Terrengskoguide 2020

Terrengskoguide 2020


For at opplevelsen på stiene skal bli så bra som mulig gjelder det å velge riktige sko for de underlagene du tenker å løpe på. Vi har testet et bredt utvalg av markedets nye modeller for å gjøre valget lettere for deg.

Terrengsløping er egentlig et ganske bredt begrep. Å løpe utenfor veinettet kan jo innebære veldig skiftende omstendigheter. Kravene til skoene varierer derfor mye avhengig av terreng, underlag og værforhold. Det er så godt som umulig å konstruere en terrengsko som gir sikkert grep og fungerer optimalt på både myk, gjørmete sti og på glatte svaberg eller i ulendt, steinete terreng. Skal den i tillegg gi beskyttende støtdemping på harde veipartier blir oppgaven enda mer komplisert.


Mykt, gjørmete, bløtt underlag krever et markant og relativt aggressivt sålemønster, der harde knotter eller riller kan synke dypt ned i underlaget og på den måten skape feste for føttene.

Vått og hardt underlag som steiner og berg krever derimot en yttersåle med lav mønsterprofil i mykt såkalt «sticky rubber» for at vi skal få en friksjon som gir grep på disse ofte forrædersk glatte underlagene.

Løper vi på skogsveier, nedtrampede stier og annen fast grunn vil vi gjerne at skoene skal dempe støtene mot underlaget, hvilket krever en mykere og høyere såleplattform.

I riktig ulendt terreng med steiner, røtter og andre ujevnheter vil vi derimot ha en lavere såleprofil slik at vi tydelig føler kontakten med underlaget. Ikke sjeldent har økter i terrenget også innslag av løping på asfaltpartier eller strekker med grusveier, eller det kan hende du har et par kilometer med asfaltert vei for å komme deg til skogsterrenget.

At terrengløping for mange løpere innebærer høyst skiftende forhold synes de fleste skoprodusentene å ha fått med seg. Derfor vokser tilbudet av allsidige treningsmodeller som tilbyr «litt av alt», mens tilbudet av sko for utpreget teknisk terreng er mer begrenset.

Når man velger terrengsko er det viktig at man nøye analyserer sine egne treningsvaner og får dannet seg et bilde av hvordan skoene kommer til å bli anvendt. På denne måten kan man lettere slå fast hvilke egenskaper man bør prioritere. I denne terrengskoguiden har vi derfor – foruten produksinformasjonen i teksten – laget en grovinndelling av de presenterte modellene i underkategoriene teknisk terreng og allround for å gjøre jakten lettere for deg. at kun 5 av testede 17 modeller betegnes som utpregede sko for teknisk krevende terreng gir et tydelig bilde av hvordan produsentene ser på behov og etterspørsel.


TEKNISK TERRENG


ICEBUG CAPRA RB9X

Vekt: herre 280 g, dam 245 g
Dropp: 7 mm
Pris: 1600 kr

Capra er utviklet sammen med Tove Alexandersson som har en hel drøss av verdensmestertitler i orientering. Skoen er konstruert for riktig utfordrende terrengløping. I tillegg er materialvalget i stor grad styrt av mijøhensyn. For eksempel består den slitesterke overdelen, som nederst er laminert med et ytre beskyttende lag, av gjenvunnen polyester.

Passformen er generelt tydelig tettsittende, mens tåboksen er utformet for å gi god plass i høyden. Vær dog beredt på å gå opp en halv størrelse.

EVA-mellomsålens myke kjerne omgis av en sargkonstruksjon i en høyere densitet for å kombinere støtdemping og stabilitet på en optimal måte. RB9X-yttersålen gir et sikkert grep på de fleste typer av underlag, samtidig som jord og gjørme ikke setter seg fast.

Capra er kort og godt en pålitelig arbeidshest som takler de tøffeste terrengforholdene.


MERRELL MTL LONG SKY

Vekt: herre 280 g, dame 230 g
Dropp: 8 mm
Pris: 1700 kr

MTL står for Merrell Tech Lab – en forkortelse som selskapets mest tekniske produkter prydes med. Her handler det om en skomodell som er bygget for å takle store variasjoner i terrenget.

Overdelen består av en tynn mesh-konstruksjon som gjør at vann lett dreneres ut av skoen. Rundt tåpartiet finnes et beskyttende, tynt plastlag og hælkappet har en stabiliserende ytre TPU-forsterkning. Takket være en indre sokkekonstruksjon og passelig med foring rundt ankelen blir passformen bekvem.

En ganske så kraftig såleplattform i EVA-materiale, som er noe dratt oppover under fotbuen for ekstra støtte, gir markant støtdemping og gjør at skoen også klarer seg fint på harde underlag. Vibrams MegaGrip-yttersåle fungerer godt på både tørre og våte underlag.

Oppsummert forener Long Sky komfort og grep på en utmerket måte.


NEW BALANCE SUMMIT UNKNOWN 2

Vekt: herre 275 g, dame 252 g
Dropp: 10 mm
Pris: 1300 kr

Summit Unknown har kun fått noen mindre detaljforandringer fra første utgaven. Pløsen har fått en ny utforming, logoen på siden er nå integrert med snøringen for økt sidestabilitet og hælkappen er noe moderert.

Overdelen har en tett og omsluttende vevsstruktur med en glatt, gjørmeavvisende utside. Ettersom materialet ikke er veldig fleksibelt og skoen er bygget på en smal lest, kan det være lurt å gå opp en halv størrelse.

Yttersålen er laget av en relativt myk gummiblanding kalt Hydrohesion, et materiale som gir godt grep på både tørre og våte underlag.

Helhetsinntrykket er sammenlignbart med forgjengeren. Den markant tettsittende overdelen omslutter foten på samme måte som mange konkurransemodeller. Sammen med skoens distinkte bakkekontakt og den faste følelsen mot underlaget som mellomsålen git, kommer Summit Unknown best til sin rett ved rask løping i ulendt terreng.


TOPO ATHLETIC MTN RACER

Vekt: herre 264 g, dame 218 g
Dropp: 5 mm
Pris: 1900 kr

Denne modellen kunne hatt låta «Ain’t no mountain high enough» som soundtrack. Den markant mønstrede Vibram MegaGrip-yttersålen gir nemlig et godt feste både oppover, nedover og på flata; på bratte, glatte, svaberg og i gjørmete partier. Den faste mellomsålen i to ulike densiteter klarer vekslingen mellom ulike typer underlag aldeles utmerket.

MTN Racer har Topos typiske romslige tåboks, hvilket reduserer risikoen for blånegler på lange turer, når foten gjerne hovner litt opp.

Den passe tykke pløsen er integrert i overdelen, hvis glatte ripstopnylon og laminerte forsterkninger gjør skoen effektivt møkk- og vannavvisende.

Små dreneringshull sitter i overgangen mellom forfotens overdel og mellomsåle. Sammen med festet for beskyttende gamasjer (såkalte gaiters) understreker disse funksjonelle detaljene at MTN Racer – tross sin relativt lave vekt – er utviklet for ordentlig tøffe utfordringer i teknisk krevende terreng.


SALOMON S/LAB SENSE 8 SG

Vekt: 205 g (unisex)
Dropp: 4 mm
Pris: 1900 kr

Dette er en sko for den drevne terrengløperen som søker en lett, føyelig følgesvenn for krevende utfordringer på variert underlag. Overdelen har et høyt, elastisk skaft som gir skoen en sokkelignende følelse, samtidig som det forhindrer kvist og stein å trenge inn i skoen. Passformen er unisex og tydelig tettsittende, hvilket gjør at det kan lønne seg å gå opp en halv størrelse.

Den smale såleplattformen gir skoen en kvikk løpsfølelse, tydelig bakkekontakt, og kun et minimum av beskyttelse mot underlagets ujevnheter.

Contragrip-yttersålen har et firkantmønstret knottesystem i relativt myk gummi, som gir et sikkert grep på de fleste typer underlag. Men skoen kommer først og fremst til sin rett på mykt og gjørmete underlag (SG i navnet står for Soft Ground).

Denne oppdateringen av Salomons klassiske S/Lab Sense-konsept er en minimalistisk sko som virkelig innbyr til rask løping i teknisk terreng.


ALLROUNDMODELLER


ADIDAS TERREX 2 ULTRA PARLEY

Vekt: herre 320 g, dame 280 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1800 kr

Dette er en helt ny terrengmodellfra adidas med «ekstra alt». skoen har en robust Boost-mellomsåle som gir en tydelig støtdemping, og en grepsikker yttersåle inspirert av MTB-dekk.

Den strikkede overdelen er laget av gjenvunnet polyester og omslutter hældelen på en distinkt måte, mens den føyelig tilpasser seg fotens form i forfoten.

Såleplattformen har en vuggelignende utforming. Det gjør at man lett ruller fram på fotbladet etter fotisett, hvilket gjør stegavviklingen kvikk.

Ultra Parley gir – takket være sin kraftige sålekonstruksjon – både mye støtdemping og beskyttelse mot underlagets ujevnheter. Den kommer derfor best til sin rett på lange distanser på skogsveier og ikke alt for teknisk krevende stier.


ALTRA TIMP 2.0

Vekt: herre 281 g, dame 247 g
Dropp: 0 mm
Pris: 2000 kr

Timp klassifiseres som en terrengmodell, men takket være en i denne sammenheng skikkelig støtdempende mellomsåle, er den et godt hybridalternativ for dem som trener mye på variert underlag.

Snøresystemet er blitt justert fra forgjengeren og gir nå en mer bekvem og sikrere passform. Mest merkbart er dog en ny type yttersåle kalt MaxTrac. Dens diskrete knottemønster i et relativt mykt gummimateriale gjør at skoen girper godt på mange typer underlag. Dermed forsterked skoens allroundkarakter.

Passformen er Altra-typisk romslig i forfoten, men Altras modeller er gjennomgående relativt korte, og mange må ofte gå opp en halv størrelse.

Overdelmaterialet er temmelig formfast og gir sammen med et tynt, laminert forsterkingslag god støtte – selv ved løping i bratte partier hvor foten havner på skrå.

Den relativt lave vekten gir skoen en kvikk og føyelig løpsfølelse.


ASICS FUJI TRABUCO LYTE

Vekt: herre 249 g, dame 221 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1400 kr

Asics har i lang tid hatt en rekke framgangsrike asfaltmodeller, men de har ikke helt nådd opp på samme nivå når det gjelder terrengsko. De har i stor grad rettet seg inn mot robuste, og dermed ganske så tunge terrengmodeller, og det kan jo være noe av grunnen til at skoene ikke har tatt av blant terrengløperne.

Fuji Trabuco Lyte kan sikkert bli en gamechanger. Skoens passform minner om den populære klassiske lettvektsmodellen for asfalt, DS Trainer, hvilket er et positivt tegn i seg selv. Mellomsålen er en lettvektsutgave av FlyteFoam gir god støtdemping uten at man mister den viktige kontakten med underlaget.

Yttersålens velbalanserte mønster gjør at man får et godt grep på de fleste typer underlag, og fungerer godt på harde partier.

Skoen har et relativt følsomt materiale i overdelen, hvilket ikke lever opp til kravet om slitestyrke i mer krevende sammenhenger. Derimot kommer Fuji Tranbuco Lyte til sin fulle rett som en allroundmodell for den som løper på varierte stier og skogsveier.


BROOKS CALDERA 4

Vekt: herre 283 g, dame 252 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1600 kr

Den fjerde utgaven av Caldera har fått en rekke tydelige oppdateringer fra forgjengeren. Overdelen har nå et mer føyelig og ventilerende materiale, og den kraftige mellomsålen gir en mykere støtdemping. Yttersålens helt nye utforming gir et sikkert grep både på myke, harde og glatte underlag.

Totalinntrykket er en mer beskyttende og komfortabel terrengsko. I praksis innebærer dette at Caldera 4 presterer best på skogsveier og ikke alt for utfordrende stier, ettersom mer demping betyr mindre bakkekontakt. På plussiden: skoen takler fint partier med hardt underlag. En fin hybrid.


HOKA ONE ONE SPEEDGOAT 4

Vekt: herre 306 g, dame 263 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1900 kr

Forandringene fra versjon tre til fire av denne godt likte arbeidshesten er gjort med påtakelig forsiktighet.

Overdelen har fått en ny utforming i forfoten, hvilket gjør skoen marginalt romsligere. Mellomsålen gir også en bedre balanse mellom demping og kvikk respons. Yttersålen er helt identisk med forgjengeren og gir samme gode grep på de fleste underlag.

Hokas høye, vuggeformede såleplattform gir en pålitelig beskyttelse mot underlagets ujevnheter samtidig som den gjør frasparket i løpesteget mer effektivt.

Speedgoat er treffende nok oppkalt etter en legendarisk amerikansk ultraløper. Skoen kommer nemlig best til sin rett på lange, relativt rolige løpeturer i variert skogsterreng.


MIZUNO WAVE HAYATE 6

Vekt: herre 290 g, dame 245 g
Dropp: 9 mm
Pris: 1400 kr

Wave Hayate har forsiktig blitt moderert gjennom årenes løp. Denne sjette versjonen er akkurat som forgjengeren en pålitelig allroundmodell for variert terreng.

Overdelen har en finmaskert konstruksjon med god ventilasjon i forfoten, komplettert med en beskyttende tåforsterking i mykt plastmateriale. Distinkt støttende bånd er laminert på rundt mellomfotspartiet og gir en omsluttende passform og god sidestablilitet.

En interessant detalj er det Mizuno kaller XtaRide: skoens hældel og forfotsparti kan bevege seg uavhengig av hverandre gjennom en leddkonstruksjon i mellomfoten. Dette er absolutt en fordel når man løper på skrå, men gjør også skoen mer føyelig oppover og nedover.

Wave Hayate er en allsidig terrengsko med god balanse mellom beskyttele og løpsfølelse.


NIKE AIR ZOOM PEGASUS 36 TRAIL

Vekt: herre 291 g, dame 233 g
Dropp: 10 mm
Pris: 1400 kr

Helt siden den første lanseringen i 1983 har Pegasus eksistert som landeveismodeller og i terrengversjoner. Den siste varianten har, akkurat som asfalt-fetteren, en mellomsåle med støtdempende Zoom Air-plater innkapslet i Cushlon-skum. Overdelen er derimot laget i et tettere materiale med små ventilasjonshull, og yttersålen har et mer grepssikkert mønster. Snøresystemet har små løkker i stedet for tradisjonelle hull til lissene, dette for å gi skoen en enda mer tettsittende passform rundt mellomfoten.

Pegasus 36 Trail fungerer, takket være sin gode støtdemping, også fint på hardere veiunderlag og har dermed et bredt bruksområde. Terrengvarianten er dog cirka 20 gram tyngre enn asfaltmodellen.


ON CLOUDVENTURE

Vekt: herre 295 g, dame 250 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1700 kr

Sveitsiske On har tre terrengmodeller i sortimentet sitt, alle med navnet Cloudventure. En Goretex-versjon med tillegget Waterproof, en lettvektsmodell kalt Peak og til siste denne allsidige standardvarianten som kun heter Cloudventure.

Akkurat som On sine asfaltmodeller har skoen støtdemping i form av uthulte, mykt fjærende «cloud»-elementer i stedet for en tradisjonell mellomsåle. Yttersålen er dog spesielt tilpasset variert terreng. Cloud-elementene bygger markante knotter, som gir godt grep mot mykt underlag. Det finmønstrede, myke laget som knottene er kledd med, gir godt feste mot hardere flater.

Cloudventure har en overdel som gir støtte der det virkelig trengs, i tillegg til god ventilasjon. Den relativt høye, nærmeste firkantede tåboksen gjør at tærne kan bevege seg naturlig inne i skoen, samtidig som mellomfoten holdes sikkert på plass.

Kombinasjonen av god demping og pålitelige grepsegenskaper gjør at Cloudventure håndterer skiftende underlag på en utmerket måte.


SAUCONY PEREGRINE 10

Vekt: herre 303 g, dame 264 g
Dropp: 4 mm
Pris: 1600 kr

Peregrine har nærmest fått klassikerstatus i Sacony-sortimentet. Det kan være grunnen til at denne bekvemme og allsidige terrengmodellen oppdateres med en viss forsiktighet. Den tiende versjonen har dog fått en hel del justeringer.

Mellomsålen består nå delvis av en hoveddel i såkalt Pwrrun-skum og delvis av ett lag nærmest fotsålen med såkalt pwrrun+. Formålet er at dette skal gi skoen mer respons i frasparket.

Overdelen har fått en enklere utforming sammenlignet med forgjengeren, ved at de støttende forsterkningene er blitt integrert med et finmasket, slitesterkt materiale.

Yttersålen har v-formede grepselementer med ulik retning i forfot kontra hældel, hvilket gir sikker kontakt med underlaget både oppover og nedover. Det finnes også markeringer for å feste metallpigger eller bore dreneringshull i sålen.

Peregrine-fans vil uansett kjenne igjen og verdsette de oppdateringene som er blitt gjort.


SALMING TRAIL 6

Vekt: herre 290 g, dame 229 g
Dropp: 5 mm
Pris: 1700 kr

Samling Trails sjette utgave har fått beholde såleplattformen fra forgjengeren. Både den mønstrede yttersålen og det relativt myke MegaGrip-materialet fra Vibram har nemlig fungert utmerket.

Overdelen derimot, har fått visse justeringer. En noe tynnere nettstruktur gir bedre ventilasjon og utformingen av de stabiliserende båndene over mellomfoten holder foten sikrere på plass. Forsterkingen i tåpartiet, som beskyter mot steiner og røtter, har også blitt bedre integrert i forfoten på skoen. En noe smidigere pløs og et nytt snøresystem gjør det vanskeligere for kvister og småsteiner å trenge inn i skoen sammenlignet med forgjengeren.

En ganske så solid mellomsåle med en kjerne av Salmings støtdempende Recoil-skum gjør at skoen føles komfortabel også på harde underlag.


SKECHERS GO RUN SPEED TRL HYPER

Vekt: herre 227 g (unisex)
Dropp: 4 mm
Pris: 1800 kr

Skechers introduserer nå sitt eget støtdempingskonsept, Hyper Burst, i en lett terrengmodell. TRL Hyper har dette ultralette plastskummet i hældelen, mens et mellomsålemateriale kalt Ultra Flight (med en fastere følelse mot underlaget) utgjør mellomsålens framdel. I den er en nylonplate innkapslet for å beskytte mot gjennomslag av ujevnheter i underlaget.

Yttersålen, laget av dekkfabrikanten Goodyear, har et mønster av små trekantede knotter. Noen av knottene i forfoten er ekstra myke for å gi et sikkert feste mot glatte, våte flater.

Pløsen er delvis integrert med overdelen for å forhindre rusk og stein i skoen. Den formfaste overdelen er også gjørme-avvisende med sin slette, glatte utside.

TRL Hyper er en kvikk og allsidig terrengsko som passer best på skogsveier og stier.

NVii TERRA TT

Vekt: 229 g
Dropp: 6 mm
Pris: 1600 kr

Terrengskoene fra NVii er spennende nyheter. Dette unge, finske varemerket retter seg mot orientering og terrengløping, men også OCR og swimrun. Skoene er produsert i samarbeid med  blant andre Petter Thoresen, en av verdens mestvinnende orienteringsløpere og nåværende landslagssjef for det norske o-landslaget.

NVii har to kolleksjoner, en lettere og mer konkurranserettet, og en kalt «Forest Line». Det er her Terra TT befinner seg, beskrevet som en allroundmodell.

Mellomsålen ligner litt på adidas sitt BOOST-materiale, men er laget i NViis eget skum, kalt NRG+. Det passe tynne laget med mellomsåle gir akkurat passe med demping til at du fint kommer deg gjennom asfalterte transportetapper til skogen, samtidig som bakkekontaken er upåklagelig når du løper i mer variert terreng. En innebygget rock shield-plate beskytter foten godt mot spissere steiner og harde røtter.

Skoen er bygget på merkets performance-lest som er smal, men noe bredere i tåboksen. Overdelen er tynn og slitesterk og omslutter foten godt, med en forsterking på mellomfotens innside, samt rundt tærne.

Yttersålen er laget i sticky butyl-gummi med firkantede knotter i ulik størrelse strategisk plassert for løping både på skrå, nedover og oppover.

Navnet Terra indikerer det vi mener er denne skoens beste egenskap: nemlig jord. På mykt underlag og gjørmete stier er grepet merkbart bra.

– Førstevalget på de lengre treningsturene

– Førstevalget på de lengre treningsturene


Den revolusjonerende skonyheten fra Inov-8,  TRAILFLY™ ULTRA G 300 MAX, er verdens første sko med grafén-skum. Terrengløper Hallvard Schjølberg kaller det en perfekt allround-sko.

inov-8 har samarbeidet med grafén-eksperter ved universitetet i Manchester, og har lansert det de mener er den største løpeskoinnovasjonen i 2021.

Alt i én sko

Det grafén-forbedrede dempematerialet kalt G-FLY™ finner du nå i inov-8s nye sko TRAILFLY™ ULTRA G 300 MAX, som er designet for ultradistanser i terrenget.

Grafén er verdens sterkeste materiale, 200 ganger sterkere enn stål i tillegg til at det er svært tynt og fleksibelt.

Vitenskapelige tester viser at skummaterialet med grafén gir 25 % bedre respons og er mer motstandsdyktig mot press og belastning. Med andre ord lover Inov-8 at spensten i skoen vil vare i kilometer etter kilometer.

TRAILFLY ULTRA G 300 MAX er en veldempet terrengsko, og takket være den nye Adapter-Flex™-teknologien, tilpasser skoen seg ujevnt og teknisk terreng.

Velegnet til langturer i teknisk terreng

Inov-8-utøveren Hallvard Schjølberg er en av verdens beste terrengultraløpere, med en fjerdeplass fra UTMB i 2018. Han bor og trener i Lofoten, og er dermed vant til å utsette skotøyet for variert, bratt og teknisk terreng.

– Jeg løper med Trailfly i alt tenkelig terreng her i Lofoten, alt fra korte transportetapper på asfalten til grusveier, berg, gresslier, lyng, myr, sandstrender og gjørmete stier, forteller han.

Takket være to egenskaper, tyr han ofte til nyheten Trailfly Ultra G 300 Max.

– Denne skoen har mer demping og respons enn tidligere modeller, så Trailfly har derfor blitt mitt førstevalg på de litt lengre treningsturene.

På kortere, hurtigere økter bytter han noen ganger til noe lettere modeller som for eksempel sko fra inov-8s serie X-talon.

God beskyttelse, god bakkekontakt

– Trailfly er veldig komfortable og stabile sko som beskytter godt mot spisse steiner samtidig som man føler det er god kontakt med underlaget som er viktig på litt tekniske partier og utfordrende stier, fortsetter Hallvard.

Oppsummert mener han at Trailfly innehar en fin kombinasjon av god komfort, demping og respons, som gjør at beina føles bedre etter lengre turer.

– Etter min mening er det en perfekt all-round sko som føles rask og ikke går på kompromiss med godt grep i variert norsk terreng. Jeg har løpt flere hundre kilometer i mine Trailfly Ultra G 300 Max nå i vår, både overdel og sålen er veldig slitesterke.

– De er mitt førstevalg til neste ultraløp, avslutter han.

Vil du teste Jaybird Vista 2?

Vil du teste Jaybird Vista 2?


En av løpernes store favoritt når det kommer til trådløs lytting på løpeturen har nå fått en oppgradering. Nå søker vi etter testløpere som kan vurdere nyheten Jaybird Vista 2.

Jaybird Vista 2 True Wireless treningspropper gir alle idrettsutøvere muligheten til å yte sitt beste når eventyret kaller.

Jaybirds overordnede mål er å skape produkter som ikke legger noen begrensninger for hva du som løper ønsker å gjøre – enten du løper langt, fort, i heftig vær eller røft terreng. Vista 2 er med på det du inviterer dem med på.

Søknadskjema finner du lengst ned i artikkelen

Et gjennomtenkt produkt for deg som trener

Vista 2 skiller seg fra forgjengeren blant annet ved at den har fått en oppgradering i IP-klassifisering. Både øreproppene og etuiet har blitt enda mer robuste og værbestandige. Proppene er nå både knusesikre og vanntette (IP68), mens etuiet nå tåler å ligge i bagen med vått treningstøy (IP54). Genialt!

Batteritiden er opp til 24 timer, med åtte timer uavbrutt spilletid. Nyheter som WindDefense-teknologi gjør lyden både bedre og klarere når du er ute og løper.

Jaybird Vista App legger til rette for justeringer av lydbildet og sporing av ørepluggene.

Søk om å bli testløper her!

Alt i alt er dette et gjennomtenkt produkt for den treningsivrige. Nå gjenstår det bare å høre hva løperne selv mener om produktet. Hvilke eventyr vil du ta med Jaybird Vista 2 ut på? Søk om å få teste nyheten ved å trykke på knappen under.

Testløperne som blir trukket ut vil få tilsendt et par Jaybird Vista 2. Deretter får du sommeren på å løpe rundt og lytte til favorittmusikken eller –podkasten din mens du gjør deg opp en vurdering av produktet.

Testløpernes dom vil resultere i en artikkel på runnersworld.no.

Vi trekker ut 6–10 testløpere. Fristen for å søke er mandag 28. juni.

On lanserer sin raskeste maratonsko: Cloudboom Echo

On lanserer sin raskeste maratonsko: Cloudboom Echo


Utviklet av atleter for atleter. Innovasjon kombinert med utøvernes tilbakemeldinger har resultert i en elite-sko for maratondistansen, timet og tilrettelagt for Tokyo.

Utstyrt med CloudTec®, signaturteknologien til On, tilbyr Cloudboom Echo både beskyttelse mot støtbelastningen i landingen og en aggressiv respons i frasparket.

Det doble laget med dempende Cloud-elementer sørger for skreddersydd demping som tilpasser seg løperens steg. En splitter ny rocker-formet karbonfiberplate, Speedboard, sørger for eksplosive fraspark helt fram til målstreken.

Etter grundige lab-undersøkelser og tester fra utøverne, fant også en ekstern studie at denne karbonskoen fremmer optimal løpsøkonomi i submaksimal hastighet, tilsvarende maraton race pace.

Echo Files – på innsiden av skoen

On har utviklet en egen nettside – Echo Files – hvor du får innblikk i testingen og utviklingen av Cloudboom Echo. Hele 70 filmsnutter av On-atletene ligger her, du kan både bli kjent med utøverne og skoen.

Skodd for en rask maraton i Tokyo

Sveits’ raskeste maratonløper, Tadesse Abraham, vokste opp i en liten landsby i Eritrea. Da sykkelen hans ble ødelagt i 1998, startet han å løpe. Fem år senere sto han på startstreken i sitt første internasjonale mesterskap, VM i terrengløp. Nå ligger i hardtrening fram mot årets store mål: OL i Tokyo, hvor han skal løpe maraton.

Tadesse Abraham med Tokyo i sikte. Foto: On

– Det er ikke alltid så lett å holde et perfekt fokus, men målet er å få til kontinuitet i forberedelsene mine, og forholde meg rolig og dedikert fram mot det olympiske maratonløpet, sier han.

Når den store dagen kommer, vil han både være godt rustet og godt skodd, med Ons raskeste maratonsko Cloudboom Echo på føttene.

Jaybird lanserer Vista 2

Jaybird lanserer Vista 2


Jaybird Vista 2 True Wireless treningspropper gir alle idrettsutøvere muligheten til å yte sitt beste når eventyret kaller. Produsenten lover en earthproof lydopplevelse.

Pressemelding fra Jaybird

Utholdenheten og militærkonstruksjonen til Vista 2 tillater brukeren å utforske nye og spennende opplevelser hvorhen de drar.

Lyd og sikkerhet

Utstyrt med SurroundSense-teknologi og en 6 mm driver, gjør Vista 2 det mulig for eventyrere å enten forsterke omgivelseslydene for egen sikkerhet eller forbli fokusert med Active Noise Cancellation, som gir den perfekte balansen av god lyd og god sikkerhet.

– Premium lydkvalitet er avgjørende for utøverens ørepropper, for å inspirere de til å kontinuerlig pushe grensene, sa David Raffone, leder av Jaybird.

– Men, like viktig er utøverens evne til å være bevisst på sine omgivelser. Hos Jaybird har vi jobbet med innovasjon og profesjonelle utøvere for å oppnå denne balansen og dens avanserte teknologi, Vista 2 gir oss akkurat dette. Uavhengig hvor eventyret går, enten på stien eller på veien, vil du bli inspirert av kvalitetslyd samtidig som du fullstendig omfavner dine omgivelser.

Vista 2 har 24 timer batteritid og gir opp til 8 timer med uavbrutt spilletid. Fem minutter med ladning gir brukeren en hel time spilletid. Øreproppene har hver sin mikrofon med beamforming-teknologi, i tillegg til Jaybird sin nye WindDefense stoff-teknologi for å bistå lyden i å beskytte seg fra elementene, slik at lyden blir klarere.

Batteritid

Vista 2 introduserer også in-ear gjenkjenning. Dette tillater musikken å automatisk starte der brukeren stoppet når de putter øreproppen i øret, dette bevarer batteritiden.

Jaybird Vista 2 ørepropper er designet med Earthproof-utholdenhet i tankene, og har enda høyere US. Militær standard enn den opprinnelige Vista på utholdenhet: de er svette, – og vanntette (IP68), miste-, og knusesikre. Etuiet er også vanntett (IP54), som betyr at de vil overleve neste alt du måtte støte på ditt utendørs eventyr.

Tilpass til dine preferanser

Siden alle trener forskjellig, kommer Vista 2 med nye optimaliserte ørepropper i silikon. Slik at det er raskt og enkelt å få den riktige passformen til hvert øre.

Jaybird Vista App tillater brukeren å tilpasse EQ-innstillingene og dele de med Jaybird-samfunnet. I tillegg til å spore øreproppene, er Jaybird Appen den første på markedet som kan spore etuiet også gjennom den nye Find My Case-egenskapen. Selv om øreproppene ligger i etuiet som er lukket, kan du fortsatt spore de i nåtid.

Prisen for Jaybird Vista 2 ligger på 1999 kr, og du kan lese mer om dem her.

Hvordan velge riktige løpesko?

Hvordan velge riktige løpesko?


Det er en jungel av løpesko i butikkene, og trendene endrer seg raskt. Så hvordan velger vi egentlig riktig løpesko? Her får du fem ekspertråd og seks modeller å velge blant.

Det sveitsiske løpemerket On har i flere år hatt et tett samarbeid med Olympiatoppen, blant annet som stolt skosponsor for den norske OL-troppen.

Nå har On, sammen med en nøye utvalgt gruppe eksperter fra Olympiatoppen laget en artikkelserie som tar for seg hvordan du kan få ut ditt fulle potensial som løper. Det er jo tross alt et OL-år i år, så det er vanskelig å ikke la seg inspirere av det.

En av nøklene på veien til å bli en så god løper som mulig, er å ha riktige sko for formålet. Lars Haugvad er fysioterapeut ved Olympiatoppen, og deler sine råd om hvordan du velger riktig sko.

Fysioterapeut ved Olympiatoppen, Lars Haugvad. Foto: Eivind Lea by On

Prøv 3–4 par i butikken

– Skoen som vennen din er fornøyd med er ikke nødvendigvis den rette for deg. Ulik bredde på foten, høyde på vristen og mye annet kan gjøre at dere har forskjellige opplevelser, forteller Lars.

Så det første rådet hans er å prøve minst 3–4 par i butikken.

– Velg alltid den skoen du føler sitter best på og som passer for deg.

Spør de ansatte om hjelp

– De ansatte i butikken sitter på masse kompetanse. De vet hva slags sko som egner seg for lange eller korte turer, om skoene er små eller store i størrelsen, og teknologien til de ulike merkene. Spør dem om hjelp! De er der for at du skal bli fornøyd, påpeker fysioterapeuten.

Tenk over behovene dine

– Hvilket underlag og type turer skal du løpe? Løper du for mosjonens skyld, så trenger du ikke de dyreste karbonskoene – selv om du synes de ser bra ut, råder Lars.

– Er du på utkikk etter sko som kan hjelpe deg å øke tempo, trenger du kanskje sko som hjelper deg med litt ekstra spenst i frasparket.

Unngå skader med gradvis utvikling

Pleier du å løpe på sko med mye demping, men ønsker å teste ut sko som er litt fastere? Lars mener at det da kan være lurt å ta denne tilvenningen trinnvis.

– Skader som oppstår i sammenheng med løping kommer ofte av for rask progresjon eller for lite variasjon og hvile når treningsmengden er høy. Dette kan være å øke løpsmengden for fort, eller å bytte fra maksimal demping til sko med lite til null demping. Sørg for å ha en gradvis utvikling, lyder fysioterapeutens råd.


7 skomodeller – noe for enhver løper

Er du på utkikk etter den perfekte skoen til ditt bruk? Ta en titt på dette utvalget av varierte, veldempede varianter fra On.

Cloudflyer er en av Ons mest allsidige modeller. Tøff og slitesterk, men likevel lett og snerten. Den takler både lange og korte turer, raske og rolige økter, trening og konkurranse. Et sånt type skopar alle løpere bør ha i skoparken, og et must for ferske løpere eller løpere som skal starte på’n igjen etter et lengre skadeavbrekk.

Cloudflyer gir deg demping og støtte for de lange turene, uten at det betyr at den veier for mye.


Dette er skoen du vil se på toppen av pallen i gateløp med prestisjetunge elitefelt. Cloudflow har vært med på å sette mange rekorder og er høyt elsket av toppløpere rundt om i verden. Lett vekt i kombinasjon med god demping er grunntanken i denne skoen, som er utviklet i samarbeid med Ons raskeste løpere.

Utøverne ga tilbakemeldinger som har spedd på med mer kick, komfort og fart. Sluttresultatet er det On kaller «en snarvei til runner’s high». En ypperlig sko for 10-kilometere og halvmaratonløp, men også terskeløkter og raske turer.


Dempingen i Cloudstratus består som hos alle andre On-modeller av CloudTec®-teknologien, men her er det lagt til to lag med skummaterialet Helion™. Dette betyr maksimal demping og komfort, uten at den føles dvask.

Responsen i mellomsåla er kvikk og god, og gjør at dette er en sko både for deg som liker å legge ut på lange turer, men også for tyngre løpere. Her får du en skånsom sko som beskytter deg fra støtbelastningen, samtidig som den lette vekten gjør at skoen fint kan brukes også på raskere økter. Med andre ord et ypperlig valg for nye løpere.


Dette er den eldste løpeskoen i On sitt sortiment, det var denne som bragte «running on clouds» til løpeverdenen. I dag finner du den fjerde generasjonen av Cloudsurfer på markedet.

Selv om modellen har fått sine oppgraderinger med årene, er det fortsatt CloudTec®-teknologien på sitt mest raffinerte. Cloudsurfer kombinerer demping og fart for en unik løpsopplevelse med myke landinger og eksplosive fraspark.


Cloud X er en fjærlett fartsfest av en sko. Denne modellen er ideell for raske løpeturer, intervalløkter og konkurranser. Samtidig er det ikke en rendyrket konkurransesko, også her har On løftet frem allsidigheten.

Cloud X kan like fint brukes på friidrettsbanen som på kontoret eller på treningsstudioet. Har du lagt nybegynnerstadiet bak deg og ønker å avansere løpingen din, er dette et godt valg, enten du liker hardøkter eller kortere kveldsturer hvor respons og snert i steget står i fokus.


Cloudswift er den ultimate urbane løpeskoen. Den står imot harde støt fra asfalt og betong, og var Ons første sko med det suverene dempematerialet Helion™, som er designet for å gi en unik kombinasjon av respons, demping, slitestyrke og støtte. Med denne på føttene blir asfaltjungelen din foretrukne lekegrind.

Cloudswift håndterer både lengre og kortere turer. Her er komfort og eleganse kombinert i en veldempet løpesko som du helst vil fortsette å ha på deg hele dagen.


Cloudultra – for terrengløperen

Trives du best på variert underlag og i terrenget, er Cloudultra skoen for deg. Mellomsåla består av et dobbelt lag med Ons patenterte CloudTec®-teknologi i tillegg til et dobbelt lag av Helion™-skum. Dette gjør Cloudultra til en veldempet arbeidshest for de lange turene i terrenget.

Overdelen er lett og pustende, og har den geniale løsningen FlipRelease™, som enkelt gir deg litt bedre plass når føttene har hovnet opp etter mange kilometer på stien. Yttersålen i gummiblandingen kalt MissionGrip™ gir deg et trygt og solid grep, selv på vått og sleipt underlag.