Grundig test av 18 modeller. Både med og uten pigger.

Vinterløping stiller store krav til løpeskoene: De skal aller helst holde føttene både tørre og varme, og de bør helt klart sørge for at du holder deg på beina. Vi har testet 18 modeller, så om du ikke har funnet vinterens perfekte skopar ennå, kanskje du finner noe som kan friste her.

Vi har delt skoene inn i tre kategorier:

  1. Upiggede terrengsko med robust såle – egnet for variert underlag.
  2. Upiggede vintersko med beskyttende membran i overdelen.
  3. Piggede vintersko for best feste på is og snø.

Slik testet vi
For å kunne sammenligne grepet i de ulike sålene på en rettferdig måte, er alle skoene blitt testet inne i en ishall. Testen ble innledet med at vi gikk rundt i skoene for å vurdere hvor trygge de føltes i gangfart.

Deretter sammenlignet vi hvordan terrengmodellene og vintermodellene uten pigger fungerte på isen. Her ble det tydelig at ulike gummiblandinger og mønster i yttersålene ga ulikt feste. Her var det Saucony Peregrine 8 Ice+ som bemerket seg som den modellen med best grep av de upiggede modellene.

Av de rendyrkede terrengmodellene presterte New Balance Hierro V3 noe bedre enn gjennomsnittet, men ingen av disse modellene gir særlig godt grep på is, sammenlignet med de piggede modellene.

Til sist løp vi med alle skoene på isen. Både rett frem og i svinger. Alle de piggede modellene var overlegne her, og gjør at du føler deg trygg. Asics Gel Fuji Setsu 2 GTX var den modellene som testløperne løftet frem i denne kategorien.

Etter istesten har en gruppe testløpere, bestående av både menn og kvinner i ulik løpeform, løpt i modellene i en måneds tid. Etter testperioden fylte løperne ut et utførlig skjema som ligger til grunn for testresultatene.

Merk at vektangivelsene i denne testen gjelder størrelse US 9 (42,5) i herresko og US 7 (38) i damesko. Angitt dropp for hver sko er høydeforskjellen mellom sålens bakre og fremre del, målt uten innersåle.

Og her er skoene:

Upiggede terrengmodeller egnet for variert underlag


Mizuno Wave Hayate 4

Pris: ca. 1400 kroner
Vekt: 280 gram (herre), 230 gram (dame)
Dropp: 9 mm

Dette er en lett, strømlinjeformet og føyelig terrengmodell med svært godt grep i kupert terreng og variert underlag. Yttersålen er utviklet av dekkprodusenten Michelin og har et markant sålemønster med myk ytre struktur som gir godt feste på harde underlag. Disse egenskapene kommer først og fremst til sin rett når man løper i bratte oppoverbakker og på ujevnt og variert underlag. Mellomsålen har en relativt lav profil, hvilket gir skoen en kvikk løpsfølelse. Forfot og hæl kan delvis bevege på seg uavhengig av hverandre, gjennom en leddkonstrukson i mellomfoten kalt XtaRide. Dette gir god bakkekontakt selv når man løper på skrå, oppover og nedover.

Overdelen i Hayate har strategisk plasserte ytre forsterkinger som gir en tettsittende og støttende passform. Derimot finnes det ingen spesielt tilpassede detaljer for løping i snø og slaps, og dermed fungerer skoen best i relativt tørre værforhold uten for mange kuldegrader.

Hoka One One Speedgoat 2
Pris: ca. 1900 kroner
Vekt: 289 gram (herre), 238 gram (dame)
Dropp: 4 mm

Denne terrengmodellen er oppkalt etter den amerikanske ultraløperen Karl «Speedgoat» Meltzer og er utviklet for å takle de fleste typer underlag. Testløperne satte først og fremst pris på skoens robuste konstruksjon, romslige passform og den nyutviklede overdelen i såkalt engineered mesh. Det betyr at materialet er vevd i ulik tetthet på ulike områder, for å skape en optimal balanse mellom støtte, komfort og ventilasjon.

På kjent Hoka-vis gir den vugge-formede mellomsålen komfortabel demping på harde og ujevne underlag. På løst underlag leverer yttersålen i Vibram Megagrip et sikkert grep i alle retninger med sitt spesialutviklede mønster. Speedgoat 2 kan sammenlignes med en firehjulsdrevet terrengbil som sikkert tar seg frem i de mest skiftende omgivelser. Derimot kan man ikke forvente seg et like godt grep på glatt underlag.

New Balance Summit Unknown
Pris: ca. 1300 kroner
Vekt: 247 gram (herre), 204 gram (dame)
Dropp: 10 mm

Dette er først og fremst en sko for drevne løpere som holder et høyt tempo på trening og prioriterer lav vekt og tettsittende passform. Mellomsålen er laget i et fast skumplastmateriale som New Balance kaller REVlite, mens yttersålens relativt myke gummiblanding Hydrohesion gir høy friksjon mot underlaget for sikkert grep.

Overdelens støttende detaljer er laminert mot et nettmateriale, hvilket gir hele skoen en fast følelse og en omsluttende passform. Dette forsterkes av skoens elastiske, sokkelignende pløs, som sitter fast i skoens bunn. Summit Unknown er en rask terrengmodell som egner seg best i kupert og variert skogsterreng. Den kan derimot ikke matche broren New Balance Hierro når vinteren er her for alvor.

Salomon Sense Ride Nocturne
Pris: ca. 1500 kroner
Vekt: 295 gram (unisex)
Dropp: 8 mm

Dette er en Salomonmodell for mindre ekstreme værforhold enn den piggede modellen Speedspike CS (omtalt lenger ned). Det moderat aggressive sålemønsteret gjør skoen mest egnet for løpere som trener på variert underlag om vinteren, men som ikke har behov for supergrep på is og snø. Overdelen er laget i en robust nylonmesh, men har ingen ekstra vannavisende detaljer. Skoen har en markant tettsittende passform, og derfor kan man godt gå opp en halv skostørrelse.

Tynne, smidige, laminerte plastforsterkninger rundt mellomfoten holder foten sikkert på plass. Salomons Quicklace-system gjør at man enkelt kan finjustere passformen underveis på løpeturen. Nocturne-navnet innebærer at skoen er utstyrt med reflekterende materiale i overdelen, hvilket øker synligheten i vintermørket.

Upiggede vintersko med beskyttelse mot vær og vind

New Balance Fresh Foam Hierro V3
Pris: ca. 1500 kroner
Vekt: 328 gram (herre), 269 gram (dame)
Dropp: 8 mm

Hierros utforming og oppbygging gjør at man uten problem kan veksle mellom løping på stort sett alle typer underlag – tørr asfalt, grus, gress, slaps og snø. Skoen har nemlig en markant myk demping, hvilket er den mest åpenbare oppdateringen fra forgjengeren V2. Den elastiske HypoSkin-plastfilmen som omgir overdelen, gir struktur og beskyttelse, men tillater likevel at foten beveger seg smidig. En godt likt konstruksjonsdetalj var det myke, strikkede partiet rundt ankelen. Til tross for at dette gjorde skoen noe kinkig å ta på, likte testløperne at det holdt kvister, søle og andre ting fra å trenge inn i skoen.

Megagrip-yttersålen fra Vibram har ikke noe markant terrengmønster med aggressivt utformede knotter, men gir likevel et sikkert grep på de fleste typer underlag. Den brede sålebasen forsterker skoens robuste og stabile følelse. I tillegg til den beskyttende overdelen gjør dette Hierro V3 til et utmerket valg for våte, sølete vinterveger.

Merrell All Out Crush 2 Goretex
Pris: ca. 1500 kroner
Vekt: 253 gram (herre), 210 gram (dame)
Dropp: 6 mm

Mange løpere assosierer kanskje Merrell med minimalistiske sko der lav vekt og god kontakt med underlaget er de fremste kjennetegnene. All Out Crush er en forholdvis lett modell, men den er også bygget for å gi en sikker beskyttelse mot underlagets ujevnheter. Den relativt myke og grovt mønstrede yttersålen gir et godt grep på variert underlag. Overdelen har en temmelig avskallet utforming, der tynne laminerte forsterkinger rundt forfoten er de eneste støttende detaljene. Goretex-membranet har en så diskret utforming at det knapt merkes, delvis på grunn av skoen romslige passform.

Skoen passer best til relativt brede føtter og har en fast, lavere innersåle som gjør at den også er romslig rundt fotbuen. Takket være den enkle konstruksjonen uten unødvendige designdetaljer, blir sluttresultatet en lett, smidig allroundsko med god beskyttelse mot ruskevær – men den gir altså ikke noe supergrep på isete underlag.

Asics Gel Fuji Trabuco 6 GTX
Pris: ca. 1600 kroner
Vekt: 335 gram (herre), 285 gram (dame)
Dropp: 8 mm

Trabuco har vært en del av Asics’ terrengsortiment lenge. Her dreier det seg om en versjon som ikke er begrenset til skogsterreng, men som takler variert underlag og varierende vinterforhold på en utmerket måte. Yttersålen har et relativt grovt mønster, men med en klart lavere profil enn på søskenmodellen Fuji Setsu (omtalt lenger ned). Fuji Trabuco har heller ingen metallpigger. Det gjør at den passer best på bløte, slapsete forhold da den ikke gir samme feste mot snø og is som piggede Fuji Setsu. Gortex-membranen gir derimot samme beskyttelse mot slaps og kulde. En gel-pute i hælen gir ekstra støtdemping og
en såkalt «rock plate» i forfoten beskytter mot spisse ujevnheter i underlaget.

Saucony Peregrine 8 Ice+
Pris: ca. 1800 kroner
Vekt: 295 gram (jerre), 266 gram (dame)
Dropp: 4 mm

Sauconys populære trailmodell Peregrine er nå inne i sin åttende sesong. Like lenge har dog ikke den spesielle vinterutgaven Ice+ vært med i gamet. Dette er den tredje generasjonen Ice+ som lanseres. Begge variantene av Peregrine er bygget på samme lest og har dermed en ganske så lik passform. Men både overdel og yttersåle skiller seg dog ut. Vinterskoen har – til forskjell fra trailversjonen av Peregrine – en vannavstøtende overdel.

Den mest markante forskjellen er derimot yttersålen. Ice+ er utstyrt med en såkalt Vibram Arctic Grip-såle, der både hæl og forfot har fått v-formede innfellinger av en spesiell gummiblanding som skal gi økt friksjon mot underlaget. Materialets utside minner om sandpapir – et interessant alternativ til metallpigger. Det gir et overraskende godt grep mot blank is og snø. Ved dyp snø og slaps er det derimot ikke like pålitelig som pigger. På den annen side oppfører skoen seg veldig bra på bare partier som man ofte passerer på vinterøktene.

Adidas Pureboost RBL
Pris: ca. 1600 kroner
Vekt: 319 gram (unisex)
Dropp: 8 mm

Selv om designet muligens gir assosiasjoner til trendy lifestyle-sko, er dette en løpesko med flere funksjonelle vintertilpassede konstruksjonsdetaljer. Overdelen er utviklet ved hjelp av en strikketeknikk som gjør at den blir både føyelig og isolerende, sammenlignet med vanlig veveteknikk. Materialet er også behandlet for å gi en vannavvisende effekt. For å få en tett ettersittende passform i ankelpartiet er skoen utstyrt med et halvhøyt elastisk skaft.

Såleplattformen er ekstra bred i forfoten for å gi en økt kontaktflate mot underlaget. Boost-mellomsålen beholder sin gode støtdempingsevne også ved lave temperaturer. Yttersålens rutemønster i relativt myk gummiblanding gir godt feste på ulike typer underlag – unntaket er hard blankis. Takket være yttersålens utforming samt skoens myke demping kommer Pureboost RBL til sin rett på våt asfalt og andre harde underlag.

Brooks Ghost 11 GTX
Pris: ca. 1700 kroner
Vekt: 335 gram (herre), 295 gram (dame)
Dropp: 10 mm

Det er ikke særlig overraskende at Brooks har valgt å lansere en vintertilpasset versjon av modellen Ghost. Standardversjonen finnes nå i ellevte opplag, og få løpesko har fått så mange utmerkelser og gode testresultater som nettopp Ghost – ikke minst for komforten og allsidigheten.

GTX-suffikset innebærer at vinterskoen har en vanntett Goretex-membran i overdelen. Ellers er skoen oppbygd på samme måte – inkludert yttersålens mønster – som standardmodellen. I klartekst innebærer dette at man – til prisen av en ca. 25 gram tyngre sko – kan forvente seg samme myke støtdemping og kvikke løpsfølelse som i den vanlige Ghost-modellen, men med en effektiv beskyttelse mot kulde og slaps.

Mizuno Wave Ibuki GTX
Pris: ca. 1200 kroner
Vekt: 340 gram (herre), 285 gram (dame)
Dropp: 9 mm

Denne nykommeren fra Mizuno retter seg til løpere som søker en skomodell for tøffe vinterforhold. Et helt nytt sålemønster kalt X-10 gir et sikkert grep både på harde og myke underlag. Mellomsålen har Mizunos stabiliserende og støtdempende Wave-plate innkapslet i et robust mellomsålemateriale. Overdelen er utstyrt med en vanntett Goretex-membran for å holde føttene tørre selv i snø og slaps. Skoen har et konvensjonelt dropp på nesten 10 millimeter, hvilket sammen med en generelt stabil oppbygging gjør Ibuki til en god arbeidshest for mange lange turer i vintervær. Skoen tilbyr derimot ikke noe ekstra godt grep på isete underlag.

Nike Air Pegasus 35 Shield
Pris: ca. 1300 kroner
Vekt: 280 gram (herre), 225 gram (dame)
Dropp: 10 mm

Nike har i mange år tilbudt vintertilpassede varianter av sine to mest seiglivede modeller: Pegasus og Zoom Structure. Den siste oppdateringen av Pegasus Shield har fått et radikalt endret design sammenlignet med forgjengeren. Den myke, føyelige overdelen gir nærmest assosiasjoner til komfortable filttøfler, men skinnet kan bedra – overdelen er vannavvisende og beskyttende. Sømmene er forseglet for å bedre kunne stå imot vann og våt snø, og skoen er utstyrt med en enkel snøremekanisme som man ofte ser på terrengsko – enkel å justere med kalde fingre.

Yttersålen har et vintertilpasset mønster som skiller seg noe fra standardvarianten av Pegasus 35 som ble lansert i sommer. Derimot er den myke Cushlon-mellomsålen med en integrert Zoom Air-enhet identisk på begge Pegasus-variantene. Konklusjonen er at dette er en vellykket oppdatering av en lett, bekvem og nøytral sko: Shield-teknologien holder føttene tørre og skoen fungerer utmerket til både lange og raske økter.

Nike Zoom Structure 22 Shield
Pris: ca. 1300 kroner
Vekt: 299 gram (herre), 259 gram (dame)
Dropp: 10 mm

Nike oppdaterer grunnkonstruksjonen på sin stabilitetsmodell Zoom Structure. Det innebærer at modellen lanseres med en normal overdel, og en med vintertilpasset Shield-overdel. Mellomsåle og yttersåle er identiske på begge alternativene. For en ekstra hundrelapp får man den vannavstøtende vintermodellen med Shield-beskyttelse. Den stabiliserende kilen på skoens innside er den samme som hos forgjengeren, selv om den visuelt ser litt annerledes ut. I likhet med tidligere versjoner har Structure 22 en støtdempende Zoom Air-plate innkapslet i mellomsålens fremre del.

Structure Shield er kort sagt et mer stabilt og stødig vinteralternativ til Pegasus Shield, som på den annen side lettere og har en klart mykere løpsfølelse. Prislappen er den samme, så valget bør tas på bakgrunn av de individuelle behovene man har.

Piggede vintersko for best feste på is

Asics Gel-Fuji Setsu 2 GTX
Pris: ca. 1700 kroner
Vekt: 337 gram (herre), 283 gram (dame)
Dropp: 10 mm

Med Gel-Fuji Setsu 2 tilbyr Asics en modell som er tilpasset for de aller tøffeste vinterforholdene. Den robuste overdelen er kledd med Goretex-membran for å holde kulde og fukt unna, og den aggressivt mønstrede yttersålen er utstyrt med 15 metallpigger for å sikre grepet på glatt underlag. Mellomsålen av Solyte-skum er blitt komplettert med et gel-lag under hele skoen, hvilket gir god støtdemping, også på harde underlag. Passformen er tettsittende, og derfor fungerer modellen best til normale eller smale føtter. Fuji Setsu GTX er relativt stiv og tung, men på den annen side gir den en suveren beskyttelse mot elementene og et trygt grep på alle typer underlag.

Icebug Oribi3 BUGrip GTX
Pris: ca. 2000 kroner
Vekt: 285 gram (herre), 245 gram (dame)
Dropp: 7 mm

På starten av 2000-tallet innså svenske Icebug at markedet manglet skikkelige, funksjonelle vintertreningssko med pigger. Siden da har de jobbet hardt og målbevisst for å tilby nettopp dette. Oribi3 BUGrip GTX er et av Icebugs flaggskip. En løpesko som takler de alle
r fleste værforhold, først og fremst takket være Icebugs patenterte BUGrip-teknologi – i dette tilfellet 14 slitesterke metallpigger som gir sikkert grep på is og hardpakket snø, men som fjærer inn i sålen ved belastning mot hardere underlag som asfalt. På tross av en vanntett Goretex-membran er skoen overraskende lett og føyelig.

Med et minimum av sømmer og et ellers nedstrippet design, har Icebug tydelig prioritert funksjon over flashy utseende. Med denne modellen kan du trene trygt under de tøffeste vinterforholdene, uten å måtte gi avkall på ditt naturlige løpesteg.

Icebug DTS4 BUGrip
Pris: 1900 kroner
Vekt: 340 gram (herre), 290 gram (dame)
Dropp: 12 mm

DTS står for Distance Training Shoe, det vil si en sko spesielt egnet for lange turer. Modellen er generelt mer robust og komfortabel enn søskenmodellen Oribi (se over), og yttersålen har hele 19 såkalte dynamiske BUGrip-pigger i karbidstål. En vannavvisende membran under overdelens kraftig forsterkede vev, gjør at skoen tåler regn, snø og slaps. En bred såleplattform og et relativt høyt dropp (12 mm) forsterker inntrykket av en pålitelig arbeidshest for lange vinterøkter. Den ganske så høye vekten er lett å tolerere med tanke på det sikre grepet og den gode beskyttelsen som DTS4 gir.

Salming iSpike
Pris: ca. 2200 kroner
Vekt: 268 gram (herre), 225 gram (dame)
Dropp: 5 mm

Lav vekt, fleksibilitet, god bakkekontakt og en naturlig løpsfølelse er begrep som ofte forbindes med Salmings løpeskomodeller. Når de nå utvider sortimentet med en spesiell vintertreningssko har de på ingen måte gitt avkall på grunnverdiene sine. På tross av at iSpike er utstyrt med 13 karbidforsterkede rustfrie stålpigger, er det fortsatt en føyelig og relativt smidig løpesko. Forklaringen er delvis en nyutviklet Vibram-yttersåle kalt LiteBase, der man takket være en spesiell gummiblanding kunne redusere tykkelsen uten at det kompromisser med slitestyrke og grep. Det er verdt å bemerke at piggene veier et drøyt gram hver. Legg til en robust og stabil overdel og sluttresultatet blir et trygt og sikkert skovalg for utfordrende løping på både is, snø og slaps.

Salomon Speedspike CS
Pris: 1800 kroner
Vekt: 305 gram (unisex)
Dropp: 6 mm

Speedspike CS er spesielt utformet for løping i krevende vinterforhold. Den grovt mønstrede yttersålen er utstyrt med 15 strategisk plasserte pigger av karbidstål. Dette gir et pålitelig grep på både harde, isete underlag og i løssnø, men også på mykt og gjørmete stier. I overgangen mellom mellomsålen og overdelen er skoen rustet med en forsterkning rundt hele skoen, kalt MudGuard, hvilket gir en ekstra beskyttelse mot slaps og søle. Skoens fremre del har dessuten en vanntett membran.

I stedet for konvensjonell snøring har skoen Salomons Quicklace-system – en tynn kabel som med ett enkelt grep regulerer trykket over vristen. Modellen produseres kun som unisex-modell, men den omsluttende passformen gjør at den fungerer godt også for smalere kvinneføtter. Virkelig solide grepsegenskaper, en stabil konstruksjon og en funksjonell beskyttelse mot vann, gjør Speedspike CS til et utmerket valg for løpere som ikke lar vinteren begrense treningen.

Les også: Din egen bærbare lysløype – slik løper du med hodelykt