Den dunkende, tyngende lyden av regndråpene som slår mot asfalten gjør den berømte dørstokkmila bare høyere. Vi har testet ni vanntette løpejakker, som ikke bare senker terskelen, men gjør gode og lange løpeturer i godt, norsk ruskevær til en fornøyelse.

Alle foto: Tonje Lien Wold

Jakkenes viktigste egenskaper

Nå tenker du kanskje; enten så er jakka vanntett eller så er den ikke det? Joda, du er inne på noe der. I vår test har utgangspunktet vært at alle jakkene er vanntette, og derfor har det først og fremst vært de andre egenskapene som har stått i fokus.

Ved siden av små, men nyttige og praktiske detaljer for oss løpere, har vi hatt bevegelsesfrihet og passform som to viktige faktorer.

Hvordan jakken føles på når du løper har overraskende nok ganske mye å si for hvordan du føler deg på løpetur.

Så – i stor, fet skrift – har vi hatt pusteevne. Når fuktighet og vann er et helt sentralt element, handler denne testen minst like mye om hvor mye fuktighet jakkene slipper ut og ikke bare stenger ute.

Hvordan vite at jakken faktisk er vanntett?

I testen av disse jakkene har vi derfor spurt hver eneste leverandør om å oppgi både vanntetthet og pusteevne. Så er selvfølgelig det store spørsmålet; hva er grensen for at et plagg er vanntett?

Det svaret er selvfølgelig litt mer sammensatt enn å bare slenge ut tall. Materialet og stoffet i jakken spiller også inn på vannmotstanden.

Gore-Tex har vi alle hørt om – og kanskje til og med stolt blindt på tidligere.

“Jo, du må ha Gore-Tex, så du ikke blir våt på beina” høres daglig fra mødre i skobutikken til sine sølepyttelskende barn. 

Det du må ha er et membran som har en solid nok konstruksjon til at det holder vannet ute. Gore-Tex er nettopp en slik membran, så du skal alltid høre på mora di.

Sammen med membranet, spiller også de andre lagene med stoff i jakken en viktig rolle. Et eksempel er 2-lags eller 3-lags plagg, som du kanskje har hørt om. Sømmene og glidelåser må selvfølgelig også være helt tette. 

En vanntett løpejakke kan ikke bare være vanntett, den må også slippe ut fuktigheten du selv produserer mens du spinner avgårde. Om plagget du løper i ikke klarer å slippe ut svette, blir du våt av svette på innsiden av jakken.

Utvalget av plagg til løpere med gode pusteevner har skutt i været de siste årene. Vanntette jakker er heldigvis intet unntak og samtlige av jakkene i vår test har bestått kravet om gode pusteevne. 

Dette betyr de store tallene

Vanntetthet og vannsøyle er begrepene som forteller hvor mye vann som må til for å trenge gjennom stoffet. Denne vanntettheten i plaggene måles i mm, som for eksempel 10 000 mm.

Den samme måleenheten brukes til å måle jakkenes pusteevne, som handler om hvor mye fuktighet jakken slipper ut per m2 i døgnet – for eksempel: 20 000 g/m2/24t. 

For at en klesprodusent kan putte taggen “vanntett” på sitt produkt, er minstekravet 5000 mm i vanntetthet. Men 5000 mm tåler bare en kort dusj, så derfor er 10 000 mm ofte bunnlinja hvor plaggene holder vannet ute – til mengden og trykket når et visst nivå.

Vårt testpanel

Geir Bjerkestrand og Line Sevilhaug Caliskaner møttes gjennom løpingen og har vært gode venner i flere år. Denne høsten har Geir løpt maraton i både Trondheim og Oslo med kun to ukers mellomrom, mens Line har løpt ultraløpet Spartathlon fra Athen til Sparta for første gang.

Jakkene er også testet og vurdert av RWs redaksjon.


adidas Terrex AGR Pro Rain Jacket

 • Vanntetthet: Ikke oppgitt, men «tåler alt av regn» ifølge produsenten.
 • Pusteevne: 25.000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 3199 kr
 • adidas.no

Dette sier produsenten:

Sett kursen mot terrenget, uansett hva værmeldingen sier. Denne terrengløpejakken fra adidas Terrex kombinerer den naturlige mobiliteten til et ultralett strikket materiale med en vanntett, pustende membran i et slitesterkt design med tre lag.

Den er lett og kan pakkes sammen, med ekstra ventilering for maksimal luftsirkulasjon. Forlenget design bak gjør at du kan bruke denne over vesten eller sekken.

Dette sier vi:

Jeg hadde aldri kjøpt en rosa jakke, men denne var skikkelig kul! Den var også utrolig lett og føles veldig komfortabel å ha på seg. Fasongen er fin, det føles som om stoffet nesten legger seg nesten oppå kroppen og ikke inntil.

Materialet gir en mer stereotypisk “regnjakke”-feeling, samtidig som jakken oppleves veldig fleksibel og gir nærmest prikkfri bevegelsesfrihet. Ermene og hetten er gode og myke, og jakken smalner seg fint inn over håndleddet. Kudos for praktisk pose på innsiden av jakken! 


Non-Stop Dogwear Trail Light Jacket

Dette sier produsenten:

Verdens letteste vanntette jakke, med en vekt på bare 86 gram (størrelse M).

Denne ultralette skalljakken beskytter deg mot vind og regn. I tillegg har jakken utmerkede pusteegenskaper rangert til 50 000 g/m2/24t.

Denne ultralette løpejakka kan komprimeres, og er dermed lett å ta med på løping, sykling eller turer med hunden i uforutsigbart vær.

Trail light jacket har en 10 000 mm vannsøyle. Hetten sitter tett inntil hodet og gir ekstra beskyttelse mot vær og vind.

Dette sier vi:

Også så lett den var! Det er ganske skrytete å kalle seg verdens letteste, men det virker som de har rett. Du kjenner faktisk ikke at du har jakka på deg. Den tettsittende passformen er behagelig, og stoffet lager nærmest ingen lyd når du løper og er i bevegelse.

Her er alt strippet ned, ikke en eneste lomme eller unødvendig detalj. Kun en lett jakke. Men, den tåler ikke striregn i flere timer. Selv om vannsøyle på 10 000 høres mye ut, så finnes det mer værbestandige jakker i denne testen.

På en måte er jakken kul i helsvart, samtidig som det aldri er feil med litt freshe farger og mønstre. Kudos for en nett og praktisk oppbevaringspose du kan stappe jakken ned i! Og så må vi legge til at vi synes det er gøy at merket er norsk, og at de tør å satse på plagg for mennesker etter å ha gjort stor suksess med hundeustyr.


Asics Fujitrail Waterproof Jacket

 • Vanntetthet: 20 000 mm
 • Pusteevne: 20 000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 2200 kr
 • asics.com

Dette sier produsenten:

ASICS sin Fujitrail Waterproof løpejakke er en av de mest avanserte jakkene i ASICS sin løpekolleksjon. Det er en innovativ jakke som har funksjoner når du løper ute i det våte element.

I samarbeid med ASICS sine trail-utøvere har denne jakken blitt testet i tekniske og krevende forhold i fjellet for å kunne gi god beskyttelse mot regn og vind. Jakken er helt vanntett, samtidig som den puster godt og veier lite.

Jakkens ergonomiske design bidrar til god bevegelsesfrihet, i tillegg til at den kan brukes over en løpevest eller sekk. 

Dette sier vi:

Aller først; denne har en genial knapp under glidelåsen! Veldig praktisk å kunne kneppe sammen jakken over brystet når du har glidelåsen åpen. Og den var skikkelig lett og komfortabel å ha på seg. Den smale passformen føles heller ikke for trang.

I tillegg er jakken lang nok for de av oss med lengre rygg enn mage. Kudos for praktisk strikk i kragen og på ermene! Det er godt å kunne snøre seg skikkelig til når det virkelig blåser regndråper i ansiktet. Hetta har et innvendig lag, nesten som et slags innvendig pannebånd. Dette gjør at hetta omslutter hodet på en tett og komfortabel måte, uten at hverken vind eller regn slipper inn.

Vi har deltatt på løp (halvmaraton) iført denne jakka, i lett duskregn – det funka som ei kule, pusteevne helt på linje med en vanlig, ikke vanntett jakke.


Dæhlie Jacket Performance Run

 • Vanntetthet: 10 000 mm
 • Pusteevne: 10 000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 2999 kr
 • dahlie.com

Dette sier produsenten:

Performance Jacket fra Dæhlie er forbausende lett, svarer denne vind- og vanntette jakken i 10k/10k materiale til alle kravene satt av UTMB® løpet, bestående kun av et av de letteste softshellmaterialene som finnes.

Laminert med en PET membran som er konstruert for å avvise vann, mens den flytter fuktighet fra innsiden ut, så plagget både tørker fort og puster optimalt gjennom hele økten din.

Mekanisk stretch, sømløse skuldre og teipede sømmer bidrar til redusert gnissing, så du kan fokusere utelukkende på å yte ditt aller beste.

Dette sier vi:

Denne var en av de mest behagelige jakkene jeg har prøvd! Snittet og passformen sitter skikkelig bra, og følger kroppen tett og fint. Pluss at ryggen er litt ekstra lang også.

Stoffet føles utrolig lett, og jakken hindrer ikke bevegelsene mine noen steder.

Den eneste lille haken er faktisk ved haken – jakken oppleves litt for stiv i kragen, ved at den legger seg litt innover mot halsen. Men kudos for design! Fresh og kul farge, det liker vi. 


Mizuno 20K ER Jacket

 • Vanntetthet: 20 000 mm
 • Pusteevne: 25 000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 1800 kr
 • mizuno.no

Dette sier produsenten:

Toppmodell for løp under alle værforhold. Lett- og komfortabelt nylonsmateriale med god stretch for full bevegelsesfrihet. Stilrent, lekkert design. 

Kombinasjonen vanntetthet og pusteevne gjør dette til en favoritt blant de som løper lange, harde løp under alle værforhold.

Jakken tåler en vannsøyle på 20K og har en pusteevne på hele 25K. Vi kan med trygghet si at den er skapt for nordiske forhold!

Dette sier vi:

Førsteinntrykket her er solid! Detaljene på hetten og nederst rundt livet som strammer av passformen gjør jakken har et godt snitt. Glidelåsen er litt hard, men det er egentlig en positiv ting når man tenker på at jakken skal tåle mye.

De kunne kanskje gutset litt med et sprekere design, og valgt noen litt mer kreative farger enn de klassiske mann/kvinne-fargene.

Kudos for praktiske lommer! Det er sjeldent vi løper uten å ha med oss noe småtteri, og vi liker også strikken på innsiden av den ene lommen som kan pakke sammen hele jakken. Konklusjon: mye jakke for pengene!


Pressio EcoTect 3L Waterproof Jacket

 • Vanntetthet: 25 000 mm
 • Pusteevne: 15 000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 1999 kr
 • Forhandler: smart4u.no

Dette sier produsenten:

Pressios EcoTect 3L jakke kommer med vårt EcoBrane materiale med 15K fuktighetsgjennomtrengelighet som vil slippe ut fuktighet når du er aktiv, samtidig som du vil holde deg tørr på selv de verste regnværsdager med 25K vanntett membran.

Dette oppnås ved bruk av industriens første resirkulert PU-membran og 100% resirkulerte materialer.

Kommer med teipede sømmer og vanntette glidelåser for å gi deg en best mulig beskyttelse.

Jakken har 360 – graders fleksibilitet og vil bevege seg med deg for ubegrenset bevegelse. Laget av 12 resirkulerte plastflasker.

NB! Liten i størrelsen. Velg en størrelse større enn du pleier.

Dette sier vi:

Her snakker vi robust jakke! Denne er litt tykkere i stoffet, så den føles mer solid og mer beskyttende i ordentlig ruskevær. Selv om materialet føles tykkere, oppleves jakka fortsatt lett og komfortabel å ha på seg.

Som Pressio selv sier, er denne jakken liten i størrelsen. Men når du går opp en størrelse, sitter jakken skikkelig godt! Passformen er forholdsvis stram, uten at den hindrer noe av arm- og skulderbevegelsene under løping.

Jakken er ganske tight på armene, men det gjør også at den sitter veldig godt og ikke blir fluffy. Kudos for eget mobilrom inni lomma! 


Saucony Drizzle Jacket

 • Vanntetthet: 10 000 mm
 • Pusteevne: Ikke oppgitt
 • Veil. pris: 1600 kr
 • saucony.no

Dette sier produsenten:

For de som ikke lar seg stoppe av våte forhold, gir Drizzle løpejakka fra Saucony vanntett beskyttelse uten å måtte gå på akkord med pusteevne for å holde seg komfortabel.

Logo reflekterer også lys i mørket, og den fleksible passformen er spesielt laget for aktivitet. Stoffet består av 115 g/m2 100% resirkulert polyester. 

Dette sier vi:

Dette føles som en jakke du kan bruke nesten til alt! Stoffet er komfortabelt, og den er god å ha på seg – spesielt takket være ribben som fester seg rundt håndleddet.

Damemodellen oppleves litt stor i størrelsen, og denne jakken hadde ikke den samme smale og “slimme” passformen som flere av de andre jakkene. Det er bra at ikke alle jakkene har smal passform.

Gode og praktiske lommer er undervurdert, denne hadde fine lommer som kommer til sin rett. Kudos for utseende! Vi likte at herrejakken ikke var ensfarget, men hadde et annet og rent design over brystet. 


Craft Hydro Lumen Jacket

 • Vanntetthet: 15 000 mm
 • Pusteevne: 10 000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 2299 kr
 • Craft.no

Dette sier produsenten:

Pro Hydro Lumen Jacket 2 er en løpejakke med godt værbeskyttelse og «glow-in-the-dark»-trykk – perfekt for intense treningsøkter på mørke og våte høst- og vinterdager.

Denne teknisk avanserte jakken er laget av et 3-lags, vind- og vanntett Ventair®-materiale og har perforeringer i armhulene samt mesh-ventilasjon øverst på ryggen som gir optimal temperaturkontroll.

Dette sier vi:

Denne jakken satt veldig bra! Stoffet i jakken oppleves litt tykkere enn på en tradisjonell løpejakke, men den føles fortsatt lett å ha på seg. Jakken er også myk og har en god bevegelighet over og rundt armene og skuldrene. Vi liker også de lyse, freshe fargene. Kudos for eget luftesystem i halsen, det var kult! Craft skal også ha skryt for at jakken smalner seg rundt håndleddene og har hette som kan festes når du ikke bruker den.


UGLOW Ultra RJ1 og RJ Classic

 • Vanntetthet: 25 000 mm
 • Pusteevne: 35 000 g/m2/24t
 • Veil. pris: 2500 kr
 • Forhandler: gritnationsport.no

Dette sier produsenten:

Regnjakken RJ CLASSIC (dame) og ULTRA RJ1 (herre) fra UGLOW er robuste modeller for maksimal beskyttelse. Tre lag med fireveis stretchmateriale bidrar til full bevegelsesfrihet. Hetten er utstyrt med visir for beskyttelse av ansikt, og et innvendig micro-lycra-lag for å holde hetten på plass. Det er også et micro-lycra-lag ytterst på armene for å holde håndflatene varme. Lommene har magnetisk lukking for rask og enkel tilgang. Det er en justerbar strikk nederst på jakken og den har flere reflekssymboler for bedre synlighet i mørket. Regnjakken er produsert ved hjelp av UGLOWs innovative skjøteteknologi «Stitch-Free Thermo bonded». Dette gir skjøter for mest mulig komfort, redusert vekt og holdbarhet. Pose for oppbevaring av jakken når den ikke er i bruk følger med.

Dette sier vi:

Ved første øyekast tenkte vi: wow, her har noen gått bananas med fargepaletten. Men etter hvert har vi innsett at på regntunge novemberdager er det faktisk ganske trivelig å løpe rundt som et sukkertøy fra 90-tallet. Dels fordi detaljene på disse fargesprakende jakkene er helt on point.

Hetta sitter fantastisk bra på og beskytter godt når det regner som verst. Dette er takket være bremmen, snøremekanismene og ikke minst på grunn av dette innvendige lycra-laget som fungerer som et slags pannebånd og gjør at hetta omslutter fjeset godt, uten at noe vind eller regn slipper inn.

Materialet er noe tykkere på jakkene fra Uglow – ikke like tykk som Pressio-jakka, men markant tykkere enn jakkene fra for eksempel adidas og Non-Stop Dogwear. Dette går på ingen måte ut over hverken pusteevne eller bevegelsesfrihet. Jakka sitter godt på, og er behagelig og ventilerende.

Magnetfunksjonen på lommene har vi ikke turt å stole ett hundre prosent på enda. Det funker ypperlig for større ting som for eksempel en buff, men en nøkkel eller et kort kan smyge seg forbi lukkemekanismen av magnet og mistes underveis.

Kudos for Lycra-stoffet på ermene, som både holder deg varm og sørger for at jakkeermene holder seg på plass. Alt i alt en solid og komfortabel jakke med detaljer som møter løperens behov.