Styrkeøvelsene som tok Jonas Buud tilbake til verdenstoppen

Styrkeøvelsene som tok Jonas Buud tilbake til verdenstoppen


Da ultraløperen Jonas Buud fikk et tretthetsbrudd i bekkenet måtte han legge løpeskoene på hylla for en stund til fordel for rehabiliteringsstyrketrening. På tross av at han trappet ned på løpingen kom han tilbake raskere enn noensinne. Nå byr han på øvelsene som gjorde ham rask og sterk. Øvelsene, som blant annet er hentet fra Jonas sin fysioterapeut, Håkon Breistrand, har et fokus på stabilitet i kjernemuskulaturen og hoftene, hvilket alle løpere trenger. Kjør økten et par ganger i uka. Du kan kjøre den i kombinasjon med løping, ettersom styrkeøvelsene ikke er så tunge. Velg om du vil kjøre alle settene for en øvelse etter hverandre, eller om du strukturerer økten som en sirkeltreningsøkt.

Halv drage

Slik gjør du: Begynn på ett ben med armene over hodet og ståbenet lett bøyd. Det andre benet holder du bøyd og løftet. Bøy deretter hofteleddet langsomt samtidig som du løfter benet til overkroppen og benet er parallelt med gulvet. Gå sakte tilbake til start og begynn på nytt. Se til at hoften hele tiden er rettet ned mot gulvet. Gjør 10 repetisjoner per ben.

Knebøy med ball

Slik gjør du: Stå mot en vegg med en ball bak ryggen. Stå med føttene litt fremfor deg og gå ned i knebøy slik at ballen ruller ned. Knærne skal være rett ovenfor hælene. Gjør tre sett med 15 repetisjoner.

Planke med armheving

Slik gjør du: Stå i en høy planke på hendene og med knærne på en ball. Se til at du kan stå støtt i en statisk posisjon uten å svaie i ryggen i minst 30 sekunder før du går videre til å gjøre armhevinger. Når du kjenner at du er stabil kan du bøye albuene slik at du går ned i en armheving og presse deg tilbake opp. Gjør tre sett med 10 repetisjoner.

Ettbensknebøy i slynge

Slik gjør du: Stå på ett ben med den ene foten i slyngen. Bøy benet så dypt du kan med overkroppen rak. Det bakre benet strekkes lett bakover. Still deg opp igjen og gå ned i neste repetisjon. Gjør tre sett med 10 repetisjoner per ben.

Supermann

Slik gjør du: Sitt på huk med slyngen i hendene. Armene er rake foran deg. Strekk bena samtidig som du strekker deg fremover mot slyngen slik at du danner en rak linje mellom hode og føtter. Gå sakte tilbake. Gjør tre sett med 10 repetisjoner.

Jonas Buud
Alder: 42 år
Klubb: IFK Mora
Meritter: Ett VM-gull og fire VM-sølv på 100km, 2 seire i Ultravasan og åtte seire i Swiss Alpine Marathon, Sølv i Comrades Marathon og sølv i UTMB.

Les mer: Konkurrer og vinn treningsklær.

Les mer: Sirkeltreningen som setter fart.

Les mer: Crossfit som gjør deg bedre.


Shop the look

ASICS’ nye kolleksjon med treningsklær består av plagg som funker perfekt for tøffe økter i treningsstudioet. På asics.no finner du hele kolleksjonen og mye mer.

Want it more video
Se inspirasjonsfilmen og mye annet på asics.no/wantitmore

Want it more er en oppfordring til alle om å trene enda hardere og nå enda lenger. Kampanjens fokus ligger på hvor langt idrettsutøvere og mosjonister innen alle idretter – uansett alder og fysiske forutsetninger – er villige til å gå for å nå sine mål. Se hvordan andre pusher seg selv og last opp egne bilder under emneknaggen #wantitmore.