En gruppe med danske og svenske ingeniører, designere, løpere og programmere har de siste årene jobbet med å utvikle små bevegelsessensitive podder for løpsanalyse. Prosjektet heter Shft (uttales shift) og består av to sensorer og en app.
I de to sensorene, eller poddene, sitter et akselerometer, en gyro og et magnetometer som til sammen utfører 12 000 målinger i sekundet. All denne informasjonen om hvordan du beveger deg formidles til en app på telefonen din. Ved å bruke to podder – en på foten og en på overkroppen – kan Shft kjenne hvor mye av fremoverbevegelsen som bremses av fotisettet ditt, samtidig som den måler vinkelen på overkroppen og hvordan overkroppen beveger seg sidelengs. Løpseffektiviteten din måles i watt og det gjør også de bremsende kreftene.
Den første løpeturen begynner med en analyse av hvordan du løper, hvilket også skjer på hver tiende økt for å ha kontroll på utviklingen din. Etter oppvarming og en analyse av bevegelsesmønsteret ditt startes en teknikkøkt, der formålet er å korrigere løpesteget ditt og holdningen ut ifra hva Shft har sett under analysen (eller screeningen som appen selv kaller det). Det går an å stille inn hvor ofte du skal motta tips, og alle instruksjonene får du i hodetelefonene som du har koblet til telefonen din. Hvis du, underveis i teknikkøkta, skulle senke farten eller stegfrekvensen i forhold til det målet du har satt deg, vil du umiddelbart få formaninger om å øke frekvens og fart.
Etter økta kan analysen leses av i en utførlig tekstversjon. Parametere som løpseffektivitet, landinger og bevegelsesmønster bedømmes også, med hjelp av et poengsystem. Du får deretter tips til øvelser, som illustreres med en kort instruksjonsfilm. Også løpesteget ditt kan du analysere i detalj med hjelp av en animert film, der du i slow motion kan se hvordan foten din lander og sparker i fra.
Shft-poddenes batteritid er ikke så lang, og hvis du bærer de rundt i sekken din hele dagen er det fare for at batteriet er tomt når du skal bruke dem senere på dagen, siden bevegelsen aktiverer poddene. Det beste er derfor å lade dem før hver økt – ladetiden er heldigvis veldig kort. En annen ting å tenke på er at kommunikasjonen mellom poddene og telefonen kan forstyrres av at du for eksempel har et vanntett mobilføderal (Lifeproof i vårt tilfelle) og mobilen godt plassert i jakkelomma.
Men instruksjonene er enkle å følge, og det kreves ingen forkunnskaper for å bruke Shft. Vi tror at man kan bli en bedre løper ved hjelp av Shft – akkurat som man kan bli det ved hjelp av en dyktig trener. Men det forutsetter selvsagt at man følger instruksjonene og adlyder (den etter hvert ganske irriterende) stemmen i hodetelefonene. Shft koster ca 2300 kroner.
Les også: Minitest av Adidas UltraBoost