Polar V800 er treningspartneren som du bærer med deg på armen hele døgnet. Den registrerer nemlig aktiviteten din også utenom treningsøktene. Den registrerer om du får nok søvn, kaloriforbruket ditt, om du er i aktivitet gjennom dagen, og sjekker fremgangen din gjennom blant annet en ortostatisk test. Dette er en test som forteller deg hvordan kondisjonen din er akkurat nå. Den viser hvordan pulsen din responderer på treningen du gjennomfører og andre faktorer som stress, lite søvn og sykdom. Hvis du gjentar denne testen med jevne mellomrom vil du og klokken lære hva du kan forvente deg med din puls og hva som kan påvirke den. Dermed kan du justere treningen slik at du lar kroppen restituere seg når den trenger det.
Aktivitetsmåleren lagrer all aktivitet, og du kan studere dette i aktivitetsrapportene. Foruten de mange detaljene du får om din fysiske aktivitet og alle helsefordelene den gir deg, kan du også se inaktive perioder og om du har vært i ro for lenge. Denne dataen bruker klokken når den skal anbefale restitusjonstid, altså hvor lenge det er til du kan gjennomføre neste treningsøkt.
Det betyr at V800 ikke bare gir deg tilbakemeldinger etter treningsøkten din, men alt du foretar deg gjennom hele døgnet. Også kaloriforbruket ditt.
Det har gått to år siden Polar introduserte sin første GPS-klokke, Polar RC3 GPS. Vi var meget fornøyd med denne klokken da den kom, for den holdt et høyt nivå den gang. Sammenlignet med V800 blekner den litt. V800 har høydemåling basert på både barometer og GPS-målinger, og den finner GPS-posisjonene vesentlig raskere enn RC3 GPS.
Brukervennlighet
Selv om Polar V800 er en avansert klokke så er den enkel å bruke. Har du tidligere brukt klokker fra Polar vil du kjenne igjen mange av funksjonene. Displayet er stort og lesbart, de fem knappene på sidene av klokken er enkle å bruke, og startknappen er farget rød.
Ved å trykke på den røde knappen kommer du til startmodus. Da vil klokken søke etter GPS-signaler og pulsbeltet ditt. Den gir et signal tilbake når den er klar til å starte økten. Samtidig kan du velge den aktiviteten du skal gjennomføre. Ved start trykker du på den røde knappen en gang til, og displayet endrer visningen. Nå kan du velge mellom syv ulike visninger, alt etter hvilken feedback du ønsker. Det er enkelt å bla gjennom de ulike visningene mens du er i aktivitet. For å avslutte registreringen trenger du kun å trykke en gang på stop-knappen. Da går klokken i pausemodus, og du kan velge å fortsette registreringen. Det kan være hendig hvis du må stoppe på et rødt lys, eller hvis du må på do. Er du ferdig med økten må du holde stop-knappen inne i tre sekunder før den avslutter økten og lagrer dataene. Da får du samtidig tilbakemelding på en del nøkkeldata fra økten, som snittfart, makspuls, distanse, kalorier og mye mer. Ved neste trykk på stoppknappen vil displayet vise deg hvor lenge det er til du er restituert for neste økt, og her kommer det vi forklarte over inn. Da bruker klokken din ikke bare treningsdataene fra økten, men også fra data den har samlet gjennom hele dagen. Siste trykk på stopp-knappen tar deg tilbake til klokkevisning i displayet. Her kan du velge mellom digital eller analog klokke, og du kan enkelt låse displayet.
Vi skal ikke gå like detaljert innom alle funksjoner i klokken, men beskrivelsen over skal vise hvor enkelt det er å navigere rundt på denne klokken, samt hvilke data du får tilbake. Vi synes klokken er meget enkel å bruke.
Før vi forlater dette temaet må vi også nevne en morsom funksjon. Under aktivitet kan du nemlig låse klokken til en bestemt pulssone. La oss si at du ønsker å holde deg i pulssone 3 (pulssonene kan du definere på forhånd) som kanskje tilsvarer fra 145 til 155 i puls. Når du befinner deg i denne sonen holder du den røde knappen inne, og dermed låser du klokken til denne sonen. Du blir varslet hvis du beveger deg inn i sonen over eller under.
Studere dataene
Etter en treningsøkt kan du laste opp alle dataene til den nettbaserte treningsdagboken Polar Flow, via en medfølgende kabel. Du kan også laste opp treningen til en Polar Flow-app, da via Bluetooth. Dermed kan du analysere treningsøktene dine, både pulskurver, høydemålingen og ikke minst et kart hvor løypen din vises. Da kan du se hva pulsen din var i de bratteste motbakkene, eller hvilken fart du holdt over myra du passerte på treningsøkten.
Vi liker denne treningsdagboken godt, for det er en enkel måte å lagre alle dataene på. Du trenger ikke laste opp aktiviteten din etter hver økt, for klokken tar vare på treningsfilene helt til du laster de opp. I treningsdagboken får du også tilbakemeldinger på all aktiviteten du har vært gjennom med klokken på armen.
Polar Flow er også et nettsamfunn der du kan treffe andre treningsglade mennesker.
I dagens teknologisamfunn er det mange som registrerer treningen sin flere steder, for eksempel både på Polar-klokken sin og på appen Endomondo. Dermed er det ønskelig å kunne eksportere treningsfilene fra den ene til den andre. Du kan eksportere treningsrutene dine fra Polar Flow som .gpx-filer eller treningsøktene som tcx-filer.
Du kan opprette nye «sportsprofiler» inne på Polar Flow-sidene, og skreddersy hvilke skjermbilder klokken skal vise deg under treningsøktene. Dette er en ganske morsom funksjon.
Via Polar Flow kan du også sette opp treningsmål, favorittruter og fasemål. Alle funksjoner som viderekommende vil ha stor glede av.
Tester og funksjoner
Polar V800 byr på funksjoner som viser hvor god formen din er. Disse krever at du gjennomfører en test som klokker guider deg gjennom.
Fitness Test: Ved å gjennomføre denne testen kan du få tilbakemelding på hvordan formutviklingen din er. Alt du trenger å gjøre er å ta på deg pulsbeltet og klokken, starte testen og legge deg ned i fem minutter. Gjør du dette en gang i måneden vil du få et tall som indikerer formen din. Jo høyere jo bedre.
Ortostatisk test: Dette er en mer avansert test som fastslår kondisjonen din. er en enkel og pålitelig test for å fastslå din aktuelle kondisjon. Den tar utgangspunkt i hvordan pulsen din reagerer på både trening og hverdagen ellers. Ved å gjenta testen med jevne mellomrom vil du lære hva du kan forvente deg med din puls og hva som kan påvirke den. Dermed kan du justere treningen slik at du lar kroppen restituere seg når den trenger det.
Løpsindeks: Dette er en funksjon som tar utgangspunkt i din alder, puls og fart. Regelmessig bruk over tid gjør at du kan se hvor effektiv løpingen din er. Resultatet ditt beregnes automatisk etter hvert løp, basert på hjertefrekvensen din og hastighetsdataene som hentes inn fra GPS- eller løpesensoren din.
Restitusjonstid: En funksjon du vil bli glad i er restitusjonsstatus. Denne gir deg et bilde på hvor lenge det er til du er klar for en ny økt, og du kan når som helst få statusen frem på klokken din. Restitusjonsstatus baserer seg på samlet belastning av alle dine aktiviteter, inkludert dine treningsøkter og informasjon om de små aktivitetene du gjør hver dag.
Klokken
Batteritiden på V800 er ganske god. 14 timer med trening og beste nøyaktighet på GPS-en, og nærmere 50 timer hvis du bruker strømsparingsmodus og mindre nøyaktighet på GPS-en. Hvis du kun bruker den som klokke og aktivitetsmåler varer batteriet nesten en hel måned før du trenger å lade den via medfølgende kabel.
Det å ha en pulsklokke på armen har lenge vært et statussymbol. Tidligere var pulsklokkene store og klumpete, men nå har Polar tatt steget mot elegant og stilig. Polar V800 er virkelig en lekker klokke som mange vil ønske å ha på seg hele tiden. Du kan også bytte mellom analog og digital visning, og vi synes naturligvis det er stilig å ha analoge visere på pulsklokken.
Glasset på klokken skal være nesten umulig å få riper i. Skjermen måler 3,4 cm diagonalt. LCD skjermen er god å lese, og du får lys i den ved et enkelt knappe-trykk. Klokken er vanntett ned til 30 meter, og kan brukes på svømmeøkter.
Vi har også testet klokken på sykkelen og inne på tredemøllen. Med tråkkfrekvenssensor eller skrittsensor får du også gode tilbakemeldinger på disse aktivitetene.
Konklusjonen
Vi legger ikke skjul på at vi liker Polar V800 veldig godt. Den er en svært god klokke til løperen, og den gir deg muligheter til å registrere andre aktiviteter også. Vi var en av de første som fikk klokken i Norge, og utover sommeren og høsten har klokken fått sin software oppdatert via synkronisering med Polar Flow. Oppdateringene har gjort den bedre.
Hvis du synes 4400 kroner er litt mye for en løpeklokke, så bør du ta en titt på Polar M400. Det er en rendyrket løpeklokke med mange av de samme funksjonene som V800.
Mer informasjon om klokkens funksjoner finner du her: www.polar.com/nb