Lite er større for oss løpere enn gjensynsgleden med asfalt etter en lang vinter. Vi har testet ni mengdesko som alle gjør at det etterlengtede møtet med asfalten blir så mykt, komfortabelt og stabilt som mulig. 

Foto: Tonje Lien Wold / Thomas Hengge

Nike ZoomX Invincible Run FK 3

Vekt: 310 gram (herre) / 258 gram (dame)

Dropp: 9 mm

Nike’s mest dempede mengdesko har fått et ansiktsløft, uten å kvitte seg med den spretne løpsfølelsen vi har blitt så glad i hos Invincible. Den tredje versjonen kommer med enda høyere sålehøyde av ZoomX-skum – som er det samme mellomsålematerialet Nike bruker i sine konkurransesko Vaporfly og Alphafly – enn tidligere modeller. ZoomX er både lettere, mykere og mer responsivt, med så mye som sytti prosent energiretur i hvert steg. 

Mengden av ZoomX-skum i mellomsålen er ganske voldsom, og skoen måler hele 40 mm i hælen og 31 mm i forfoten.

Flere testere har opplevd at den livlige mellomsålen i forrige Invincible-modeller har gjort skoen ustabil, til tross for den brede yttersålen i forfoten som skal holde foten stødig. Men her virker det som at dempingen er blitt justert og stabiliteten har blitt bedre. 

Den tju– nei, vent – enorme overdelen i Flyknit har blitt tynnere og puster mye bedre enn foregående versjoner. Og til tross for at skoen har det samme, kompromissløse top-notch skummet som Nikes raskeste sko, er Invincible skoen som definitivt gjør seg best på koseturene. Vårt testpanel sluttet nesten ikke å smile etter å løpt med Invincible på rolige restitusjonsturer.

ASICS Gel-Nimbus 25

Vekt: 289 gram (herre) / 241 gram (dame)

Dropp: 8 mm

Gel-Nimbus 25 fra ASICS er en nøytral mengdesko for løpeturene i rolig og komfortabelt tempo. Og komfort, det står skrevet i stor og fet skrift – signert The Biomechanics Lab i Australia. Der har nemlig et forskerteam sammenlignet Gel-Nimbus 25 med andre nøytrale løpesko på markedet. Konkurrentene i studien var forgjengeren Gel-Nimbus 24, Brooks Glycerin 20, Bondi 8 fra HOKA og New Balance 1080 v12.

100 løpere testet skoene og de var ikke i tvil, Gel-Nimbus 25 var den mest komfortable skoen å løpe i. Den scoret best på demping i hælen, demping i forfoten, skoens stabilitet og fleksibilitet i forfoten. 

Overdelen er myk og stretchy, hvor hele 88% består av resirkulert polyester. Rett over mellomsålen, ligger det en helt ny myk og skånsom PureGEL-teknologi som gir enda mer og bedre komfort i dempingen. Mellomsålematerialet FF Blast Plus Eco er lett og energisk, og denne utgaven har 20% mer foam sammenlignet med tidligere utgaver. “Å løpe i Gel-Nimbus er som å lande på en pute, som også er en trampoline.” beskriver vår testløper. “Skoen treffer spot on når du bare skal ut og nyte en rolig løpetur.”

On Cloudsurfer

Vekt: 258 gram (herre) / 194 gram (dame)

Dropp: 10 mm

Med sin nye Cloudsurfer er det hakuna matata som gjelder for On, som går helt nye veier med sin mengdesko. Den tidligere Speedboard-sålen er nemlig borte, hvor Cloudtec-teknologien som var ment for at du skulle lande på skyer, ofte føltes  ganske hard i landingen. Nå har On laget en ny teknologi, kalt Cloudtec Phase, som er noe helt annet enn hva vi har vært vant til i tidligere modeller. Dempingen er skikkelig myk og absorberer støtene fra underlaget svært godt, samtidig som den gir deg herlig respons i steget. 

Vår testløper beskrev det som å være i flyt; du legger ikke merke til skoen, du bare løfter blikket og flyter avgårde. Og det er en undervurdert følelse!

Overdelen oppleves tykkere enn tidligere On-modeller, og i dette tilfellet er det faktisk en god ting. Passformen er utrolig god, hvor den myke mesh-stoffet sitter komfortabelt på foten og har god fleksibilitet. Høydepunktet med Cloudsurfer er den lave vekten, som virkelig understreker at On har truffet blink på i den nye trendkategorien “mengdesko med lett og livlig løpsfølelse”. 

Brooks Ghost 15

Vekt: 278 gram (herre) / 221 gram (dame)

Dropp: 12 mm

I over et tiår har Ghost vært en trygg anbefaling for løpere som trenger en solid mengdesko, og en god innstegsmodell for nye løpere. I den femtende versjonen av Ghost er det nettopp påliteligheten som gjør skoen til en trofast treningssko for hverdagsløperen.

“Dempingen føles helt riktig”, beskriver vår testløper som tidligere har løpt i Gel-Kayano fra ASICS og adidas Ultraboost. Skoen gir en stødig løpsfølelse, samtidig som du kjenner en liten snert i steget. Mellomsålematerialet i Ghost 15 er DNA Loft v2, som er komprimert EVA, og tidligere har vært brukt i mellomsålen til Glycerin 19. Sammenlignet med Glycerin, er denne versjonen i Ghost 15 like myk, men lettere.

Dagens løpere er bortskjemt med karbonplater og skyhøye sålehøyder til de raske øktene. Ghost 15 er skoen for alle de andre øktene. Den bryter ikke fartsgrensen, men minner deg på at noen ganger er det best å bare glemme klokka og løpe deg bort. “Å knyte på seg skoene og ta en løpetur for å tømme hodet etter en lang dag, er aldri feil”, forteller vår testløper. “Da jeg testet i Ghost 15 gjorde jeg nettopp det – løp en tur og nøt hvert steg.”

Puma ForeverRUN Nitro

Vekt: 272 gram (herre) / 224 gram (dame)

Dropp: 10 mm

Skal vi tolke navnet til ForeverRUN fra Puma, skal denne skoen få oss til å løpe for evig og alltid. Etter at Puma introduserte sin Nitro-teknologi har de laget flere sko med den gode kombinasjonen av myk demping og responsiv stegavvikling, og ForeverRUN er intet unntak. 

Mellomsålen flyter godt og gir en lett og livlig løpsfølelse, men det er stabiliteten som stjeler overskriftene her. 

Den første tanken som dukker opp i hodet etter å ha strammet lissene på ForeverRUN er at denne skoen er stabiliteten selv. I partiet av overdelen som går rundt ankelen og hælen ligger det noe som kjennes ut som et ekstra støttebånd, koblet sammen med en stiv platekonstruksjon fra utsiden av mellomsålen. Rundt hælen på ForeverRUN ligger det et salgs autovern, kalt Runguide, som stiver av bevegelsene i landingen. Det gir en massiv støtte i steget, hvor skoen gjør alt den kan for å stabilisere foten fra du lander til du letter. Er du en løper som pronerer, kan ForeverRUN være et strålende alternativ for dine rolige løpeturer. 

adidas Ultraboost Light

Vekt: 292 gram (herre) / 249 gram (dame)

Dropp: 10 mm

I 2013 fyrte adidas av det første skuddet i kampen om mellomsålematerialet, med sin introduksjon av Boost. Det var mykt og bouncy, men ulempen var at Boost ikke var spesielt lett. Ti år senere er adidas tilbake med sin oppgradering Ultraboost Light, som er tretti prosent lettere enn den originale Boost-modellen. Ultraboost Light er ingen fjær sammenlignet med de letteste mengdeskoene, men føles lett å løpe i – også på de lengre løpeturene. 

“Sammenlignet med første generasjon Boost, føles denne skoen mer stabil” beskriver vår testløper som har testet sko i Runner’s World siden den første Ultraboost ble lansert. “Før var jeg redd for å tråkke over, men det tenker jeg ikke på med Ultraboost Light.”

En del av skoens stabilitet kommer fra mellomsålen, som har fått en god porsjon fastere EVA-skum. Overdelens sokkefølelse sitter tett og komfortabelt på foten, og flere løpere som overpronerer opplever at det stretchy stoffet gir god støtte rundt anklene. 

HOKA Clifton 9

Vekt: 258 gram (herre) / 205 gram (dame)

Dropp: 5 mm

Ronaldo, Shearer, Benzema, Braut Haaland. Det er ikke hvem som helst som har nummer ni på ryggen. I den niende utgaven av sin folkefavoritt Clifton har HOKA funnet frem stjerneoppskriften som gjør nieren verdig.

Den største oppgraderingen fra foregående Clifton-modeller er at mellomsålen har blitt mer responsiv og gir større energiretur i steget. Det betyr ikke at den velkjente dempingen har blitt kuttet, snarere tvert i mot – mellomsålen har blitt 3 mm tykkere og gir den gode støtabsorberingen vi alle trenger på våre rolige løpeturer.

Den nye konstruksjonen i hælpartiet støtter bedre opp rundt ankelen og gir god stabilitet i steget. Vår testløper har tidligere opplevd at passformen i overdelen på HOKAs sko har vært for stor og lite fleksibel, men hos Clifton 9 sitter stoffet av engineered mesh godt rundt vristen og skoen følger foten sømløst under hele løpeturen. Med Clifton 9 klarer HOKA å kombinere sin formidable demping med en mer responsiv løpsfølelse, som nå er enda bedre skodd for løpeturer ikke bare på variert underlag, men også i variert hastighet.

Mizuno Wave Rider 26

Vekt: 235 gram (dame) / 285 gram (herre)

Dropp: 12 mm

Wave Rider er Mizunos store flaggskip for mengdetrening som alltid har stått for god demping, og som i sin nyeste versjon aldri har hatt bedre respons. I Wave Rider 26 har mellomsålen fått 2 millimeter mer av skummaterialet Mizuno Enerzy sammenlignet med tidligere modeller. Det gjør skoen både mykere og mer komfortabel.

Vår testløper trekker frem hvordan skoens smale konstruksjon bidrar til at skoen sitter godt på foten. “Overdelen har en behagelig passform, samtidig som den nærmest låser seg fast rundt ankelen og i hælpartiet. Det gjør at den føles trygg og stabil å løpe i.”

Pebax Wave-platen i mellomsålen har blitt forsterket på hver side for å gi enda mer stabilitet i steget. Det gir Wave Rider 26 en svært god holdbarhet, hvor mellomsålen vil bevare sin gode demping gjennom mange kilometer. For det er nettopp det Wave Rider 26 vil være, en mengdesko du kan stole på. Den er ikke den letteste eller mest responsive mengdeskoen, men det er løpeskoen som kan bli stående lengst på hylla di – trofast til døden skiller dere ad.

Saucony Kinvara 14

Vekt: 200 gram (herre) / 175 gram (dame)

Dropp: 4 mm

I en verden av mengdesko hvor demping og sålehøyder kjemper om oppmerksomheten, står den fjortende versjonen av Saucony Kinvara for seg selv, litt på siden av de andre. Kinvara er trofast mot seg selv og egen historie, men skoens fjærlette konstruksjon og lave profil gjør den til noe for seg selv. 

Overdelen i Kinvara 14 må være en av de tynneste overdelene som finnes. Pusteegenskapene er det ingenting å si på, og den slanke passformen gir den komfortable, sokkelignende følelsen rundt foten. Når du begynner å løpe i Kinvara 14, føles det som at Saucony har tenkt at less is more. Her er det ikke mer skum eller sålehøyde enn nødvendig – og det funker.

Å løpe sakte i denne skoen er neimen ikke så lett. Fartsfølelsen fra mellomsålen i PWRRUN+ er litt som å kjøre bil med mange hestekrefter gjennom 40-sona; det er fryktelig lett å gli opp mot 50. Trenger du en mengdesko med mest mulig demping, er ikke Kinvara 14 skoen for deg. Vil du derimot han en løpesko som ligger lavt, og med sin livlige og lekne løpsfølelse er en fest å løpe i, trenger du ikke lete lenger.