Løping er bra for det meste (i hvert fall ifølge løpere). Men er det egentlig bra for sexlivet?
Jordbær, fiken, bananer og gulrøtter. Frukt som ligner på kjønnsorganer og falloslignende planter. Tiger-penis, haifinner og flaggermus-blod. Mennesker spiser det meste for å bli bedre i senga. Men det meste er bare tull, og har ingen effekt utover å utrydde dyr og kanskje få i seg noe flere grønnsaker.
Men hva om det fantes noe som faktisk gjør deg mer attraktiv, bedre og mer utholdende i senga? Hva om det fantes noe som i tillegg lot deg nyte det (enda) mer?
Tittelen har allerede avslørt det, men ja, det finnes. Rett utenfor døra.
For godt til å være sant?
Det høres for godt ut til å være sant. Noe som løpere forteller hverandre for å orke å holde det gående. Er det virkelig sant?
Kort fortalt: ja. Løpere er ikke bare bedre i senga, de gjør andre bedre også. Det kommer selvsagt an på hva vi mener med «bedre». For soverommet fører sjelden resultatlister. Men løping gir deg stamina, fruktbarhet, følsomhet og livsglede. Det er en god start.
For å ta det grunnleggende først, selve lysten på sex. Løping øker produksjonen av testosteron hos både menn og kvinner, noe som styrker sexlysten. På godt norsk: Løping gjør deg kåt.
Andre fysiske fordeler forklarer seg selv. Utholdenhet, muskelstyrke, god vekt. Oversatt til soveromsspråk: energi nok til å holde ut, kraft nok til å bidra og attraktiv å se på.
Fordelene er mange. La oss bryte dem ned.
Sensitiv hud og sterkere orgasme
Det finnes noen gevinster som er spesifikke for kjønn. Kvinner blir mer sensitive i huden etter trening. Mer mottagelig for kos.
Menn opplever sterkere orgasmer og produserer mer sperm. Og siden løping hjelper både på blodomløpet og selvfølelsen, er det gunstig mot ereksjonsproblemer (som rammer nesten en tredjedel av menn over 40 år).
Men det hjelper lite å være god på egen hånd, og god sex kommer sjelden alene. Heldigvis har studier vist at par som løper sammen koser seg oftere i senga. Det er neppe noen ulempe.
Selvtillit, glede, hud og hår
Du ser bedre ut om du trener. Ikke bare fordi fettet forsvinner og formene blir fastere. Gløden du ser hos noen mennesker er nemlig ingen illusjon. Løping stimulerer blodsirkulasjonen, som bidrar til renere hud og sterkere hår. Den reduserer appelsinhud (cellulitter) og kviser.
Treningen gjør også at du dusjer mer, noe de aller fleste setter pris på. Men det er fordelene som oppstår i hjernen som virkelig stikker seg ut:
Selvtilliten blir bedre. En amerikansk studie viste at både menn og kvinner som trente regelmessig vurderte seg selv som seksuelt attraktive. Effekten er størst hos de som løper ute, og aller størst hos de som ser natur i løpet av turen.
Glede. Den behagelige følelsen etter løping er ingen tilfeldighet. Løping stimulerer produksjonen av oksytocin, hjernens eget gledeshormon. En samling aminosyrer laget for å skape følelse av ro, velvære og trygghet. Den kan redusere angst og uro, og er viktig for å knytte sosiale bånd.
Endorfinene som strømmer i blodet når du løper hjelper også på humøret. (Det er dette stoffet som kan gi den unike runner’s high-følelsen).
Alt henger sammen med alt
Løping er et kinderegg av positive forsterkninger. Alle fordelene spiller på lag med hverandre. God selvfølelse fremmer prestasjon og prestasjon fremmer selvfølelse. Bedre pust og blodsirkulasjon gir velvære, mens velvære motiverer til mer trening.
Livet er heller ingen resultatliste. Det er likevel bedre å være i god matchvekt enn å ikke være det. Sunn hud enn ikke. Høy selvtillit enn lav.
Summen av fordelene gjør livet bedre, noe som både er attraktivt og følelsesmessig tilfredsstillende, og som igjen gir bedre sex.
Løping hjelper livet i senga på så mange måter at det er vanskelig å rangere. Selvtillit, utholdenhet, sexlyst og glede kommer høyt opp. Men ikke øverst.
Den gylne middelvei
Alt med måte. Også løping. For mye trening har nemlig motsatt effekt, og de fleste fordelene avtar ved overdreven løping. Mindre testosteron og skader gir deg ingen fordeler i senga.
For mye løping reduserer mengden sperm, gir for mye kortisol og adrenalin (stress), og kan føre til uregelmessig menstruasjon.
Hva som er for mye er selvfølgelig individuelt. Noen sluker halvmaraton som drops mens andre trener eksplosivt med intervaller og bakkeløp. Underlaget betyr også mye.
Men hvis du løper flere mil sju dager i uka kan du trygt anta at du er over grensa. Slik jeg gjorde i flere år før knærne sa stopp. Jeg kan love deg at det ikke var positivt for hverken livet i senga eller parforholdet.
Ikke bare overbelastet jeg kroppen, men ble også spinklere enn det som var planlagt. Du vet, antydninger til innhulte kinn og øyne. Sånn som bare langløpere kan like.
Ifølge samboeren min kjentes det tydelig på hoftebena, som neppe gjorde meg mer attraktiv på soverommet.
Løpelykke
Hva som kommer øverst? Den viktigste sparte jeg til slutt. Det som gjør løping til noe mer. Runner’s high er herlig, men både sjelden og kortvarig. Den meditative effekten ved lange løp er både sunn og givende.
Men den virkelig store gevinsten er noe langt større: Løping gir lykke.
Det skjer i hjernen. For jogging stimulerer produksjonen av signalstoffene dopamin, serotonin og noradrenalin, som bidrar til glede, motivasjon og lykkefølelse.
For du kan være så veltrent du vil, du kan ha så mye selvtillit du vil. Men ingenting er bedre for sexlivet enn lykke.
Du behøver ikke ty til merkelige dyr eller planter som ligner på kjønnsorganer. Det beste middelet til ligger rett utenfor døra. Løping er det beste du kan gjøre for sexlivet, på alle tenkelig måter.
Så neste gang du skryter av løping, kan du være trygg på at du har ennå mer rett enn du tror.