De fleste løpere, erfarne eller uerfarne, vet at det kreves gjennomføring av både langturer, terskeløkter og hurtighetstrening for å forbedre seg. Det som kanskje kan være vel så krevende som gjennomføringen er å planleggingen av øktene. Til hvilken tid på dagen bør du gjennomføre hvilken type økt, slik at du får mest mulig ut av den?

Det å få nok hvile mellom slagene er selvsagt viktig, men kombinerer du dette med kunnskapen om når på dagen du kan yte mest i din kommende økt, vil treningen bli enda mer produktiv. Det skal nevnes at mange av oss omfavnes av den berømte tidsklemma, men om du har muligheten til å velge, er dette tipsene du bør følge til den beste timingen av treningsøktene dine.

Langtur på morgenen
– Dersom du løper to ganger per dag, vil jeg i utgangspunktet si at morgenøkta er det beste alternativet for en langtur. Kroppen er ikke helt våken, og en rolig langtur kan være mer enn nok for en trøtt kropp før jobb- eller skoledagen starter, sier ultra- og maratonløperen John Henry Strupstad.

– En langtur om morgenen har noen gode effekter, legger mellomdistanseløper Kjetil Måkestad til.

– Kroppen får en «flying» start på dagen, og den tilvennes å prestere bedre fysisk på morgenen.

Tidlig trening
Om du trener til ultra- eller maratonløp, vet du at disse løpene ofte starter tidlig om morgenen. Ved å kjøre de rolige øktene på samme tidspunkt, venner kroppen seg til å prestere på denne tiden av døgnet. Ved å legge langturen tidlig på dagen kan du, på fastende mage, tilvenne kroppen å løpe med hovedsakelig fett som brennstoff, hvilket er gunstig om du trener til lengere distanser.

– Jeg bruker å si at rolige økter under 70 minutter fint kan gjennomføres uten frokost, forteller Strupstad.

– Da er det selvsagt viktig med en god porsjon frokost like etterpå, tilføyer han.

Hardøktene på ettermiddagen
– Det finnes forskning som indikerer at kroppen presterer best om kvelden, fra klokken 18-22, men siden vi alle er forskjellige varier nok dette fra person til person, forklarer Strupstad.

– Det som er sikkert når det kommer til kvalitetsøkter, er at kroppen må ha inntatt nok og riktig næring for å kunne gjennomføre en slik økt så optimalt som mulig, understreker han.

– Litt utpå dagen er kroppen mer mottakelig for fysisk aktivitet, og du vil merke at du kan løpe raskere på kvelden enn på morgenen med samme intensitet, forklarer Måkestad. Han legger til at friidrettstevner ofte er lagt til senere på dagen, og at det i en periode før konkurransen kan være en fordel å gjennomføre kvalitetsøktene i samme tidsrom. For mesterskapsløpere som har forsøk og semifinaler tidligere på dagen, anbefaler Strupstad også å gjennomføre noen hardøkter tidlig på dagen for å tilvenne seg dette.

Hele denne artikkelen finner du i magasinet Runner’s World 4/13.