Vi har testet Garmin Fenix 2 en god stund nå, og selv om løping er vår hovedaktivitet, har vi også testet den på blant annet sykkelen. Og vi kan røpe at dette er et skikkelig beist av en treningsklokke. Vi har tidligere vært forelsket i modellene 310XT og 910XT, som begge viste seg å være fullblods multisportklokker. Fenix 2 er en verdig oppfølger. For å nevne noe har den en svært god GPS, høydemåler, barometer, kompass, akselerometer, termometer, og både ANT+ og Bluetooth tilkobling.

Utseende
Vi vil absolutt si at denne klokken er stor. Den veier rundt 85 gram, og den er rund og tykk, som en veldig liten hockeypuck med armlenke. Sistnevnte er av gummi, også denne kraftig for å stabilisere vekten av klokkehuset og fordele denne vekten rundt hele håndleddet.
Denne andre versjonen av Fenix er ganske lik forgjengeren i utseende. Det er faktisk bare et par fargenyanser på knappene som skiller den fra første versjon. Knappene har fått nye plasseringer – nå finner du start/stopp-knappen der «opp»-knappen satt tidligere, og tilbakeknappen der «ned»-knappen var. En forbedring synes vi.
Lyset i LSD-displayet er mørkerødt, og er godt egnet for ikke å ødelegge nattsynet ditt.
Klokken lades via en USB-kabel, og du kan laste opp dine data til pc eller mac via kabelen. Du kan også laste opp data via en app.

I bruk
Vi har testet klokken på en mengde løpeturer, både i skoen, på landeveien og i byen. Menyen på Fenix 2 er bedre enn den første versjonen, og måten knappene er organisert på nå gjør den mye enklere å bruke. Likevel, vi må legge til at klokken har så mange funksjoner at det kan føles vanskelig å få skikkelig oversikt. Vi skal fokusere på de mest vesentligste funksjonene for løperen.
Displayet på klokken viser tid og dato når du ikke bruker den i en aktivitet. For å starte registrering av en aktivitet trykker du på den røde knappen oppe til høyre. Da kan du velge den aktiviteten du skal gjennomføre, og deretter starte aktiviteten.
Hvis du har brukt Garmin Forerunner 620 tidligere, så kjenner du igjen mange av de samme funksjonene. Løper du på tredemøllen eller en innendørs løpebane, vil et akselerometer i klokka måle fart og distanse beregnet ut fra pendelen på armen din. Løper du ute vil GPS’en registrere distanse og fart.

Brystbåndet registrerer
Det som virkelig skiller Fenix 2 fra andre sportsklokker er det store spekteret av data du kan samle under aktivitet. I denne klokken er det samlet funksjoner fra flere andre Garmin-modeller. Blant annet fra Forerunner 620. Klokken alene vil gi deg en mengde feedback under løpeturen, som skritt per minutt – som du ikke finner på andre slike klokker. Men det er ikke bare klokken som registrerer data. Brystbåndet til Garmin måler ikke bare pulsen din. Den måler også hvor høyt du «spretter» når du løper, snittiden du har foten i bakken og hvor langt hvert steg er.
Trenger du virkelig alt dette? Antagelig ikke for mosjonisten som ønsker å bli en bedre løper, da disse funksjonene er beregnet for utøvere på høyt nivå – eller for løpenerder som faktisk synes det er morsomt å analysere treningen sin på alle mulige måter.

Tilkoblinger
Fenix 2 har både ANT+ og Bluetooth 4.0, som betyr at du kan pare den med et stort antall utstyr, fra fotsensorer, hjertemålere, diverse sykkelutstyr og naturligvis mobilen. Via sistnevnte kan du laste opp treningen din, og til og med ha live oppdatering av løpeturen din slik at andre kan sitte på en pc å følge med hvor du løper. Det kan jo være aktuelt hvis du skal løpe en konkurranse et sted. Bakdelen er at du ikke kan bruke ANT+ og Bluetooth samtidig.
Via Garmin Connect kan du analysere øktene dine. Garmin Connect er et nettbasert treningsverktøy for å lagre, analysere og dele treningsaktiviteter.
Det er mange funksjoner vi kunne ha nevnt i denne omtalen, men vi går ikke i dybden på alt. Ved siden av de avanserte funksjonene finner du naturligvis de «vanlige» funksjonene i en puls-/gpsklokke.
Batteritiden er rundt ti timer ved bruk av GPS’en, og du kan forlenge tiden ved å sette klokken i strømsparemodus.

Konklusjon
Vi må begrense oss litt i omtalen her, for vi kunne ha skrevet mange linjer om hva denne klokken kan gjøre. Vi liker alle mulighetene den gir, for eksempel det å kunne få feedback på stegfrekvensen mens du løper så vil du se at frekvensen er bra selv om bena virker trege de siste kilometerne før mål.
Alt i alt er Fenix 2 en super klokke, men det avhenger litt av hvem du er og hva du skal bruke den til. Er du en løper som trener et par dager i uken for å holde deg i form, så er denne klokken et nivå høyere enn det du trenger. Er du derimot ute etter en klokke som du kan bruke både til løpeturene, fjellturene, på sykkelen og langrenn, så er Fenix 2 absolutt å anbefale.
Hvis du er en løper som satser seriøst, eller en løper som elsker å analysere løpingen din, så vil Fenix 2 være en klokke du blir godt fornøyd med.
Prisen i Norge er 4100 kroner.
Mer informasjon om klokkens funksjoner finner du her: www.garmin.no