Når du løper eller ser på et maratonløp vil du enkelt oppdage kraften som menneskekroppen besitter og det uskrevne fellesskapet som binder løperne sammen. Maratondistansen er en distanse som setter deltakerne på prøve, særlig med tanke på utholdenheten – både i kropp og i hodet. Dette gjelder toppløperne som nærmer seg to-timers-grensa, og det gjelder de som danner baktroppen. Uansett nivå handler det om å bevege seg, og å fortsette å bevege seg når det butter.

Vi har laget en liste over 10 maratonløp du bør få med deg i løpet av løpekarrieren din. Maraton er blitt så mye mer enn bare det å løpe en viss distanse – det er blitt en helt særegen opplevelse. Flere løp kjører egne tema-baserte konsepter og mange av de ulike maratonløpene som arrangeres rundt om i verden byr på storslått natur og tøffe utfordringer. Er du usikker på hvor i verden du vil konkurrere neste gang? Her er noen tips til løp du bør ha på din maraton-bucket-list!

Obs! Noen av løpene er nettopp ferdige for i år, eller så er løpsdagen er rett rundt hjørnet. Nye datoer er derfor ikke kommet. Men årets dato vil gi deg en indikator på når de ulike løpene arrangeres til neste år.

1 Jungfrau Marathon
Sted: Interlaken, Sveits
Når: 10. september 2016
Deltakerantall: 4 000
Nettside: www.jungfrau-marathon.ch

Det er ikke lenge til årets versjon av dette velkjente maratonløpet går av stabelen, og påmeldingen er fullbooket og avsluttet for lenge siden. Men neste høst kan dette løpet være noe for deg. Jungfrau Maraton løfter deg – i dobbelt forstand. Ikke la deg lure av de første flate 10 kilometerne rundt den nydelige Lake Brienz i Interlaken – for etter det går det bare oppover. Ingen bakketrening kan forberede deg godt nok på denne stigningen oppover stiene mot fjelltoppene Eiger, Mönch og Jungrau. Målområdet er oppe på toppen og gir deg en panoramautsikt av dimensjoner – 2100 meter over havet. Dette er et løp du aldri kommer til å glemme.

Vakre Jungfrau Marathon i Sveits. Foto: swiss-image.ch

2 Patagonian International Marathon
Sted: Torres del Paine Nasjonalpark, Chile
Når: 9. September 2017
Deltakerantall: Overkant av 1000
Nettside: www.patagonianinternationalmarathon.com

Dette løpet er forholdsvis ferskt da det arrangeres for femte gang i år. Her er det med andre ord muligheter for å sikre seg plass. Det som gjør Patagonian International Marathon særegent er den grønne, miljøvennlige profilen løpet holder. Her kan du med andre ord ikke bare slenge fra deg plastkoppen på drikkestasjonen. Du føler deg i ett med naturen i postkort-aktige omgivelser – fossefall, innsjøer og fjell. Løpet deler ikke ut pengepremier, men for hver 1000. løper som passerer mållinjen, plantes det et tre i nasjonalparken.

3 Standard Chartered Bangkok Marathon
Sted: Bangkok, Thailand
Når: 20. november 2016
Deltakerantall: ca 2 500
Nettside: www.bkkmarathon.com

Opplev en stekende varm og fantastisk løpenatt i hjertet av Bangkok. Starten går ved landemerket Grand Palace klokken to på natten for å unngå at varmen blir for ekstrem. Mange drikkestasjoner med hyggelige frivillige som serverer drikke og vannmelon får deg likevel gjennom løpet.

4 Marathon du Médoc
Sted: Pauillac, Frankrike
Når: 9. september 2017
Deltakerantall: 8 500
Nettside: www.marathondumedoc.com

Marathon du Médoc er virkelig et løp du bør få med deg, en eller annen gang. Du får servert fransk vin på over 20 drikkestasjoner gjennom løypa, som snirkler seg mellom idylliske vingårder. Hvert år lanserer arrangørene et nytt utkledningstema, i år er det «tales and ledgends», så dette løpet er rett og slett en fest! Du kan forvente deg alt fra underholdende akrobater ved start, til eksklusiv matservering de siste fire kilometerne. Husk at det også skal løpes, da.

Utkledning og vin i franske marathon de Médoc. Foto: AMCM/De Tienda/Mainguy

5 Antarctic Ice Marathon
Sted: Union Clacier, Antarktis
Når: 24. november 2016
Deltakerantall: ca 50
Nettside: www.icemarathon.com

Hvis du er en av de ekstra gale maratonløperne som skal ha minst ett løp på hvert kontinent – vel, da kan dette være noe for deg. Dette er antakelig det kaldeste, mest vindfulle løpet av dem alle. Lenger sør kommer du ikke – ikke en gang pingvinene bor her. Antarctic Ice Marathon er et ekstremt eventyr på is.  

6 Intertrust Cayman Islands Marathon
Sted: George Town, Cayman Islands
Når: 4. Desember 2016
Deltakerantall: Underkant av 1000
Nettside: www.caymanislandsmarathon.com

Et personlig, trivelig og nydelig løp i tropiske Karibia. Starten går klokken 5 på morgenen, og løpet er lite, flatt og vennlig. Bytt ut vacation med en runcation og kom deg til Cayman Islands.

7 BMW Oslo Maraton
Sted: Oslo, Norge
Når: 16. september 2017
Deltakerantall: ca 3000
Nettside: www.oslomaraton.no

Selvfølgelig må vi ha med Oslo på denne lista. Norges største maraton tilbyr en flat og fin løype langs Oslos gater. Starten går nede ved Rådhusplassen og snirkler seg i sentrum og Bjørvika med en svipptur innom Tøyen før ferden går videre til vakre Frogner. Arrangørene lover masse liv i løypa og 12 drikkestasjoner. Oslo Maraton er en fin anledning til å være (sprek) turist i egen hovedstad.

Løperne langs Barcode. Foto: Oslo Maraton

8 Niagara Falls International Marathon
Sted: Buffalo, New York/Ontario Canada
Når: 30. oktober 2016
Deltakerantall: ca 1 500
Nettside: www.niagarafallsmarathon.com

Det er bare å sette i gang med visumsøknader hvi
s du har lyst til å løpe dette løpet. Den raske og vakre løypa starter i USA og ender opp i Canada. Løperne begynner med å jobbe seg opp over den internasjonale Peace Brigde (dette er den eneste bakken i traseen) – deretter går ferden innover i Ontario langs Niagara Parkway før man avslutter ved kanten av det storslåtte Niagara Falls.

9 Sparkasse Marathon der 3 Länder
Sted: Øya Lindau, Tyskland
Når: 8. oktober 2017
Deltakerantall: ca 9 000
Nettside: www.sparkasse-3-laender-marathon.at

Her kan du krysse av hele tre land på din maraton bucket list. Dette løpet starter i Tyskland, går gjennom Østerrike og tar en svipptur innom Sveits før man krysser mållinja i Østerrike igjen. Over halvparten av den flate løypa går langs den store innsjøen Constance, men traseen er også variert i form av underlag og terreng som skogholt, brostein og grusveier.

10 Athen Marathon
Sted: Athen, Hellas
Når: 13. november 2016
Deltakerantall: ca 13 000
Nettside: www.athensauthenticmarathon.gr

Løp den klassiske distansen mellom Marathon og Athen i et løp med skikkelig historisk sus. Dette er en opplevelse de fleste maratonløpere må få med seg.

Les også: Tre land, to løpere – en uke, en drøm