Sponset innlegg
Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna

Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna


De er alle tre i verdens- og norgestoppen i sine idretter – felles for Vetle Sjåstad Christiansen, Mushaga Bakenga og Mats Hauge er at de trener hardt, ønsker å prestere på toppnivå og sverger til infrarød sauna til restitusjonsarbeidet.

Idrettsutøverne har i lengre tid ikke bare testet, men aktivt brukt infrarød sauna i sin treningshverdag. De er alle overbevist om at bruken av infrarød Sauna fra Radiant Health® har hjulpet dem med å optimalisere treningen, bedret restitusjonen og gitt dem dypere søvn.

Foto: Radiant Health/ Thomas Sandfield

Restitusjon i hverdagen

Det er viktig å lytte til kroppen etter trening og gi den rett mengde hvile. Når du trener bryter du ned kroppen, og ved restitusjon bygger kroppen seg sterkere igjen.

Restitusjon blir bare viktigere og viktigere for både idrettsutøverer og aktive mosjonister og det er det fort gjort å glemme i en travel hverdag.

For å gjøre det enkelt kan vi dele opp restitusjon inn i passiv og aktiv restitusjon. Ved aktiv restitusjon beveger man seg nok til at kroppen blir varm og blodsirkulasjonen øker, uten at det er belastende. Passiv restitusjon er ren hvile.

Infrarød sauna gir både aktiv og passiv restitusjon på en og samme tid. Infrarød varme går dypt inn i kroppen og varmer den opp innenfra, faktisk 5 ganger dypere enn en tradisjonell badstue. Man får i gang blodsirkulasjonen og hjertefrekvensen, hjertet pumper dobbelt så mye blod – dette skjer samtidig som at kroppen er helt i ro og får optimal hvile.

Les også: CrossFitt-utøvern bruker infrarød sauna til restitusjon

Idrettsutøverne er samstemte

Mats Hauge som nylig vant NM-gull på 1500 meter NM i friidrett innendørs bruker infrarød varme i sin treningshverdag for bedre restitusjonen og yteevne.

Mats har fått målbart dypere søvn og bedre restitusjonen. Ved bruk av infrarød sauna reduserer han stølhet og merker at både kroppen og beina blir kjappere klare til neste treningsøkt.

Beina til Mats er ikke like ømme og tunge lenger, slik som de var før. Etter mye og hard trening våknet han ofte opp med tunge legger og slitne bein, men etter han begynte å bruke infrarød sauna er han mindre stiv og raskere klar til nye treningsøkter.

Bortsett fra treningen er optimal restitusjon det aller viktigste for Mats – søvn, god mat, nok kalorier, massasje og nå også – infrarød sauna.

– Saunaen har bidratt til såpass mye; bedre restitusjon, dypere søvn og mykere, mindre dehydrert hud. Jeg ser ingen grunn til å slutte, forteller han.

Vokste opp med badstue

Verdensmester og olympisk mester Vetle Sjåstad Christiansen vokste opp med badstue hjemme på Geilo.

Skiskytteren innså tidlig at badstua hadde en positiv effekt på restitusjonen hans og brukte dette aktivt i treningshverdagen.

Da Vetle flytta til Oslo var det ikke like lett å finne en leilighet med badstue og dermed ble infrarød sauna fra Radiant Health® redningen.

Med over 25 timer trening i uka på det meste er det helt nødvendig å være rå på restitusjon for å prestere optimalt. Og akkurat det er veldig enkelt med Radiant Health, forteller han.

Finn din INFRARØDE SAUNA fra Radiant Health® her

Foto: Radiant Health/ Thomas Sandfield

Ønsker alltid å optimalisere treningshverdagen

Som profesjonell fotballspiller leter Mushaga Bakenga  alltid etter måter for optimalisere treningshverdagen sin på. Med det dette kampprogrammet står restitusjon, god søvn og pleie av kroppen høyt på lista i hverdagen.

Med flere skader og mange år i toppfotballen har kroppen til Mushaga fått merke hardkjøret og etter flere operasjoner var han svært nyskjerrig på hva en infrarød sauna fra Radiant Health® kunne hjelpe han med.

De gode erfaringene til Mushaga med regelmessig bruk av infrarød sauna er: bedre søvn, bedre hud og kortere restitusjonstid.

– Fra første stund kjente jeg bedring med tanke på søvn og hud. Etter å ha brukt den over tid innså jeg også hvor mye restitusjonstiden bedret seg mellom tette kamper og hyppig saunabruk, forteller han.

Fordeler ved bruk med infrarød sauna til restitusjon:

  • Raskere klar til ny treningsøkt
  • Dypere søvn
  • Mindre smerter i ledd og muskler
  • Økt sirkulasjonen i hele kroppen
  • Mindre dehydrert hud

Infrarød helsereise

Radiant Health® startet i vinter en infrarød helsereise. Av 700 påmeldte valgte de ut 10 personer med ulik alder, bakgrunn og utgangspunkt og i 10 uker skulle deltakerene dele sine erfaringer og opplevelser med bruken av infrarød sauna.

I helsereisen kan du lese om toppidrettsutøvere som ønsker bedre restitusjon og prestasjonsevne, fagpersoner som vil forske på seg selv, og mennesker med revmatisme som ønsker smertelindring og mer energi i hverdagen, lavt stoffskifte og vektnedgang. Og selvfølgelig bedre helse.

Les om erfaringene og opplevelsene til deltakerene etter bruk av infrarød sauna i 10 uker her

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Test: Merrell MTL Long Sky 2

Test: Merrell MTL Long Sky 2


Denne allsidige terrengskoen takler alle typer underlag i mange kilometer. Skal du ha én terrengsko for alle turene i fjell og skog i sommer, bør du ta en titt på denne. Se videoen med vår vurdering her!

Merrell vet å kombinere alle detaljer som er viktige for løperen – alt fra resirkulerte materialer til en veldrenerende overdel er på plass, i tillegg til essensielle faktorer som grepsegenskaper og komfort.

Se vår dom av skoen her:

Sponset innlegg
Smart sommerløping med Strive løpevest fra Silva

Smart sommerløping med Strive løpevest fra Silva


Silva er produsenten med øye for detaljer, som virkelig vet hva løperen trenger. Dette reflekteres også i løpevestene deres. Vi har tatt en nærmere titt på Strive-seriens tre forskjellige vester.

Sommeren betyr bedre tid til de lange ekskursjonsløpeturene hvor utforsking og oppdagelse står i sentrum. Sommeren betyr også transportløping hjem fra stranda og løpeturer på ukjente steder hvor enn du ferierer. Fellesnevneren for alle sommerens turer, er løpevesten. Et genialt verktøy som gjør at løping på enklere vis kan implementeres i dagliglivet.

Strive-serien fra Silva består av tre forskjellige løpevester som alle er skreddersydd for løperen.

Strive kan oversettes med «å strebe». Å strebe kan defineres som å anstrenge seg for å oppnå noe, og å jobbe iherdig for å få dette til.

Og nettopp det legger Strive-vestene til rette for.

Uansett om du skal konkurrere, løpe til jobben, eller er ute på transportløping i byen for å få unna ærender, har Strive en vest med riktig størrelse og volum til ditt formål. La oss ta en nærmere titt.

Strive Ultra Light

Dette er en superslank, fjærlett og minimalistisk løpevest hvor du får plass til kun det aller mest nødvendige.

Løpevesten er produsert i et tynt materiale som har en god ventilasjon og svettetransport. Vekten er på ultralette 139 gram i den minste størrelsen (XS/S), og kun 179 gram i størrelse L/XL.

Når sekundene teller er hver detalj viktig. Strive Ultra Light løpevest har fire rom på fremsiden av løpevesten så du lett kan nå det du trenger uten å miste fart når du løper.

To av rommene rommer Silvas myke vannflasker og holdes på plass av kompresjonsstrikker. De andre to rommene er perfekte for gels og barer – og søppelet som du tar med hjem.

Ytterligere to rom finnes på siden av vesten; en i mesh og et rom med glidelås. Her har du din telefon sikker fra regn og vind (rommet med glidelås er vanntett), og rommet har også plass hos vanter, lue, kompass eller lignende. Rommet på ryggen er i en mellomstor størrelse og har plass til en ekstra jakke eller et hodelyktbatteri.

Denne løpevesten er utrustet med fløyte for din sikkerhet, samt reflekterende detaljer slik at du syns når du løper i mørket. Den har også en egen plass til hodelyktbatteriet i rommet på ryggen slik at din løpetur skal bli enda mer komfortabel.

Strive Light Black 5 og 10

Strive Light Black-vesten kommer med volum på enten 5 eller 10 liter avhengig av hva du trenger. Her får du en fleksibel løpevest med en egen lomme for drikkeblære og en toveis åpning til den elastiske lommen bak for rask tilgang. Den fleksible formen gir deg frihet til å bevege deg slik du ønsker i alle situasjoner.

Denne løpevesten er utviklet i samarbeid med erfarne ultraløpere for å sikre viktige detaljer. Den er laget av et lett, pustende 3D-materiale for optimal ventilasjon og svettetransport, og har nok plass til de viktigste tingene du trenger på en løpetur eller i en konkurranse.

 Begge varianter er svært lette: Strive Light Black 5 veier fra 220 gram, mens Strive Light Black 10 veier fra 265 gram.

Dette er en løpevenn med mange funksjoner. Den har flere ulike lommer og oppbevaringsmuligheter, inkludert en lomme til batteri og drikkeblære. Den har utgang for batterikabler og et nøkkelfeste i den ene lommen. Hovedlommene er laget av et elastisk materiale slik at du kan ta med den ekstra klær hvis det er nødvendig.

En av lommene er vannbestandig, og passer godt for mobiltelefon og nøkler. Lommen på baksiden av sekken er elastisk og har åpning på begge sider. Dette gir deg enkel tilgang til løpejakken, luen eller vottene du legger der. Strive Light Black 5 og 10 leveres med to softflasker (240 ml hver).

For å føle deg ekstra sikker under treningsturene, har denne løpevesten et feste til synlighetslys både foran og bak, i tillegg til en integrert fløyte. I tillegg er det refleksdetaljer både foran og bak på vesten slik at du blir ekstra synlig i mørket.

Sponset innlegg
Derfor bør løperen velge HUAWEI GT Runner

Derfor bør løperen velge HUAWEI GT Runner


Tidligere denne våren lanserte HUAWEI løpeklokka GT RUNNER. Vi har tatt turen til Finland og snakket med HUAWEIs ekspert om hvorfor løpere bør velge akkurat denne klokka.

I Finland, nærmere bestemt Helsinki, har HUAWEI sitt vitenskaplige hovedkontor hvor alle klokker blir testet og gjort klare for det norske markedet.

Vi har tidligere testet klokka GT Runner og ønsket å finne ut mer om teknologien i klokka og Aritificial Intelligence-løpetreneren. Vi tok en prat og stilte noen spørsmål til HUAWEI sin RnD-ekspert på hovedkontoret for å få svar.

Hvordan fungerer AI-løpetreneren og hvordan er det mulig å analysere øktene og gi løperen så vitenskaplige gode treningsprogram?

– Al-løpetreneren lager en personlig treningsplan basert på løperens mål, hvor lang og hvor ofte løperen ønsker å trene. Treneren evaluerer deretter løperens aerobe kondisjon og løpeevne fra treningsøktene, og justerer planen kontinuerlig for å å hele tiden tilpasse seg løperen.

– Treningsplanen er basert på den nyeste vitenskapelige kunnskapen om løping og treningsfysiologi og modifiseres hele tiden i henhold til treningsdataene, løperens fremgang i kondisjonsnivå og løpeevne på en måte som gjør at hver treningsøkt blir så effektiv som mulig – dette fører til forbedring i løpingen og bedre resultater.

Hva kan løperen forvente å oppnå med AI-løpetreneren?

– Vi i HUAWEI vet at livet kan være travelt og uforutsigbart, noe som gjør det utfordrende å forplikte seg til en treningsplan. Vi har derfor gitt løperen kontroll over sin egen treningsplan slik at man selv kan bestemme hvor ofte, hvor lenge og når man skal trene.

– Hvis man går glipp av en treningsøkt justerer AI-treneren automatisk planen og det blir derfor lettere å komme i gang igjen. Løperen kan forvente best mulig resultater ut i fra den tiden de legger ned i treningen.

Hvis du er en nybegynner, mosjonist, eller en erfaren løper – hvorfor skal man kjøpe en HUAWEI GT Runner i stedet for andre lignende klokker?

– GT Runner er designet for å møte kravene til løpere på alle nivåer. Hvis løperen er nybegynner vil klokka og al-treneren gi en treningsplan som oppfyller målene til brukeren. For mer erfarne løpere som vanligvis har sin egen treningsplan, kan GT Runner gi nøyaktige og pålitelige data og fysiologiske analyser fra treningsøkten.

– GT Runner er en lett klokke med lang batteritid og er derfor et godt valg for alle løper.

Les testen av GT Runner her

Når kan HUAWEI GT Runner kobles mot Strava og andre apper?

– For øyeblikket kan HUAWEI GT RUNNER kobles opp mot appen Runtastic og det blir hele tiden vurdert forbindelser med andre apper.

Mange sier at HUAWEI helse-appen kan være den beste sammenlignet med andre merker/klokker. Hva har HUAWEI gjort annerledes? Hva kan brukeren forvente og hvilke fordeler får man ved bruk av helse-appen?

– På forskningssenteret vårt her i Finland jobber vi hardt for å gi brukerene av HUAWEI klokkene våre de beste sports- og helsefunksjonene. Vi har et stort nettverk av fantastiske internasjonale akademikere og treningsfysiologer som vi hele tiden samarbeider med for nettopp å levere og utvikle de beste produktene.

Kan pulsmålingen fra TruSeen 5.0+ erstatte et pulsmålerbelte?

– Selv om målingen av pulsen er blitt forbedret og mer nøyaktig med TruSeen 5.0+ er et pulsmålerbelte fremdeles mest nøyaktig.

Hvorfor mener dere HUAWEI GT Runner er den mest optimale klokka for løpere?

– HUAWEI GT Runner gir intelligente treningsplaner for løpere på alle nivåer, gir nøyaktige data og holder orden på treningen til brukerne. Klokken er lett og har lang batteritid – noe som gjør at klokken er å foretrekke på lange løpeturer og hyppige treninger.

Sponset innlegg
Den mest effektive styrkeøvelsen

Den mest effektive styrkeøvelsen


Jo, styrketrening for løparar er viktig. Men vi har ein drøss med unnskyldningar for ikkje å gjere det. Eg vil slå eit slag for å gjere EIN styrkeøvelse.

Styrketrening – er det nødvendig? Vi vil jo bli god til å springe, og det er jo ein uthaldsidrett … Før vi går vidare inn på den mest effektive styrkeøvelsen, så kan vi ein gong for alle avfeie all tvil som rådar rundt om man bør trene styrke eller ikkje. Det er to hovudgrunnar til det:

  • 1. Auke trenings- og belastningstoleransen.
  • 2. Betre arbeidsøkonomien og effektivisere løpesteget.

Ved å auke kroppen si evne til å tåle trening og belastning, så vil du kunne trene og springe meir med lågare risiko for skadeavbrekk.

Kontinuitet i treningsgjennomføringa gjev framgong. Forbetrar du i tillegg arbeidsøkonomien din og effektiviserar løpesteget, så vil det koste deg mindre krefter å springe i eit gitt tempo, ergo du spring «billigare» og meir effektivt i kvart steg enn før, og kan auke tempoet.

Korleis gå fram?

Men korleis gå fram med styrketreninga? Det fins omtrent uendeleg måtar å gjere det på. For det første har vi 650 ulike musklar i kroppen som kan trenast. Kvar muskelgruppe kan påvirkast med ulike øvelsar.

I tillegg har vi ei rekke metodar innanfor styrketrening: Vi kan trene med vekter, strikk, slynge, kroppsvekt, eller anna motstand, og øvelsane kan gjennomførast eksentrisk, konsentrisk, isometrisk, sakte, eksplosivt, tungt, lett … Puh, styrketrenings-jungelen er enorm og kan vere vanskelig å orientere seg i.

Legger man dette saman med dei mange «gode» unnskyldningane som «har ikkje tid», det svir, frykt for gangsperre eller tunge bein, så er det ikkje rart at terskelen for å komme i gong blir høg.

Når man omsider bestemmer seg for å komme i gong, og legger ambisiøst opp til eit stort og omfattande program, slik man ofte gjer når man først bestemmer seg for noko, så blir det kanskje med den eine, første økta, som føles både tung, vond og tidkrevande, og ikkje fristar til gjentaking.

Kanskje du ikkje eingong fekk gjennomført heile planen, og går frå økta med skuffelse og ei kjensle av å ha mislykkast.

Ein øvelse

Eg vil slå eit slag for å velge ut EIN styrkeøvelse, og bestemme seg for å gjere den skikkelig i ein periode.

For det første tar det ikkje mykje tid å gjere berre ein øvelse, og det vil vere enklare å motivere seg til enn eit omfattande program. Sjansen for å gjennomføre er større når man legger lista lågt.

Det høyres kanskje banalt ut, men den mest effektive styrkeøvelsen er jo den man faktisk får gjort. Kanskje er det dette som skal til for å implementere styrketrening som ei fast rutine?

Når du rettar hovudfokus på ein ting i steden for mange, så vil det vere enklare å halde fokuset, vere skjerpa, og gjennomføre med god kvalitet. Etter nokre veker kan du måle framgong både i form av om du har forbetra deg i sjølve øvelsen, men også om du merkar eit positivt utbytte når du spring.

Etter evalueringa kan du velge deg ein ny øvelse og ha hovudfokus på den i ein periode før ny evaluering. Det kan rett og slett bli eit lite forskingsprosjekt på seg sjølv, der du får evaluert kva øvelsar som gir deg effekt!

Kanskje vil du også halde fram med forrige øvelse som vedlikehaldstrening, ettersom du kjenner den godt og allereie er inne i ein ny vane. Ta med deg det som fungerer vidare, og plutselig har du ein bank av styrkeøvelsar som du har innøvd og testa på deg sjølv.

Korleis velge øvelse?

Veldig ofte kjem det spørsmål som: «Korleis trenar du styrke? Kva styrkeøvelsar gjer du?» og liknande. Det er heilt greit, men man må tenke over kvifor man spør.

Har du akkurat same behov som den du spør? Akkurat dei same svakheitane? Kanskje den du spør gjer ein utvalt øvelse på bakgrunn av at venstre hofte er litt svakare enn høgre etter ein skade. Vil du då bli ein betre løpar av å gjere denne øvelsen? Kanskje, men ikkje nødvendigvis.

Tenk over kva du trenger, kva vil vere viktig for deg og dine behov eller svakheitar, samt kva muskelgrupper som nyttast når du spring.

Dersom din svakheit ligg i leggmuskulaturen, så vil det trulig vere gunstig å legge hovudfokuset der for ein periode.

Velg øvelsar for denne muskelgruppa som du får gjort, med det utstyret som du har enkelt tilgjengelig.

Bestem deg for kor og når du skal gjere denne treninga. Kanskje det er tåhev ute i trappa mandag, onsdag og fredag etter den faste joggeturen, eller knebøy på treningssenteret dei dagane du likevel er der.

Hald fokuset og gjennomfør dette skikkelig i nokre veker. Etter kvart som den nye vanen er implementert, blir det lettare å få det gjort.

Når du først er i gong med denne eine øvelsen, så vil du kanskje plutselig ta eit par ekstra av og til, sidan du først var i gong.

Brått har denne eine øvelsen som var hovudfokuset blitt til fleire, og du går frå økta sjukt fornøgd, fordi du faktisk har gjort meir enn du «skulle», i staden for å gå rundt å vere skuffa og føle deg mislykka resten av dagen, fordi du berre fekk gjort halvparten av ein plan som var i overkant optimistisk.

Inngongen til økta var enklare sidan det ikkje var så vanskelig å motivere seg til å gjere berre ein øvelse. Den gode kjensla av å ha gjennomført planen, og kanskje endå litt til, bygger fort ekstra motivasjon til å halde fram med gode treningsvaner.


God lyd på sommerøktene

God lyd på sommerøktene


Bang & Olufsen slipper en rekke nyheter som tilrettelegger for god lyd på løpeturene i sommer. Sjekk ut sportstilpassede øreplugger og høytaleren for styrke- og baneøktene.

Pressemelding fra Bang & Olufsen

Danske Bang & Olufsen er kjent for sine eksklusive elektronikkprodukter som kombinerer design og kvalitet.

Blant sommerens nyheter finner vi et par sportsørepropper samt trådløse høytalere som kan akkompagnere baneøkta eller styrkeøkta i parken.

Beoplay E8 Sport

Beoplay E8 Sport er trådløse in-ear øretelefoner med batteritid opptil 12 timer. Ørepluggene har innebygd touchkontroll i tillegg til at de er vanntette.

Støyreduksjonsfunksjonen (ANC) har hele 4 ulike nivåer som styres gjennom Beoplay-appen.

Etuiet er i ekte skinn. Øreproppene finnes i Oxygen Blue, Anthracite Oxygen og sort. Beoplay E8 Sport har en utsalgspris på 3750 kr.

Beosound A1 2ND GEN

Med B&Os trådløse Bluetooth høyttalere har du god lyd i mange i timer. Perfekte å ha med i parken, på stranda, eller på trening.

Beosound A1 2ND GEN er en eksklusiv, støv- og sprutsikker, ultrabærbar Bluetooth-høyttaler med innebygget mikrofon.

Den har batterilevetid på opptil 24 timer og en multipoint-funksjon, som gjør det mulig å opprette forbindelse fra to telefoner og styre musikken. Høyttaleren er laget for deg som er opptatt av både god lyd og flott design. Veiledende pris er på 3299 kr.