Slik kan du oppdage, behandle og unngå vanlige løpeskader, skjev belastning og generelt ubehag i forbindelse med løpingen.
Stol på treneren
En dyktig trener – eller en kunnskapsrik løpevenn – kan ofte lese deg bedre enn du klarer selv, og det når det er best å korte ned på en økt eller legge inn en ekstra hviledag. Ikke bekymre deg for at du vil ut og løpe, det kan være den ekstra hvilen som gjør at du slipper å bli skadet.
Bruk tjueminuttersindikatoren
Hvis du er usikker på hvordan kroppen kjennes, om den vil peise på eller ta det rolig, så test ved å løpe i 20 minutter og se hvordan det føles da. Hvis kroppen er sliten eller du kjenner på smerte, så avlutter du økta og gjennomfører den en annen dag. Hvis kroppen kjennes bra ut, fortsetter du økta.
Ikke lukk øynene
Det er ganske vanlig at musklene blir stive og ømme når man trener, men smerter du kjenner i ledd eller som stråler ut i bein, armer eller opp i ryggen bør du ikke ignorere.
Vær oppmerksom på asymmetrisk smerte
Du kan anta at leggene vil føles som vedkubber dagen etter noen skikkelige bakkeintervaller, men om du etter en økt har vondt i bare én hamstring, bør du være litt ekstra oppmerksom. Det trenger ikke å bety noe som helst, men kan også være et signal på en ubalanse som kan føre til noe mer.
Unngå skader med alternativ trening
Om du hiver deg i gang med din vanlige trening og treningsmengde for fort etter en skade, kan det være å be om tilbakefall. Start med sykling, svømming eller en annen skånsom treningsform, og øk mengden og intensiteten på løpingen rolig for å venne kroppen til belastningen.
Ta hånd om vondter som ikke går over
Hvis du har muskelvondt som ikke går bort etter to-tre dager kan det være lurt å redusere intensiteten på treningen til det går over slik at du unngår at vondtene utvikler seg til å bli en langvarig skade.
Ha kontroll på pulsen
En forhøyet hvilepuls og en puls som øker fortere enn normalt kan være varseltegn på en infeksjon i kroppen eller overtrening. Ta det rolig noen dager og se om det roer seg til normalen.
Lær av egen erfaring
Den beste måten å lære kroppen sin å kjenne er å lære av tidligere erfaringer. Om du har lett for å bli overtrent kan du kanskje se et mønster. Når blir du overtrent? Har du gjort noe spesielt? Hva er de første signalene? En løper som kjenner godt til sin egen kropp og lytter godt til den kan dermed lettere unngå skader.
Legg inn hvile i treningsplanen
Sørg for at hvile og alternativ trening er planlagt og står i treningsprogrammet, ellers er det lett for at det ikke blir noe av. En planlagt hviledag kan ha bedre effekt på formen enn en treningsøkt, og du vet at alternativ trening minsker skaderisikoen.
Beveg deg
Å trene yoga, pilates eller annen trening med fokus på bevegelighet kan gi god effekt for løpere. Du blir bedre kjent med kroppen, både dens styrker, svakheter og ubalanser. Å jobbe dynamisk med bevegelighet fremfor statisk tøying kan for mange gjøre det lettere å slippe spenninger i muskulaturen.