Den frodige øya byr på fantastiske stier og en perfekt balanse mellom aktivitet og restitusjon.

580 kilometer vest for kysten av Marokko og 968 kilometer sørvest for Lisboa, midt ute i Atlanterhavet, ligger den portugisiske øygruppen Madeira. Den grønne, fjellrike øya er som tatt ut av scener i Kingkong Island eller Jurassic Park. 

Stupbratte, flere hundre meter høye havklipper omfavner øya og gir deg et sug i magen allerede når flyet går inn for landing. Og etter bare noen få minutter på veien fra flyplassen forstår du at det ikke finnes noe flatt her på øya. Her går det enten opp eller ned. For det meste i en veldig bratt vinkel. 

Mange av stiene på Madeira er relativt lettløpte. Du trenger ikke være et teknisk vidunder av en sti-spesialist for å nyte løpeturene her. Foto: Ian Corless

Variert landskap

Om du liker fjell- og terrengløping er Madeira et lite paradis. Her finner du uendelig mange stier og turmuligheter. Øya byr på variert turterreng, alt fra et tørt, nesten ørkenaktig, landskap på sydspissen av øya til frodig, fuktig jungel lengre mot nord. 

Her finner du dype daler omringet av fjell på opptil 1862 meter, og fantastiske fossefall. Her kan du løpe både over og gjennom fjell på stier som fører deg langs kanten på fjellsider og over smale fjellrygger hvor du ikke skulle tro det var mulig for folk å ta seg frem. 

Heldigvis er mange av de mest utsatte stiene sikret med rekkverk og store deler av de mest brukte stiene er dekket av stener og har trapper på de bratteste partiene. 

Dette er lettløpte stier, selv for de som ikke har all verdens erfaring fra stiløping fra tidligere. Turen mellom Pico Ruivo og Pico do Arieiro er et eksempel på en slik tur. 

20 kilometer på Madeira tar som regel mye lengre tid enn man tror.

Følg levadaene

Mange av øyas stier følger levadaer – en type vanningsanlegg som er særegent for Madeira. Levadaene frakter vann fra de fuktige områdene av øya mot de tørrere områdene med jordbruk. Å følge levadaer er ofte det lureste du kan gjøre om du ønsker en tur uten veldig mange oppover- og nedoverbakker. Levadaene går ofte gjennom frodig skog og forbi fosser. Innimellom åpner vegetasjonen seg og du får et gløtt utover landskapet du har under deg. 

En anbefalt tur er å starte ved Queimadas og følge levadaen til Caldeirão Verde og Caldeirão do Inferno. På denne turen får du servert den ene fossen etter den andre og lange spennende tuneller og ekte regnskogfølelse.

Frodig, luftig og spektakulært. Madeira byr på helt utrolige løpsopplevelser. Foto: Ian Corless

Eller følg hjertet og kartet

Madeira har et stort og velutviklet stinett. Hvis du beveger deg bort fra de mest brukte turiststiene vil du finne villere stier helt uten gjerder – og til og med en og annen via ferrata. Selv om mange av stiene er skiltet er det langt fra alle. Ha derfor alltid med deg kart enten på telefonen eller i papirform. Og husk at 20 kilometer på Madeira som regel tar mye lengre tid enn du skulle tro. Et tips til en fjelltopp som ikke er gjerdet inn er Pico Grande. Fjelltoppen kan nås både fra Curral das Freiras, Encumeada eller fra Pico do Jorge. 

Eventyrlig lekeplass

Seixal og Porto Moniz er gode utgangspunkt for å utforske nordøstsiden av Madeira. Her kan du starte på havnivå og løpe til Fanal, en eventyrskog 1000 meter over havet. Her finner du eldgamle trær som er rene kunstverkene i seg selv, og som blomster og andre planter har funnet seg til rette på. Er du heldig får du oppleve Fanal i lett tåke som slipper akkurat passe med sollys igjennom. Da er det lett å tenke at du beveger deg rundt i en fantasiverden hvor alver danser og trær forteller de vakreste eventyr.

Det subtropiske klimaet gjør Madeira fint å besøke året rundt. Artikkelforfatter Abelone Lyng og fotograf Ian Corless besøkte øya i romjula. Foto: Ian Corless

Fra øst til vest og nord til sør, Madeira er en eventyrlig lekeplass for deg som er glad i terrengløping. Selv om øya ser liten ut på kartet, byr den på så mange forskjellige eventyr at ett besøk neppe er nok. 

Det er lett å bli hekta på Madeira. Ikke bare på grunn av naturen, men også på grunn av folket, maten og vinen. Den portugisiske gjestfriheten og kulturen gjør at du føler deg velkommen overalt. Og sulten. Her er nemlig hvert måltid en fest. 

I Madeira-kofferten

Lys

Ha alltid med hodelykt. På Madeira er det mange tuneller.

Sko 

Bruk sko med godt grep og litt grove knaster. Øya kan by på skikkelig glatte stier når det blir vått.

Staver

Ha dem alltid med i sekken. Madeira byr på stupbratte bakker, så et par staver gjør både turen opp og ned mer behagelig.

Kart, app eller guide?

På Madeira kan du få guidet løpetur som passer ditt nivå. Sjekk ut Go Trail – Madeira Running Tours. Foretrekker du å utforske på egenhånd kan du bruke appene Footphat (for iPhone) eller Outdoor Active og maps.me. Et annet alternativ er å kjøpe et godt gammaldags kart over området du vil utforske på Madeira.

Vær forberedt på vær

Ha alltid med klesskift i tilfelle væromslag. På vinterstid kan du oppleve snø i høyden og iskald vind. Eller strålende sol og 24 varmegrader …

Det er lett å bli hekta på Madeira. Ikke bare på grunn av naturen, men også på grunn av folket, maten og vinen.

Fem løp på Madeira

  1. MIUT (Madeira Island Ultra-trail) 

Dette er nok det mest kjente, og tøffeste, løpet på Madeira. Løpet finner sted i april og tar deg med på et 115 kilometer langt løpeeventyr fra nord til sør på øya. Med på reisen får du hele 7100 høydemeter, en soloppgang og sannsynligvis også en solnedgang. Løpet lar deg oppleve litt av alt på Madeira. Både kystlinje, høyfjell, frodige daler, jungel, levadaer og tuneller. Er 115 kilometer for langt? MIUT har distanser helt ned til 16 km. 

  1. Ecotrail Funchal 

Løpet går av stabelen i oktober og er kanskje en av de tøffeste Ecotrail-løypene som finnes. I løpet av 85 kilometer blir du virkelig godt kjent med Funchals mange bakker og plukker med deg ikke mindre enn 5520 høydemeter. Dette er løpet for deg som liker blandingen av by og sti. Synes du 85 kilometer blir i meste laget? Ecotrail Funchal tilbyr også distansene 45 km, 30 km og 15 km. 

  • USM (Ultra Skyrunning Madeira) 

Dette er løpet for deg som virkelig ønsker en bratt og luftig løpetur. Løpet er 55 kilometer langt og byr på 4121 høydemeter. Det finnes også to kortere distanser på 23 og 13 kilometer og en VK-distanse. Løpet arrangeres vanligvis i mai måned.

  • Maxi Race Madeira

Vil du oppleve den nordøstlige delen av Madeira er dette løpet for deg. Her får du både bratte og lange bakker, flate gresskledde fjellplatåer, spennende vegetasjon, levadaer, vindmøller og kyr. Løpet har distanser fra 15 kilometer til 100 kilometer og finner sted i desember.

  • Funchal Marathon

Foretrekker du gateløp? I januar kan du løpe Funchal Marathon (hel, halv eller 8 km). Uten et eneste innslag av sti.