Våren er her og mange føler seg fristet til å begynne med løping. Men, i mange tilfeller blir det med tanken. Eller, man kommer seg ut, kjører på for hardt og tenker «aldri mer.» Her er tipsene som får deg opp og ut – mer enn én gang.
Den metoden som fortsatt er den mest overlegne strategien for å komme i gang og utvikles som løper kalles gå- og løpemetoden. Den er rett og slett selvsagt, men metoden har faktisk en opphavsmann: Jeff Galloway, tidligere OL-deltaker, nå løpetrener, foreleser og forfatter i treningssjangeren. Det unike med gå- og løpemetoden er at den gjør det mulig for stort sett alle å komme i gang med løpingen – og å klare en maraton. Det er bare å sette i gang!
Ta gåpauser
Med gåpauser slipper du muskelsmerte, slitenhet og oppgitthet. Er du dessuten helt uvant med å trene bør du faktisk begynne med å gå raskt i 30 minutter. Når du har kommet deg over den terskelen kan du sette av 10 minutter av dine 30-minuttersturer til å veksle løping og gange. Løp i 10 sekunder, gå i 50 sekunder – og repeter deretter sekvensen 10 ganger.
Neste steg er å forlenge gå- og løp-rutinen med 3–4 minutter for hver økt. Når du klarer å veksle 10 sekunder løping og 50 sekunder gange i 30 hele 30 minutter er det dags for neste steg: Å forlenge løpesekvensene med 5–10 sekunder, etterfulgt av 45–50 sekunder gange. Etter hvert har du forlenget løpingen og kortet ned gåingen slik at du klarer å løpe 30 minutter i strekk. Når du deretter begir deg ut på lengre turer kan du bruke metoden igjen, men modifisere gå- og løpssekvensene slik at du passer din nåværende form.
Løp annenhver dag
Hvis du løper annenhver dag rekker musklene og leddene å tilpasse seg treningsbelastningen, samtidig som du får god effekt på kondisjonen og helsen din. Faktum er at de fleste løpere, uansett nivå, restituerer seg bedre med en hviledag mellom løpeøktene siden det er på hviledagen at kroppen tilgodegjør seg gårsdagens treningsøkt.
Varier løpingen
Å variere løpeøktene er viktig både for muskelstyrken og for motivasjonen. Hvis du jogge-går ulike runder i ulikt terreng er dette også bra for hjernen. Et annet tips er å forlenge distansen med 50 prosent annenhver uke. Det hjelper deg med å bygge utholdenhet, men også med å finne nye løperunder for mer variasjon og en morsommere løpehverdag.