Styrketrening for løpere

Styrketrening for løpere


De fleste løpere vet at de bør trene styrke, men det er ikke veldig mange som faktisk gjør det. Selve treningen trenger ikke ta lang tid, og det er ikke nødvendig å reise til et treningssenter. Bruk fantasien og gjennomfør styrketreningen etter løpetreningen din. Du vil garantert få godt betalt for å ha viet noen minutter til disse øvelsene.

BEDRE LØPSØKONOMI
Marcel Da Cruz er fagansvarlig ved Magnat Center på Skøyen. Han er daglig i kontakt
med løpere som ønsker å bli bedre, og han vet hva som må til av styrketrening for å få den utviklingen en vil ha.
– Det er mange grunner til at løpere skal trene styrketrening, men den viktigste årsaken er for at kroppen skal kunne tåle mer løpetrening. Hver enkelt må bygge en kropp som kan ta imot den belastningen løpingen gir slik at en ikke får skader, sier Marcel.
Han hjelper blant annet 1500-meter løperen Kristine Eikrem Engeset som er modellen
på bildene. Kristine trener styrke jevnlig, og ser nødvendigheten i å ha en sterk kropp på løpebanen.
– Styrketrening er med på å styrke min teknikk i løpingen, samtidig som å bygge en
toleranse for at jeg skal tåle all treningen, sier Kristine.

Siste utgave av Runner’s World

  • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
  • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
  • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
  • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
  • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
  • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
  • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
  • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
  • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!


Løperprofilen Mari Rangnes

Løperprofilen Mari Rangnes


– Jeg simpelthen elsker å løpe, og det er nok slik at jeg heller må holdes litt igjen, enn å måtte pushes til å trene. Løping er som en «frisone» for meg, liksom min tid.

Dette er Mari
Alder: 31 år
Bosted: Drøbak, oppvokst i Molde
Yrke: Jobber som Personlig Trener og Instruktør hos ELIXIA, i tillegg til å være Personlig Trener for endel bedrifter i Oslo-regionen. 
Instagram: MARIRANG

Mari har utdannelse fra Norges Idrettshøgskole. I tillegg er hun utdannet som Allmennlærer fra Høgskolen i Oslo. Hun har også Grunnfag i Psykologi fra NTNU i Trondheim.

Aktiv familie
– Har jeg mye å tenke på eller er litt deppa, holder det ofte med en løpetur for å finne tilbake humøret. Løping utgjør det meste av treningen for meg. Jeg er veldig glad i intervalltrening, gjerne økter med høy intensitet. Motbakke intervall er kanskje favoritten.  Jeg liker også å konkurrere. Bakkeløp, 10 km og halvmaraton er favoritt distansene.

Jeg vokste opp i en aktiv familie som ofte var på tur både sommer og vinter, og som ung spilte jeg både fotball og håndball. På videregående gikk jeg på idrettslinja og hadde fotball som hovedidrett. Ellers likte jeg veldig godt å løpe og jeg gjorde det relativt bra på forskjellige løpetester. Etter videregående dro jeg til Trondheim for spille fotball på elitenivå. Allerede på fotballbanen var jeg en av de som løp mest, og jeg fikk ofte høre; «løp du Mari, så spiller vi andre ball….».  På grunn av en skade måtte jeg legge fotballen på hylla, men heldigvis kunne jeg fortsette å løpe (rett fram, og ikke sideveis og fotballbevegelser). Siden da har løping vært hovedtreningsformen min.
Jeg er en utadvendt person, positiv av natur og veldig aktiv. Jeg klarer ikke å sitte i ro lenge av gangen, og kan nok således virke litt rastløs. I tillegg til å være målbevisst, er jeg nok litt over middels sta vil mange som kjenner meg si. Setter jeg meg mål og del-mål, så er det «all-in» for å si det slik.   

Løpeminne
Mitt beste løpeminne må være Oslo halvmaraton nå i år (2014).
Jeg løp for første gang Oslo halvmaraton i fjor sammen med en treningskompis. Vi løp sammen og kom i mål på 1.26, en tid jeg var godt fornøyd med. Dette gav oss blod på tann til å prøve og forbedre tiden i år. Påmelding ble sendt og vi hadde som mål å komme under 1.25. Men på grunn av en vond hofte ble mye av ute sesongen spolert. Min treningskompis sleit også med en skade, og det ble få langturer og mest korte intervall økter med 45 sekunders drag eller ett minutters drag. Faktisk ble det bare en tur ute på over 10km, og det først siste helgen før Oslo halvmaraton. Da min treningskompis måtte kaste inn håndkle dagen før på grunn av sin skade, måtte jeg virkelig gå i meg selv på om jeg også skulle stå over. Oppladningen hadde jo vært alt annet enn ideell.
Da jeg våkna tidlig på løpsdagen, hadde jeg bestemt meg: «Jeg stiller, så får det gå som det går!» Mange av mine PT kunder hadde trent nettopp for Oslo Halvmaraton, og jeg skulle ikke være en som droppa ut bare fordi oppkjøringen ikke hadde vært som ønsket. En stor del av det å være PT er jo nettopp å motivere og hjelpe andre til tenke positivt så de kan nå sine mål.

Jeg hadde ingen store forventninger om å klare 1.25, men løpe skulle jeg. Uten min trenings kompis med var jeg også uten klokke og det lille ekstra pushet. Dermed måtte jeg løpe på følelsen istedenfor tiden og pushet.
Med startnummeret på plass, gjemte jeg bort negative tanker om manglende forberedelser, og jeg gikk ut kanontøft, nesten over evne. Men etter ca. 4km fant jeg flyten og jeg følte jeg hadde grei kontroll helt til det gjensto noen få km. Da merket jeg at det var lenge siden jeg hadde løpt så langt, og måtte ned i kjeller’n som folk sier og hente ut det siste. Da jeg kom i mål var jeg helt i «ørska», og fikk ikke med meg løpstiden min før jeg etter løpet fikk SMS fra venner som gratulerte med 1.22:32!

Jeg er veldig glad for at jeg klarte å tenke positivt og er kjempefornøyd med egen innsats. Jeg «hoppet i det» og ble belønnet med personlig beste på 4 minutter, og langt under målet vi hadde satt oss. Jeg ble nr. 8 av alle damene i Oslo Halvmaraton.
Ellers har jeg en topp 5 plassering fra Birkebeiner løpet som ett godt løpe-minne.

Målet for 2015 sessongen er ikke satt ennå, men jeg ser veldig lyst på det kommende året. Får jeg trent bra uten skader, håper jeg på en tid på halvmaraton ned mot 1.20. Det er målet. Samt er Nordmarkstraver`n og Oslos Bratteste løp jeg også kan tenke meg å delta på.

Stort sett alene
I ferier og noen ganger i helgene trener jeg sammen med min samboer. På hverdagene trener jeg stort sett alene. Jeg er heldig som har mulighet til å få til noen treningsøkter innimellom PT kunder på dagtid, og benytter derfor mesteparten av tiden hjemme på å være sammen med samboer og venner. Selv om jeg er flink til å motivere meg, også til harde økter, og ha variasjon i treningene mine, er det godt å ha en trenings kompis og sparrings partner. Vi gir hverandre tips og utfordringer, og selv om vi ikke trener sammen hele tiden, har en liksom noen som «følger med en».
Allikevel kunne jeg av og til ønsket at jeg var med i en løpegruppe med enda bedre oppfølging, samt at det er veldig sosialt å løpe sammen med andre.

Treningshverdagen
Som Personlig Trener på treningsstudio og ute hos bedrifter, blir det ofte lange arbeidsdager, opp mot 10-12 timer. Men jeg er flink til å bruke “dø-tid” mellom kunder til å trene selv. Dette gjør at jeg på hverdagene for det meste trener inne, enten løping på tredemølle eller styrketrening. Styrketrening er for meg en viktig del av den totale treningsmengden, også for å unngå skader.
I snitt trener jeg 5 økter i uka. 3 løpeøkter (som består av en langkjøring, en lang-intervalløkt og en kort-intervalløkt) og 2 styrkeøkter. Styrkeøktene blir som regel en form for sirkeltrening av store muskelgrupper. I tillegg har jeg jo en veldig aktiv jobb-hverdag hvor jeg er i konstant aktivitet. I helgene blir det endel gåturer, men jeg er veldig bevisst på at kroppen skal få nok hvile, og mottakelig for mer trening når mandagen og ny uke starter.

Favoritt treningsøkt
Selv om jeg trener mye innendørs, er jeg mest glad i å trene ute i frisk luft. Favoritt økta mi er bakkedrag i en passe bratt bakke som ligger et lite kvarter hjemmefra. Jeg får en god oppvarming ved å løpe dit, og så kjører jeg 20 tøffe drag i bakken. Jeg digger rett og slett bakkedrag !! Etterpå løper jeg rolig hjem og jeg har fått ei kvalitetsøkt på under en time.

Beste tips
For å unngå skader bør en bruke gode sko, som er tilpasset den enkelte. Sjekk “løpesettet” ditt og få tips og hjelp til å plukke ut sko som passer deg. Det finns mange som er gode på dette og kan komme med tips. På samme måte som ski må måles og tilpasses, bør løpesko også plukkes ut individuelt. Og kjøp gjerne mer enn ett par så du kan bytte på. Det har beina godt av. Husk og at løpesko mister noe av sine egenskaper med tiden. De kan være modne for utskifting før de nødvendigvis ser hullete og slit ut.
Utstyret ellers er ikke så nøye, så lenge det er komfortabelt og praktisk å bruke, men litt freshe farger kan være nok motivasjon til å ta seg en løpetur ute istedenfor sofakroken hjemme.

Tren gjerne sammen med en venn/venninne. Det er både sosialt og har dere en avtale om ut å løpe er det ikke så lett og finne en unnskyldning til å stå over økta. Er du en uerfaren løper så ikke press deg for hardt i starten. Finn “godfølelsen” og flyten med løpingen. Øk så gradvis både i lengde og fart slik at du unngår skader. Variasjon er også ekstremt viktig. Varier treningen din slik at du opprettholder fremgang og motivasjon. Løping skal være GØY.

Test polar M400

Test polar M400


M400 registrerer aktiviteten din gjennom hele døgnet, så lenge du har klokken på armen. Loggen viser din hvile- og sittetid, samt daglig aktivitet på lavt, middels og høyt intensitetsnivå. Klokken registrerer daglig kaloriforbruk og antall steg, og den gir deg en påminnelse dersom du har sittet for lenge stille.
Dette er Polar sin andre klokke med aktivitetsmåling (den mer avanserte og dyrere V800 var den første). M400 er en løpeklokke, men du har mulighet til å bruke den i andre idretter også – som sykling og langrenn. M400 støtter ikke sykkelsensorer.

Smarte funksjoner
Det integrerte akselerometeret vil registrere skritt, distanse og søvn (ved siden av kalorier), gjennom hele døgnet. Den bruker derimot ikke akselerometeret til å registrere fart og distanse hvis du løper på tredemøllen. Til det trenger du en fotsensor.
Batteritiden gir deg rundt åtte timer treningsregistrering i GPS-modus, og holder i rundt tre uker i vanlig klokkebruk med aktivitetsmåler.
Som andre Polar-klokker inneholder M400 en del smarte funksjoner. En av de nyeste som introduseres med denne klokken er en funksjon som beregner hvor lang tid det tar før du er i mål på en gitt distanse. Du legger inn distansen du skal løpe før du starter, og klokken regner automatisk ut hvor lang tid det tar før du kommer til mål – ut fra den farten du holder. Det er også lagt inn en PR-funksjon som gir deg tilbakemeldinger hver gang du setter nye personlige rekorder.

Funksjonene
Ved hjelp av knappene på siden av klokken navigerer du enkelt gjennom de ulike menyene. Vi skal ta for oss menyene her.
Aktivitetsloggen: Dette er en ny funksjon fra Polar, og finnes per i dag på M400 og V800. Aktivitetsloggen viser deg hvor mange prosent av dagens mål du har oppnådd. Du kan for eksempel sette et mål om å gå 10000 skritt per dag. Aktivitetsmåleren gir deg så tilbakemelding på hvor mange prosent av dette målet som du har oppnådd i løpet av dagen.
Dagbok: Her lagres all aktivitet som du gjør, både treningsøktene dine og aktivitetsloggen som registrerer alt du gjør så lenge klokken er på armen din. I dagboken får du først en oversikt på alle dager. Du kan gå inn på en bestemt dag og få opp konkrete tall på aktiviteten din, som antall steg, distanse, kaloriforbruk og tid du har vært i aktivitet. Du kan også få opp konkrete data for treningsøktene dine, og en pokal for ny personlig rekord på en bestemt distanse eller en bestemt hastighet per kilometer.
Innstillinger: Denne er ganske lik Polar V800. Du kan blant annet legge inn vekt og høyde, samt synkronisering med Polar Flow-appen.
FitnessTest: Her kan du gjennomføre ulike tester som vil gjøre klokken din bedre rustet til å måle kaloriforbruket ditt (OwnCal) og sette pulssonene dine.
Treningsmodus: Med intervalltidtakeren kan du stille inn to tidtakere for intervalltreningsøkter, basert på distanse eller tid. Sluttid-funksjonen gir deg beregnet tid til du er ferdig med treningsrunden din. Du må da på forhånd legge inn hvor langt du skal løpe, og klokken beregner da ut fra distanse du har igjen og farten du holder hvor lang tid det vil ta før du er i mål. Det er nesten som en virtuell partner.
Favoritter: Du kan legge inn dine favorittøkter i det nettbaserte programmet Polar Flow, og deretter laste disse ned til klokken. I favorittmenyen på klokken finner du disse frem før økten starter.

Under trening
M400 er en klokke som passer godt for løpere. Ved å trykke på start-knappen vil klokken søke etter pulsbelte og gps-signaler. I denne modusen kan du også endre aktiviteten du skal gjennomføre. Ved å trykke på startknappen en gang til vil registreringen starte. Du kan nå velge mellom flere ulike displayvisninger, alt etter hva du vil følge med på gjennom økten. Du kan også programmere dine egne spesialdisplayer i Polar Flow, og overføre disse til klokken via den medfølgende kabelen.
Når du er i mål holder du stopp-knappen inne i tre sekunder for å lagre registreringen. Da får du tilbakemeldinger på nøkkeltall fra økten. Du overfører treningsøktene dine trådløst til Polar Flow-appen eller via kabel til din pc.
Klokken er vanntett ned til 30 meter, men den gir deg ikke pulssignaler under vann.

Konklusjon
Polar M400 er en flott puls- /gpsklokke for løperen. Den har funksjoner som gjør at klokken vil fylle de aller fleste krav fra løpere. GPS’en er rask og nøyaktig. For 2000 kroner får du mye klokke for pengene, og dette er absolutt et godt alternativ dersom du ikke vil ut med 4400 kroner for flaggskipet V800.
Vi mener også at aktivitetsloggen vil motivere mange til å bevege seg mer. Særlig hvis man stiller klokken inn på et varsel for inaktivitet.
Polar Flow, som  både er en app til smarttelefoner og en online treningsdagbok, er enkel å bruke. Den gir god oversikt på det du har gjort, og du kan finne mye data fra registreringene som klokken har gjort.
Mer informasjon om klokkens funksjoner finner du her: www.polar.com/nb

Test Polar V800

Test Polar V800


Polar V800 er treningspartneren som du bærer med deg på armen hele døgnet. Den registrerer nemlig aktiviteten din også utenom treningsøktene. Den registrerer om du får nok søvn, kaloriforbruket ditt, om du er i aktivitet gjennom dagen, og sjekker fremgangen din gjennom blant annet en ortostatisk test. Dette er en test som forteller deg hvordan kondisjonen din er akkurat nå. Den viser hvordan pulsen din responderer på treningen du gjennomfører og andre faktorer som stress, lite søvn og sykdom. Hvis du gjentar denne testen med jevne mellomrom vil du og klokken lære hva du kan forvente deg med din puls og hva som kan påvirke den. Dermed kan du justere treningen slik at du lar kroppen restituere seg når den trenger det.

Aktivitetsmåleren lagrer all aktivitet, og du kan studere dette i aktivitetsrapportene. Foruten de mange detaljene du får om din fysiske aktivitet og alle helsefordelene den gir deg, kan du også se inaktive perioder og om du har vært i ro for lenge. Denne dataen bruker klokken når den skal anbefale restitusjonstid, altså hvor lenge det er til du kan gjennomføre neste treningsøkt.
Det betyr at V800 ikke bare gir deg tilbakemeldinger etter treningsøkten din, men alt du foretar deg gjennom hele døgnet. Også kaloriforbruket ditt.

Det har gått to år siden Polar introduserte sin første GPS-klokke, Polar RC3 GPS. Vi var meget fornøyd med denne klokken da den kom, for den holdt et høyt nivå den gang. Sammenlignet med V800 blekner den litt. V800 har høydemåling basert på både barometer og GPS-målinger, og den finner GPS-posisjonene vesentlig raskere enn RC3 GPS.

Brukervennlighet
Selv om Polar V800 er en avansert klokke så er den enkel å bruke. Har du tidligere brukt klokker fra Polar vil du kjenne igjen mange av funksjonene. Displayet er stort og lesbart, de fem knappene på sidene av klokken er enkle å bruke, og startknappen er farget rød.
Ved å trykke på den røde knappen kommer du til startmodus. Da vil klokken søke etter GPS-signaler og pulsbeltet ditt. Den gir et signal tilbake når den er klar til å starte økten. Samtidig kan du velge den aktiviteten du skal gjennomføre. Ved start trykker du på den røde knappen en gang til, og displayet endrer visningen. Nå kan du velge mellom syv ulike visninger, alt etter hvilken feedback du ønsker. Det er enkelt å bla gjennom de ulike visningene mens du er i aktivitet. For å avslutte registreringen trenger du kun å trykke en gang på stop-knappen. Da går klokken i pausemodus, og du kan velge å fortsette registreringen. Det kan være hendig hvis du må stoppe på et rødt lys, eller hvis du må på do. Er du ferdig med økten må du holde stop-knappen inne i tre sekunder før den avslutter økten og lagrer dataene. Da får du samtidig tilbakemelding på en del nøkkeldata fra økten, som snittfart, makspuls, distanse, kalorier og mye mer. Ved neste trykk på stoppknappen vil displayet vise deg hvor lenge det er til du er restituert for neste økt, og her kommer det vi forklarte over inn. Da bruker klokken din ikke bare treningsdataene fra økten, men også fra data den har samlet gjennom hele dagen. Siste trykk på stopp-knappen tar deg tilbake til klokkevisning i displayet. Her kan du velge mellom digital eller analog klokke, og du kan enkelt låse displayet.
Vi skal ikke gå like detaljert innom alle funksjoner i klokken, men beskrivelsen over skal vise hvor enkelt det er å navigere rundt på denne klokken, samt hvilke data du får tilbake. Vi synes klokken er meget enkel å bruke.
Før vi forlater dette temaet må vi også nevne en morsom funksjon. Under aktivitet kan du nemlig låse klokken til en bestemt pulssone. La oss si at du ønsker å holde deg i pulssone 3 (pulssonene kan du definere på forhånd) som kanskje tilsvarer fra 145 til 155 i puls. Når du befinner deg i denne sonen holder du den røde knappen inne, og dermed låser du klokken til denne sonen. Du blir varslet hvis du beveger deg inn i sonen over eller under.

Studere dataene
Etter en treningsøkt kan du laste opp alle dataene til den nettbaserte treningsdagboken Polar Flow, via en medfølgende kabel. Du kan også laste opp treningen til en Polar Flow-app, da via Bluetooth. Dermed kan du analysere treningsøktene dine, både pulskurver, høydemålingen og ikke minst et kart hvor løypen din vises. Da kan du se hva pulsen din var i de bratteste motbakkene, eller hvilken fart du holdt over myra du passerte på treningsøkten.
Vi liker denne treningsdagboken godt, for det er en enkel måte å lagre alle dataene på. Du trenger ikke laste opp aktiviteten din etter hver økt, for klokken tar vare på treningsfilene helt til du laster de opp. I treningsdagboken får du også tilbakemeldinger på all aktiviteten du har vært gjennom med klokken på armen.
Polar Flow er også et nettsamfunn der du kan treffe andre treningsglade mennesker.
I dagens teknologisamfunn er det mange som registrerer treningen sin flere steder, for eksempel både på Polar-klokken sin og på appen Endomondo. Dermed er det ønskelig å kunne eksportere treningsfilene fra den ene til den andre. Du kan eksportere treningsrutene dine fra Polar Flow som .gpx-filer eller treningsøktene som tcx-filer.
Du kan opprette nye “sportsprofiler” inne på Polar Flow-sidene, og skreddersy hvilke skjermbilder klokken skal vise deg under treningsøktene. Dette er en ganske morsom funksjon.
Via Polar Flow kan du også sette opp treningsmål, favorittruter og fasemål. Alle funksjoner som viderekommende vil ha stor glede av.

Tester og funksjoner
Polar V800 byr på funksjoner som viser hvor god formen din er. Disse krever at du gjennomfører en test som klokker guider deg gjennom.
Fitness Test: Ved å gjennomføre denne testen kan du få tilbakemelding på hvordan formutviklingen din er. Alt du trenger å gjøre er å ta på deg pulsbeltet og klokken, starte testen og legge deg ned i fem minutter. Gjør du dette en gang i måneden vil du få et tall som indikerer formen din. Jo høyere jo bedre.
Ortostatisk test: Dette er en mer avansert test som fastslår kondisjonen din. er en enkel og pålitelig test for å fastslå din aktuelle kondisjon. Den tar utgangspunkt i hvordan pulsen din reagerer på både trening og hverdagen ellers. Ved å gjenta testen med jevne mellomrom vil du lære hva du kan forvente deg med din puls og hva som kan påvirke den. Dermed kan du justere treningen slik at du lar kroppen restituere seg når den trenger det.
Løpsindeks: Dette er en funksjon som tar utgangspunkt i din alder, puls og fart. Regelmessig bruk over tid gjør at du kan se hvor effektiv løpingen din er. Resultatet ditt beregnes automatisk etter hvert løp, basert på hjertefrekvensen din og hastighetsdataene som hentes inn fra GPS- eller løpesensoren din.
Restitusjonstid: En funksjon du vil bli glad i er restitusjonsstatus. Denne gir deg et bilde på hvor lenge det er til du er klar for en ny økt, og du kan når som helst få statusen frem på klokken din. Restitusjonsstatus baserer seg på samlet belastning av alle dine aktiviteter, inkludert dine treningsøkter og informasjon om de små aktivitetene du gjør hver dag.

Klokken
Batteritiden på V800 er ganske god. 14 timer med trening og beste nøyaktighet på GPS-en, og nærmere 50 timer hvis du bruker strømsparingsmodus og mindre nøyaktighet på GPS-en. Hvis du kun bruker den som klokke og aktivitetsmåler varer batteriet nesten en hel måned før du trenger å lade den via medfølgende kabel.
Det å ha en pulsklokke på armen har lenge vært et statussymbol. Tidligere var pulsklokkene store og klumpete, men nå har Polar tatt steget mot elegant og stilig. Polar V800 er virkelig en lekker klokke som mange vil ønske å ha på seg hele tiden. Du kan også bytte mellom analog og digital visning, og vi synes naturligvis det er stilig å ha analoge visere på pulsklokken.
Glasset på klokken skal være nesten umulig å få riper i. Skjermen måler 3,4 cm diagonalt. LCD skjermen er god å lese, og du får lys i den ved et enkelt knappe-trykk. Klokken er vanntett ned til 30 meter, og kan brukes på svømmeøkter.
Vi har også testet klokken på sykkelen og inne på tredemøllen. Med tråkkfrekvenssensor eller skrittsensor får du også gode tilbakemeldinger på disse aktivitetene.

Konklusjonen
Vi legger ikke skjul på at vi liker Polar V800 veldig godt. Den er en svært god klokke til løperen, og den gir deg muligheter til å registrere andre aktiviteter også. Vi var en av de første som fikk klokken i Norge, og utover sommeren og høsten har klokken fått sin software oppdatert via synkronisering med Polar Flow. Oppdateringene har gjort den bedre.
Hvis du synes 4400 kroner er litt mye for en løpeklokke, så bør du ta en titt på Polar M400. Det er en rendyrket løpeklokke med mange av de samme funksjonene som V800.
Mer informasjon om klokkens funksjoner finner du her: www.polar.com/nb

Test Garmin Fenix 2

Test Garmin Fenix 2


Vi har testet Garmin Fenix 2 en god stund nå, og selv om løping er vår hovedaktivitet, har vi også testet den på blant annet sykkelen. Og vi kan røpe at dette er et skikkelig beist av en treningsklokke. Vi har tidligere vært forelsket i modellene 310XT og 910XT, som begge viste seg å være fullblods multisportklokker. Fenix 2 er en verdig oppfølger. For å nevne noe har den en svært god GPS, høydemåler, barometer, kompass, akselerometer, termometer, og både ANT+ og Bluetooth tilkobling.

Utseende
Vi vil absolutt si at denne klokken er stor. Den veier rundt 85 gram, og den er rund og tykk, som en veldig liten hockeypuck med armlenke. Sistnevnte er av gummi, også denne kraftig for å stabilisere vekten av klokkehuset og fordele denne vekten rundt hele håndleddet.
Denne andre versjonen av Fenix er ganske lik forgjengeren i utseende. Det er faktisk bare et par fargenyanser på knappene som skiller den fra første versjon. Knappene har fått nye plasseringer – nå finner du start/stopp-knappen der “opp”-knappen satt tidligere, og tilbakeknappen der “ned”-knappen var. En forbedring synes vi.
Lyset i LSD-displayet er mørkerødt, og er godt egnet for ikke å ødelegge nattsynet ditt.
Klokken lades via en USB-kabel, og du kan laste opp dine data til pc eller mac via kabelen. Du kan også laste opp data via en app.

I bruk
Vi har testet klokken på en mengde løpeturer, både i skoen, på landeveien og i byen. Menyen på Fenix 2 er bedre enn den første versjonen, og måten knappene er organisert på nå gjør den mye enklere å bruke. Likevel, vi må legge til at klokken har så mange funksjoner at det kan føles vanskelig å få skikkelig oversikt. Vi skal fokusere på de mest vesentligste funksjonene for løperen.
Displayet på klokken viser tid og dato når du ikke bruker den i en aktivitet. For å starte registrering av en aktivitet trykker du på den røde knappen oppe til høyre. Da kan du velge den aktiviteten du skal gjennomføre, og deretter starte aktiviteten.
Hvis du har brukt Garmin Forerunner 620 tidligere, så kjenner du igjen mange av de samme funksjonene. Løper du på tredemøllen eller en innendørs løpebane, vil et akselerometer i klokka måle fart og distanse beregnet ut fra pendelen på armen din. Løper du ute vil GPS’en registrere distanse og fart.

Brystbåndet registrerer
Det som virkelig skiller Fenix 2 fra andre sportsklokker er det store spekteret av data du kan samle under aktivitet. I denne klokken er det samlet funksjoner fra flere andre Garmin-modeller. Blant annet fra Forerunner 620. Klokken alene vil gi deg en mengde feedback under løpeturen, som skritt per minutt – som du ikke finner på andre slike klokker. Men det er ikke bare klokken som registrerer data. Brystbåndet til Garmin måler ikke bare pulsen din. Den måler også hvor høyt du “spretter” når du løper, snittiden du har foten i bakken og hvor langt hvert steg er.
Trenger du virkelig alt dette? Antagelig ikke for mosjonisten som ønsker å bli en bedre løper, da disse funksjonene er beregnet for utøvere på høyt nivå – eller for løpenerder som faktisk synes det er morsomt å analysere treningen sin på alle mulige måter.

Tilkoblinger
Fenix 2 har både ANT+ og Bluetooth 4.0, som betyr at du kan pare den med et stort antall utstyr, fra fotsensorer, hjertemålere, diverse sykkelutstyr og naturligvis mobilen. Via sistnevnte kan du laste opp treningen din, og til og med ha live oppdatering av løpeturen din slik at andre kan sitte på en pc å følge med hvor du løper. Det kan jo være aktuelt hvis du skal løpe en konkurranse et sted. Bakdelen er at du ikke kan bruke ANT+ og Bluetooth samtidig.
Via Garmin Connect kan du analysere øktene dine. Garmin Connect er et nettbasert treningsverktøy for å lagre, analysere og dele treningsaktiviteter.
Det er mange funksjoner vi kunne ha nevnt i denne omtalen, men vi går ikke i dybden på alt. Ved siden av de avanserte funksjonene finner du naturligvis de “vanlige” funksjonene i en puls-/gpsklokke.
Batteritiden er rundt ti timer ved bruk av GPS’en, og du kan forlenge tiden ved å sette klokken i strømsparemodus.

Konklusjon
Vi må begrense oss litt i omtalen her, for vi kunne ha skrevet mange linjer om hva denne klokken kan gjøre. Vi liker alle mulighetene den gir, for eksempel det å kunne få feedback på stegfrekvensen mens du løper så vil du se at frekvensen er bra selv om bena virker trege de siste kilometerne før mål.
Alt i alt er Fenix 2 en super klokke, men det avhenger litt av hvem du er og hva du skal bruke den til. Er du en løper som trener et par dager i uken for å holde deg i form, så er denne klokken et nivå høyere enn det du trenger. Er du derimot ute etter en klokke som du kan bruke både til løpeturene, fjellturene, på sykkelen og langrenn, så er Fenix 2 absolutt å anbefale.
Hvis du er en løper som satser seriøst, eller en løper som elsker å analysere løpingen din, så vil Fenix 2 være en klokke du blir godt fornøyd med.
Prisen i Norge er 4100 kroner.
Mer informasjon om klokkens funksjoner finner du her: www.garmin.no

Disse endringene gir resultater

Disse endringene gir resultater


Hvis du har gjort de samme styrkeøvelsene i flere måneder, kan musklene dine ha blitt kjørt inn i et bestemt mønster. For å legge til distanse eller fart, må du pushe grensene i styrketreningen din. Disse endringene i styrkeprogrammet vil hjelpe deg å utvikle ny kraft i løpingen din.

På tide å bytte?
Dette er tegnene du bør se etter.
1. LAV PULS: Sjekk makspulsen din for hver øvelse du gjør. Hvis pulsen er for lav bør du endre øvelsen og legg til en ny vri.

2. FRISK MUSKLER: Hvis du ikke lenger kjenner at musklene dine har jobbet hardt etter øvelsene dine, så er ikke øvelsene harde nok. Det betyr at du bør pushe mer i øvelsene dine.

3. INGEN SVETTE: Selv om svette ikke er den mest nøyaktige indikatoren på hvor effektiv treningsøkten din er, så er en tørr panne et tegn på at du ikke trener hardt nok.