Vinteren byr på litt flere utfordringer for oss løpere når det kommer til klesvalget. Det er ikke lenger bare å hive på seg en shorts og et par sko og legge i vei. Gradestokken setter føringer for hvor mange lag, og hva slags materialer de ulike lagene består av. Det er nesten en liten vitenskap å få en komfortabel løpetur om vinteren, men har du først funnet ut av det, er mye gjort.

Ingeborg Lind er en rutinert løper som ikke lar seg hindre av vinterføre og kaldere temperaturer. Hun trener hver dag året rundt, og har god erfaring fra konkurranser om vinteren. Ingeborg har blant annet vunnet både 5- og 10-kilometeren i Winterrun tidligere. Her er hennes tips til optimal bekledning til treningen frem mot Winterrun i starten av februar.

Det vanskelige nullføret
Temperaturene rundt null grader er vanskelige – det er fort gjort å kle seg for mye, og Ingeborg mener at man kan droppe ulltøyet her til fordel for syntetiske treningsplagg.
– Jeg løper enten med en vanlig supergenser med høy hals, for eksempel Active Intensity Zip og en litt varmere jakke, eksempelvis Stratum Jacket fra Craft. Stratum Jacket er egentlig en langrennsjakke, men den fungerer også perfekt til løping. Alternativt løper jeg med en tykkere supergenser, for eksempel Warm Intensity og Pace Jacket. Jeg tyr derfor sjelden til ull på overkroppen rundt null grader, men plagg bestående av polyester og/eller polyamid. Det holder med to lag på overkroppen, forteller Ingeborg.

På beina tyr hun gjerne til en litt tykkere tights, der er Craft Delta Thermal Compression-tightsene en klar favoritt.
– Jeg synes at vintertights ofte har en tendens til å føles litt klumpete fordi de er tykke, men denne er helt fantastisk på og er passe varm. På hodet har jeg et pannebånd og en buff i halsen. Jeg har som regel tynne vanter på, men disse forsvinner som oftest i løpet av løpeturen, sier hun.

De enda kaldere dagene
Når gradestokken kryper ned mot ti minusgrader bytter Ingeborg som regel ut polyester-plaggene med ull innerst mot kroppen. I tillegg bruker hun gjerne en sports-bh i ull, og Craft Nordic Wooloverdel og underdel.
– Jeg foretrekker ulltrøye med høy hals. I tillegg bytter jeg ut tightsen med en litt romsligere tights eller så funker en skibukse godt. Craft Storm Tights er en favoritt. Pannebåndet blir gjerne byttet ut med en lue, og på hendene tyr jeg ofte til en skihanske, for eksempel Power glove. Dette er en skihanske, men fungerer ypperlig til både løping og skigåing. På beina har jeg sokker med litt ull i, for eksempel Craft Warm Mid Sock, forteller hun.

Du skal fryse litt fra start
Mange løpere kler ofte på seg alt for mye på vintertreningene, og får det ubehagelig varmt de siste kilometerne.
– Om vinteren pleier jeg å ha som regel at dersom jeg ikke fryser litt før jeg kommer i gang med treningen, så har jeg på meg for mye klær. Ha på klær som transporterer svette godt, og ha alltid skift tilgjengelig etter endt treningsøkt dersom du ikke avslutter økta hjemme. Jeg skifter alltid på overkroppen fra innerst til ytterst (ikke glem sports-bhen!) og på føttene. Ofte gjør en vest susen som et ekstra plagg som gir litt ekstra varme, tipser Ingeborg. Et siste råd fra den rutinerte løpersken før du legger ut på løpetur i kulda: Unngå glippe mellom sokken og tightsen.

Les mer om Winterrun og meld deg på her:
Winterrun OsloWinterrun Bergen Winterrun Trondheim