Lekis toppmodell er spydspissen blant staver på markedet nå, og tittet du innom for eksempel VM i terrengultra, så du at atleter sponset av helt andre merker som regel løp med Leki-staver. Derfor var vi spent på å teste stavene og se om de levde opp til ryktet.

Flere og flere fjelløpere både intenasjonalt og her til lands tar i bruk staver i fjelløp. Spesielt mange bruker det i de lange løpene på over 50–60 km, men det blir også sett i bruk i kortere løp med mange høydemeter.

Grunnen til denne trenden skyldes nok i stor grad at stavene har blitt så gode og lette at ulempen med å drasse med seg litt ekstra vekt utveies av fordelene stavene gir.

  • Produkt: Leki Ultratrail FX.One Superlite
  • Type: Staver til bruk i fjell og ultraløp, fast lengde, foldbare
  • Vekt: 137g per stav

Førsteinntrykket

Førsteinntrykket var meget godt. Mekanismen for å folde sammen stavene går sømløst, og etter rundt 10 ganger med øving gikk prosessen på automatikk, uten knot. Da var det bare å komme seg ut og teste stavene i bruk både på sti, grus, i alpinbakker, oppover og nedover.

Sharkstropper

I bratte bakker, både på sti og grus kommer stavene virkelig til sin rett. Leki har som de eneste på markedet en hempe som du beholder på hånden hele tiden, og som du smetter inn i et hakk øverst på staven når de skal brukes, kalt sharkstopper.

Den store fordelen med dette systemet er at du slipper knot med å få hånda inn i hempen når staven skal brukes, samtidig som hempen tillater deg å dra stavtaket helt ut for å få maksimal effekt.

De vanligste hempene på markedet er som en enkel slynge på toppen av staven, og de fungerer også fint. Men har du testet Leki sitt system, vil du neppe gå tilbake.

Det gir en ekstra trygghet å vite at du aldri vil miste staven ved at hånda forsvinner ut av hempa, og du får 10-15cm med ekstra skyv fordi du kan gi slipp på staven og bruke håndleddet mer mot slutten av skyvet. Denne fordelen kommer spesielt til sin rett i slake bakker.

Ikke blant de stiveste

Den første turen vi testet staven var et bekymringsmoment at den lave vekten gjorde at staven ikke er av de stiveste. Du merker en signifikant bøy og vibrering i stavrøret hvis du virkelig tar i.

Dette er noe man venner seg til, og den lave stivheten kan faktisk bidra til at du bruker stavene mer skånsomt og økonomisk. Vi skal tross alt bruke beina også og ikke kun stake oss opp bakkene.

Festing av stavene

Vi fikk tilsendt et hoftebelte til å feste stavene i når de ikke er i bruk. Det fungerte ok, men etter å ha testet både hoftebelte og diverse måter å feste stavene på sekken endte vi opp med at å feste stavene vertikalt på utsiden av drikkeflaskene på brystet var beste løsning.

Dette er nok en smakssak. Ulempen vi opplevde med hoftebeltet var at det var knotete å få stavene inn i hempene (men uproblematisk å få ut).

I tillegg opplevde vi gnaging i korsryggen på lengre turer. Vi testet også hylster som monteres på ryggen på sekken. Det fungerte bra uten gnaging, men knot med ned og oppakking gjorde at vi endte med en stav på hver side av flaskene på brystet som beste løsning. Test ut og finn ut hva som er best for deg.

Skal du ha en lett stav som fungerer på topp på alle fronter til ditt neste fjellultraløp er Lekis tør vi påstå at Lekis toppmodell er den beste veien å gå!