Sponset innlegg
Terrengtips fra Stian Angermund

Terrengtips fra Stian Angermund


Her får du verdensmesterens beste tips til løping i teknisk terreng – og en titt på den nye terrengkolleksjonen ASICS Fujitrail.

Verdensmester i terrengløp Stian Angermund er det siste tilskuddet til ASICS’ voksende terrengteam. Han har en imponerende terreng-CV å vise til, som inkluderer seier i UTMB-løpet OCC og seier i Golden Trail Series i både 2018 og 2021. I fjor kapret han tittelen som verdensmester i terrengløp i Thailand på 40-kilometersdistansen.

– Det beste med fjelløping syns jeg er naturopplevelsene. Jeg liker godt bevegelsen løping, men syns det fort blir kjedelig langs veien eller på løpebanen. I naturen føler jeg frihet. Fokuset går vekk i fra tempo og distanse til å nyte det jeg opplever på turen, sier Stian.

Her deler han sine beste terrengtips.

Stian i den nye Fujitrail-kolleksjonen fra ASICS – se kolleksjonen lenger ned i artikkelen.

Hvordan bli bedre i teknisk terreng?

Løping handler ofte om å klare å se fremover og planlegge hvor en skal sette foten. Det er fort gjort at blikket havner ned på føttene, men da vil alt terreng komme brått på. Klarer du å se noen steg fremover vil du kunne se hvor det er mest lønnsomt å løpe. Hjernen husker det du nettopp har sett. I prinsippet kan du lukke øynene og løpe de siste meterne du nettopp har sett fremfor deg. 

Hvordan løpe trygt og effektivt i utforbakker?

En del løpere er skeptiske til utforbakker og lener seg bakover når løypa går nedover. Ved å løpe slik bruker en mye krever på å bremse. Det vil være mer optimalt å lene seg fremover. Ved å gjøre det blir støtene for hvert enkelt steg mindre og det vil være mulig å løpe raskere.

Siden tyngdepunktet ved en mer foroverlent holdning vil være nærmere midt under foten, vil det være mindre sjanse for å skli når du setter ned foten.

En mer foroverlent kroppsholdning vil også kunne være positivt for den mentale innstillingen til utforbakken – da angriper du utforbakkene istedenfor en mer defensiv holdning der du bremser, kanskje sklir og kanskje blir enda mer skeptisk til utforbakker.

Hvordan finne riktige terrengsko?

En god terrengsko er en sko som sitter godt på din fot. Du må føle deg komfortabel i den når du løper i terrenget. Skoen bør sitte tett rundt foten så du ikke sklir inni den.

Hvilken type terreng du løper vi, vil ha en del å si for hvilke egenskaper ved skoen du skal se etter.

I lite tekniske løyper der du kan løpe fort, stilles det ikke så store krav til godt grep i yttersålen. Mellomsålen kan være tykkere i lite tekniske løyper.

Skal du løpe i mer teknisk utfordrende løyper, vil en sko som har godt grep være viktig. En myk gummiblanding sitter godt på glatte partier.

En grov såle har bedre grep i gjørme. En tynn såle kan forebygge overtråkk, men det kan gi økt skaderisiko ved mye løping. En slik sko kan nok være fornuftig å bruke til konkurranse og enkelte hardøkter.

DETTE ER FUJITRAIL-KOLLEKSJONEN

ASICS har nettopp lansert en egen norsk nettbutikk – se hele kolleksjonen i nettbutikken her.

Gel-Trabuco Max 2

Her får du maks beskyttelse og en fantastisk løpsfølelse og gripeevne. Trabuco Max 2 har samme utforming som den raske asfaltskoen MetaSpeed og gir deg en god driv framover i steget.

Gel-Trabuco 11

Denne solide og allsidige terrengskoen gir deg beskyttelsen, løpsfølelsen og grepet du trenger til de mer tekniske løpene.

Fujistrail Short, herre + Fujitrail SS top

Pustende og fleksibel shorts med smarte lommer både foran, bak og på siden, samt karabinkrok for ekstra oppbevaring. Toppen er lett, hurtigtørkende og pustende med glidelås for ekstra lufting i front.

2-n-1 shorts dame

Stretchy shorts med innershorts – smarte lommer både foran, bak og på siden, samt karabinkrok for ekstra oppbevaring.

Fujitrail Anorak

Vannavvisende jakke med kengurulomme foran og sammenleggbar hette. Refleks både foran og bak.

Fujitrail Waterproof Jacket

Vanntett, lett og pustende jakke med beskyttende hette. Full bevegelsesfrihet samtidig som du holder deg helt tørr. Hendige lommer og flust av refleksdetaljer.

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Bouteras betraktninger: Det er ikke noe som heter “å få som fortjent”

Bouteras betraktninger: Det er ikke noe som heter “å få som fortjent”


I sin nye spalte i Runner’s World deler hinderløper Jacob Boutera åpent og ærlig om elitelivet. Etter at Boutera løp finaler i EM og VM i 2022, har 2023 vært en brutal nedtur for Jacob. Med hans egne ord forteller han nå om den vanskelige veien tilbake til verdenstoppen.


Tekst: Jacob Boutera

Foto: Tonje Lien Wold


Hvis du leser dette er sjansen stor for at du også løper. Én gang i uka, 10 ganger i uka, 1500 meter, 42,2 kilometer, 3.00/km eller 6.30/km. Sa du 42 kilometer? At dere orker! Uansett. Tallene er bare detaljer.

Løping betyr mye for mange og fyller ulike roller på ulike tidspunkt i livet. For noen kan det være en form for terapi der de tenker sine klareste tanker, og løser sine vanskeligste problemer. For andre kan det være den lille timen om dagen som er helt fri for tanker. For mange er løping trening mot en konkurranse eller et stort mål. For enda fler har løping en helt spesiell egenverdi uten noe stort mål i enden.

For meg er det jobben min. 

Jacob Boutera er en av Norges beste løpere på 3000 meter hinder.

I 2022 løp han i både EM og VM, og jobber nå for å komme tilbake på det nivået samtidig som han holder på med en mastergrad i juss.

I denne spalten får vi hans betraktninger på et eliteliv.

For etter en vellykket 2022-sesong åpnet nye dører seg. Jeg fikk proffkontrakt med On, og ble tatt ut på det norske landslaget. Nå ligger alt til rette. Det er akkurat disse rammene jeg har jobbet så hardt for de siste årene. Dette skulle jeg utnytte til det fulle.

Men som så mange ganger før hadde denne sporten andre planer. I slutten av november i fjor kom jeg hjem fra en lang treningsleir, og jeg følte meg sterk. Dessverre tok det ikke mange dager før jeg begynte å kjenne at noe ikke var som det skulle. Mange medisinske tester, enda flere spørsmål, men ingen svar.

Resultatet: Forfall til EM-terrengløp i desember og i skrivende stund 12 uker med en tung ikke-fungerende kropp. 

Spør hvilken som helst løper eller idrettsutøver om hva som er hemmeligheten bak suksessen og du vil stort sett få det samme kjedelige svaret. Kontinuitet.

Spør meg om hva jeg frykter kan hindre meg i å få ut potensialet mitt, og du vil bli møtt med det samme myteomspunne uttrykket. Mangel på kontinuitet

Pokerspilleren Jacob

Høsten 2015 skjedde to sammenfallende hendelser som skulle komme til å prege meg livet ut. Først fant jeg kjærligheten for løping, men allerede før stormforelskelsen hadde lagt seg ble jeg diagnostisert med den kroniske sykdommen Ulcerøs Kolitt. Fra den dagen visste jeg at dette ikke kom til å bli en enkel reise. Jeg forsto at kontinuitet ikke ville bli stikkordet i min karriere.

Ofte har jeg følelsen av at jeg spiller poker uten å ha særlig gode kort på hånda. Til tross for at jeg verken er en god kortspiller eller særlig god i sannsynlighetsregning, valgte jeg likevel å sette meg rundt bordet. Siden 2015 har jeg gradvis lagt på flere sjetonger. Nå er det mer i potten enn noen gang, og jeg kan ikke kaste meg nå. 

Vi har alle lært den harde veien at ingenting er garantert i idrettens verden. Her er det ikke noe som heter «å få som fortjent». Idretten speiler sånn sett livet for øvrig. Selv om du føler at du gjør absolutt alt riktig skylder ikke løpingen deg noen verdens ting.

Jeg har ikke fortjent retten til å forbli på dette nivået, ei heller å ta det neste steget. Vi starter på nytt hvert år. Ingen leser gårsdagens avis. Iallfall ikke fjorårets. Jeg vet hvor mye jobb som lå bak det nivået jeg hadde i 2022.

Jeg er like klar over at jeg må gjennom den prosessen på nytt, og antageligvis gjøre den ennå litt bedre for å nå målene for årets sesong. Hvordan skal jeg håndtere det faktumet når jeg nå befinner meg milevis unna der jeg burde ha vært? 

Det er litt som etter at dama har slått opp med deg og det eneste du hører på radioen er kjærlighetssanger.

Veien til kontinuitet

Et raskt søk i ordboka viser at kontinuitet kan defineres som «en ubrutt sammenheng, en utvikling som ikke blir avbrutt».

En utvikling som ikke blir avbrutt er det alle idrettsutøvere streber etter, og jeg skal på ingen måte prøve å snakke ned viktigheten av kontinuitet.

Derimot skal jeg prøve å fortelle deg at kontinuitet ikke er en absolutt forutsetning for fremgang. Og det eneste jeg har mer lyst på enn kontinuitet er fremgang. 

Det er lett å tenke på fremgang som å gå bortover en gate. Du starter i en ende også begynner du å bevege deg fremover.

Kanskje må du stoppe på rødt lys et par ganger før du fortsetter videre, men du tar ingen omveier.

Det er lett å tenke på fremgang på den måten fordi det ofte er sånn fremgang ser ut. Men det er ikke sånn fremgang fungerer. I hvert fall ikke for de aller fleste av oss. Fremgang er ikke «en utvikling som ikke blir avbrutt». Fremgang kan være å gå noen meter bortover gata, for så å måtte ta en lang omvei som likevel, etter mye om og men, viser seg å føre deg litt lenger frem i gata enn du befant deg.  

Ofte er disse omveiene mørke bakgater som det er lett å gå seg bort i. De er skumle fordi vi ikke helt vet hva som venter eller hvor de fører. Jeg befinner meg midt i en sånn bakgate nå. Desorientert og mørkeredd. Det føles ut som jeg beveger meg feil vei. Kanskje gjør jeg det også. Og når ting ikke helt går vår vei, så er det som om det eneste vi kan se er andre løpere som får det til. Det er litt som etter at dama har slått opp med deg og det eneste du hører på radioen er kjærlighetssanger. 

Omveien kan være den gode veien

De eneste gangene fremgang er som å gå bortover en gate helt uforstyrret, er når du er nybegynner. Når du begynner å løpe kommer fremgangen umiddelbart. Men så blir du god, eller i hvert fall bedre, og du må oftere stoppe på rødt lys. Du må ta større sjanser og prøve hardere for å fortsette å bevege deg fremover, og da blir du plutselig nødt til å ta en omvei. Og det er en så frustrerende prosess fordi der du befinner deg er så langt unna forventningene dine om hvor du skulle vært.

Etter hvert som du blir bedre får du også høyere standarder for hva du anser som bra, og ofte lever ikke ditt nåværende nivå opp til den standarden. Det eneste du kan gjøre er å fortsette å jobbe og ikke miste troen på at gjennombruddet ditt kommer snart. Men noen ganger tar du feil så mange ganger på rad at du begynner å tvile på om det noen gang kommer. Det virker urealistisk og usannsynlig. Og kanskje er det både urealistisk og usannsynlig. Helt til du plutselig får det til. 

Alle sliter litt iblant. Det ser kanskje ikke sånn ut fordi de har fremgang, men de fleste har blitt tvunget til å ta noen omveier. Og kanskje er det midt i disse omveiene at fremgang og vekst virkelig skjer. Man lærer ting om seg selv når man sliter. Man gjør feil, prøver nye ting, og man forteller seg selv at det kanskje ikke kommer til å gå.

Men det øyeblikket når du endelig når målet ditt på maraton, perser på 10 kilometer eller kvalifiserer deg til VM er ikke fremgangen. Det ser ut som fremgangen. Men det er bare etterdønninger av fremgangen. Fremgangen kom i det stille. Kanskje uten at du merket det. For du var opptatt med å slite, tvile på deg selv og tvile på fremtiden din. 

Jeg har dessverre ikke en kort og konsis punchline for å avslutte denne teksten. Ingen fengende caption som hadde høstet likes på Instagram eller kudos på Strava. Jeg er bare en urealistisk løper som ikke har alle svarene. Akkurat nå føles det ikke ut som jeg har noen svar i det hele tatt. Jeg prøver bare å finne ut av alt dette mens jeg går. Akkurat som alle andre. Husk det.  


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer
Banebrytende nyhet: Få bakoversveis med Mizuno Wave Rebellion Pro

Banebrytende nyhet: Få bakoversveis med Mizuno Wave Rebellion Pro


Etter flere år med store ord og lovnader om at en sko kan få deg til å løpe raskere, tenker du sikkert; Oh, please. Dette har jeg hørt før. Men den nye racingkolleksjonen fra Mizuno, med lovpriste Wave Rebellion Pro i spissen, er ikke som de andre superskoene.

I flere år har Mizuno jobbet iherdig for å utvikle morgendagens løpesko og bli en fullverdig kandidat i startfeltet med konkurransesko.

Etter utallige timer med testing og utvikling er den nye racingserien fra Mizuno klar for personlige rekorder. Med det beste fra eksisterende skoteknologi er de fire racingmodellene satt sammen med den nyeste og mest banebrytende teknologien i dagens marked.

Populære Rebellion Pro

Anført av Wave Rebellion Pro som allerede har høstet stor applaus blant mange løpere, inneholder Mizunos racingkolleksjon ulike løpesko som vil hjelpe deg til å nå ditt fulle potensiale.

Les mer om hele kolleksjonen her!

Mizuno Wave Rebellion Pro

Vekt: 225 gram (herre) / 180 gram (dame)

Dropp: 4,5 mm (39 / 34,5)

Med sine 225 gram er Mizuno Wave Rebellion Pro en vaskeekte supersko hvor alle detaljer er designet for å få deg raskest mulig over målstreken.

Rebellion Pro har en massiv såle under midtfoten, som du merker momentant fra du knyter på deg skoen. I denne mellomsålen har Mizuno funnet en eventyrlig kombinasjon av mellomsålematerialet Enerzy Lite+ og karbonplaten, som bidrar til at alle krefter virker i løpsretningen.

Ny teknologi bygget for fart

Karbonplaten stiver av stegavviklingen og skyter deg opp fra underlaget når du sparker i fra med forfoten. Effektiviteten og responsen i energien som skapes mellom foten og skoen slår ut i full blomst med Mizunos helt nye teknologi Smooth Speed Assist.

Som navnet så godt beskriver, får du en sømløs overgang mellom hælen og forfoten som gir deg mest mulig fart fremover. 

Legger du sammen alle elementene i Rebellion Pro – det velutviklede hælpartiet, den overdrevne formen i mellomsålen og den finurlige åpningen i yttersålen – blir svaret en konkurransesko som gir deg bakoversveis og en enorm fartsfølelse.

Designet i yttersålen på Rebellion Pro er optimalisert for å ikke miste noe av grepet når farten skrus opp og kontakttiden mellom sko og underlag går ned.

Den tynne overdelen i Rebellion Pro puster som et lokomotiv og gir en overlegen komfort med sine ekstreme pusteegenskaper.

En komplett konkurransekolleksjon

I tillegg til Rebellion Pro består racingkolleksjonen til Mizuno av Rebellion Flash og Rebellion Sonic, som begge er laget for raskere løpeøkter og konkurranse. Selv om både Flash og Sonic er i ulike prisklasser, utfordrer begge skoene de etablerte modellene i ekte rebelsk ånd. 

Som et saftig kirsebær på toppen, har Mizuno laget Wave Duel Pro – deres raskeste løpesko hittil. En sko med særegent design og konstruksjon, beregnet til distanser opp mot halvmaraton for de best trente.

Enten du velger Duel Pro, den populære Rebellion Pro, Flash eller Sonic, er Mizuno trygge på at du ikke bare blir fornøyd – men vil prestere bedre enn noen gang tidligere.

Sjekk ut hele racingkolleksjonen til Mizuno her!

Sponset innlegg
Gjør langturene dine mer effektive

Gjør langturene dine mer effektive


Her er tre tips til hvordan å variere og samtidig få enda mer ut av ukas lengste løpetur!

Uansett om du skal løpe maratonløp eller et par tikilometere i løpet av året, så regnes du som langdistanseløper. Det finnes mange måter å legge opp treningsuka på og fortsatt lykkes, men én ting du ikke bør slurve alt for mye med, er den ukentlige langturen.

Hvis du skal løpe halv- eller helmaraton, er denne økta særlig viktig. En gang i uka bør du løpe en økt som er lengre enn de vanlige løpeturene dine.

Langturen forbedrer kroppens evne til å transportere oksygen og næring til de hardtarbeidende musklene i kroppen din, og bidrar til at muskulaturen herdes, for å si det enkelt.

Hvis du er nybegynner holder det å gradvis øke distansen på en av de vanlige løpeturene dine. Dersom målet ditt er å løpe en tikilometer, hel- eller halvmaraton, må du trene deg opp gradvis slik at du tåler distansen.

Les også: Løp langturen på riktig måte

Her følger tre varianter av langturer som alle er effektive:

1: Rolig langtur

Lange, rolige løpeturer ble anbefalt allerede på 70-tallet, og det er fortsatt den beste løpetreningen for både nybegynnere og løpere som er på vei tilbake fra en skade. Å løpe langt og rolig forbedrer utholdenheten din, og dessuten er det å ikke løpe langturene for raskt, nøkkelen til å holde seg skadefri gjennom en hel sesong.

Slik gjør du:

Tenk gjerne tid på beina i stedet for et spesifikt antall kilometer. Start i et rolig, kontrollert tempo og ikke vær redd for å gå i de verste bakkene. Øk lengden på langturen gradvis. Fornuftig progresjon er 10–15 minutter på en av langturene, annenhver uke.

2: Progressiv økt

Når du løper en progressiv økt begynner du i et rolig tempo, og øker farten suksessivt. Dette hjelper deg med å holde eller øke farten i et løp, selv når du er skikkelig sliten. Den progressive økta forbedrer også utholdenheten din, og det at du må følge med på farten gjør at løpeturen føles litt mindre monoton.

Et maratonløp krever både tålmodighet, og at du kjenner din egen kropp ut og inn. Den progressive langturen trener nettopp disse to egenskapene. Rutinerte maraton- og halvmaratonløpere som har testet sine egne grenser i konkurranse har som regel få problemer med å gjennomøre økter som denne, men nybegynnere bør utvise forsiktighet. Å løpe fortere og fortere øker både det fysiske og mentale presset, og det er ikke sikkert at nybegynnere er klare for dette.

Slik gjør du:

Start langturen i en fart som er omtrent 90 sekunder langsommere per kilometer enn din planlagte konkurransefart. Deretter øker du kilometerfarten med rundt 10 sekunder hver tredje kilomerer, slik at du avslutter økta i din planlagte konkurransefart, eller litt raskere. Du kan gjerne variere mellom progressiv og rolig langtur annenhver uke.

3: Generalprøve-langtur

Å løpe noen kilometer i konkurransefart på slutten av en rolig langtur kan være gunstig for alle løpere, men kanskje særlig for dem som er ute etter å løpe på en viss tid i konkurranse har godt av en slik avslutning på økta. En generalprøve-økt forbereder deg på å holde konkurransefart når beina dine er aller mest slitne.

Slik gjør du:

Begynn langturen i rolig tempo. Fem til åtte kilometer fra øktas målstrek begynner du å øke farten til du når planlagt konkurransefart. Hold konkurransefart til slutten av økta, og jogg deretter ned i ditt vanlige rolig langtur-tempo.

Den totale lengden på en økt som dette kan være på mellom 13–19 kilometer for nybegynnere på maratondistansen, og 24–32 kilometer for rutinerte maratonløpere. Gjennomfør et par generalprøve-økter i løpet av den siste tredjedelen av treningsperioden frem mot maratonløpet ditt.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer

Test av Mizuno Wave Rebellion Pro

Mizunos nye supersko Wave Rebellion Pro er et resultat av mange års testing og er en fullblods konkurransesko. Hvilken distanse passer skoen best til? Se vår dom i videoen under!
Les mer

Test av Brooks Hyperion Max

Brooks Hyperion Max leverer maks allsidighet og maks snert i steget. Men går det an, altså – uten karbonfiberplate? Se vår dom i videoen her.
Les mer
Veien til Paris Maraton – kan sub 3 gå?

Veien til Paris Maraton – kan sub 3 gå?


Okei, så hva gjør man når man har hatt en litt for lang dupp i motivasjonen, har kun løpt 3–4 økter siden midten av august da jeg måtte bryte Rondane 100 miles, og har et mål om å løpe under 3 timer på maraton? Jo, man sørger for å vinne seg en tur til Paris Maraton!

I samarbeid med ASICS og Springtime skal vi i Runner’s World følge Anders Alstad Prøsch på veien mot Paris Maraton som går i starten av april. Anders følges opp av trener Rune Solheim, som er RW-blogger, ASICS Frontrunner og maratonløper. Få innblikk i treningen til Anders og Rune på veien til Paris her!

Jeg, Anders Alstad Prøsch, er 43 år, bor i Trondheim og far til to fantastiske jenter på 9 og 11 jenter som jeg har annenhver uke.

Jeg har løpt litt sporadisk i alle år. Aldri deltatt på noen konkurranser og heller aldri fått noe særlig sving på sakene før jeg bestemte meg for å løpe Trondheim halvmaraton høsten 2017.

Mestringsfølelsen etter å ha fullført kan jeg fortsatt kjenne på den dag i dag. Skikkelig stolt av meg selv, var jeg, og det ga meg blod på tann. Dette ville jeg gjøre mer.

Runner’s World skal følge Anders på veien til Paris Maraton i starten av april.

Aldri mer månedskort

I 2018 satt jeg meg et nyttårsforsett om at jeg ikke skulle kjøpe meg månedskort på bussen. Det innebar at jeg måtte komme meg til jobben på andre måter enn buss.

Bil var uaktuelt og sykkel ville jeg heller ikke bruke, så da var det apostlenes hester som måtte til pers.

Spoiler alert: Jeg kjøpte aldri månedskort i 2018, ikke i 2019 eller 2020 heller (jaja, da var det jo mest hjemmekontor, da).

Uansett, løping til og fra jobb ga meg 50–60 km i beina i uka. Så og si usynlig trening, fordi det gikk av den tiden jeg uansett brukte på å komme meg til jobb.

Jeg kom etterhvert i brukbar form, var heldig og unngikk skader og vondter. Jeg er ikke kjemperask, men ikke veldig treig heller, helt midt på treet.

Det som var deilig var at jeg klarte å få en god rutine med løpinga, ganske raskt ble det veldig enkelt å ta på treningsklærne, snøre på seg løpeskoene og komme seg ut.

Og resultatet, bortsett fra at kondisen ble bedre og løp litt raskere, var et helt annet overskudd i hverdagen og ikke minst bedre selvfølelse.

I løpet av det første året med strukturert løping, gikk jeg også ned ca. 15 kg, uten å gjøre noe med kostholdet, for det gidder jeg ikke.

De siste årene har Anders løpt mye og deltatt i mange konkurranser – alt fra baneløp til fjelløp.

Konkurranser og karameller

Jeg deltar jevnlig deltatt på konkurranser, alt fra 3000-meter på bane til ultraløp i terreng på ca. 130 km og 7500 høydemeter, alt er gøy på hver sin måte. Jeg sier fort ja uten å ha tenkt meg om, men det er alltid gøy å jobbe mot et mål, synes jeg, selv om jeg ikke alltid når dem i første forsøk.

Uavhengig av distanse og underlag konkurrerer jeg uansett bare mot meg selv og mine egne mål. Jeg kommer uansett aldri til å bli dritrask, liksom, men det er likevel utrolig gøy og jobbe mot et mål man setter seg, lage seg en plan, trene mengde og spesifikt, trene på å ta til seg ernæring og væske underveis (de gangene det er aktuelt), kjenne på at man gradvis blir bedre og bedre og ikke minst møte andre mennesker som deler den samme gleden med å løpe, både på trening og i konkurranser.

Ikke minst er det utrolig tilfredsstillende de gangene man kan krysse mållinja når man har nådd målene man har satt seg, om det er å forbedre en tid eller om det bare å fullføre. Da suger jeg lenge på karamellen. Faktisk slutter jeg aldri å suge på den karamellen.

Maraton er langt

De siste årene har målet vært å knekke den magiske tretimersgrensa på maraton. Det er noe mytisk med en «flat» maraton. Det er ikke like langt som et ultraløp, men det er så utrolig intenst.

Det krever forberedelser, både jevnlig og mye trening, det krever en plan og trening for å få i seg nok væske og ernæring både før og underveis.

Har man ikke gjort jobben i forkant, får man virkelig betale for det. Maraton er spektakulært i form av at det egentlig er sinnsykt langt, drøyt 42 km. Til fots. Smak litt på det.

Målet i Paris er å komme seg under tre timer. Persen fra i fjor lyder på 3:06.

Kan sub 3 gå?

Så da er vi tilbake der vi startet. Jeg har fått en ny livssituasjon der jeg har jeg har jentene mine boende hos meg annenhver uke. En ny livssituasjon har gjort at jeg har måttet prioritere litt annerledes en periode og løping har måttet vike.

I fjor vår løp jeg Rotterdam Marathon på 3:06. Da lå jeg på skjema til 2:59:59 frem til ca 35 km, da jeg møtte den berømte veggen og beina sa takk for seg. Utgangspunktet i år er dårligere, men jeg har 15 uker på meg.

Frem til nå har jeg brukt tiden på å gradvis bygge opp mengde, for å unngå skader. Pr. nå ligger jeg på ca. 50 km i uka og etterhvert skal jeg legge inn langturer og flere og bedre intervalløkter.

Men viktigst av alt er at det ikke skal gå på bekostning av barna når de er hos meg. Det er en betydelig jobb som skal gjøres og tiden er kort, så vi må være smarte, men jeg har likevel tro på at det skal gå. Heldigvis er jeg ikke alene.

Med meg på laget har jeg Asics, Runners World, Springtime og personlig trener Rune Solheim.

Jeg skal videre dele veien min mot Paris Marathon, hvilke økter jeg gjør og hvordan jeg tilpasser trening i forhold til hverdagen med barna.

Følg med videre!

Kommentar fra coachen

RW-blogger og ASICS Frontrunner Rune Solheim skal coache Anders fram mot løpet i Paris. Rune jobber som PT og er selv en habil maratonløper.

Foto: Sylvain Cavatz

– No i starten gjeld det i grunn å få Anders i gang att etter ein haust nesten utan løping. I starten brukar me 3–4 veker for å koma opp kring 50-60 km i veka. Her har han ikkje fått lov å springa noko særleg hardt. Det har vore viktig at han lyttar til korleis kroppen no respondere på å gradvis auka mengde, seier Rune.

Neste steg er å introdusert litt kvalitet i treninga.

– Forrige veka sprang han 10 x 1000 meter veldig kontrollert. Eg ynskjer at mest mogeleg av kvaliteten no i starten går kring ønska maratonfart i Paris.

– Eg vil også at Anders kjem i gang med litt enkel styrke for sete- og kjernemuskulatur ettersom kroppen no skal gjennom ganske bratt kurve på aktivitetsauke.

Trenaren er dog usikker på om dei har nok tid på seg til å klare Anders si målsetjing på under tre timar i Paris.

– I utgangspunktet er dette altfor kort tid, men me gjer eit forsøk og lyttar godt til kroppen undervegs. Kanskje vert det slik at eg vert hare for han i Paris, det kan bli spennande!

Sponset innlegg
Polar Pacer Pro – pålitelig fartsholder fullspekket av funksjoner

Polar Pacer Pro – pålitelig fartsholder fullspekket av funksjoner


Polar nyeste klokke er en ultralett kraftpakke med flust av funksjoner som gjør alle løpeturer til gode løpeturer. Pacer pro bidrar til mer effektiv løping, kontinuitet og at du når målene dine. Nå er den oppdatert med en fantastisk ny farge!

Tenk at 41 gram kan romme så mye! Tross et nett og pent utseende huser Polar Pacer Pro en alt fra innebygget barometer til avanserte treningsverktøy som hjelper deg med å forbedre løpsøkonomien og dermed løpe mer energieffektivt.

Klokka er nå oppdatert med fargen Gold Dust med gyllen klokkeramme og dus, beige reim.

Store og mange oppgraderinger

Mye er forbedret fra tidligere Polar-modeller i Pacer Pro. Alt i alt får du en svært pålitelig treningspartner som er med på alt og alltid klar for en ny økt.

Søvnsporing

Programvareoppdateringen som ble utgitt i begynnelsen av året brakte den nye SleepWise™-funksjonen til Polar Pacer Pro-brukere. Den kombinerer søvnens mengde, kvalitet og timing med brukerens indre døgnrytme og individuelle søvnbehov. SleepWise™ analyserer søvnrytme, og på grunnlag av dette bestemmer den det kognitive våkenhetsnivået for neste dag.

Hver morgen mottar du en detaljert prognose for hvordan dagens våkenhetsnivåer fordeler seg og når er den beste tiden for aktiviteter eller hvile.

Mer nøyaktig håndleddspuls

Polar har gjort noen endringer i sensorene som gjør håndleddsmåleren mye mer presis. Under klokka finner man 10 LED-lys som dekker et spekter av bølgelengder og gir dypere lyspenetrering. Fire lysdetektorer plukker opp lyset som returneres gjennom blodårene og gir deg en nøyaktig oversikt over pulsen til enhver tid.

Bedre skjerm

Lyssterk skjerm med klare farger for optimal lesbarhet uansett omgivelser. Selv på de mest solfylte dager, vil skjermen lyse om kapp med sola.

Lang levetid, bedre ytelse

Pacer Pro byr på nøyaktig GPS og lang batteritid – faktisk helt opp til syv dager. Med ulike strømsparetiltak kan klokka yte hele hundre treningstimer på én lading, samtidig som den varer i hele 35 timer med full GPS og pulsmåling påskrudd. Det er nok til et løp på 100 miles, det!

Klokka finner signaler raskt og støtter GPS, GLONASS, Galileo og QZSS-satellittsystemer slik at du får den beste posisjonsopplevelsen, uansett hvor i verden du befinner deg.

Pacer Pro er oppdatert med bedre ytelse i brukergrensesnittet – hele to ganger raskere prosessorer og syv ganger mer internt RAM enn tidligere modeller.

En løpelab på håndleddet

Med Pacer Pro får du et helt løpslaboratorium på håndleddet. Polar tar et stort skritt videre når det kommer til vitenskapelig data. Pacer Pro gir deg innsikt i VO2 max og aerob kondisjon ved å guide deg gjennom en ytelsestest hvor du også finner makspulsen din. Ut ifra disse verdiene kan du igjen definere treningsmål og pulssoner, og trene riktig for deg.

Det kan være motiverende å følge med på de ulike verdiene og hvordan de forbedrer seg etter hvert som du kommer i bedre form. Særlig når tallene blir oversiktlig servert til deg fra håndleddet.

Pacer Pro hjelper deg til å forbedre den aerobe kapasiteten og løpsøkonomien din, og da vil din Running Index bli bedre. Basert på puls og hastighet får du din Running Index, og du kan enkelt sammenligne deg med andre løpere på samme alder som deg.

I tillegg til at du enkelt kan styre øktene dine ut ifra puls, kan du også bruke løpskraft, eller effekt, som intensitetsstyring. Pacer Pro gir deg nemlig den mekaniske energigenereringen i watt i sanntid, uansett om du løper på flat asfalt eller i kupert terreng.

Du får også tall på effekt-til-puls-forholdet. Dette er en svært nyttig indikator både med tanke på intensitetsstyring og form. Hvis du har samme effekt på lavere puls, betyr det at du yter bedre.

Treningsprogram og sesongplanlegging

Polar gir deg verktøyene for å holde kontinuiteten oppe slik at du når målene dine – ikke bare de daglige dørstokkmilene, men også målene langt fram i tid.

Du får treningprogram tilpasset den distansen du ønsker å prestere på, og tilpasset dine målsettinger.

Sesongplanleggingsverktøyet gir deg et overordnet blikk på treningen din og tillater deg å periodisere året, legge inn distansemål, fokusområder og delmål på veien, slik at formtoppen kommer til riktig tid.

Verktøyet Training Load Pro følger med på om du trener for mye, for lite, eller akkurat passe – slik at du ikke risikerer å gå på en smell.


Polar Pacer Pro

  • Vekt: 41 gram
  • Geolokalisering: har alle de ulike satellittene: GPS, Glonass, Galileo etc.
  • Skjermmateriale: Gorilla glass
  • Slitestyrke: Vanntett og temperaturbestandig, testet mot militære standarder
  • Sensorer: Barometer, kompass og akselerometer
  • Pris: 3499 kr

Sponset innlegg