Ukas RW-økt: Terskel + tempodrag Mustafa Mohamed (i midten) som har svensk rekord på maraton, står bak ukas RW-økt. Foto: YMR Track Club

Ukas RW-økt: Terskel + tempodrag


Inspirert av den svenske maratonløperen Mustafa "Musse" Mohamed, består denne ukas RW-økt av intervaller som kombinerer terskeldrag krydret med raskere tempodrag mot slutten av hver serie. "Musse" som her er avbildet i tøy fra YMR Track Club, har gjennom sin...

vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Bli RW-medlem!

Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver.
Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå.
I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.

4 utgaver + digitalt + alle medlemsfordeler

Kr. 790,-

ABONNER

Digitalt + tre medlemsfordeler

Kr. 79,-

ABONNER

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Ukas RW-økt: 45/15 fra bratt til flatt

Ukas RW-økt: 45/15 fra bratt til flatt


Glem plussabonnement og clickbait – denne 45/15-økta hjelper deg ikke bare med å holde løpeformen ved like gjennom vinteren. Jeg kan garantere deg at du blir en bedre løper om du gjør denne økta én gang i uka til snøen er borte. 

Finn frem fyllpennen og kryss av for utbytte i følgende bokser:

  • Hurtighet
  • Utholdenhet
  • Løpsøkonomi
  • Løpeteknikk
  • Løpsstyrke

Som en av de fire store fra Marius Bakken-æraen (sammen med laktatmåling, lyskrysset og høydesimulering), har 45/15-økta blitt en klassiker som lever videre i beste velgående den dag i dag. Bakken har selv uttalt at i jakten på den ulitmate intervalløkta ble 45/15 en vinner, først og fremst på grunn av den korte pausen. 15 sekunder er akkurat nok pause til at laktatnivået ikke blir for høyt, som tillot Bakken å løpe i en høyere fart enn han kunne gjort uten pause. Samtidig er pausen så kort at pulsfallet blir minimalt, som gir stor treningseffekt. 

Heldigvis er ikke 45/15 forbeholdt eliten. Treningseffekten er minst like stor for mosjonister, året rundt. Denne varianten av 45/15 er en kombinasjon av bratte og flate intervaller, som også gjør den perfekt til mølla hvor du endrer stigning og fart med noen få trykk. Utover vinteren kan du også løpe hele økta i motbakke eller flatt, og vips – har du tre økter som gjør en lang og kald vinter litt kortere og raskere! 

Nybegynner: 18 x 45/15

Bruk de første 12 minuttene på en progressiv oppvarming. De første fem minuttene jogger du rolig, så øker du farten med 0,3 km/t hvert andre minutt. Det siste minuttet fra 11 til 12 bruker du på å sette riktig stigning på mølla, drikke litt og gjøre deg klar for intervallene.

Løp de seks første 45-sekunders dragene på 10% stigning. De mellomste seks dragene løper du på 5% stigning, før du går ned på 0% på de seks siste 45-sekunderne. 

I pausen på 15 sekunder hopper du av båndet og står rolig. 

Etter 18 drag – og totalt 30 minutter løping på mølla – skrur du ned farten og jogger rolig i 5 minutter. Du kan også gå, om du foretrekker det. 

Mosjonist: 24 x 45/15

Kjør en progressiv oppvarming på 12 minutter først. De første fem minuttene jogger du rolig, så øker du farten med 0,5 km/t hvert andre minutt. Det siste minuttet fra 11 til 12 bruker du på å gjøre klar mølla i riktig stigning, ta litt drikke og gjøre deg klar for intervallene.

Løp de åtte første 45-sekunders dragene på 10% stigning. De mellomste åtte dragene løper du på 5% stigning, før du går ned på 0% på de åtte siste 45-sekunderne. 

I pausen på 15 sekunder hopper du av båndet og står rolig. 

Etter 24 drag – og totalt 36 minutter løping på mølla – skrur du ned farten og jogger rolig i 5 minutter. Du kan også gå, om du foretrekker det. 

Supermosjonist: 30 x 45/15

Varm opp progressivt i 15 minutter. Jogg rolig de første fem minuttene, så øker du farten med 0,5 km/t hvert tredje minutt. Bruk det siste minutter fra 14 til 15 på å stille inn mølla på riktig stigning, drikke noen slurker og riste litt løs på beina før du begynner. 

Løp de åtte første 45-sekunders dragene på 10% stigning. De mellomste åtte dragene løper du på 5% stigning, før du går ned på 0% på de åtte siste 45-sekunderne. 

I pausen på 15 sekunder hopper du av båndet og står rolig. 

Etter 30 drag – og totalt 45 minutter løping på mølla – skrur du ned farten og jogger rolig i 5 minutter. Du kan også gå, om du foretrekker det. 

Fart/intensitet:

Å treffe på farten i tre forskjellige hellinger kan være ganske vanskelig. Derfor kan det lønne seg å være litt som Ludvig i Flåklypa og være litt pessimist. Er du usikker på om en hastighet er for høy, start heller 0,2-0,5 km/t lavere enn du tror og håper beina dine klarer. Det verste som kan skje er at beina er fine og at du kan øke farten etter et par drag!

Spesielt på de første dragene på 10% stigning vil melkesyra melde seg rimelig kjapt hvis du løper for raskt, så start på en fart som er så sakte at du klarer å løpe. Selv løp jeg i min vanlige rolige fart på 10% stigning. 

Da jeg gikk ned til 5% stigning, økte jeg farten med 2,5 km/t – som for meg tilsvarte 10 sekunder saktere enn maratonfart. For å være på den sikre siden, kan du øke med 2 km/t og heller øke farten for hvert drag. Da får du en fin progressiv fart, og kan justere intensiteten underveis. 

På 0% økte jeg med nye 2,5 km/t og løp på det som tilsvarer 10 kilometer-fart for min del. Her kan du også starte med 2 km/t økning og øke underveis. Følelsen av å løpe flatt etter å ha stanget litt i motbakke er befriende og du kan fint dra på ned mot 5 km-fart mot slutten. La beina flyte og nyt endorfinene! 

Lykke til med økta og med det nye løpeåret!

Kickstart løpeåret med #craftmorningrun

Kickstart løpeåret med #craftmorningrun


Den første fredagen i hver måned – gjennom hele året – arrangerer Craft og Runner’s World en trivelig og tidlig løpetur etterfulgt av varm havregrøt til frokost. Og det er helt gratis!

Påfyll og premier

Hvert eneste løpetreff gjennom hele 2023 har sitt eget tema, hvor du får løpetips og muligheten til å spørre våre løpeeksperter om det du måtte lure på.

Temaet for årets første #craftmorningrun 06. januar er grunntrening. Hvordan kan du bruke vinteren på å nå treningsmålene dine for 2023?

I tillegg vil bli premier til de mest trofaste morgenløperne gjennom et helt år:

Deltaker på 2 løp – Craft mattermos
Deltaker på 3 løp – Craft T-skjorte
Deltaker på 6 løp – Craft løpejakke
Deltaker på alle løp i 2023 – Craft løpetights

Hvor og når

Oppmøtested er Anton Sport i Bogstadveien, klokken 06.45 den første fredagen i hver måned. Når det gjelder selve løpeturen har du to alternativer – en variert løpetur gjennom og rundt Frognerparken i ditt eget rolige tempo, eller en kort intervall på en av Frognerparkens mange flate og lange strekker, også i ditt eget intervalltempo.

Vi i Runner’s World stiller med fartsholdere og løpeledere på begge alternativer. Etter løpeturen nyter vi varm havregrøt med bær og smoothie som frokost i butikklokalene hos Anton Sport.

Om løypa

Løypa er på underkant av åtte kilometer og går fra Anton Sport i Bogstadveien 2, over til Briskeby og derfra til hovedinngangen til Frognerparken. Vi løper langs kanten av parken til vi ender opp bak monolitten.

Derfra løper vi forbi Skøyen skole, Skøyen kirke og opp igjen gjennom Skøyenparken. Etter et lite asfaltstrekke er vi tilbake i Frognerparken og tar oss tilbake til hovedinngangen. Derfra løper vi nesten samme vei tilbake til Bogstadveien.

Hele sløyfa fra parkens hovedinngang og tilbake til hovedinngangen er tilnærmet bilfri, så her er det rom for å løpe ubekymra og flere i bredden. Det er en fin og variert løype i et hyggelig strøk av byen, som også viser fram mer av Frognerparken enn bare Vigelandsanlegget.

Underlaget er godt og blandet: Asfalt, grus, samt noe sti og gress. Hvis 7,7 km blir i overkant langt for noen, er det fullt mulig å løpe en kortere runde i Frognerparken og deretter vende tilbake.

Løpegruppe for alle

Alle som deltar på #craftmorningrun x Anton Sport i Oslo, er hjertelig velkommen til å bli med i vår løpegruppe på Facebook. Her inne kan man dele inspirerende økter, stille spørsmål, og ikke minst få informasjon om de kommende løpetreffene.

I denne gruppa får dere også info om nyheter fra Craft, tilbud hos Anton Sport og gode treningstips fra Runner’s World.

Bli med på å gjøre 2023 til et herlig løpeår! Håper vi ser deg på #Craftmorningrun!

Sponset innlegg
Ukas RW-økt: Korte intervaller – perfekt for mølla!

Ukas RW-økt: Korte intervaller – perfekt for mølla!


Hensikten med ukas Runner’s World-økt er å få flest mulig steg i høyest mulig fart, uten at du løper rett i veggen – så du både blir raskere og mer utholdende.

Det beste med å løpe korte intervaller à 90 sekunder er kombinasjonen av hastighet og utholdenhet. Erfaringsmessig er ett og et halvt minutt akkurat kort nok til at jeg kan løpe i overfart, og dermed gi meg mange meter i en fart jeg på sikt ønsker å holde på lengre distanser. Samtidig er nitti sekunder også langt nok til at pulsen får stabilisert seg og jeg kan styre intensiteten dit jeg ønsker.

Siden denne intervalløkta går på tid, står du fritt til å velge hvilket underlag du vil løpe intervallene på. Om du løper på tredemølle, ute på grus eller asfalten er helt opp til deg – velg det du liker best.

Personlig liker jeg best å løpe denne økta på tredemølle, for å ha full kontroll på tid og hastighet.

Hvor lang pause?

Pausen på denne intervalløkta er tretti sekunder. Pausen skal være stående eller lett gående. Årsaken til at du skal ha et halvt minutt pause er for å styre intensiteten på økta med god kontroll. Det betyr at du kan bruke denne økta som en standardøkt når som helst på året, også før konkurranser.

Hvilken fart og intensitet?

Om du er vant til å løpe konkurranser, kan du ta utgangspunkt i din 10-kilometerfart. Du kan velge å løpe progressivt og starte i milfart, som etter hvert blir 5-10 sekunder raskere. Start fartsøkningen når du er halvveis i økta.

Intensiteten på disse korte intervallene skal være høy, men du skal ikke ta deg helt ut og få blodsmak i munnen. Om du styrer intensiteten på puls, skal du løpe dragene i sone 4.

Les mer om intensitetssoner hos Olympiatoppen her.

Slik løper du 90/30-intervaller:

Varm godt opp i 10-15 minutter. Avslutt oppvarmingen med 2-3 stigningsløp.

Løp intervaller på 90 sekunder med 30 sekunder stående/lett gående pause.

Gjenta 15-20 repetisjoner, avhengig av ditt individuelle nivå og målsettinger.

Bruk ca. 5 minutter til å jogge ned etter økta er ferdig.

Prøvd denne? Rask fartslek med fartsvariasjoner og selvtillitsboost!


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer
Vinterens vakreste løpeeventyr er tilbake

Vinterens vakreste løpeeventyr er tilbake


Påmeldingen til Winterrun er åpen! Velg din by og gjør deg klar for vinterløpefest med magisk stemning.

Runner’s World er stolt samarbeidspartner med Winterrun.

Winterrun er vinterens morsomste løp, hvor du kan velge mellom å løpe 5 kilometer og 10 kilometer. Uansett distanse, får du en herlig løpsopplevelse og en unik atmosfære med ildkurver, fakler og musikk.

EARLYBIRD-pris gjelder til og med 1. desember, så vær rask og skaff deg et forsprang allerede nå!

Shine bright like a diamond

Løp som en stjerne, og lys opp Winterrun med ditt beste og mest lysende antrekk! La splitshorts og løpejakke ligge igjen hjemme og gjør heller litt ekstra ut av løpet.

Hva med å kle deg ut som Lucia, et blinkende reklameskilt, en klovn, arbeidslampe eller isprinsesse?

Winterrun deler ut glitrende premier til de deltakerne som lar fantasien løpe løpsk og stiller til start i de mest iøynefallende kreasjonene. Kreativitet belønnes!

Dette er vinterens løpebyer

Winterrun 2023 er laget for ren løpeglede. Løp, jogg eller gå – alene, med venner, familie eller kolleger.

I 2023 kan du løpe Winterrun i følgende byer:

      Uansett hvilken by du velger, kan du delta på enten 5 kilometer eller 10 kilometer. Det er også mulig å ta med hele arbeidsplassen og melde dere på via vår bedriftspåmelding.

      Stor RW-test: Vanntette løpejakker

      Stor RW-test: Vanntette løpejakker


      Den dunkende, tyngende lyden av regndråpene som slår mot asfalten gjør den berømte dørstokkmila bare høyere. Vi har testet ni vanntette løpejakker, som ikke bare senker terskelen, men gjør gode og lange løpeturer i godt, norsk ruskevær til en fornøyelse.

      Alle foto: Tonje Lien Wold

      Jakkenes viktigste egenskaper

      Nå tenker du kanskje; enten så er jakka vanntett eller så er den ikke det? Joda, du er inne på noe der. I vår test har utgangspunktet vært at alle jakkene er vanntette, og derfor har det først og fremst vært de andre egenskapene som har stått i fokus.

      Ved siden av små, men nyttige og praktiske detaljer for oss løpere, har vi hatt bevegelsesfrihet og passform som to viktige faktorer.

      Hvordan jakken føles på når du løper har overraskende nok ganske mye å si for hvordan du føler deg på løpetur.

      Så – i stor, fet skrift – har vi hatt pusteevne. Når fuktighet og vann er et helt sentralt element, handler denne testen minst like mye om hvor mye fuktighet jakkene slipper ut og ikke bare stenger ute.

      Hvordan vite at jakken faktisk er vanntett?

      I testen av disse jakkene har vi derfor spurt hver eneste leverandør om å oppgi både vanntetthet og pusteevne. Så er selvfølgelig det store spørsmålet; hva er grensen for at et plagg er vanntett?

      Det svaret er selvfølgelig litt mer sammensatt enn å bare slenge ut tall. Materialet og stoffet i jakken spiller også inn på vannmotstanden.

      Gore-Tex har vi alle hørt om – og kanskje til og med stolt blindt på tidligere.

      “Jo, du må ha Gore-Tex, så du ikke blir våt på beina” høres daglig fra mødre i skobutikken til sine sølepyttelskende barn. 

      Det du må ha er et membran som har en solid nok konstruksjon til at det holder vannet ute. Gore-Tex er nettopp en slik membran, så du skal alltid høre på mora di.

      Sammen med membranet, spiller også de andre lagene med stoff i jakken en viktig rolle. Et eksempel er 2-lags eller 3-lags plagg, som du kanskje har hørt om. Sømmene og glidelåser må selvfølgelig også være helt tette. 

      En vanntett løpejakke kan ikke bare være vanntett, den må også slippe ut fuktigheten du selv produserer mens du spinner avgårde. Om plagget du løper i ikke klarer å slippe ut svette, blir du våt av svette på innsiden av jakken.

      Utvalget av plagg til løpere med gode pusteevner har skutt i været de siste årene. Vanntette jakker er heldigvis intet unntak og samtlige av jakkene i vår test har bestått kravet om gode pusteevne. 

      Dette betyr de store tallene

      Vanntetthet og vannsøyle er begrepene som forteller hvor mye vann som må til for å trenge gjennom stoffet. Denne vanntettheten i plaggene måles i mm, som for eksempel 10 000 mm.

      Den samme måleenheten brukes til å måle jakkenes pusteevne, som handler om hvor mye fuktighet jakken slipper ut per m2 i døgnet – for eksempel: 20 000 g/m2/24t. 

      For at en klesprodusent kan putte taggen “vanntett” på sitt produkt, er minstekravet 5000 mm i vanntetthet. Men 5000 mm tåler bare en kort dusj, så derfor er 10 000 mm ofte bunnlinja hvor plaggene holder vannet ute – til mengden og trykket når et visst nivå.

      Vårt testpanel

      Geir Bjerkestrand og Line Sevilhaug Caliskaner møttes gjennom løpingen og har vært gode venner i flere år. Denne høsten har Geir løpt maraton i både Trondheim og Oslo med kun to ukers mellomrom, mens Line har løpt ultraløpet Spartathlon fra Athen til Sparta for første gang.

      Jakkene er også testet og vurdert av RWs redaksjon.


      adidas Terrex AGR Pro Rain Jacket

      • Vanntetthet: Ikke oppgitt, men “tåler alt av regn” ifølge produsenten.
      • Pusteevne: 25.000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 3199 kr
      • adidas.no

      Dette sier produsenten:

      Sett kursen mot terrenget, uansett hva værmeldingen sier. Denne terrengløpejakken fra adidas Terrex kombinerer den naturlige mobiliteten til et ultralett strikket materiale med en vanntett, pustende membran i et slitesterkt design med tre lag.

      Den er lett og kan pakkes sammen, med ekstra ventilering for maksimal luftsirkulasjon. Forlenget design bak gjør at du kan bruke denne over vesten eller sekken.

      Dette sier vi:

      Jeg hadde aldri kjøpt en rosa jakke, men denne var skikkelig kul! Den var også utrolig lett og føles veldig komfortabel å ha på seg. Fasongen er fin, det føles som om stoffet nesten legger seg nesten oppå kroppen og ikke inntil.

      Materialet gir en mer stereotypisk “regnjakke”-feeling, samtidig som jakken oppleves veldig fleksibel og gir nærmest prikkfri bevegelsesfrihet. Ermene og hetten er gode og myke, og jakken smalner seg fint inn over håndleddet. Kudos for praktisk pose på innsiden av jakken! 


      Non-Stop Dogwear Trail Light Jacket

      • Vanntetthet: 10 000 mm
      • Pusteevne: 50 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 3499 kr
      • nonstopdogwear.com

      Dette sier produsenten:

      Verdens letteste vanntette jakke, med en vekt på bare 86 gram (størrelse M).

      Denne ultralette skalljakken beskytter deg mot vind og regn. I tillegg har jakken utmerkede pusteegenskaper rangert til 50 000 g/m2/24t.

      Denne ultralette løpejakka kan komprimeres, og er dermed lett å ta med på løping, sykling eller turer med hunden i uforutsigbart vær.

      Trail light jacket har en 10 000 mm vannsøyle. Hetten sitter tett inntil hodet og gir ekstra beskyttelse mot vær og vind.

      Dette sier vi:

      Også så lett den var! Det er ganske skrytete å kalle seg verdens letteste, men det virker som de har rett. Du kjenner faktisk ikke at du har jakka på deg. Den tettsittende passformen er behagelig, og stoffet lager nærmest ingen lyd når du løper og er i bevegelse.

      Her er alt strippet ned, ikke en eneste lomme eller unødvendig detalj. Kun en lett jakke. Men, den tåler ikke striregn i flere timer. Selv om vannsøyle på 10 000 høres mye ut, så finnes det mer værbestandige jakker i denne testen.

      På en måte er jakken kul i helsvart, samtidig som det aldri er feil med litt freshe farger og mønstre. Kudos for en nett og praktisk oppbevaringspose du kan stappe jakken ned i! Og så må vi legge til at vi synes det er gøy at merket er norsk, og at de tør å satse på plagg for mennesker etter å ha gjort stor suksess med hundeustyr.


      Asics Fujitrail Waterproof Jacket

      • Vanntetthet: 20 000 mm
      • Pusteevne: 20 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 2200 kr
      • asics.com

      Dette sier produsenten:

      ASICS sin Fujitrail Waterproof løpejakke er en av de mest avanserte jakkene i ASICS sin løpekolleksjon. Det er en innovativ jakke som har funksjoner når du løper ute i det våte element.

      I samarbeid med ASICS sine trail-utøvere har denne jakken blitt testet i tekniske og krevende forhold i fjellet for å kunne gi god beskyttelse mot regn og vind. Jakken er helt vanntett, samtidig som den puster godt og veier lite.

      Jakkens ergonomiske design bidrar til god bevegelsesfrihet, i tillegg til at den kan brukes over en løpevest eller sekk. 

      Dette sier vi:

      Aller først; denne har en genial knapp under glidelåsen! Veldig praktisk å kunne kneppe sammen jakken over brystet når du har glidelåsen åpen. Og den var skikkelig lett og komfortabel å ha på seg. Den smale passformen føles heller ikke for trang.

      I tillegg er jakken lang nok for de av oss med lengre rygg enn mage. Kudos for praktisk strikk i kragen og på ermene! Det er godt å kunne snøre seg skikkelig til når det virkelig blåser regndråper i ansiktet. Hetta har et innvendig lag, nesten som et slags innvendig pannebånd. Dette gjør at hetta omslutter hodet på en tett og komfortabel måte, uten at hverken vind eller regn slipper inn.

      Vi har deltatt på løp (halvmaraton) iført denne jakka, i lett duskregn – det funka som ei kule, pusteevne helt på linje med en vanlig, ikke vanntett jakke.


      Dæhlie Jacket Performance Run

      • Vanntetthet: 10 000 mm
      • Pusteevne: 10 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 2999 kr
      • dahlie.com

      Dette sier produsenten:

      Performance Jacket fra Dæhlie er forbausende lett, svarer denne vind- og vanntette jakken i 10k/10k materiale til alle kravene satt av UTMB® løpet, bestående kun av et av de letteste softshellmaterialene som finnes.

      Laminert med en PET membran som er konstruert for å avvise vann, mens den flytter fuktighet fra innsiden ut, så plagget både tørker fort og puster optimalt gjennom hele økten din.

      Mekanisk stretch, sømløse skuldre og teipede sømmer bidrar til redusert gnissing, så du kan fokusere utelukkende på å yte ditt aller beste.

      Dette sier vi:

      Denne var en av de mest behagelige jakkene jeg har prøvd! Snittet og passformen sitter skikkelig bra, og følger kroppen tett og fint. Pluss at ryggen er litt ekstra lang også.

      Stoffet føles utrolig lett, og jakken hindrer ikke bevegelsene mine noen steder.

      Den eneste lille haken er faktisk ved haken – jakken oppleves litt for stiv i kragen, ved at den legger seg litt innover mot halsen. Men kudos for design! Fresh og kul farge, det liker vi. 


      Mizuno 20K ER Jacket

      • Vanntetthet: 20 000 mm
      • Pusteevne: 25 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 1800 kr
      • mizuno.no

      Dette sier produsenten:

      Toppmodell for løp under alle værforhold. Lett- og komfortabelt nylonsmateriale med god stretch for full bevegelsesfrihet. Stilrent, lekkert design. 

      Kombinasjonen vanntetthet og pusteevne gjør dette til en favoritt blant de som løper lange, harde løp under alle værforhold.

      Jakken tåler en vannsøyle på 20K og har en pusteevne på hele 25K. Vi kan med trygghet si at den er skapt for nordiske forhold!

      Dette sier vi:

      Førsteinntrykket her er solid! Detaljene på hetten og nederst rundt livet som strammer av passformen gjør jakken har et godt snitt. Glidelåsen er litt hard, men det er egentlig en positiv ting når man tenker på at jakken skal tåle mye.

      De kunne kanskje gutset litt med et sprekere design, og valgt noen litt mer kreative farger enn de klassiske mann/kvinne-fargene.

      Kudos for praktiske lommer! Det er sjeldent vi løper uten å ha med oss noe småtteri, og vi liker også strikken på innsiden av den ene lommen som kan pakke sammen hele jakken. Konklusjon: mye jakke for pengene!


      Pressio EcoTect 3L Waterproof Jacket

      • Vanntetthet: 25 000 mm
      • Pusteevne: 15 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 1999 kr
      • Forhandler: smart4u.no

      Dette sier produsenten:

      Pressios EcoTect 3L jakke kommer med vårt EcoBrane materiale med 15K fuktighetsgjennomtrengelighet som vil slippe ut fuktighet når du er aktiv, samtidig som du vil holde deg tørr på selv de verste regnværsdager med 25K vanntett membran.

      Dette oppnås ved bruk av industriens første resirkulert PU-membran og 100% resirkulerte materialer.

      Kommer med teipede sømmer og vanntette glidelåser for å gi deg en best mulig beskyttelse.

      Jakken har 360 – graders fleksibilitet og vil bevege seg med deg for ubegrenset bevegelse. Laget av 12 resirkulerte plastflasker.

      NB! Liten i størrelsen. Velg en størrelse større enn du pleier.

      Dette sier vi:

      Her snakker vi robust jakke! Denne er litt tykkere i stoffet, så den føles mer solid og mer beskyttende i ordentlig ruskevær. Selv om materialet føles tykkere, oppleves jakka fortsatt lett og komfortabel å ha på seg.

      Som Pressio selv sier, er denne jakken liten i størrelsen. Men når du går opp en størrelse, sitter jakken skikkelig godt! Passformen er forholdsvis stram, uten at den hindrer noe av arm- og skulderbevegelsene under løping.

      Jakken er ganske tight på armene, men det gjør også at den sitter veldig godt og ikke blir fluffy. Kudos for eget mobilrom inni lomma! 


      Saucony Drizzle Jacket

      • Vanntetthet: 10 000 mm
      • Pusteevne: Ikke oppgitt
      • Veil. pris: 1600 kr
      • saucony.no

      Dette sier produsenten:

      For de som ikke lar seg stoppe av våte forhold, gir Drizzle løpejakka fra Saucony vanntett beskyttelse uten å måtte gå på akkord med pusteevne for å holde seg komfortabel.

      Logo reflekterer også lys i mørket, og den fleksible passformen er spesielt laget for aktivitet. Stoffet består av 115 g/m2 100% resirkulert polyester. 

      Dette sier vi:

      Dette føles som en jakke du kan bruke nesten til alt! Stoffet er komfortabelt, og den er god å ha på seg – spesielt takket være ribben som fester seg rundt håndleddet.

      Damemodellen oppleves litt stor i størrelsen, og denne jakken hadde ikke den samme smale og “slimme” passformen som flere av de andre jakkene. Det er bra at ikke alle jakkene har smal passform.

      Gode og praktiske lommer er undervurdert, denne hadde fine lommer som kommer til sin rett. Kudos for utseende! Vi likte at herrejakken ikke var ensfarget, men hadde et annet og rent design over brystet. 


      Craft Hydro Lumen Jacket

      • Vanntetthet: 15 000 mm
      • Pusteevne: 10 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 2299 kr
      • Craft.no

      Dette sier produsenten:

      Pro Hydro Lumen Jacket 2 er en løpejakke med godt værbeskyttelse og «glow-in-the-dark»-trykk – perfekt for intense treningsøkter på mørke og våte høst- og vinterdager.

      Denne teknisk avanserte jakken er laget av et 3-lags, vind- og vanntett Ventair®-materiale og har perforeringer i armhulene samt mesh-ventilasjon øverst på ryggen som gir optimal temperaturkontroll.

      Dette sier vi:

      Denne jakken satt veldig bra! Stoffet i jakken oppleves litt tykkere enn på en tradisjonell løpejakke, men den føles fortsatt lett å ha på seg. Jakken er også myk og har en god bevegelighet over og rundt armene og skuldrene. Vi liker også de lyse, freshe fargene. Kudos for eget luftesystem i halsen, det var kult! Craft skal også ha skryt for at jakken smalner seg rundt håndleddene og har hette som kan festes når du ikke bruker den.


      UGLOW Ultra RJ1 og RJ Classic

      • Vanntetthet: 25 000 mm
      • Pusteevne: 35 000 g/m2/24t
      • Veil. pris: 2500 kr
      • Forhandler: gritnationsport.no

      Dette sier produsenten:

      Regnjakken RJ CLASSIC (dame) og ULTRA RJ1 (herre) fra UGLOW er robuste modeller for maksimal beskyttelse. Tre lag med fireveis stretchmateriale bidrar til full bevegelsesfrihet. Hetten er utstyrt med visir for beskyttelse av ansikt, og et innvendig micro-lycra-lag for å holde hetten på plass. Det er også et micro-lycra-lag ytterst på armene for å holde håndflatene varme. Lommene har magnetisk lukking for rask og enkel tilgang. Det er en justerbar strikk nederst på jakken og den har flere reflekssymboler for bedre synlighet i mørket. Regnjakken er produsert ved hjelp av UGLOWs innovative skjøteteknologi «Stitch-Free Thermo bonded». Dette gir skjøter for mest mulig komfort, redusert vekt og holdbarhet. Pose for oppbevaring av jakken når den ikke er i bruk følger med.

      Dette sier vi:

      Ved første øyekast tenkte vi: wow, her har noen gått bananas med fargepaletten. Men etter hvert har vi innsett at på regntunge novemberdager er det faktisk ganske trivelig å løpe rundt som et sukkertøy fra 90-tallet. Dels fordi detaljene på disse fargesprakende jakkene er helt on point.

      Hetta sitter fantastisk bra på og beskytter godt når det regner som verst. Dette er takket være bremmen, snøremekanismene og ikke minst på grunn av dette innvendige lycra-laget som fungerer som et slags pannebånd og gjør at hetta omslutter fjeset godt, uten at noe vind eller regn slipper inn.

      Materialet er noe tykkere på jakkene fra Uglow – ikke like tykk som Pressio-jakka, men markant tykkere enn jakkene fra for eksempel adidas og Non-Stop Dogwear. Dette går på ingen måte ut over hverken pusteevne eller bevegelsesfrihet. Jakka sitter godt på, og er behagelig og ventilerende.

      Magnetfunksjonen på lommene har vi ikke turt å stole ett hundre prosent på enda. Det funker ypperlig for større ting som for eksempel en buff, men en nøkkel eller et kort kan smyge seg forbi lukkemekanismen av magnet og mistes underveis.

      Kudos for Lycra-stoffet på ermene, som både holder deg varm og sørger for at jakkeermene holder seg på plass. Alt i alt en solid og komfortabel jakke med detaljer som møter løperens behov.