I «Hva hvis…»-spalten får du svar på problemstillinger du kan møte på i løpehverdagen din. Bør du løpe med tunge bein? Og bør du gå i oppoverbakkene på rolige løpeturer for å holde intensiteten nede?
Hva hvis jeg kun har tid til å trene sent på kvelden? Bør jeg prioritere søvn eller presse inn en times løpetur før jeg legger meg?
Det kommer an på. Dersom du løper relativt lite (1-3 ganger/uke) vil det å droppe en økt fordi det er sent på dagen, gå veldig utover totalmengden din. Da vil jeg anbefale at du gjennomfører økta, og aksepterer en dårligere natt med søvn. Trener du derimot mer (4-10 ganger/uke) vil den ene økta utgjøre en mye mindre del av totalen, og du har sannsynligvis bedre av å prioritere en god natts søvn. Du må stille deg selv spørsmålet: Vil økta gagne meg mer enn en dårlig natts søvn gjør meg vondt?
Hva hvis jeg er stiv og tung i muskulaturen? Bør jeg ta løpefri noen dager?
I de aller fleste tilfeller bør du fortsette å løpe, men gjøre noen justeringer med tanke på mengde og intensitet. Er det snakk om ekstrem muskelstølhet etter et langt eller raskt løp bør du holde deg i aktivitet, men heller gjøre en low-impact bevegelse (sykkel, svømming, gange) i et par dager før du returnerer til løping. Er det snakk om at du har en dårlig dag og kjenner deg tung i beina, er det bare å fortsette å løpe. Justér varighet og intensitet på økta ned så du ikke tvinger gjennom noe som kjennes vondt og skadelig for kroppen. Den tunge følelsen vil som regel forsvinne raskere om du holder deg løpende enn om du ligger på sofaen hele kvelden. Har du derimot vært unormalt tung i beina over en periode på ti dager eller mer, har du sannsynligvis godt av 2-3 fridager.
Hva hvis jeg aldri har løpt på en friidrettsbane før, men har lyst til å prøve en intervalløkt på banen? Hvilken økt bør jeg løpe?
Her er mulighetene mange. Det som er så flott med baneløping er at det er ekstremt målbart og standardisert. Bruk den muligheten til å lage deg en økt der du kan måle fremgang over tid, og gjør det enkelt. Siden banen er 400 meter lang er det veldig enkelt og fint å løpe 400m-drag. Jeg foreslår at du løper 10-20×400 (Pause: ¼ av dragtid) der målet er å få så lav tid i snitt på alle drag som du klarer, men fortsatt ha kontroll på teknikk og pust (les: ikke veive som en gal med armer og bein, og ikke måtte hive febrilsk etter pusten). Antall intervaller avhenger av hvor godt trent du er. Løper du 10-25 km/uke går du for 10 drag, mens løper du 70-90 km/uke går du for 20 drag. Og løper du et sted imellom velger du et antall drag som passer overens med din mengde og form.
Hva hvis pulsen min blir høyere enn den skal være når jeg løper rolig, spesielt i bakker? Bør jeg gå i bakkene for å holde intensiteten nede?
Det spørs hva hensikten med økta er. Hvis du primært trener for å bli god i flatt terreng, og er ute på en kupert tur som skal holdes rolig? Da bør du gå i bakkene. Trener du derimot mot et løp som går i en kupert løype og motbakkeløping er en av dine svakheter? Da har du godt av å noen ganger gi beng i pulsen og holde deg løpende i bakkene for å trene opp steget og muskulaturen som trengs for å mestre bakkeløping. Tenk dog gjennom hva du har på planen for morgendagen og ikke la dagens økt ødelegge for kontinuiteten i treningen din.
Hva hvis jeg befinner meg på et sted uten ett eneste flatt strekke? Hvordan bør jeg løse treningsukas løpeøkter når alle øktene blir i kupert terreng?
Løp i det terrenget du har tilgjengelig! Se på det som en mulighet til å bli bedre på noe du kanskje ikke mestrer like godt som flat løping. Legg fra deg hastighets-målingene på klokka og løp heller naturlige intervaller på følelse der du trener på å holde god flyt både oppover og nedover. Er du ute etter å ha en økt som utelukkende fokuserer på å få litt fart i beina? Da er en flott løsning å løpe korte drag (30 sek-1 min) i slak nedoverbakke med fokus på å virkelig slippe beina løs med høy frekvens. Gå rolig til toppen av bakken igjen og gjenta 6-10 ganger.
Hva hvis jeg faller ut av treningsrytmen i et par uker, hva kan jeg gjøre for å ikke miste alt av løpeform?
Kom deg over dørstokken og løp en kort tur. Så lenge som du gidder og orker den dagen. Hvis du er en «alt eller ingenting-type» er det lett å tenke at det ikke er noe vits i å løpe i det hele tatt hvis du er ute av rytmen. Husk at den største forskjellen er mellom ingenting og noe. Tar du to uker helt uten aktivitet vil formen begynne å dale drastisk. Kommer du deg derimot ut tre ganger i løpet de to ukene på en 20-30 min løpetur reduserer du forfallet ekstremt mye. Noen studier har vist at i perioder der man trener mye mindre enn normalt, så er det smart å legge inn noen korte virkelig raske innsatser. Løp alt du har i 30 sekunder, fire ganger i løpet av turen, så bevarer du formen og steget enda bedre.