Her får du verdensmesterens beste tips til løping i teknisk terreng – og en titt på den nye terrengkolleksjonen ASICS Fujitrail.

Verdensmester i terrengløp Stian Angermund er det siste tilskuddet til ASICS’ voksende terrengteam. Han har en imponerende terreng-CV å vise til, som inkluderer seier i UTMB-løpet OCC og seier i Golden Trail Series i både 2018 og 2021. I fjor kapret han tittelen som verdensmester i terrengløp i Thailand på 40-kilometersdistansen.

– Det beste med fjelløping syns jeg er naturopplevelsene. Jeg liker godt bevegelsen løping, men syns det fort blir kjedelig langs veien eller på løpebanen. I naturen føler jeg frihet. Fokuset går vekk i fra tempo og distanse til å nyte det jeg opplever på turen, sier Stian.

Her deler han sine beste terrengtips.

Stian i den nye Fujitrail-kolleksjonen fra ASICS – se kolleksjonen lenger ned i artikkelen.

Hvordan bli bedre i teknisk terreng?

Løping handler ofte om å klare å se fremover og planlegge hvor en skal sette foten. Det er fort gjort at blikket havner ned på føttene, men da vil alt terreng komme brått på. Klarer du å se noen steg fremover vil du kunne se hvor det er mest lønnsomt å løpe. Hjernen husker det du nettopp har sett. I prinsippet kan du lukke øynene og løpe de siste meterne du nettopp har sett fremfor deg. 

Hvordan løpe trygt og effektivt i utforbakker?

En del løpere er skeptiske til utforbakker og lener seg bakover når løypa går nedover. Ved å løpe slik bruker en mye krever på å bremse. Det vil være mer optimalt å lene seg fremover. Ved å gjøre det blir støtene for hvert enkelt steg mindre og det vil være mulig å løpe raskere.

Siden tyngdepunktet ved en mer foroverlent holdning vil være nærmere midt under foten, vil det være mindre sjanse for å skli når du setter ned foten.

En mer foroverlent kroppsholdning vil også kunne være positivt for den mentale innstillingen til utforbakken – da angriper du utforbakkene istedenfor en mer defensiv holdning der du bremser, kanskje sklir og kanskje blir enda mer skeptisk til utforbakker.

Hvordan finne riktige terrengsko?

En god terrengsko er en sko som sitter godt på din fot. Du må føle deg komfortabel i den når du løper i terrenget. Skoen bør sitte tett rundt foten så du ikke sklir inni den.

Hvilken type terreng du løper vi, vil ha en del å si for hvilke egenskaper ved skoen du skal se etter.

I lite tekniske løyper der du kan løpe fort, stilles det ikke så store krav til godt grep i yttersålen. Mellomsålen kan være tykkere i lite tekniske løyper.

Skal du løpe i mer teknisk utfordrende løyper, vil en sko som har godt grep være viktig. En myk gummiblanding sitter godt på glatte partier.

En grov såle har bedre grep i gjørme. En tynn såle kan forebygge overtråkk, men det kan gi økt skaderisiko ved mye løping. En slik sko kan nok være fornuftig å bruke til konkurranse og enkelte hardøkter.

DETTE ER FUJITRAIL-KOLLEKSJONEN

ASICS har nettopp lansert en egen norsk nettbutikk – se hele kolleksjonen i nettbutikken her.

Gel-Trabuco Max 2

Her får du maks beskyttelse og en fantastisk løpsfølelse og gripeevne. Trabuco Max 2 har samme utforming som den raske asfaltskoen MetaSpeed og gir deg en god driv framover i steget.

Gel-Trabuco 11

Denne solide og allsidige terrengskoen gir deg beskyttelsen, løpsfølelsen og grepet du trenger til de mer tekniske løpene.

Fujistrail Short, herre + Fujitrail SS top

Pustende og fleksibel shorts med smarte lommer både foran, bak og på siden, samt karabinkrok for ekstra oppbevaring. Toppen er lett, hurtigtørkende og pustende med glidelås for ekstra lufting i front.

2-n-1 shorts dame

Stretchy shorts med innershorts – smarte lommer både foran, bak og på siden, samt karabinkrok for ekstra oppbevaring.

Fujitrail Anorak

Vannavvisende jakke med kengurulomme foran og sammenleggbar hette. Refleks både foran og bak.

Fujitrail Waterproof Jacket

Vanntett, lett og pustende jakke med beskyttende hette. Full bevegelsesfrihet samtidig som du holder deg helt tørr. Hendige lommer og flust av refleksdetaljer.