Du vet sikkert at Runner’s World tester løpesko regelmessig. Det du kanskje ikke vet er hvor mye tid, svette og vitenskap som ligger bak testresultatet. Her følger derfor en oversikt over alt vi gjør for å lage hver enkelt skoguide. Dette er en prosess som gjentas fire ganger i året.

Du finner vårens store Skoguide her.

1. Det er et spørsmål om tid
Først undersøker vi hvilke nye skomodeller som er tilgjengelige for testing i de kvantiteter som trengs for å få et så riktig bilde av skoen som mulig. Ettersom vi tester hver skomodell gjennom en måneds tid, og magasinet har en produksjonstid på to til tre måneder kan det være utfordrende å få tilgang på de aktuelle skomodellene til riktig tid. Dette tidspresset kan være årsaken til at visse nye sko mangler i en aktuell skoguide.

2. Skoene leveres
Vi mottar rundt 50 par fra hver av de 30 modellene som skal testes. Dette blir levert hos oss fra produsenter fra hele verden. Alle sko tas hånd om, og sorteres i RW Shoe Room (et lagerbygg i samlokalisering med vårt verdenshovedkontor i Emmaus, Pennsylvania, USA). Derfra distribueres skoene videre til våre testløpere.

3. Testprosedyren setter i gang
Det er en omfattende prosess å forsyne alle testløperene med sko. Vi sender sko til mer enn 400 testløpere bosatt i fire ulike deler av USA; East Lansing, Michigan; Emmaus, Pennsylvania; New York City og San Diego, California. Testløperene løper med skoene i en måneds tid, og bedømmer egenskaper som passform, komfort og løpsfølelse. Deretter sender de et sammendrag av sine inntrykk til oss.

4a. Imens, i RW Shoe Lab i Portland…
Mens løperne utsetter skoene for ulike typer praktiske påkjenninger, gjennomgår de samme modellene et helt batteri av mekaniske tester på RW Shoe Lab i Portland, Oregon. Testene ledes av Dr. Martyn R. Shorten. Nederst på siden kan du lese mer om hvordan disse testene foregår.

4b. …og i Pittsburgh
Flere par av de aktuelle skomodellene dukker samtidig opp hos et firma i Pittsburgh, nemlig Shoefitr. Her brukes en 3D-scanningsmetode for å kunne sammenligne data angående skoenes passform. Det hele presenteres ved hjelp av fargegrafikk på en slik måte at man kan sammenligne passformen for hver enkelt modell med en gjennomsnittssko. Ettersom passformen er viktig ved valg av sko, gjengir vi dette grafiske resultatet for samtlige av de testede skoene på runnersworld.com. Enkelte av de grafiske framstillingene finner du også i den følgende skoguiden.

5. Avsluttende analyse
Når lab-resultatene er klare og testløperene har levert sine vurderinger, går vi gjennom samtlige data for hver enkelt modell. Vi gjør dataene om til beskrivende tekst, og publiserer dette i vår skoguide. Deretter resonnerer vi oss fram til hvilke modeller som fortjener våre spesielle utmerkelser, for eksempel Beste debut.

6. Utforming og redigering
En enkelt skoguide kan bestå av nærmere 8000 ord. All tekst granskes av redaksjonen, fakta sjekkes og bearbeides enda noen ganger av våre medarbeidere. Vi tar også bilder av hver skomodell fra flere vinkler, for å kunne presentere skoene både i vårt trykte magasin og på vår nettside.

7. Slik fungerer skoguiden
Rett etter at magasinet kommer i din postkasse eller dukker opp i butikkenes magasinhyller, publiserer vi resultater og utfyllende informasjon på vår webside. Målet er å hjelpe deg å velge riktig sko ut fra dine behov og ønsker.
Samtidig er testløperene allerede i gang med å teste nye modeller for neste skoguide.

Støtdemping
I skolaboratoriet bruker vi en maskin som kalles «støtkrafttester» for å måle hvor myk eller hard hver skomodell er ved fotisettet mot underlaget. Maskinen slipper gang på gang, fra en høyde på fem centimeter, en sylinderformet vekt på 8,5 kg (gjennomsnittsvekten på underbeinet) mot både hældelen og framfoten på mellomsålen. Skoen er alltid en herremodell i størrelse US 9,5 av den aktuelle skomodellen. Slik kan man registrere hvordan skoen reagerer på støtkraften gjennom å måle hvor mye mellomsålen komprimeres ved belastningen den påføres.

Fleksibilitet
Fleksibilitet indikerer hvor godt en sko følger med i fotens bevegelse fra hælisett til fraspark. Vi måler dette i skolaboratoriet ved å fiksere skoens framfot i en maskin som bøye skoen til 45 grader – omtrent like mye som foten naturlig bøyes ved løping – 60 ganger på 20 sekunder. Kraften som trengs for å gjennomføre dette indikerer hvor bevegelig og føyelig skoen er.

Høyde og vekt
Vi veier både herre- (skostørrelse US 9) og damemodellen (skostørrelse US 7). Vi måler også skoens totale såletykkelse, inkludert yttersåle, mellomsåle og innersåle. For å fastslå forskjellen mellom hældel og framfot skreller vi først av skoens overdelsmaterialer og måler deretter forskjellen med en digital kontaktsensor. Slik får vi fram skoens såkalte hældropp.