Sponset innlegg
Slik gikk det med Team New Balance i Göteborgsvarvet

Slik gikk det med Team New Balance i Göteborgsvarvet


De tre løperne i Team New Balance hadde alle pers som mål i verdens største halvmaraton. Her er tre svært fornøyde løpsrapporter.

Et pulserende Gøteborg viste seg stolt frem under lørdagens løp. Dette var ikke et løp kun for løpere, men en ren folkefest for byens innbyggere og tilreisende. Løypa krydde av et engasjerende publikum. Høylytte og glade roper de navnet ditt.

De tre som stod spente og klare på startstreken fra Team New Balance var Lisa Svisdal, Nils Petter Eckhoff og Pål Jostein Onsrud. Alle tre med pers i tankene. Her er deres rapport fra løpsdagen.

Pål, Lisa og Nils Petter i Team New Balance. Foto: Lemos Media
Lisa Svisdal:

– Jeg fikk et ekstra gir!

Nervene kom snikende innpå i dagene før løpet. Mitt første halvmaraton siden 2013, hva kunne jeg forvente av sluttid?

Jeg må innrømme at jeg så litt mørkt på de tunge regnfylte skyene da vi parkerte bilen og gikk inn mot Slottsskogen, til start. Men, det var tydelig at været ikke la noen demper på den gode stemningen. Folk strømmet til for å være en del av denne begivenheten.

Været lettet heldigvis og vi fikk perfekte løpeforhold, 12 grader og overskyet.

Løypa i Gøteborgsvarvet går for å være noe kupert og kanskje ikke av de raskeste løypene. Her gjaldt det å disponere farten godt. Etter 5 km gikk det seigt opp første brua, Alvsborgsbron. Jeg var fokusert på å holde teknikken og løpe så energieffektivt som mulig. Farten økte i nedoverbakkene og enda litt raskere på flaten. Kroppen kjentes bra store deler av løpet.

Det var folk i store deler av løypa. Det begynte gradvis å tette seg inn mot sentrum av Gøteborg. Etter drikke stasjonen på Gøtaplatsen gikk det slakt nedover Vasagatan. Jeg øynet nå muligheten til å komme inn under 1.50 og økte dermed farten. Ei dame stakk plutselig hodet sitt frem og ropte «Kom igen nu Lisa»! Aner ikke hvem denne damen var, men det rørte noe ved meg. Jeg fikk et ekstra gir.

Jeg la merke til flere barn i løypa som strakte ut hånda si for en «high -five». Et slik stemning gjør noe med deg!

Løpet mitt ble avsluttet i full spurt inn mot målgang i Slottskogsvallen på tiden 1.52. Jeg var glad og lettet over å være ferdig.

Lisa i mål med medalje og ny pers.

Det ble ikke 1.50 denne gangen, men tiden er uansett min personlig beste tid på denne distansen så langt. Det kan jeg være fornøyd med. Jeg tar med meg mange gode løpeminner og erfaringer fra Gøteborg.

Ønsker å rette en stor takk til Runners World Norge og New Balance for et godt samarbeid og for denne fantastiske muligheten. Veien mot Gøteborg har vært lærerik, krevende men absolutt verdt hver km! Takk til begge gutta i Team New Balance, det har vært en fryd å bli kjent med dere. Håper vi sees igjen på flere løp!


Pål Jostein Onsrud:

– Alt gikk helt etter planen

Da er vårens løpemessige høydepunkt unnagjort og jeg kan med sikkerhet si at det ble et høydepunkt!

Ankom Gøteborg fredag ettermiddag og etter å ha spist den selvfølgelige pastamiddagen bar det bort til expoen for å hente startnummer og deretter legge en god plan for morgendagen.

Planen ble lagt og jeg siktet meg inn på å holde en snittfart på 3:30 min/km, dette ville gi meg en sluttid på 1.13.50 og ny personlig rekord. Samtidig visste jeg at løypa er relativt kupert slik at første halvdelen nok kom til å gå noe saktere enn siste, jeg bestemte meg derfor for ikke å bli stresset dersom jeg skulle ligge noen sekunder bak skjemaet halvveis.  

Dagen etter våknet jeg opp til gråvær og lett regn, egentlig et ganske deilig løpevær så lenge det ikke er for kaldt, og med 12-14 grader lå forholdene godt til rette for en god løpedag.

Etter en god frokost på hotellet og en liten times avslapping, var det på tide å bevege seg opp mot startområdet. Valgte å kjøre en relativ kort oppvarming og heller få meg en god plass i startpulja, vet fra tidligere at man fort kan bli stående litt i stampe på store arrangementer så ville prøve å unngå det denne gangen.

Startskuddet gikk og som vanlig var det armer og bein overalt.

Jeg er alltid litt bekymret i starten for å enten snuble i mine egne eller noen andres føtter så jeg pleier som regel å ta det litt rolig de første hundre meterne. Gruppa spredte seg imidlertid raskt utover så det tok ikke lang tid før jeg følte jeg kunne løpe rimelig fritt og avslappet.

Etter en relativ kupert runde i slottskogen bar det nedover til den første av to bropasseringer, Alvsborgbroen.

5 km ble passert rett før broen og jeg så jeg lå ca 25 sekunder bak skjemaet. Selv om dette var noen sekunder mer enn ønsket visste jeg at traseen skulle bli lettere bare jeg kom meg over broen, valgte derfor å ikke bli nevneverdig stresset av dette.

Etter at 5 km var passert ble neste naturlige delmål 10 km. Jeg visste at jeg burde i det minste klare å utligne farten hvis det fremdeles skulle være håp om å sette ny pers og kjente jeg var utålmodig til å komme til 10km-merket for å få en ny update.

10 km passeres og jeg ser at jeg fremdeles ligger 25 sek bak skjemaet. «Greit nok, jeg har i det minste klart å utligne farten, men jeg må likevel øke på litt til skal jeg klare å hente inn de tapte sekundene», tenker jeg.

Neste mål er 15 km og jeg vet at her venter det en ny bropassering, Hisingbroen. Denne er imidlertid på langt nær så stor, lang og seig som Alvsborgbroen så jeg føler jeg ikke taper all verdens til sekunder over denne.

Passerer 15 km og jeg ser jeg har klart å ta igjen 6 sekunder, men ligger fremdeles 19 sekunder bak skjemaet. Føler imidlertid at beina fremdeles er ganske gode så jeg tenker at nå er det ikke noe å spare på og prøve å økte farten et knepp.

Etterhvert som vi løper gjennom sentrum og opp avenyn, er det så mye folk og heiarop at det er umulig å ikke bli inspirert til å løpe det beina klarer.

Ved passering 20 km ser jeg at jeg har tatt igjen det tapte og ligger nå 7 sekunder foran skjemaet.

Inspirert av heiaropene og den positive sekunderingen løper jeg det jeg kan inn mot mål og klokker inn på tiden 1:13:26, ny personlig rekord!


Nils Petter Eckhoff:

– Jeg kan virkelig anbefale dette løpet!

Jeg har løpt en del halvmaraton rundt omkring, og Göteborgsvarvet er helt klart det løpet med best stemning!

Jeg prøvde å sjekke ut løypeprofilen i forkant og hørte litt med de andre på teamet om det var noen bakker å se opp for og når de kom.

Pål mente over broene kanskje kunne være litt utfordrende – og det hadde han rett i. Ellers var løypen flat og fin med en ganske lett avslutning som passet meg bra.

Jeg hadde en plan om å løpe første 11 km på under timen og lå på i underkant av 59 etter 11 km. Kroppen var fortsatt ok og jeg synes kilometerne gikk greit unna – helt til jeg kom til rundt 18 km, tror jeg.

Da fikk jeg kjenne at jeg nok ikke hadde hatt nok langturer i forkant. Skjønte dog at jeg tidsmessig lå greit an til ny personlig rekord og klarte og bite tennene sammen og komme meg til mål.

Siste kilometeren føltes veldig lang, men kunne konstatere når jeg kom i mål at jeg perset med i underkant av 1,5 minutt så var veldig fornøyd med det, siden forberedelsene ikke har vært optimale. Ser nå frem til neste halvmaraton i Panama City 19. juni.

Skal man løpe et ikke alt for vanskelig halvmaraton med god stemning vil jeg anbefale Göteborgsvarvet.

Jeg løp med karbonskoene Fuelcell RC Elite fra New Balance, de er lette og fine, og det føles som jeg kommer lettere opp i fart med mindre energi.


Slik har Pål trent seg til perseform før Göteborgsvarvet

Da er det kun få dager igjen til vårens løpemessige høydepunkt nemlig Gøteborgsvarvet! Jobben skal nå være gjort og nå er det bare å hanke inn mest mulig overskudd og godfølelse fram mot start. Er målsettingen fortsatt realistisk og hvordan har treningen egentlig vært? Det er på tide med en statusjekk.
Les mer

Klar når det gjelder

Göteborgsvarvet er rett rundt hjørnet. Timer med trening skal nå hentes ut av banken og gi avkastning, forhåpentligvis en god en. Les om treningen Lisa Svisdal har gjort fram mot halvmaratonløpet her.
Les mer

Klar for Göteborgsvarvet?

Har jeg løpt nok? Hvordan blir været på løpsdagen? Hvordan vil kroppen kjennes på løpsdagen? Alltid mange spørsmål, alltid lett nervøs før startskuddet går.
Les mer

Veien mot målene

Nils Petter Eckhoff har endret sitt syn på løping de siste årene. Nå løper han for løpingens del, og for å nå målene sine. Her er hvordan han tenker å legge opp løpet i Göteborgsvarvet.
Les mer

Løping = mentalt overskudd

Løping er som en energipille, sier Lisa Svisdal på Team New Balance. Gjennom kontinuerlige økter klarner hun hodet og ruster kroppen fram mot Göteborgsvarvet. Les om forberedelser og skovalg her!
Les mer
Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna

Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna


De er alle tre i verdens- og norgestoppen i sine idretter – felles for Vetle Sjåstad Christiansen, Mushaga Bakenga og Mats Hauge er at de trener hardt, ønsker å prestere på toppnivå og sverger til infrarød sauna til restitusjonsarbeidet.

Idrettsutøverne har i lengre tid ikke bare testet, men aktivt brukt infrarød sauna i sin treningshverdag. De er alle overbevist om at bruken av infrarød Sauna fra Radiant Health® har hjulpet dem med å optimalisere treningen, bedret restitusjonen og gitt dem dypere søvn.

Foto: Radiant Health/ Thomas Sandfield

Restitusjon i hverdagen

Det er viktig å lytte til kroppen etter trening og gi den rett mengde hvile. Når du trener bryter du ned kroppen, og ved restitusjon bygger kroppen seg sterkere igjen.

Restitusjon blir bare viktigere og viktigere for både idrettsutøverer og aktive mosjonister og det er det fort gjort å glemme i en travel hverdag.

For å gjøre det enkelt kan vi dele opp restitusjon inn i passiv og aktiv restitusjon. Ved aktiv restitusjon beveger man seg nok til at kroppen blir varm og blodsirkulasjonen øker, uten at det er belastende. Passiv restitusjon er ren hvile.

Infrarød sauna gir både aktiv og passiv restitusjon på en og samme tid. Infrarød varme går dypt inn i kroppen og varmer den opp innenfra, faktisk 5 ganger dypere enn en tradisjonell badstue. Man får i gang blodsirkulasjonen og hjertefrekvensen, hjertet pumper dobbelt så mye blod – dette skjer samtidig som at kroppen er helt i ro og får optimal hvile.

Les også: CrossFitt-utøvern bruker infrarød sauna til restitusjon

Idrettsutøverne er samstemte

Mats Hauge som nylig vant NM-gull på 1500 meter NM i friidrett innendørs bruker infrarød varme i sin treningshverdag for bedre restitusjonen og yteevne.

Mats har fått målbart dypere søvn og bedre restitusjonen. Ved bruk av infrarød sauna reduserer han stølhet og merker at både kroppen og beina blir kjappere klare til neste treningsøkt.

Beina til Mats er ikke like ømme og tunge lenger, slik som de var før. Etter mye og hard trening våknet han ofte opp med tunge legger og slitne bein, men etter han begynte å bruke infrarød sauna er han mindre stiv og raskere klar til nye treningsøkter.

Bortsett fra treningen er optimal restitusjon det aller viktigste for Mats – søvn, god mat, nok kalorier, massasje og nå også – infrarød sauna.

– Saunaen har bidratt til såpass mye; bedre restitusjon, dypere søvn og mykere, mindre dehydrert hud. Jeg ser ingen grunn til å slutte, forteller han.

Vokste opp med badstue

Verdensmester og olympisk mester Vetle Sjåstad Christiansen vokste opp med badstue hjemme på Geilo.

Skiskytteren innså tidlig at badstua hadde en positiv effekt på restitusjonen hans og brukte dette aktivt i treningshverdagen.

Da Vetle flytta til Oslo var det ikke like lett å finne en leilighet med badstue og dermed ble infrarød sauna fra Radiant Health® redningen.

Med over 25 timer trening i uka på det meste er det helt nødvendig å være rå på restitusjon for å prestere optimalt. Og akkurat det er veldig enkelt med Radiant Health, forteller han.

Finn din INFRARØDE SAUNA fra Radiant Health® her

Foto: Radiant Health/ Thomas Sandfield

Ønsker alltid å optimalisere treningshverdagen

Som profesjonell fotballspiller leter Mushaga Bakenga  alltid etter måter for optimalisere treningshverdagen sin på. Med det dette kampprogrammet står restitusjon, god søvn og pleie av kroppen høyt på lista i hverdagen.

Med flere skader og mange år i toppfotballen har kroppen til Mushaga fått merke hardkjøret og etter flere operasjoner var han svært nyskjerrig på hva en infrarød sauna fra Radiant Health® kunne hjelpe han med.

De gode erfaringene til Mushaga med regelmessig bruk av infrarød sauna er: bedre søvn, bedre hud og kortere restitusjonstid.

– Fra første stund kjente jeg bedring med tanke på søvn og hud. Etter å ha brukt den over tid innså jeg også hvor mye restitusjonstiden bedret seg mellom tette kamper og hyppig saunabruk, forteller han.

Fordeler ved bruk med infrarød sauna til restitusjon:

 • Raskere klar til ny treningsøkt
 • Dypere søvn
 • Mindre smerter i ledd og muskler
 • Økt sirkulasjonen i hele kroppen
 • Mindre dehydrert hud

Infrarød helsereise

Radiant Health® startet i vinter en infrarød helsereise. Av 700 påmeldte valgte de ut 10 personer med ulik alder, bakgrunn og utgangspunkt og i 10 uker skulle deltakerene dele sine erfaringer og opplevelser med bruken av infrarød sauna.

I helsereisen kan du lese om toppidrettsutøvere som ønsker bedre restitusjon og prestasjonsevne, fagpersoner som vil forske på seg selv, og mennesker med revmatisme som ønsker smertelindring og mer energi i hverdagen, lavt stoffskifte og vektnedgang. Og selvfølgelig bedre helse.

Les om erfaringene og opplevelsene til deltakerene etter bruk av infrarød sauna i 10 uker her

Fartstrening i hverdagen

Fartstrening i hverdagen


Begreper som kvalitetsøkter og nøkkeløkter kan potensielt frarøve en del av verdien til de lite spektakulære hverdagsturene. Førti minutter rolig jogg på en onsdag – hvor stor forskjell kan det gjøre i den store sammenhengen? Enormt. Men, disse hverdagsturene kan...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som abonnent får du

Full tilgang til alt innhold på runnersworld.no , egen
digital utgave + arkivsøk, treningsprogram og gode rabatter

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digital abonnement - full pakke

450,- pr/år


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Alternativ rute til toppen

Alternativ rute til toppen


Når løping bokstavelig talt er livet ditt, men du i perioder knapt får løpt, må du ty til smarte strategier. Even Brøndbo Dahls prestasjoner vitner om at det finnes alternative ruter til toppen, og at kløkt i mange tilfeller kan...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som abonnent får du

Full tilgang til alt innhold på runnersworld.no , egen
digital utgave + arkivsøk, treningsprogram og gode rabatter

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digital abonnement - full pakke

450,- pr/år


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Slik blir du klar til Oppdal Fjellmaraton – treningsprogram og tips

Slik blir du klar til Oppdal Fjellmaraton – treningsprogram og tips


Sensommeren blir ikke den samme uten et flott fjelløp. Den 27. august inviterer Enern Oppdal på nytt til et fjellmaraton i fantastisk omgivelser. Her er forberedelsestipsene som gjør deg klar til løpet.

Enern Oppdal ønsker å gi deltakerne en løpsopplevelse i høyfjellet med storslått natur, akkompagnert av heiarop fra et entusiastisk publikum. Løpet går av stabelen i slutten av august, nærmere bestemt lørdag 27. august. Og du må ikke løpe en hel maraton for å være med på moroa.

For at du skal få en best mulig opplevelse og stille mest mulig klar til løpet, vil du lengre ned i artikkelen få et 6 ukers treningsprogram – et til mosjonisten og et til treningsentusiasten.

Du har flere muligheter til å delta i dette fjelløpet, Enern Oppdal byr på hele tre distanser du kan velge mellom.

Et løp du sent vil glemme

Selve maratondistansen byr på en fantastisk trasé hvor 80 % av løypa går over skoggrensen. Løpstraseen går på teknisk sti gjennom fjellområdet Trollheimen og byr på nydelig fjellterreng.

I løpet er det mange høydemeter som skal forseres, noe som byr på en solid utfordring, men samtidig også en helt unik opplevelse. Dynafit-bakken er allment kjent for å være krevende, men den gir en ekstra mestringsfølelse etter den er besteget.

Tips til deltakere som skal delta for første gang? Ta det med ro i oppoverbakkene, sånn at du kan gi full gass på flatene og i nedoverbakkene.

Trening før løpet

Oppdal fjellmaraton er et langt løp om man løper 42 km eller 22 km, og som setter krav til løpskapasitet, teknikk, muskulær utholdenhet, mentale strategier, næringsinntak og fartsjustering.

Disse er det viktig å få inn i treningsforberedelsene for å stille best mulig forberedt på start. Det er anbefalt å vurdere egne styrker og svakheter blant disse, og fokusere litt ekstra på disse fram mot løpet:

 • Løpskapasitet – Alle typer hardøkter, motbakker er ekstra viktige inn mot dette løpet.
 • Teknikk – Løping i terrenget. Spesifikk maratonfart og lignende terreng er nok mest effektivt.
 • Muskulær utholdenhet – Lengre rolige turer, helst med både opp- og nedoverbakker.
 • Mentale strategier – Trene på fokus når du løper, visualisere de neste stegene og finn noe som motiverer deg. For eksempel «i denne nedoverbakken skal jeg flyte som ei fjellgeit». Eller: «jeg skal ta igjen konkurrenten foran meg!».
 • Næring og væskeinntak – Test ut eksempelvis å innta 60–80 gram og 30-60 gram karbohydrater/time, og 600–1200 ml væske/time, gjerne sportsdrikk når du har langtur med litt fart.
 • Fartsjustering – Tren på å holde igjen i motbakkene og øk farten i de lettere partiene på treningsturer i terrenget.

Treningsprogram

Her har du to treningsprogram – et for entusiasten og et for mosjonisten, og disse defineres etter forventet sluttid. Det finnes riktignok ingen treningsprogram som passer alle, og derfor er programmet åpent for justeringer etter hver enkelt sine behov.

Vi er alle forskjellige, og det finnes ingen one-size-fits-all-treningsprogram. Dette gjelder både hva du tåler og responderer på av trening, hvor mye du har trent før, og hvor mange økter du vil trene. Trener du vanligvis 1 løpeøkt i uka, kan du gjennomføre for eksempel 1-2 løpeøkter og resten alternativt på sykkel eller lignende. Og får du til to økter i løpet av en uke bør du prioritere én intervall og én langtur.

Det er lagt opp til progresjon på begge programmene med gradvis lengre økter, deretter hardere hardøkter mot slutten for å utløse en formtopp til løpet. Det er også slingringsmonn i planen, som gir deg mulighet til å ta eierskap til egen trening.

Trener du mot 42 km, velg lengre langturer, og motsatt. Og jo mer du trener, jo viktigere er det å skille mellom intensiteten både på de rolige og harde øktene for å ha kvalitet i treninga og for å treffe med formtoppen.

Treningsprogrammene er utarbeidet av løpsekspert Ånung Viken, treningsfysiolog og spaltist i RW. Ånung Viken (28) er oppdaling, mellomdistanseløper i norgestoppen, men også en svært habil løper i terrenget, med flere pallplasser i Oppdal fjellmaraton.

Entusiasten: Treningsprogram for deg som satser på å løpe 42 km på 6 – 4:45 timer. Eller 22 km på rundt 3 – 2:20 timer.
Mosjonisten: Treningsprogram for deg som satser å løpe 42 km på 7 – 6 timer. Eller 22 km på 4 – 3 timer.
4 gode tips

Nyttige råd til deg som nå starter med oppkjøringen til Oppdal fjellmaraton:

 • Trening skal være enkelt, ikke heng deg opp i detaljer.
 • Alle monner drar – de rolige korte turene kan være like bra på sin måte som de lange og tunge. Totalen er viktigst!
 • Hvis du vil måle framgang, kjør intervallene i den samme løypa for å se hvor langt du kommer på hvert drag.
 • Finn deg en venn og tren sammen, det motiverer!

Enern Oppdal Fjellmaraton blir en løps- og naturopplevelse du vil huske lenge!

Loser deg inn til pers i Sommernattsløpet

Loser deg inn til pers i Sommernattsløpet


Runner’s World stiller som fartsholdere i Sommernattsløpet Oslo – en fartsfylt og festlig femkilometer i solnedgang. Se hvilke tider fartsholderne løper på, og planlegg løpet ditt.

Sommernattsløpet er blitt arrangert i en årrekke både i Bergen og Oslo. Konseptet er enkelt: Her byttes danseskoene ut med løpesko. Løpet arrangeres lørdag kveld klokka 22:00, når sola går ned.

Datoer for løpet er lørdag 11. juni i Bergen, og lørdag 18. juni i Oslo. I Bergen går løypa ute på vakre Nordnes, mens i Oslo går den langs Frognerkilen med start og mål på i Trettenparken på Filipstadkaia.

Fartsholdere i fire farter

Runner’s World, som er mediepartner til Sommernattsløpet, stiller med fartsholdere på fire ulike farter under Sommernattsløpet Oslo.

Alt ligger til rette for å sette pers. Løypa er flat, rask og kontrollmålt. Og fartsholderene lover jevne kilometerpasseringer.

 • 20 min – tilsvarer 4.00 min/km
 • 22,5 min – tilsvarer 4.30 min/km
 • 25 min – tilsvarer 5.00 min/km
 • 30 min – tilsvarer 6.00 min/km

Så, hvilken tid går du for?


Veien til bedre restitusjon med Infrarød sauna

De er alle tre i verdens- og norgestoppen i sine idretter – felles for Vetle Sjåstad Christiansen, Mushenga Bakenga og Mats Hauge er at de trener hardt, ønsker å prestere på toppnivå og sverger til infrarød sauna til restitusjonsarbeidet.
Les mer

Opplev Valais – terrengløping på sitt vakreste

Valais-regionen i Sveits er destinasjonen for deg som vil nyte livets goder. Her kan du utfordre deg selv med løping langs spektakulære fjellstier, tilbringe verdifull tid med venner og familie – eller bare ta inn det alpine landskapets majestetiske ro.
Les mer

Test: Merrell MTL Long Sky 2

Denne allsidige terrengskoen takler alle typer underlag i mange kilometer. Skal du ha én terrengsko for alle turene i fjell og skog i sommer, bør du ta en titt på denne. Se videoen med vår vurdering her!
Les mer

Fartstrening i hverdagen

Begreper som kvalitetsøkter og nøkkeløkter kan potensielt frarøve en del av verdien til de lite spektakulære hverdagsturene. Førti minutter rolig jogg på en onsdag – hvor stor forskjell kan det gjøre i den store sammenhengen? Enormt. Men, disse hverdagsturene kan også krydres med litt hurtighet for å gjøre dem enda mer essensielle.
Les mer