobbar eksentrisk, fungerer den som ein brems, og yter motstand under forlenging, i motsetning til konsentrisk muskelarbeid der muskelen trekk seg saman når den jobbar.

I praksis er forskjellen at man ved eksentrisk tåhev står på tå og senkar seg nedover og leggmuskelen bremsar, medan man ved konsentrisk tåhev står med hælen nede og går opp på tå. Musklar kan produsere større kraft eksentrisk enn konsentrisk.

Eksentrisk belastning kan redusere smerte og resultere i auka syntese av kollagen, og dermed påverke både biokjemiske og biomekaniske parameter, samt betre kliniske resultat.

Samanlikna med andre intervensjonar som blant anna ultralyd, ortose, kvile, etc., har eksentrisk trening vist overlegne positive resultat på smerte og funksjon.

Eit standard eksentrisk program består av 12 veker med eksentriske tåhev som utførast to gongar dagleg, sju dagar i veka, 3 seriar med 15 repetisjonar. Øvingane utførast i nærvær av smerte.

Heldigvis for alle løpeglade, så ser det ikkje ut til at moderat fysisk aktivitet i behandlingsperioden er skadeleg for fordelane ved eksentrisk trening. Men kanskje må aktiviteten reduserast for å sikre tilstrekkelig restitusjonstid, og ein bør følge med på at smerter og funksjon ikkje blir verre frå dag til dag.

Andre belastningsintervensjonar

Det mangla lenge forsking på bruk av andre muskelkontraksjonsmodusar og dermed kliniske bevis på om eksentrisk trening var meir effektivt i behandling av akillestendinopati enn andre styrketreningsmetodar.

I seinare tid har det blitt utført fleire studiar og påvist at tung, langsam motstandstrening tre gongar per veke i 12 veker var like effektivt for å redusere symptom som det tradisjonelle eksentriske regimet utført sju dagar i veka. Dette indikerer at ulike muskelkontraksjonsregimer kan oppnå same klinisk betring på akillestendinopati.

Eksentrisk eller konsentrisk?

Trening og belastning aukar blodstraum og kollagensyntese i senevev, som på lang sikt medfører vevsvekst og endra materialeigenskaper.

Ved å ikkje belaste sener over lang tid vil fibroblastar (seneceller) degenererast og dø. Auka belastning medfører auka respons, men kor grensa går på optimal belastning før strekket på sena blir skadelig, er ukjent. Seneceller har lavt stoffskifte og krever sannsynligvis ikkje kvile for å gjenopprette energiavsetning.

Det er utført forsøk på seneceller med belastning opp til 24 t per dag utan skadelege effektar, og dei fleste treningsprotokollar i tendinopatibehandling utførast kvar dag.

Størstedelen av sena er samansett av ein passiv struktur (ekstracellulær matrise) som ikkje reagerer på belastning. Sidan denne matrisen er viskoelastisk, betyr det at langsame belastningsregimer kan gje større belastning og gunstige stimuli.

Dette avhenger av kor lang tid sena er under belastning, uavhengig av om muskelsamantrekningsmetoden er eksentrisk eller konsentrisk. Men ettersom langsame belastningsregimer belastar meir, kan det også auke behovet for restitusjonstid.

Fleire mekanismar kan teoretisk skilje effekten av eksentrisk og konsentrisk trening på sener, men det fins ingen bevis for at mekanismane spelar ei rolle.

Ettersom musklar kan produsere større maksimal kraft eksentrisk enn konsentrisk, kan dette medføre større mekanisk stimuli på sena.

Det har blitt foreslått at sena kan strekke seg meir under eksentrisk belastning, men ettersom det vanlegvis er snakk om 15 repetisjonar av kroppsvekt, blir dette potensialet sjeldan utnytta.

Ved forsking på dyremodellar ser man ingen forskjell i sena på cellenivå av eksentrisk eller konsentrisk belastning. Dette antyder at tilstrekkeleg høg kraft og belastning er avgjerande, men samantrekningsmetoden er utan betyding.

Strengt tatt gjeld beskrivingane «eksentrisk» og «konsentrisk» for musklane som trekk seg aktivt saman, medan sena er ein mekanisk passiv struktur. Muskelsamantrekningsmetoden har kanskje ingen differensial effekt på senevev.

Belast

Vitskap og kliniske studiar syner at styrketrening har positiv effekt på smerte og funksjon ved akillestendinopati, både ved isolert eksentrisk trening og tung konsentrisk belastning med lav hastighet, og effekten er signifikant betre enn ved andre non-loading-tiltak.

Der vil finnast ulike variasjonar av akillestendinopati, symptom og toleevne, som gjer at eventuell progresjon må individualiserast og tolt mengde løping/gange varierer, men moderat fysisk aktivitet i behandlingsperioden er ikkje skadeleg, så lenge ein sikrar restitusjon og følger med på at symptoma ikkje forverrast.


Springtime Group søker løpeglade ambassadører

Springtime Group – bestående av løpsarrangøren Springtime Event, løpsreiseoperatøren Springtime Travel og løpemagasinet Runner’s World Norge – søker nå ambassadører i tre byer. Du må være glad i å løpe og glad i å spre løpeglede i ditt nærmiljø.
Les mer
Klar for Göteborgsvarvet?

Klar for Göteborgsvarvet?


Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.

Kjenner du deg igjen? Nils Petter Eckhoff skal løpe Göteborgsvarvet sammen med Team New Balance. Gjennom en uttrekkningsprosess i Runner’s Worlds kanaler, er de tre blitt valgt ut til å representere New Balance på startstreken i verdens største halvmaraton.

Nils Petter Eckhoff er en del av Team New Balance på veien mot Göteborgsvarvet. Foto: Lemos Media

Fellestreninger for inspirasjon

Jeg har prøvd å kjøre litt mere fart. Har vært med på fellesøkt med Torshov Sport noen ganger hvor vi har kjørt intervaller. I tillegg har jeg vært med på craftmorningrun som arrangeres første fredagen i måneden her i Oslo.

Disse fellesøktene gir meg inspirasjon i løpehverdagen min i tillegg til at det får meg litt ut av komforsonen. Anbefaler alle og være med på tilsvarende. Her i byen er det mange muligheter for slike fellesøkter hvis man er interessert.

Trening sammen med andre er gull verdt! Her er Nils Petter sammen med Lisa og Pål i Team New Balance. Foto: Lemos Media

Treningsopplegget

Jeg prøver å ligge på ca 40 km i uken med som regel en kort rask økt og en litt lengre økt. Stort sett ligger treningsturene på rundt 10 kilometer. Det er på denne distansen jeg trives best.

På de siste to halvmaratonløpene jeg deltok på – som begge var i oktober i fjor – skulle jeg løpe de første 11 kilometerne på én time. Det er målet mitt også denne gang. Da har jeg en time på siste milen og må da løpe på under 59 minutter for å få ny personlig rekord.  Om det går blir spennende og se, men det er planen.

Har fått meg en 15-kilometersøkt og noen økter mellom 10 og 15. Nå gjenstår det en langtur igjen før det braker løs i Gøteborg.

Nils Petter ser ikke bort ifra at det er disse skoene han kommer til å løpe Göteborgsvarvet i. Foto: Lemos Media

Skotøyet

New Balance Fuelcell RC Elite har jeg fått prøvd over flere økter, både korte og litt lengre, med positivt resultat.

Jeg opplever at jeg får gode kilometertider uten at jeg føler at jeg bruker for mye energi på det.

Regner med å stille til start i Göteborgsvarvet med disse på føttene.


Slik har Pål trent seg til perseform før Göteborgsvarvet

Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Les mer

Klar når det gjelder

Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå hentes ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en. Les om treningen Lisa Svisdal har gjort fram mot halvmaratonløpet her.
Les mer

Klar for Göteborgsvarvet?

Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Les mer

Veien mot målene

Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.
Les mer

Løping = mentalt overskudd

Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Les mer
Sponset innlegg
Veien mot målene

Veien mot målene


Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.

Da jeg var yngre løp jeg som regel etter en ball – enten det var fotball, tennis eller squash. De siste årene har jeg bare løpt for løpingens del for og holde meg i form, men også sette meg mål.

Løping for meg …

Både antall løp, hva slags løp og hvor mange løp har vært viktig for motivasjonen. Ikke minst konkrete tidsmål – først og fremst på halv- og helmaraton.

Jeg liker å løpe for å holde meg i form psykisk og fysisk. Finner roen på lange rolige turer, men løper også kortere turer med mer fart.

Det viktigste for meg har vært og få til regelmessig løping uke etter uke. Jeg prøver blant annet å løpe til jobb to ganger i uken. Har forskjellige ruter jeg bruker og kan variere lengden også, men blir som regel rundt 10 km.

Det er ikke alltid man føler for å løpe, man er irritert, har en dårlig dag, etc – men etter en løpetur føler man seg alltid bedre.

Nils Petter sammen med resten av Team New Balance. Foto: Lemos Media

Sub 1:59

Målet med Göteborgsvarvet er og komme meg under min rekord på halv maraton satt i Canada i fjor høst på 1:59.

Usikker på hvordan det blir å løpe i Gøteborg, men planen er og prøve å løpe de første 11 kilometerne på timen som jeg har gjort på de to siste halvmaraton jeg har løpt. Den siste mila får jeg ta litt som det kommer. Se an dagsformen. Har jeg dagen, er det bare å trykke til.


Produktanbefaling

Nils Petter trekker særlig frem Capsen og karbonfiberskoene som ypperlige.

– New Balance Fuelcell RC Elite er annerledes å løpe i. Gleder meg til flere turer i dem, og gjerne lengre turer.

– Capsen er perfekt i varmen, den hindrer svette fra å renne ned i øynene samt at den er behagelig på hodet.Slik har Pål trent seg til perseform før Göteborgsvarvet

Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Les mer

Klar når det gjelder

Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå hentes ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en. Les om treningen Lisa Svisdal har gjort fram mot halvmaratonløpet her.
Les mer

Klar for Göteborgsvarvet?

Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Les mer

Løping = mentalt overskudd

Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Les mer
Sponset innlegg
To allsidige og responsive terrengsko fra The North Face

To allsidige og responsive terrengsko fra The North Face


Bli kjent med den nye stjernen på terrengskohimmelen! Vi har tatt en titt på The North Face-modellene Vectiv Infinite Off Trail og karbonskoen Flight Vectiv.

Never stop exploring, er ett av slagordene til amerikanske The North Face. Dette gjør seg også gjeldende i produktene deres.

Vi skal ta et dypdykk inn i bruksområdene og spesifikasjonene til to av deres hotteste trailmodeller.

Vectiv Infinite Off Trail

The North Face Vectiv Infinite Off Trail er terrengskoen som har alt: Støtte og stabilitet, demping og respons, og selvfølgelig grep og slitestyrke.

Takket være den gode dempingen, egner denne modellen seg fint til lange treningsturer i variert terreng, men også ultraløp.

The North Face er kjent for å være første merke ut som bruker karbonfiberplate i terrengsko (les mer om Flight Vectiv lenger ned).

Stabilitet og støtte

I Vectiv Infinite Off Trail er det brukt en Pebax-plate i kombinasjon med rocker-geometri. Dette gir et kvikt fotisett og fraspark og bidrar til god flyt i terrenget.

Pepax-platen er dratt noe opp på kantene rundt foten, slik at du føler deg trygg og stabil. Dette gjør også at skoen fint takler både lange turer, men også raskere tempo.

Nettopp stabilitet og støtte er viktig i ulendt terreng. Denne støtten finner vi også igjen i overdelen, laget av materialet Matryx forsterket med Kevlar og polyamidgarn. Foten holdes trygt på plass, selv i bratte partier, samtidig som det er akkurat nok fleksibiltet til at komforten er ivaretatt.

Demping og grep

Den 3D-støpte hælkappen bidrar også til at foten føles komfortabelt og trygt låst inne i skoen. Vectiv Infinite er ikke den smaleste modellen, men passer godt til normale føtter og løpere som ønsker litt ekstra plass i tåboksen.

Det er raust med demping i mellomsåla, og de 5 millimeter dype knottene gir deg godt grep i mykt og gjørmete terreng. Gummiblandingen sørger for god friksjon og et suverent grep på steiner og hardere partier.

THE NORTH FACE VECTIV INFINITE OFF TRAIL

 • Perfekt balanse mellom respons og beskyttelse.
 • Tredimensjonal Pebax-såle med dobbel densitet.
 • Dropp: 6 mm

The North Face Flight Vectiv

Dette er altså verdens første terrengsko med karbonfiberplate – og den kommer i full lengde for å gi både beskyttelse, men først og fremst snert i steget.

Platen er dratt opp på den laterale siden for å øke støtten og stabiliteten i steget, slik at du unngår overtråkk i ulendt terreng.

Den fremste egenskapen til karbonfiberplaten, er at den, i kombinasjon med rocker-geometrien i såla og det veldempede skummet, bidrar til god respons og driv i steget.

Dette er en sko utviklet for de lengste distansene. Her står komforten og dempingen i høysetet, samtidig som du får beskyttelse og grep som seg hør og bør.

Fantastisk farge på årets kvinnemodell av Flight Vectiv
Myk, men stabil overdel

Sømløs og fleksibel overdel gjør at foten får plass, selv når den hovner opp etter mange timer på stien. Vi digger overdelen! Ja til flere sømløse modeller uten tunge.

Rundt mellomfoten består overdelen av Matryx-paneler som gjør at foten sitter godt på plass og har raust med stabilitet på den alterale siden. Dette forhindrer overtråkk og vridninger i ulendt terreng. Materialet er superlett, pustende og drenerende.

Herremodellen i en litt dypere rødtone.
Allsidig grep

Yttersåla i Surface CTRL gir godt grep på alle typer underlag og har knotter på 3,5 millimeter som graver seg godt ned i mykere partier og gjør dette til en allsidig sko som takler mange typer terreng.

THE NORTH FACE FLIGHT VECTIV

 • Laget for ultradistanser: Maks slitestyrke, demping og komfort.
 • Allsidig grep.
 • Karbonfiberplate + rocker-geometri = digg løpsfølelse med respons!
 • Vekt: 285 g (herre), 245 g (dame).
 • Dropp: 6 mm

Felles for begge modeller:

 • VECTIV™: Innebygget kombinasjon av 3D-plate og en vuggeformet mellomsåle som omdanner energi til kraft som driver deg framover.
 • OrthoLite®: Lett og ventilerende innersåle med innebygget fukthåndtering og antimikrobakterielle egenskaper.
 • Matryx®: Overdel-materialet i Matryx består av slitesterk og beskyttende Kevlartråd og polyamidgarn som sammen leverer støtte, slitestyrke og fleksibilitet.
 • Surface CTRL®: Sålen av biobasert gummiblanding gir overlegent grep og slitestyrke.
Sponset innlegg