Løping på vinterstid kan være krevende på våre breddegrader.  Er det ikke mørkt og kaldt, så er det enten vått eller glatt. Likevel er det oftest fantastisk fint å komme seg ut på en løpetur om vinteren, spesielt hvis man har riktige klær – og gode piggsko.

For selv om det stort sett går fint å løpe utendørs på vinteren med vanlige sko, så finnes det en risiko for at man tilpasser løpesteget sitt til glatta, og det å forandre steget kan både lede til skader og gå utover løpsøkonomien. Noen begynner å trippe med ekstremt korte steg, mens andre langer ut mer – det beste er å løpe slik du pleier.

Piggenes plassering er avgjørende for hvor godt grepet blir under løpestegets ulike faser. Pigger som er plassert nærme yttersålens kant er å foretrekke på is, for om piggene kun sitter midt under foten blir det fort glipptak i svingene, i fotisettet og i frasparket.

Mengden pigger har også en betydning for hvor godt grepet er, men påvirker også skoen løpsfølelse på for eksempel tørre, harde underlag. Piggenes grep kan også gjøre at støtten i fotisettet oppleves som litt kraftigere enn normalt, derfor bør du være litt forsiktig med å legge ut på veldig lange turer.

Når vi testet skoene på is, løp vi også i upiggede terrengsko for å sammenligne grepet. Der vi i piggsko kunne kjøre på som vanlig, kunne vi knapt gå uten å gli med upiggede sko – så stor forskjell er det.

Vi prøvde også å løpe med brodder, tredd over et par terrengsko. Brodder er et billigere alternativ hvis du ikke skal trene spesielt mye på glatt underlag, men en hel del testløpere opplevde at broddenes gummibånd presset over tærne. Se derfor til å prøve broddene på de skoene som du planlegger å bruke på vinterøktene.

De fleste vintersko finnes i varianter med eller uten en vanntett membran integrert i overdelen. I dårlig vær er det veldig gunstig med en vanntett overdel, men membranen gjør også skoen stivere, hvilket gjør det vanskeligere å få til en perfekt passform. Det er selvsagt viktig at du tester skoen ordentlig i butikk – gjerne med de sokkene som du tenker å bruke under løpeturene i vinter.

Slik har vi testet
For å kunne teste skoenes grep under sammenlignbare forhold har vi løpt i en ishall på en bane med krappe svinger, og lagt inn hopp, stopp og akselerasjoner.  Siden norsk vinterløping også kan inneholde asfalt- og skogsløping har vi til og med testet skoene i skogen og på veier. Derimot har vi ikke kunnet teste slitasjen på piggene over tid. Alle skoene har blitt veid i herrestørrelse US 11, men vi har testet skoene i både herre- og damemodell.

Salomon Snowcross CS

Antall pigger per sko: 9 pigger med spiss i karbidstål
Vekt: 385 gram
Vanntett: Ja, i den fremre delen av skoen
Leverandør: salomon.com/no



Om skoen:
Snowcross CS har vært med en stund, og er den skoen som skiller seg mest fra de øvrige piggskoen i denne testen. Den har samme plattform som den klassiske terrengskoen Speedcross CS, og finnes også i en pigget versjon uten gamasjer, som heter Spikecross CS.

Generelt er Salomons størrelser noe små, og det gjelder også Snowcross CS. Den innebygde gamasjen gjør det dessuten ennå vanskeligere å få på seg skoen, men når skoene først sitter på føttene, gir de en fin beskyttelse mot djupsnø og slaps – og dessuten litt ekstra varme rundt anklene. Skoene har ellers en fin løpsfølelse og er smidigere å løpe i enn de ser ut som.

Grepet på is er godkjent på rette strekker og ved bremsing, men i svinger glipper det dessverre ganske lett. Det kommer av at skoene har relativt få pigger, og at de er plassert langs midten av skoens fremre del og hælparti. I tillegg til det bristende grepet gir dette også en noe diffus løpsfølelse på asfalt, når skoenes mellomsåle flekser over piggene. Snowcross gjør seg derfor best i djupere snø eller slaps.

Merrell All Out Terra Ice

Antall pigger per sko: 9 pigger med spiss i volframkarbid.
Vekt: 363 gram.
Vanntett: Ja.
Leverandør: merell.com/no


Om skoen: Merrell All Out Terra Ice er en ny modell med en overdel tettet med en membran som stenger vind og vann ute. Den noe stive overdelen gir en ganske normal passform, men de er litt små i størrelsene.

Skoene kjennes lette og smidige, kanskje delvis takket være den lave hødeforskjellen på seks millimeter mellom hæl og tå.  All Out Terra Ice har relativt mye demping, og løpsfølelsen er positiv både i terreng og på asfalt.

Når vi løp på ren is viste grepet seg å være litt upålitelig. De relativt få piggene er montert i midten av den grove yttersålens fremre del og hælparti. Langs yttersidene har Merrell i stedet satset på et mykere gummi uten pigger. Det gjør at grepet er kjempebra, så lenge man har tyngden rett over skoen. I svinger og ved sidebelastninger tenderer grepet derimot til å forsvinne midt i steget.

Haglöfs Gram Spike II GT

Antall pigger per sko: 15 pigger i herdet stål
Vekt: 339 gram.
Vanntett: Ja.
Leverandør: haglofs.com

Om skoen: Haglöfs eies av Asics og har derfor en mellomsåle fra den japanske skogiganten. I likhet med Asics’ modell i denne testen er yttersålen prydet med hele 15 pigger, så grepet i begge skomodellene er sammenlignbart. Det som skiller dem fra hverandre er altså overdelen, der Haglöfs’ overdel med Gore-Tex kjennes noe stivere, samtidig som den smale og tighte passformen også gir god støtte til mellomfoten.

På ren asfalt påvirkes løpssteget noe av det store antallet pigger, men det går fortsatt å løpe som vanlig, selv om det bråker veldig fra skoene. Løpsfølelsen er ellers positiv – skoens nedtonede design skjuler en veldig god terrengsko.

Men det er når vi tester Gram Spike II GT på ren is at vi blir mest imponert. Grepet er skikkelig bra, også i krappe svinger, hvilket gjør at vi kan løpe avslappet til og med i høy fart.

Asics Gel-Fujisetsu

Antall pigger per sko: 15 pigger i herdet stål
Vekt: 326
Vanntett: Nei. (Men finnes med vanntett membra)
Leverandør: asics.com

Om skoen: Akkurat som Haglöfs Gram II tilbyr Asics Gel-Fujisetsu et veldig godt grep takket være de 15 piggene og den grove yttersålen. Begge modellene er bygget på samme plattform, og den store forskjellen ligger i overdelen. Den mykere overdelen på Fujisetsu, som ikke er vanntett, ble godt likt av samtlige testløpere. Modellen finnes i vanntett membran.

Fujisetsu kjennes veldig smidige å løpe i, hvilket gjør skoene til et godt valg hvis man ikke trenger den ekstra støtten i overdelen som Haglöfs Gram II gir. Passformen oppfattes derfor også som noe mer romslig i bredden enn på Gram II.

På bar asfalt kjenner man piggene under skoene, men vi opplevde ikke at det gikk ut over løpesteget. På is var det ingen testløper som kunne finne noen brister hos Asics Gel-Fujisetsu, alle kjente seg så trygge på grepet at de kunne løpe med et normalt og avslappet steg – også i krappe svinger.

Icebug Anima 3 Bugrip

Antall pigger per sko: 19 pigger med spiss i karbidstål
Vekt: 369 gram
Vanntett: Ja, i skoens fremre del.
Leverandør: icebug.com

Om skoen: Prisen for flest pigger i denne testen går til Icebugs Anima 3 Bugrip. Resultatet er et overbevisende grep på is, som gjør at det fint går an å løpe naturlig, også gjennom krappe svinger.

De 19 piggene er konsentrert til fremre del av sålen samt hælen, og ikke mindre enn ni av piggene sitter dessuten plassert i ytterkanten av sålen. Det gjør at det skal mye til innen man mister grepet, selv i bratt og svingete terreng.

Takket være den tryggheten som grepet gir, er løpesteget på is relativt upåvirket, og den nøytrale og fleksible sålen gir en god følelse av underlaget, selv i ulendt terreng. På bar asfalt kjente tyngre løpere den piggen som sitter rett under stortåa.

Størrelsene er romslige, og i kombinasjon med det stive overdelsmaterialet som er vanntett foran, opplevde en del testløpere at passformen i fremre del av skoen var litt vstiv. Noen syntes også at den høye og stive hælkappen trykte mot akillessenen og ankelkulene. Men bortsett fra det er grepet storslagent – og løpsfølelsen riktig god.

Springyard Sportgrip Brodder

Antall pigger per sko: 6 pigger i stål. Utbyttbare (4 ekstra medfølger).
Vekt: 182 gram (strl 41-43)
Leverandør: springyard.se (fås kjøpt i norske sportsbutikker)

Om broddene: Sportgrip består av en slags gummi-kalosje som dras over tærne og rundt hælen på skoen. Sportgrip har seks utbyttbare pigger under – fire foran og to bak. Den tighte passformen kreves for å holde broddene på plass, samtidig som visse testløpere opplevde at gummibåndet trykte over tærne.

Broddenes grep kommer ikke i nærheten av det grepet et par piggsko kan gi – men er likevel veldig mye bedre enn upiggede sko. Med et par løse brodder utenpå de vanlige løpeskoene dine går det an å løpe på ren is, men du på tilpasse løpesteget, og dessuten løpe saktere enn hva du kan gjøre med piggsko.

Andre måter å sikre grepet på i vinter:
Løse pigger
Et alternativ til piggsko er at du selv pigger om et par sko som du trives i. Hos sportsbutikker som for eksempel Løplabbet kan du få pigget skoene dine. (Se loplabbet.no).

Løse prodder
Hvis du bare skal løpe et par turer ute i vinter – eller bor der det veldig sjeldent er is på veiene – kan løse brodder være et godt alternativ. Da trer du noe som ligner en gummi-kalosje med pigger over skoene. Brodder fra ulike leverandører fås kjøpt i de fleste sportsbutikker.