Sponset innlegg
La deg inspirere av årets Trail Heroes

La deg inspirere av årets Trail Heroes


I samarbeid med Dynafit har vi i Runner’s World valgt ut fire løpere som representerer fjell- og terrengmerket i år. Her får du et innblikk i stiheltenes mål, drømmer og favorittprodukter.

Dynafit har spesialisert seg på løping i fjellet og teknisk terreng, og streber etter å lage slitesterke sko, klær og utstyr som gjør det lett, effektiv og moro å løpe.

Det kommer kanskje ikke som noen overraskelse at alle de fire løperne svarer “fjellet!!!” når vi spør hvor de helst liker å løpe. Men her blir du også kjent med deres løpsplaner og hva løping egentlig betyr for dem.

Charlotte Kvande Hay

Charlotte er 23 år og går siste år på master på KTH i Stockholm. Hun er en nysgjerrig person som liker nye utfordringer – variasjon er et nøkkelord. Hun får kick av å bevege seg ut av komfortsonen og jakter gleden mestring gir.

Årets løpemål/høydepunkt:

– Grossglockner Ultra Trailrun og pers på 10k.

Langsiktig drømmemål/prosjekt: 

– Ultra Trailrun Mont-Blanc, Zegama Aizkorri, Limone extreme, Skyline Scotland og Sierre-Zinal. Lista er lang, og består også av egenorganiserte prosjekter i Norge.

Det beste stedet å løpe er: 

– Nytt og ukjent landskap. Mitt favorittsted er så klart i fjellet!!!

Favorittprodukt fra Dynafit: 

– Har lagt mitt elsk på DNA-serien, og liker veldig godt Ultra100-skoene som har bra grep og samtidig god dempning. Jakken DNA Wind JKT er også en favoritt, da den er superlett, tar lite plass og tørker raskt.

Det beste med løping for meg, er: 

– Oi, det er så mange aspekter: fokus på nuet, frihetsfølelsen, alle flotte opplevelser, nærheten til naturen, avkobling, flyt, koordinasjon, endorfinene kroppen fylles med og mestring. Følelsen av å være skikkelig sliten i beina er også digg! 


Jens Dybvik

Jens er en 34 år gammel løper fra Bergen som har løpt mer og mer målrettet de siste årene. Nå satser han primært mot rene motbakkeløp.

Årets løpemål/høydepunkt

Før sesongen pekte jeg ut Ulriken Opp, NM i motbakkeløp, og Skåla Opp som årets tre hovedmål. I Ulriken Opp forbedret jeg persen med over halvminuttet og ble nummer 7, og i NM ble jeg nummer 13, to resultater jeg er veldig fornøyd med. Skåla Opp ble dessverre en tung dag og jeg var et stykke unna hva jeg hadde håpet på.

Langsiktig drømmemål/prosjekt:

– Jeg har en drøm om å løpe noen av de store VK-løpene i Europa, og da spesielt KM Vertical du Mont Blanc. Håper å kanskje kunne løpe der i 2023.

Det beste stedet å løpe er:

– Gullfjellet, rett utenfor Bergen, har vært en favoritt helt siden jeg gikk søndagsturer der med bestefar som liten. Det finnes uendelige muligheter i Gullfjellsområdet. I tillegg må jeg si Ulriken, det høyeste av Byfjellene – stedet hvor jeg løper mest i løpet av et år, og Einsetnuten – den lokale toppen i Sudndalen hvor vi har hytte. Selv om ingenting er bedre enn å oppleve nye fjell og topper, føles det som disse stedene alltid vil ligge hjertet nærmest. Av steder jeg har besøkt er Lofoten den absolutte favoritten.

Favorittprodukt fra Dynafit:

– Mitt favorittprodukt er Dynafit Alpine GTX Jacket. Den er både vind- og vanntett, og tåler veldig mye vær, det kommer veldig godt med i Bergen.

Det beste med løping for meg, er:

– Mine lidenskaper er trening, og fjell og natur. Gjennom løpingen får jeg kombinert begge. Mestringen ved å kjenne på utvikling, nysgjerrigheten rundt hva som kan gjøre meg bedre, og det å kunne gjøre dette i omgivelser jeg elsker. 


Kristoffer Fylling

Kristoffer er en amputert løper som løper for mestring, trening, glede og avkobling. Og fordi han kan!

Årets løpemål/høydepunkt

– Målet i år var Dynafit22 halvmaraton under Oppdal Fjellmaraton. Det er min lengste løpetur siden ulykken/amputasjon for to år siden, og den fullførte jeg på 3t25min. 

Det beste stedet å løpe er:

– Liker best å løpe i fjellet!

Langsiktig drømmemål:

– Jeg håper smertene i stumpen gradvis gir seg slik jeg klarer å springe lenger.  Det hadde vært rått å vært med på UTMB – MCC  40km, 2300 hm! 

Favorittprodukt fra Dynafit:

– Shortsen som heter Dynafit DNA Ultra M 2/1, mest pga lagringsmulighetene rundt livet, og skoene Dynafit Alpine DNA som sitter godt på foten, er lette og har supert grep. .

 Det beste med løping for meg, er:

– Det beste med løping for meg er gleden av å kunne gjøre det. Det første året etter ulykken var det naturlig nok veldig lite løping. Det er først i vår/sommer jeg har klart å øke treningsmengden. Det er godt for hode å kropp å kome seg ut å løpe!


Inga Rybak

Inga er en aktiv 47-åring, gift og har to voksne barn. Hun bor i Oslo og jobber i en barnehage som barne- og ungdomsarbeider. For cirka syv år siden begynte hun å løpe, og i dag er løping har en veldig stor del av livet hennes. Hun liker å være i naturen daglig.

Årets løpemål/høydepunkt

 – Nøsen Hundreds Ultramarathon 100 km – men to uker før løpet fikk jeg hamstringsstrekk, og fikk ikke stilt til start. Nå ser jeg fram til Ultra Maraton Costa de Almeria, 75 km, i desember.

Langsiktig drømmemål/prosjekt:

– Hamperokken Skyrace, 57 km. OCC by UTMB, 56 km eller MCC på 40 km. Jeg drømmer også om 24-timersløp og Oslo-Bergen Trail.

Det beste stedet å løpe er:

– I fjellet og på sti.

Favorittprodukt fra Dynafit:

T-skjorta fra DNA-serien har meget lav vekt, tørker raskt og er behagelig å ha på seg. 

Det beste med løping for meg, er:

– Mestringsfølelsen, gleden, frihet og nærheten til naturen. Når jeg løper finner jeg roen i kroppen, jeg liker å bruke det som terapi. Noen ganger fungerer løping som en god måte for å tømme hodet for alle bekymringene, tankene, og emosjonene etter en travel arbeidsdag i barnehagen. 

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Høstens heftigste terrengsko

Høstens heftigste terrengsko


Sensommeren og høsten byr på mange fantastiske terreng- og fjelløp rundt om i landet. Både konkurranser og treningsturer blir hakket bedre med et par velegnede terrengsko på føttene. Vi har testet 14 terrengnyheter. 

Terrengløping er et begrep som innbefatter flere ulike typer løping på vidt forskjellige underlag. Det kan dreie seg om løping i skogsterreng som varierer fra slette grusveier og jevne, lettløpte stier, til teknisk krevende terreng utenfor sti. Å løpe i kupert fjellterreng har blir stadig mer populært, og det er flust av fjelløp og skyraces å velge blant. Her byr underlaget på andre utfordringer enn i skogen. Sko som gir trygt feste på fjell – både vått og tørt – er nærmest en livsforsikring i fjelløp, da ett feilsteg kan få alvorlige konsekvenser. 

De fleste produsentene tilbyr i dag terrengsko som gjør en utmerket jobb på høyst varierende underlag, men som samtidig er like gode å løpe i som mange vanlige treningssko. Passform, støtdemping og løpsfølelse er blitt forbedret mange hakk. Bakgrunnen er at fler og fler løpere etterspør terrengsko som ikke kun fungerer off pist eller i superteknisk terreng, men som også takler partier med grus og asfalt.

Når det kommer til terrengsko kan det være lurt å tenke gjennom hva slags type terrengsko som møter dine individuelle behov – hvilke egenskaper er viktigst for deg? Hvordan kommer du til å bruke skoene? Hvilket underlag løper du mest på? Løper du lange distanser i teknisk krevende terreng, eller holder du deg som oftest på skogsveier og stier?

Uansett behov – dette er høstens heftigste terrengsko:

Adidas Terrex Agravic Flow 2

Vekt: Herre 300 gram. Dame 270 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1500 kr

adidas Terrex Agravic Flot

Den andre generasjonen av adidas Terrex Agravic Flot har fått flere modifiseringer fra første introduksjonen i fjor. Den mest markante er et skifte fra mykt Boost-skum i mellomsålen til Light Strike-materialet, hvilket gir en fastere følelse mot underlaget. En konstruksjonsdetalj kalt Promoderator innebærer at mellomsålen nå også er dratt opp som en støttende sarg i mellomfoten.

Yttersålen, i gummi fra den tyske dekkfabrikanten Continental, har også fått et nytt mønster. Fire millimeter høye V-formede knaster, med ulik vinkel under hælen kontra forfot, sikkerstiller grepet både oppover og nedover. Overdelen er laget av resirkulert plast fra havet (et samarbeid adidas har med organisasjonen Parley) og gir skoen gode puste- og dreneringsegenskaper. For den som ønsker å holde seg helt tørr på føttene, finnes modellen også i en Gore Tex-variant – 200 kroner dyrere og 20 gram tyngre. 

Terrex Agravic Flow har en tydelig omsluttende passform og gjør en solid jobb på de fleste typer underlag.

ASICS Gel Trabuco 10

Vekt: Herre 305 gram. Dame 256 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1500 kr

ASICS Gel-Trabuco

Gel Trabuco er en veldig allsidig terrengmodell som fikk et omfattende ansiktsløft på den niende utgaven. Grunnkonstruksjonen i denne tiende versjonen er ganske så lik forgjengeren – den viktigste forandringen er i overdelen: Gjennom et mer fleksibelt meshmateriale i forfoten og en ny utforming av hælkappen er passformen forbedret med et godt hakk. Mellomsålen er den samme som på forgjengeren, med FlyteFoam-skum i to ulike densiteter. Den såkalte DuoMax-teknologien innebærer at skoen innside gir en ekstra støtte som guider deg i steget og holder foten trygt på plass, selv i ulendt terreng. I hælen ligger en gelpute i silikon innkapslet for å gi god støtdemping.

Yttersålen har et aggressivt sålemønster som gir godt grep både på mykt underlag som gjørme og våt sti, men også på svaberg og fjell. På grusvei er det dog en liten risiko for at småstein kan feste seg mellom knottene i yttersålens mønster. En innkapslet rock plate under forfoten beskytter godt mot spisse steiner og røtter.

Asics Gel Trabuco byr på en god balanse mellom støtdemping, beskyttelse og smidig løpsfølelse, og den tettsittende, gode passformen er et stort pluss.

Brooks Caldera 6

Vekt: Herre 320 gram. Dame 281 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1600 kr

Brooks Caldera 6

Til tross for at dette er den sjette versjonen, er Caldera 6 en ny og spennende skokonstruksjon. Den store innovasjonen finner vi i mellomsålen som består av en nitrogeninjisert skumplast kalt DNA Loft V3. det samme materialet finner vi i konkurransemodellene Brooks Hyperion Elite og Hyperion Tempo. Også andre merker, som Skechers og Puma, har modeller med denne teknologien. Den fremste fordelen med nitrogen i stedet for vanlig luft er at lav vekt kan kombineres med kvikk respons.

Caldera 6 har en heftig sålebase (31,5 mm i hæl og 25,2 i forfot) hvilket betyr myk og god støtdemping, topp komfort og skikkelig god respons på hardere partier som asfalt. Såleplattformen er såpass bred, så til tross for mye såle, føler man seg trygg og stabil også i ulendt terreng. Skoen kommer best til sin rett på lettløpte partier som sti, skogsveier og grusveier. Her er det litt for lite bakkekontakt til at den presterer optimalt på teknisk krevende underlag, men til gjengjeld er den svært bruksvennlig og allsidig på alt opp til moderat teknisk terreng.

Overdelen puster godt og yttersålens mønster takler variert underlag på en utmerket måte. Foten holdes godt på plass takket være at mellomsålen har en kant som er trukket litt opp rundt foten. Vi presterte å plumpe uti en bekk da vi testet disse, og opplevde at overdelen ble litt mindre fast når den ble våt. 

Caldera 6 er en allsidig og svært komfortabel maksimalist som tåler lange turer i variert terreng.

HOKA Speedgoat 5

Vekt: Herre 291 gram. Dame 242 gram.

Drop: 5 mm

Pris: 2000 kr

HOKA Speedgoat 5

Speedgoat har allerede fra første lansering vært et populært valg for mange hengivne terrengløpere på ulike nivåer. Den femte og siste versjonen har beholdt mange av modellens opprinnelige karaktertrekk, samtidig som viktige detaljer har fått en oppgradering. Først og fremst gir den nye strukturen i overdelsmaterialet en bedre passform enn hos forgjengerne. Femmeren gir det vi mener er en perfekt kombinasjon av føyelighet og støtte. Hælkappen med sin bakoverrettede utforming og myke foring gjør også at skoen sitter komfortabelt rundt akilles.

Yttersålen er bred og gir en god og stødig plattform å lande på i terrenget. Sålemønsteret har fått en liten touch up og gir nå et mer pålitelig grep. Det EVA-baserte skummaterialet i mellomsålen har også får en finjustering, og bidrar sammen med øvrige oppdateringer til en vektreduksjon på cirka 15 gram i herreversjonen. 

Den solide sålen, den komfortable støtdempingen, den kvikke løpsfølelsen og den relativt lette vekten, gjør dette til en anvendelig og allsidig sko som takler de aller fleste underlag.

Icebug Arcus RB9X GTX

Vekt: Herre 315 gram. Dame 250 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1800 kr

Icebug Arcus RB9X GTX

Arcus er navnet på en type skyformasjoner, og vi antar at svenske Icebug har valgt navnet for å understreke at dette er komfortable sko med god løpsfølelse. Såleplattformen ser mildt sagt massiv ut, men den skål-formede utformingen, der foten sitter godt plantet nedi sålen, og ikke oppå, gir skoen et overdrevet visuelt inntrykk. Når man løper i skoene føles de på ingen måte klumpete, de gir snarere en god bakkekontakt mot underlaget, og ikke minst en stabil og trygg følelse av at foten sitter godt på plass.

Overdelen har et smussavvisende ytre lag og er laget av resirkulert polyestermesh. I mellomfoten finnes en ytre forsterkning som med hjelp av snøringen kan finjusteres, hvilket muliggjør en mer tilpasset passform. Skoen er utstyrt med vanntett Gore-Tex-membran, uten at dette går utover skoens føyelighet. Yttersålens RB9X-gummi er velkjent fra tidligere Icebug-modeller og sitter som spikret på de aller fleste underlag. Modellen finnes også uten Gore Tex, samt i en vintertilpasset variant med stålpigger, så om du liker denne skoen, er du skodd året rundt.

Arcus passer best på lange, rolige løpeturer der trygg stabilitet og komfortabel løpsfølelse er et must.

Merrell MTL Long Sky 2

Vekt: Herre 270 gram. Dame 235 gram.

Drop: 4 mm

Pris: 1600 kr

Merrell MTL Long Sky 2

Selv om silhuetten er nokså lik forgjengeren, har andreversjonen av MTL Long Sky fått noen markante oppgraderinger. Mellomsålen i Floatpro-skum gir en fin balanse mellom beskyttende støtdemping og kvikk respons mot underlaget. Den grepssikre Vibram-yttersålen er snarlik forgjengerens, men har 13 forberedte hull for metallpigger i de V-formede, fem millimeter høye knastene. Meshen i overdelen gir god ventilerings- og dreneringsegenskaper, og de føles lette og fine på, selv etter plumping i myra. Andre forbedringer er en mer lettjustert snøring og festepunkter for gamasjer.

Skoens strømlinjeformede konstruksjon og tettsittende passform gjør at MTL Long Sky følger med fotens bevegelser selv på de aller tøffeste partiene. En ørliten vektreduksjon på cirka fem gram og et lavere drop, fra åtte til fire millimeter, utgjør prikken over i-en på disse oppdateringene. I likhet med andre modeller i Merrells portefølje, består skoen i stor grad av resirkulerte materialer.

Oppsummert er Merrell MTL Long Sky 2 en allsidig og slitesterk sko for løpeturer i variert terreng. Den er komfortabel, hurtigtørkende og bygd på en måte som gjør at man løper med selvtillit på tekniske stier.

Mizuno Wave Daichi 7

Vekt: Herre 300 gram. Dame 255 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1700 kr

Mizuno Wave Daichi 7

Wave Daichi er en allsidig terrengmodell som passer både løpere som nettopp har startet å løpe i terrenget, og erfarne terrengløpere som trenger en pålitelig allroundmodell. Produktutviklerne hos Mizuno er tilsynelatende også fornøyd med skoen, kun noen få detaljer er forandret i denne sjuende versjonen. Mellomsålen, med sine to ulike lag i det typiske Mizuno Wave-designet, har blitt fire millimeter tykkere (32 mm i hæl, 24 i forfot). Droppet er fortsatt det samme.

Den grepssikre yttersålen fra dekkprodusenten Michelin er intakt, akkurat som den beskyttende rock-platen som sitter innkapslet under forfoten. Den elastiske pløsen sitter fast i bunn av skoen og snøringen har fått to ekstra hull, hvilket gjør at passformen rundt vristen kan finjusteres. Endringen av såleplattformen forsterker skoens allroundfølelse i form av en merkbart forbedret demping på hardere partier – men uten at det går utover skoens prestasjon på ujevnt underlag.

New Balance Fresh Foam Hierro 7

Vekt: Herre 301 gram. Dame: 235 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 1700 kr

New Balance Fresh Foam Hierro 7

Hierro har siden første versjon gjennomgått en effektiv slankekur. Modellen er forvandlet fra en bastant og robust terrengsko til en lettere, smidigere og piggere følgesvenn for løping på variert underlag. Fra sjette til den siste versjonen har vekten blitt redusert ytterligere, med over 30 gram i herrevarianten. Men det er ikke bare den lette vekten som gjør skoen morsom å løpe i. Mellomsålen i Fresh Foam X gir støtdemping helt på høyden med mange normale treningsmodeller for asfalt.

Megagrip-yttersålen fra Vibram gir trygt grep på de fleste typer underlag, og overdel gir en føyelig og stabil passform. New Balance Hierro er nok ikke førstevalget for teknisk terreng, men skoen har en komfort og en god løpsfølelse som gjør det interessant for alle oss som oftest trener i relativt lettløpt og variert skogsterreng.

On Cloudventure

Vekt: Herre 310 gram. Dame 250 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1700 kr

On Cloudventure

Sveitsiske On markerer ikke oppdateringene sine med siffer, men Cloudventure har likevel fått en liten modifisering siden første lansering i 2020. Yttersålen er nå rustet med et nyutviklet gummilag, hvilket gir mer friksjon og dermed et sikrere grep mot underlaget. Såleplattformen er ellers uendret, og gir god støtdemping fra Ons karakteristiske, uthulede Cloud-elementer. Den formfaste overdelen har en glatt, smussavvisende overflate og sitter godt på foten.

Mellomsålematerialet i helion-skum er dratt litt opp som en kan rundt foten, noe som gir god støtte. Dette er ytterligere forsterket av en skålformet innersåle, slik at foten er plassert godt nedi skoen. Cloudventure kombinerer støtdemping og stabilitet på en helt utmerket måte, og håndterer lange distanser med skiftende terreng av varierende vanskelighetsgrad på en trygg måte.

Salomon Ultra Glide

Vekt: Herre 280 gram. Dame 250 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1500 kr

Salomon Ultra Glide

Salomon er en veletablert produsent av terrengsko. Historisk har de fleste modeller vært konstruert for teknisk krevende terreng der grepsegenskaper og god kontakt med underlaget har hatt høyest prioritet. Det betyr at Salomons terrengsko har hatt et aggressivt sålemønster og relativt lav såleprofil. Ultra Glide er med sin mer støtdempende konstruksjon derfor et nytt og ganske annerledes tilskudd i Salomons terrengsortiment.

Mellomsålen er laget av en kombinasjon av EVA-skum og en tekstilfiber kalt Olefin, hvilket gir en velbalansert demping for varierende underlag. Kombinasjonen betyr også at skoen gir god respons mot underlaget og at materialet er slitesterkt. Sålebasens høyde på 38 millimeter i hæl og 32 i forfot gir likevel god bakkekontakt. Overdelen har et slett, smussavvisende lag laminert rundt skoen og en elastisk, myk pløs festet i bunnen av skoen. Dette gir en god og omsluttende passform, som dessuten lett kan justeres med Salomons patenterte Quicklace-system (tynne kabler i stedet for tradisjonelle lisser). Yttersålen i Contragrip-gummi gir et trygt grep, både oppover og nedover. 

Ultra Glide er kort og godt en allsidig sko som det er lett å like, og som passer en bred målgruppe av løpere og underlag.

Saucony Peregrine 12

Vekt: Herre 275 gram. Dame 235 gram

Dropp: 4 mm

Pris: 1600 kr

Saucony Peregrine 12

Peregrine har etablert seg som en allsidig og populær terrengsko med gode grepsegenskaper og en føyelig løpsfølelse. Skoen finnes også i en vintertilpasset variant kalt Ice+. Denne tolvte versjonen passer både løpere med lite trailerfaring så vel som rutinerte terrengløpere. Vi har ofte løftet frem tidligere versjoner av Peregrine, nettopp på grunn av skoens brede bruksområde og hvor godt modellen passer ulike typer føtter.

Dette gjelder fortsatt selv om skoen har gjennomgått en markant forandring, som først og fremst merkes ved at den blitt drøyt 30 gram lettere. Vektreduksjonen kan i hovedsak forklares av to oppgraderinger. Dels har overdelen fått et mer smidig meshmateriale, uten pålaminerte forsterkinger, og dels er såleplattformen blitt noe “slimmere”. Dette merkes ved at rock-platen inne i såla, av karbonfibervev, nå gir skoen bedre følelse med underlaget.

Peregrines nye vekt og silhuett gir definitivt en kvikkere løpsfølelse enn tidligere. Grepsegenskapene og allsidigheten er helt uforandret, så dette er en sko mange vil ha glede av.

The North Face Vectiv Enduris II

Vekt: Herre 309 gram. Dame 275 gram.

Drop: 6 mm

Pris: 1500 kr

The North Face Vectiv Enduris II

Outdoorspesialisten The North Face startet fjoråret med en satsning på terrengløping. Som trekkplaster for lanseringen presenterte de, som første merke i sportsskobransjen, en terrengmodell med karbonfiberplate integrert i mellomsålen på toppmodellen Flight Vectiv. Et nytt tilskudd til Vectiv-familien er Vectiv Enduris II, som i likhet med Flight Vectiv har en høy såleplattform og en tydelig vuggelignende geometri.

I stedet for karbonfiber er det på Enduris brukt stivt TPU-materiale i to ulike densiteter på den innkapslede platen. Platen har en bølgeformet utforming si skoens lengderetning og en oppovertrukket, stabiliserende kant rundt foten. Mellomsålens materiale har to ulike densiteter, der den fastere komponenten er dratt fram langs skoens innside. Sammen med en ekstra kam mellom såleplattform og overdel, gir dette skoen ekstra stabilitet.

Overdelen er svært myk og omsluttende, og yttersålen har et moderat sålemønster med knotter på kun 3,5 millimeter. Gummien byr på god friksjon og sitter trygt på glatt underlag som vått svaberg. Den høye såleplattformen kombinert med et lite aggressivt sålemønster, gjør at Vectiv Enduris kommer best til sin rett på lange turer i lettløpt terreng.

Arc’teryx Norvan LD 3

Vekt: Herre 265 gram. Dame 250 gram.

Dropp: 6 mm

Pris: 2200 kr

Arc’teryx Norvan LD 3

Det første visuelle inntrykket er at sålen har blitt større, og tåboksen bredere. Dette er en sko som sikter mot å leve opp til navnet, du skal kunne løpe langt i den. Det visuelle inntrykket stemmer med følelsen når du tar den på. En høyere stack og en mer ettergivende såle er lett å kjenne allerede fra første steg. I tillegg merker vi at hælkappen og materialet rundt ankelen sitter noe høyere opp på ankelen (høyere instep).

Den første tanken er at her har Arc’teryx truffet med modifikasjonene – skoen kjennes superkomfortabel ut. Den samme følelsen stemmer også etter en uke med løping i skoen. God respons, høy grad av komfort, og godt grep med den samme Vibram Megagrip-sålen som tidligere. De gode egenskapene med en mer ettergivende og høyere mellomsåle kjennes fantastisk ut på asfalt, grus og flytsti, men kommer med en hake når du kommer inn på stier som er virkelig tekniske. Sett opp mot LD 2 kjennes skoen noe mer ustabil ut i krappe svinger og når du tråkker på spisse steiner, røtter og doserte svaberg. Det kommer nok som en naturlig årsak av kombinasjonen høy såle og mer rom for foten å bevege seg inni skoen. Vi opplevde også at innersålen har en tendens til å bevege seg frem i skoen når du løper bratte og lange nedoverbakker.

I forhold til andre sko med like høy såleplattform er det likevel imponerende hvor god kontakt vi kjenner mot underlaget. Med litt justering av snøremetode og stramming av lissene på ulike punkter over vrista opplevde vi at vi kunne få skoen til å sitte vesentlig bedre og kjennes mer stabil. Grepet er det heller ingenting å si på, og du kjenner deg trygg på våt stein og svaberg. 

Er du ute etter komfort og overlegent grep til lange turer på stien og i fjellet bør Norvan LD 3 være høyt på lista over sko du bør vurdere å teste i 2022.

Inov-8 Parkclaw G 280

Vekt: Herre 309 gram. Dame 275 gram.

Drop: 8 mm

Pris: 2000 kr

Inov-8 Parkclaw G 280

Parkclaw G 280 er svært god road-to-trail-sko, eller hybridsko om du vil, som holder det den lover. Disse kan man løpe langt med, og de er like gode på asfalt og grusparti som i terrenget, så fremt man ikke legger ut på den aller mest tekniske terrengturen.  Graphene Grip-yttersålen er injisert med grafén, verdens tynneste og sterkeste materiale som både oppleves slitesterkt og fleksibelt. Sålemønsteret er utformet nettopp som sammensetningen av karbonatomene i grafén – et heksagonmønster i form av 98 små knaster på cirka 4 millimeter. Dette gir et godt grep på ulike underlag.

Mellomsålen i G-Fly-skum, som også inneholder grafén, tåler hardt og mykt underlag og gir både god respons og god demping. Parkclaw G 280 byr på godt med plass i tåboksen, hvilket kan komme godt med for løpere med bredere føtter, men den sitter uansett godt på. Overdelen er lett og pustende i behagelig mesh, men også godt polstret, slik at det ikke er noe å si på komforten.

Dette er skoen for korte og/eller lange, ikke alt for tekniske løp. Passer perfekt til lengre løp som for eksempel Ecotrail hvor man er en god del på asfalt og grus i tillegg til terreng.

LES OGSÅ: HOKA Tecton X – karbonsko til terrenget

De beste skoene til Oslos Bratteste

De beste skoene til Oslos Bratteste


Den italienske terrengskoprodusenten La Sportiva har alltid briljert i bakkene, blant annet som sponsor for det ikoniske motbakkeløpet Oslos Bratteste. Her er deres beste modeller for utfordringen alle kan klare.

Oslos Bratteste byr på laktat ut i øreflippen for de aller fleste, men også mengder av mestringsfølelse på toppen. Utfordringen blir i tillegg hakket morsommere med et par adekvate sko og sokker på føttene.

Løping i terrenget kan ofte foregå i mange timer og by på mange ulike posisjoner for føttene i ulendt terreng. Da er en god løpesokk ekstra viktig. Terrengløpesokkene fra Bridgedale har også bidratt til motbakkefesten som sponsor for Oslos Bratteste i en årrekke.

Her får du tre modeller fra La Sportiva og tre sokkepar fra Bridgedale som gjør deg godt skodd opp kneikene til Tryvannstårnet.

La Sportiva Tempesta GTX

En allsidig sko for den kalde årstida

La Sportiva Tempesta GTX for herre

Dette er en robust sko som tåler kaldt og mye vær, og kan være en god investering for vinteren så vel som for motbakkeløpet i september.

Yttersålen har ferdige hull slik at du kan sette inn stålpigger om vinteren. Tempesta GTX har en vanntett Gore Tex-membran og en sokkelignende konstruksjon i overdelen som gjør at skoen sitter som støpt.

La Sportiva Tempesta GTX for dame

Dette er en allsidig sko som takler flere typer underlag. De grove knastene i gummi borer seg ned i mykere underlag, men sitter også godt på svaberg og glattere partier.


La Sportiva Mutant

For deg som ferdes i bratt og teknisk terreng

La Sportiva Mutant for herre

Mutant er en stabil og allsidig modell som egner seg godt til løping i fjellet, enten det er skyrunning eller lengre turer i variert fjellterreng. Skoen er utstyrt med en ultra sticky yttersåle som gir god friksjon mot vått og tørt svaberg. Integrert i Mutant er en gamasje som gjør at du slipper å få kvister og småstein ned i skoen.

La Sportiva Mutant for dame

Snøresystemet kan finjusteres slik at foten sitter trygt og godt på plass i skoen, noe som er ekstra viktig i bratte partier og over traverser.


La Sportiva Helios SR

Mye i sko i lett og rask innpakning

La Sportiva Helios RS for herre

Helios er La Sportivas minimalist. Den lette, kvikke skoen er ofte å se på startstreken i prestisjetunge skyraces og vertikal-løp rundt om i verden.

Her får du masse løpsfølelse og god bakkekontakt, samtidig som grepet og komforten er ivaretatt. Overdelen er myk og pustende, og i likhet med alle modeller fra La Sportiva er den lett å ta på og av.

La Sportiva Helios RS for dame

Mellomsålen består av et mykere lag og et hardere lag, som til sammen gir deg god demping, respons og presisjon i steget.

Sokker spesiallaget for terrengløpere

Disse løpesokkene fra Bridgedale er skreddersydd for terrengløperen, med sikker passform og ekstra demping og beskyttelse der det trengs.

BRIDGEDALE LIGHTWEIGHT T2 MERINO SPORT 3/4 CREW

En lett 3/4-sokk for terrengløping, med litt tettere strikk rundt hæl, ankel og fotballer for støtdemping og beskyttelse. Passformen Sport Fit gir god støtte, og sokken er pustende og temperaturregulerende, med 18 % merinoull.


BRIDGEDALE ULTRA LIGHT T2 COOLMAX SPORT 3/4 CREW

Denne sokken har alle egenskapene til overnevnte sokk, men i stedet for ull inneholder denne 37 % Coolmax som sørger for god pusteevne, drenering og padding – i tillegg til at den er ekstremt slitesterk.


BRIDGEDALE ULTRA LIGHT T2 MERINO SPORT 3/4 CREW

En ultralett løpesokk med mikrodemping og svært god ventilering. Inneholder 33 prosent merinoull, og skal som alle sokkene fra Bridgedale forhindre gnagsår.


Sponset innlegg
ASICS Novablast 3 er her!

ASICS Novablast 3 er her!


Med en kombinasjon av et geometrisk origami-design og den nyeste skumteknologien tilbyr den tredje generasjonen av ASICS’ unike dempingssko en opplevelse full av spenst som garantert vil gi deg energi og motivasjon på løpeturen.

Pressemelding fra ASICS

Da ASICS lanserte den opprinnelige NOVABLAST-modellen for noen år tilbake, ble den raskt populær blant alle typer løpere. Oppfølgeren skuffet på ingen måter, med bedre stabilitet og de samme gode egenskapene intakt. Nå er tredje versjon lansert, med bedre og lettere mellomsålemateriale.

FF Blast Plus

Novablast 3 har en mellomsåle utstyrt med FF BLAST™ PLUS skumteknologi. En ekstra millimeter er lagt til i hælen og forfoten, og det nye dempingsmaterialet er designet for å tilby en løpeopplevelse full av spenst som gir mer energi i hvert steg.

Novablast 3 er også cirka 22 gram lettere enn forgjengeren.

Bedret passform

Skoen er også utstyrt med ASICS’ Notch Tongue Construction, en unik vingekonstruksjon som er integrert i pløsedesignet for å forbedre skoens passform og komfort ytterligere.

Denne sørger for at foten omfavnes for jevn fordeling av potensielle trykkpunkter og redusert sjansen for at pløsen beveger seg. Dessuten er skoens hæl forsterket med et mer støttende design som bidrar til at foten får mer kontroll gjennom hele stegavviklingen.

–Teamet her hos ASICS er utrolig begeistret over lanseringen av NOVABLAST™ 3. Med utviklet design og den nyeste teknologien, sørger den siste generasjonen av skoen for en løpsopplevelse med enda bedre spenst og støtte. ASICS’ filosofi er å hjelpe alle til å oppleve den positive effekten trening kan ha på kropp og sinn, og NOVABLAST™ 3-skoen er den perfekt følgesvenn for en mer aktiv livsstil. Denne nye skoen gir en løpeopplevelse med mer spenst, og vil garantert bidra til å motivere deg til å oppnå et sunt sinn i en sunn kropp gjennom trening, sier Hisanori Fujita, Manager, Performance Footwear, ved ASICS’ designavdeling.

NOVABLASTTM 3 er tilgjengelig i både herre- og damestørrelser i sportsbutikker og nettbutikker over hele verden fra 1. september. Veiledende utsalgspris er 1700 kroner.

Vi starter Springtime Runners: Åpen løpegruppe for alle!

Vi starter Springtime Runners: Åpen løpegruppe for alle!


Løp høsten i møte med løpegruppa Springtime Runners!

SPRINGTIME RUNNERS er en åpen og gratis løpegruppe for alle løpere. Med utgangspunkt i vår store løpefamilie fra Springtime løpereiser og Runner’s World, vil vi invitere til et fast møtepunkt i Oslo – tirsdager på Voldsløkka.

Hit ønsker vi alle løpere – uansett erfaring, personlig rekord og antall løpesko i skapet – hjertelig velkommen til å dele og oppleve løpeglede sammen!

Hver tirsdag kl. 18.00 løper vi kvalitetsøkt sammen på Voldsløkka i Oslo. Vi legger opp til forskjellige intervalløkter, tilpasset ditt individuelle nivå, som vil vare ca. 30 minutter. Vi starter alltid med felles oppvarming, og totaltid på økta er ca. 60 minutter.

I vår Facebook-gruppe vil vi ukentlig informere om hvilken type økt som står på programmet. Bli med i Facebook-gruppen HER!

Voldsløkka

Grusrunden på Voldsløkka er kanskje hovedstadens mest kjente sløyfe. Løpere fra hele byen samles til både raske og roligere økter i runden som måler akkurat 1000 meter.

Sjekk ut Strava-segmentet på Voldsløkka her.

Selv om runden på Voldsløkka er 1000 meter, betyr det ikke at vi skal løpe 1000-metere hver tirsdag. For hver uke setter vi opp intervalløkter med ulik varighet innenfor en totaltid på ca 30 minutter, hvor du kan tilpasse lengde og fart på intervallene etter dine ønsker og behov.

Om du for eksempel ikke pleier å løpe intervaller, vil du sammen med oss i Springtime Runners gradvis bli vant til og lære mer om hvilken fart du skal holde og hvor lange pausene skal vare. Samtidig vil også du som trener til et viktig løp eller konkurranse kunne bruke våre kvalitetsøkter til å få maksimalt ut av treningen og for eksempel bruke våre økter til å treffe på formtoppen inn mot løpet.

Løpeglede for alle

Selv om løping er en individuell aktivitet og idrett, er det ingen tvil om at det sosiale aspektet og fellesskapet har store fordeler for alle løpere – uansett nivå. Å ha noen å løpe sammen med, enten det er et argument for å komme deg ut døra eller for å ha noen å strekke deg etter, gjør deg til en bedre løper.

Derfor gleder vi oss til å lose dere gjennom intervalløktene på Voldsløkka framover. Sammen skal vi dele og oppleve løpeglede hver tirsdag fra 06. september – og forhåpentligvis komme i bedre form også!

Sara og Ole Martin fra Runner’s World gleder seg til å løpe med deg!

Dynafit Sky DNA – skoen som tar deg til himmels

Dynafit Sky DNA – skoen som tar deg til himmels


Den ultralette og innovative Sky DNA fra Dynafit gjør løping i bakkene – både oppover og nedover – til en fest. Her får du responsiv presisjon i hvert steg.

Sky DNA er den letteste og mest responsive terrengløpeskoen til Dynafit. Konkurransemodellen er spesielt utviklet med tanke på krevende motbakkeløp og skyraces og for å gjøre deg raskere til beins når det går oppover eller nedover.

Ikke bare ser den unektelig rask og frisk ut, Sky DNA byr opp til kontrollert og fartsfylt moro i terrenget. Dette er skoen for deg som ønsker bakkekontakt og presisjon på kuperte løpeturer og konkurranser.

Maksimal lufting og presis passform

Overdelen i Sky DNA er laget av luftig og lett mesh som ventilerer godt og sitter som støpt. Skoen drenerer også effektivt unna vann om du skulle havne uti en bekk eller myr på ferden.

Det elegante snøresystemet består av doble lisser som sikrer en tett og omsluttende passform, som bidrar til enda bedre kontroll på hvor du setter føttene når det går unna.

Lissene sikrer en tight og god passform. Foto: dynafit.com

Skoen er også formet slik at den sitter godt og tight rundt mellomfoten, samtidig som det er litt bedre plass i tåboksen. Dette gir en ideell bevegelsesfrihet for tærne og bidrar til stabilitet og kontroll – noe som er essensielt i terrenget generelt, og i nedoverbakkene i høy fart spesielt.

Sky DNA kommer med et par ekstra innersåler som du kan velge å bruke for en enda mer tettsittende passform. Den integrerte innersålen i EVA-materiale bidrar også til god bakkekontakt. Her er med andre ord alt tilrettelagt for presisjon og kontroll.

Maksimal lufting og presis passform

Overdelen i Sky DNA er laget av luftig og lett mesh som ventilerer godt og sitter som støpt. Skoen drenerer også effektivt unna vann om du skulle havne uti en bekk eller myr på ferden.

Foto: dynafit.com

Skoen er også formet slik at den sitter godt og tight rundt mellomfoten, samtidig som det er litt bedre plass i tåboksen. Dette gir en ideell bevegelsesfrihet for tærne og bidrar til stabilitet og kontroll – noe som er essensielt i terrenget generelt, og i nedoverbakkene i høy fart spesielt.

Sky DNA kommer med et par ekstra innersåler som du kan velge å bruke for en enda mer tettsittende passform. Den integrerte innersålen i EVA-materiale bidrar også til god bakkekontakt. Her er med andre ord alt tilrettelagt for presisjon og kontroll.

Pålitelig grep uansett

Sky DNA er utstyrt med Vibram Megagrip Litebase yttersåle, som sikrer lavest mulig vekt og maks grep. De fjell-formede knastene er mange, og de er strategisk plassert. Fjell-knastene er også vinklet i ulike retninger slik at du har sikkert feste både oppover og nedover.

Foto: dynafit.com

Sålemønsteret er grovt nok til at skoen sitter godt også på mykere underlag, men ikke for grovt til at du mister bakkekontakten.

Gummiblandingen sørger også for trygg traction på glattere, hardere underlag som fjell og svaberg.

Foto: dynafit.com

Spenstig nyhet

En nyhet for Sky DNA er oppgraderingen av mellomsålen, som nå består av materialet Pebax Reactive. Her får du mer energi tilbake i hvert steg, og sålen oppleves som responsiv og spenstig, uten at det kompromisser med kontroll og kontakt mot underlaget.

Vekten er også redusert betraktelig sammenlignet med det mer tradisjonelle EVA-skummet.

Foto: dynafit.com

For hvem?

Sky DNA er en rendyrka terrengsko som passer til deg som løper mye i bratte partier og på tekniske stier. Her får du ekstra kraftfullt fraspark oppover, og feste og kontroll nedover.

Skoen er også et godt valg for deg som ikke føler deg supertrygg i teknisk terreng og ønsker drahjelp fra skoene i form av trygghet, kontroll og presisjon.

Dynafit Sky DNA oppsummert

 • Vekt: Herre 239 g / dame 207 g
 • Drop: 4 mm
 • Fremste egenskaper: En førsteklasses, reinspikka konkurransesko som gir deg kontroll og presisjon i bakkene, lav vekt og god respons.
 • Bonus: Allsidig og pålitelig nok til å takle de aller fleste typer terreng.
 • Stikkord: Tettsittende og presis overdel, god respons i mellomsålen, sikkert grep.

Sponset innlegg