Sko- og treningstips til vinteren

Sko- og treningstips til vinteren


Icebug ønsker å oppfordre til å bruke naturen året rundt, uavhengig av vær og sesong. Derfor har de nå fått løpsekspert, Guro Person, til å dele sine beste tips for å komme i gang med løping på vinterhalvåret.

Pressemelding fra Icebug

Guro Person er utdannet fysioterapeut, i tillegg til å være både dansetrener og treningsinstruktør.

Til daglig jobber hun som studio manager på Barry’s Barcode i Oslo hvor hun sprer treningsglede.

Gjennom sin podkast Løpepuls deler hun 10 effektive intervalløkter som garantert får opp pulsen!

Løpeteknikk

Er du nybegynner og ønsker å få en god løpeopplevelse, trekker Guro frem at noe av det viktigste er å ikke tenke at man skal bli verdensmester med en gang.

Det beste er å starte rolig og deretter gradvis øke belastningen i form av lengde og varighet på økten.

Her er Guro sine beste tips for god løpeteknikk:

 1. God holdning med fokus på å få frem hoften er essensielt for å få mest ut av løpingen. Husk å se fremover i samme retning som du løper.
 2. Bruk armene dine godt! La armene pendle fra skulderleddet, og forsøk å få minst mulig rotasjon i overkroppen. Armene skal pendle rett frem i fartsretning.
 3. Husk at det er leggene som bærer hele kroppen din, så det er viktig å holde de sterke. Tåhev er en fin og enkel øvelse for å styrke leggene før løpeturen!
 4. Sist, men ikke minst – ha det gøy! Varier både underlag, tempo og type økt du gjennomfører.

Godt skodd for vinterløping

I likhet med Icebug sier Guro at den viktigste faktoren for løping på vinterstid er å ha gode sko som passer til ens eget behov.

Man må ta i betraktning hvilken løpestil og tempo man har, hvor på foten man lander, og om foten din er bred eller smal, stiv eller fleksibel.

I tillegg vil hva slags terreng du løper mest på være avgjørende for hvilke løpesko som blir best for deg.

Guro anbefaler å bruke sko med pigger som vil gi deg et godt grep, i tillegg til å kle deg godt! Kle gjerne på deg lag på lag, men ikke for mye klær.

Husk at du blir varm!

NEWRUN BUGrip

Løping på asfalt, grusvei og byparker:
NewRun er en ren landeveissko. En lett sko uten membran som retter seg mot de som prioriterer lav vekt og løpsfølelse. Skoen har en vannavvisende overdel med meshfôr som gir god beskyttelse. Snøresystemet med lisser av resirkulert PET er enkle å justere og får NewRun til å passe som hånd i hanske. Sålen er godt dempet, og den brede basen gir både stabilitet og komfort på lange distanser. NewRun har en BUGrip-yttersåle med 17 dynamiske stålpigger som gir ekstremt godt grep.


ARCUS BUGrip GTX

Allround, langdistanse

Arcus er for deg som ønsker seg ekstra demping, enten det er for lengre løpeturer, restitusjonsøkter eller når man løper med ryggsekk. For å øke komforten og den gode løpsfølelsen har skoen en mellomsåle med rocker for å redusere presset mot forfoten og hælen, og for å hjelpe momentet framover – noe som gir en jevn løpsopplevelse. Mellomsålen er laget av kompresjonsstøpt EVA med to ulike naturlige fastheter, der forfoten er fastere for bedre respons i frasparket. Dette gir god komfort på lengre løpeturer. BUGrip-yttersåle har 13 dynamiske pigger som gir et pålitelig grep på alle typer vinterføre.


PYTHO 6 BUGrip

Sti og vinterløping

Skoen kombinerer egenskaper som mange stiløpere setter pris på; medium dropp, vridningsstivhet og en romslig og beskyttende tåboks. Skoen har en lett, men allikevel slitesterk overdel som tåler tøft bruk, absorberer minimalt med vann og har gode vannavvisende egenskaper. Denne skoen har løpeegenskaper på øverste hylle med glimrende kontroll på underlaget og en lest som er designet for langdistansetrening. De 16 dynamiske BUGrip stålpiggene gir godt grep på et bredt utvalg av underlag, fra isete veier til våte røtter.


ROVER BUGrip GTX

Langdistanse

En allsidig løpesko med GORE-TEX®-membran som holder vannet ute og føttene tørre. Den slitesterke overdelen er laget med bluesign® Polyester, mens BOA® Fit System sikrer at overdelen sitter godt med jevn lukking som er enkel å bruke. Den vridningsstive og fulldempede mellomsålen gir, i kombinasjon med ESS- systemet, en stabil sko som beskytter mot overpronering. Med en BUGrip yttersåle med 19 dynamiske pigger og en myk, tykk polstring rundt hælen er du sikret godt grep og høy komfort.


Favorittøkta

Guro sin favorittøkt er pyramideintervall som finner du i episode fire av podkasten Løpepuls.

Forsøk å starte i en god hastighet som du klarer å holde, men husk at du skal trenge pausene for å hente deg inn. Øk tempoet på vei ned fra pyramiden når lengden på dragene reduseres.

1 min løp / 30 sek pause

2 min løp / 60 sek pause

3 min løp / 90 sek pause

4 min løp / 120 sek pause

4 min løp / 120 sek pause

3 min løp / 90 sek pause

2 min løp / 60 sek pause

1 min løp – Ferdig!

Les mer om Icebug og se sortimentet her!

Siste utgave av Runner’s World

 • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
 • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
 • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
 • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
 • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
 • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
 • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
 • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
 • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!

Test av løpesekker

Test av løpesekker


Løpesekken – eller vesten – er en av løperens desidert beste venner. Lurer du på hvilken sekk du skal sette øverst på ønskelista til jul? Eller kanskje du har bestemt deg for å droppe vinterdekk på bilen og heller løpe til og fra jobb? 

De fleste sekkene og vestene egnet for løping ligger i samme prisklasse som et par vanlige løpesko. Forskjellen er at vesten ikke må byttes ut etter et par år, men varer lenge. I tillegg begrenser ikke bruksområdet seg kun til løping. De fleste løpesekkene egner seg også godt til gå-, sykkel- og skiturer. Tenk over bruk og behov før du bestemmer deg, og prøv alltid produktet på forhånd før du kjøper. 

Aspekter vi har tatt med i vurderingen av de ulike modellene i denne testen er oppbevaringsmuligheter, justeringsmuligheter, passform og komfort. God sekkeløping!

Camelbak Ultra 10

God komfort og pusteevne til de lange turene.

Camelbak Ultra 10 er laget for de aller mest ekstreme ultraløpene og er med sine 280 gram (uten drikkeblære) en relativt lett drikkesekk med tanke på at den rommer åtte liter + to liter vannblære. Det er en flust av lommer både foran og bak og sekken rommer det meste man kan tenkes ha behov for til en lang løpetur. 

I tillegg til drikkeblæren på to liter som følger med er det plass til to myke flasker på 500 ml foran, som eventuelt må kjøpes separat. I tillegg er det en rekke mindre lommer foran, men de er alle små, siden Camelbak har valgt å kun ha tynne reimer som holder sammen front- og bakdelen av sekken, i stedet for å utforme sekken som en vest. Det gir en lett sekk i forhold til størrelsen og gode strammemuligheter, men går på bekostning av plassen i lommer som man kommer til uten å ta av seg sekken. 

Lommene foran, inkludert en fin lomme til mobiltelefonen med glidelås, er kanskje noe vannavvisende, men en enkel test viste at ingen av lommene er vanntette. Bak er det et større rom med mindre nettinglommer og en ekstra glidelåslomme med nøkkelclips. Her er det plass til alt man trenger til en lengre tur og vi fikk til og med plass til et par løpesko. Praktisk om man for eksempel skal jogge til en løpebane/treningssenteret. I tillegg er det en mindre glidelåslomme på utsiden bak samt en åpen nettinglomme ytterst.

Lommen bak for drikkeblæren er enkelt tilgjengelig med en lang glidelås på siden. Drikkeblæren er forøvrig testens beste da den både er enkel å fylle på, munnstykket har god låsemekanisme som gjør det er enklere å drikke raskt fra den. Det er en fordel når man løper med høy puls.

Sekken er svært behagelig å ha på seg da den har et mykt nettingmateriale med god pusteevne på innsiden av hele sekken. I tillegg er skulderremmene brede slik at de ikke skjærer inn i huden, selv om sekken er tungt pakket. Bryststroppene kan justeres opp og ned og de to remmene på hver side av sekken gjør det mulig å justere sekken slik at den sitter svært godt. 

Dessverre har Camelbak valgt alt for glatte strammeremmer foran og på siden som sklir ut når man løper med litt vekt i sekken. Ofte må man stramme remmene mange ganger på hver tur og det er svært irriterende. Siden sekken kun kommer i én størrelse har Camelbak laget remmene lange, men selv for de største testløperne våre ble dette alt for mye. Remmene slo mot huden hele tiden, både foran og på siden. En løsning på dette kunne vært å feste en borrelåsløsning på hver stropp, slik at man kunne brette/rulle de sammen og låse de. Da ville man også ha løst problemet med at de sklir ut hele tiden. En hårstrikk får gjøre susen enn så lenge. 

Som på de fleste andre sekker er det gode reflekser, stavholdere og fløyte integrert på sekken.

Dersom Camelbak bare hadde løst problemet med de alt for glatte (og lange) remmene foran og på siden kunne Camelbak Ultra 10 ha vært en av favorittene til trening og de aller lengste konkurransene.

Pris: Ca. 1200 kroner.

Arc’teryx Norvan 7 Hydration Vest

Solid kvalitet og smarte løsninger.

Arc’teryx Norvan 7 er en relativt lett og mellomstor løpesekk som passer både til trening og konkurranse. Selv om sekken totalt rommer 7 liter, har den ingen store glidelåslommer bak. Derimot den kanadiske outdoor-eksperten integrert en praktisk vanntett oppbevaringslomme/-pose på 1,75 liter, noe som er svært praktisk. Nærmest ryggen er det i tillegg til den vanntette posen plass til den to liter store vannblæren og et lite nettingrom med glidelås og nøkkelclips. I tillegg er det tre store nettinglommer på baksiden hvor det er plass til ekstra tøy og staver som også holdes på plass av de elastiske snorene. 

På forsiden er det fire lett tilgjengelige nettinglommer: To av dem er kompatible med 500 ml myke flasker (som eventuelt må kjøpes separat). De to andre nettinglommene er tenkt til gels og barer. De går relativt langt bak på siden, så det er også plass til en ekstra buff eller hansker. Praktisk! Det er også to lett tilgjengelige mindre glidelåslommer på forsiden hvor man blant annet kan ha mobiltelefonen, men lommene er ikke vanntette. 

Sekken er en unisex-modell som leveres i tre størrelser (S, M, L) og har en svært god passform. De to elastiske brystremmene kan justeres opp og ned og strammestroppene på sidene gir økt stabilitet. Med de elastiske snorene på utsiden av sekken kan sekken komprimeres, noe som også gir økt stabilitet.

Sekken er laget av et relativt stivt materiale som holder sekken godt på plass, er lett og svært solid. Et mykere materiale ville kanskje ha vært snillere mot huden og pustet bedre, men da ville sekken ha tatt til seg mer fuktighet og tørket saktere. Her har nok den kanadiske outdoor-eksperten prioritet holdbarhet, vekt og passform fremfor komfort for de som løper i bar overkropp. Den gode passformen og det at sekken er relativt lett (267 gram veid av oss) gjør at man ofte glemmer at man har den på seg.

Som de fleste andre drikkesekker har den stavholdere, refleksdetaljer og en fløyte, noe som ofte er påkrevd i lengre terrengløp.

Arc’teryx er kjent for å levere gjennomtenkte produkter av ypperste kvalitet og Norvan 7 er intet unntak. Til de som ønsker en sekk med topp passform, kvalitet og smarte løsninger uten en masse dilldall kan dette være favoritten. 

Pris: Ca. 1700 kroner.

Wunjo X5 Ultra V2

Et gjennomtenkt produkt som passer både til transportløping samt lengre konkurranser og turer. 

Den nye versjonen av norske Wunjos løpesekk har ti liter oppbevaring i tillegg til opplegg for hele to og en halv liter drikke (1,5 l blære og 2 x 0,5 dl softflasker). Dette er en oppgradering fra originalversjonen, der lommene foran var for små til å romme softflasker. Softflaskene følger dog ikke med, men kan kjøpes separat.

Sekken har et stort rom som får plass til for eksempel et par sko og en tynn jakke. I tillegg er det fem mindre lommer med glidelås, alle store nok til en mobil, gel, bar, nøkler etc. Det store rommet bak på sekken og tre av lommene er vanntette. Pluss for det!

Det finnes også to mindre lommer foran på brystet til penger/nøkler. Den har også en praktisk strikk på utsiden som gjør at du kan feste jakke eller annet som ikke får plass i selve sekken.

Foran er det plass til de to softflaskene med strikk som kan stramme til lommene, slik at flaskene holder seg på plass. Inne i sekken er det oppheng for drikkeblære. Slangen trekkes enkelt opp gjennom skulderreima og munnstykket kan enkelt festes til en liten klype når den ikke er i bruk. Denne klypen er for øvrig også en forbedring fra forrige versjon.

Sekken finnes i fire ulike størrelser (S-M, M-L, L-XL og XL+). I tillegg er det justeringsmuligheter både rundt midjen og brystet som gjør at den skal passe alle. Sekken er veldig god å løpe med og sitter godt inntil kroppen, også når det er mye klær og drikke i sekken. Den oppleves ikke som klam selv om den sitter godt. 

X5 Ultra V2 har også lommer for staver bak og strikker for staver foran. Den har også varmefolie, fløyte samt reflekser både foran og bak. 

Dette er en utmerket sekk der alt er tenkt på. Den passer til alt fra daglig bruk til lange ultraløp! 

Pris: Ca. 900 kroner.

The North Face Flight Training Pack 12

Lett og hendig vest med geniale løsninger.

The Northface Training Pack 12L er en god unisex-vest som er enkel og svært lett: 198 gram.

Vesten har justeringsmuligheter på sidene og i front. Det kunne vært enda større mulighet for stramming over brystet, men den sitter godt på. Reimene med praktiske klikk-spenner kan svært enkelt justeres opp og ned for ønsket plassering.

Foruten det store rommet på 12 liter er det to lommer til softflasks, en mobillomme med glidelås, samt to meshlommer i front og et indre rom til blære. Lommen med glidelås tiltenkt mobil, kort eller nøkler er for liten for en iPhone 11 pro, men telefonen holder seg greit på plass i en av frontlommene.

Vesten puster godt og følger kroppen fint. Det følger med to myke flasker på en halvliter hver, med en smalere type åpning. Vesten er også kompatibel for blære, men denne må kjøpes separat.

Pluss for smarte løsninger til flaskene, altså! En strikk med krok i bunnen av lommen hektes på bunnen av flaskene og trekker dem på plass ned i lommene – noe som ofte kan være vanskelig å få til på vester. I tillegg er det en løkke på toppen av lommene som låser flaskene til vesten. Flaskene kan fylles uten at du trenger å løsne dem da strikken er elastisk slik at den følger med opp. Dette liker vi!

Vesten har en god løsning til staver og et stort rom bak til ekstra skift, mat og andre ting. Denne største lommen har en veldig enkel lukkemekanisme – kanskje litt for enkel? Den lukkes med en snor som må knyttes igjen og en flapp som hektes over åpningen med en krok tvers over. Vi opplevde at snora slenger litt rundt. “Det kan beskrives som en gympose montert på en løpevest med stoff-flapp over åpningen strammet igjen med en snor. Det fungerer, men er ikke så sofistikert”, sier testløperen.

Vesten ligger noe høyt i nakken, litt som en krave. Dette kan bli irriterende i lengden. Men, fyller du opp sekken godt slik at den får litt vekt, merkes ikke dette. Stort pluss for refleksdetaljer på alle sider av vesten, og at det følger med nødfløyte.

Alt i alt er dette en god vest for deilige oppdagelsesferder i skog og mark i sommer. Takket være det romslige rommet bak, får du plass til det meste her – enten du skal løpe til stranda, eller ut på lengre turer og trenger mer skift og stæsj i sekken. 

Pris: Ca. 1399 kroner.

Salomon Sense Pro 5 og 10 liter

En lett og behagelig løpevest med to flasker og godt med oppbevaring.

Salomon Sense Pro sitter godt og tett på kroppen. Dersom lommene på siden blir fylt opp veldig, opplevde jeg at vesten gnagde litt på innsiden av overarmene, men stort sett var ikke dette noe problem. I damemodell må vesten beskrives som noe knapp i størrelsen, og dersom du vipper mellom to størrelser kan det være fornuftig å velge den største størrelsen.

Sense Pro 5 liter.

Det er gode oppbevaringsmuligheter både i Sense Pro 5 og Sense Pro 10. Vesten kommer med  en hendig og stor lomme med glidelås i front med plass til iPhone eller annen stor telefon. I tillegg er sidelommene praktiske og rommer blant annet en lett og tynn sommerløpejakke. Sense Pro 10 kommer i tillegg med et stort rom på ryggen, som er praktisk for oppbevaring at for eksempel en tørr trøye og mat.

Vesten har justeringsmuligheter i front. Den kan oppgraderes slik at man får en løsning for staver.

Sense Pro 10 liter.

Salomon Sense Pro passer godt til langturer og til og med dagsturer på varme dager. Flaskene er hver på 500 ml noe som gjør at du også får med deg bra med drikke. Pluss for rent og elegant design. Har du behov for en vest med litt mer lagringsmuligheter, er Sense Pro 10 vesten å gå for, mens Sense Pro 5 passer best for dem som er opptatt av å først og fremst ha med seg vann, mobil og nøkler på tur. 

Pris: Sense Pro 5 koster ca. 1500 kroner, mens Sense Pro 10 ligger på ca. 1700 kroner.

USWE Pace 8

Minimalisme som sitter som et skudd.

USWE Pace 8 er en minimalistisk løpevest med klipsfeste foran. Den er lettere enn forgjengeren og veier rundt 258 gram.

Det er plass til to medfølgende flasker foran som hver rommer en halv liter. I tillegg er det plass til drikkeblære bak med slangeutgang både høyre og venstre, drikkeblære må dog kjøpes separat. Bak på sekken finnes en stor og en litt mindre lomme, begge med glidelås. I tillegg to små lommer foran drikkeflaskene for plass til gels. 

Det er justeringsmuligheter både på sidene og over skuldrene som er relativt enkle å manøvrere mens man løper. Ikke ofte vi kommer over sekker med justering i skuldrene! Dette er et pluss for løpere som er litt skakke og har en skulder som er noe lavere enn den andre.

De to sidejusteringsklammene merkes ikke når jeg løper, men ved gange gnager disse betydelig på innsiden av begge overarmene og gjør at denne sekken for meg er helt uaktuell å bruke på lengre turer der gåing er aktuelt. Dette bør testes før man kjøper denne sekken til bruk ved ultraløp og fjellturer. Ellers er sekken god å løpe med og man kommer lett til drikkeflaskene foran. Innholdet i sekken hopper ikke opp og ned. Sekken sitter godt inntil ryggen og holder det USWEs egne patent lover: No dancing monkey.

Glidelåslommene bak har god fleksibilitet, her er det plass til litt ekstra tøy eller annet. Disse er riktignok utilgjengelige mens man løper. Hvis man velger å fylle baklomma med drikkeblære, er det fortsatt godt med plass til gels og barer i lommene foran. Pace 8 har ingen vanntett lomme, men har feste for staver og refleksdetaljer både foran og bak, i tillegg til et feste for ledlys som kan være hendig om vinteren. 

Pris: Ca. 1600 kroner.

Se bildene fra ASICS Ekiden

Se bildene fra ASICS Ekiden


Verdiene i ASICS Ekiden, samhold og lagfølelse, var så absolutt til stede da RW og ASICS arrangerte stafett-moro på Voldsløkka. Du kan fortsatt delta i stafetten fram til 22. november.

Når man har løping som felles interesse er isen brutt for lengst.

Klokka 15.00 lørdag 13. november gikk startskuddet i ASICS Ekiden Voldsløkka edition. Rundt åtte stafettlag sto klare.

Noen lag var godt sammensveisede løpevenner fra før av, andre hadde funnet hverandre gjennom sosiale medier i dagene før løpet.

Fellesstart og full trøkk

Fellesstarten i den virtuelle stafetten gjorde samholdet og lagfølelsen enda bedre – selv på tvers av lagene.

ASICS World Ekiden er et virtuelt stafettkonsept basert på den japanske ekiden-tradisjonen.

Her skal hvert lag løpe en maraton til sammen, fordelt på seks etapper.

På Voldsløkka startet alle deltakerne samtidig. Noen løp fem kilometer, andre ti. Noen hadde etapper på 7,195 meter. Sammen løp alle lagene en maraton på under en time.

Du kan også delta!

I år er det andre gang ASICS Ekiden arrangeres virtuelt. Du kan samle sammen løpevenner, inntil seks stykker, og være med.

I Runkeeper-appen vil du kunne fordele etappene og holde oversikten over laget ditt.

Du kan løpe fram til 22. november. Dette er en super måte å få en ekstra dytt i treningsuka på.

Les mer og opprett et lag her!

Se bildegalleri fra Voldsløkka

Sponset innlegg
Lydkvaliteten? Den har jeg forelsket meg i!

Lydkvaliteten? Den har jeg forelsket meg i!


Møt løperne som har testet nyheten Jaybird Vista 2. Sammen med Jaybird har vi plukket ut en håndfull løpere som har løpt med de nye treningsørepluggene. Her er deres dom!

Jaybird er kjent for produkter med Earthproof holdbarhet for alle slags løpeturer i all slags vær.

Oppfølgeren Vista 2 har fått oppgraderinger som SurroundSense og støykansellering, noe som gjør dem enda mer komplette som treningspartner.

Vi har bedt testløperne vurdere Jaybird Vista 2 ut ifra disse aspektene:

 • Lydkvalitet
 • Funksjoner (som nyhetene SurroundSense og ANC)
 • Batteritid
 • Komfort

Det vi ser at det er bred enighet om mye – og noen individuelle preferanser på andre punkter. Ører er jo litt som føtter – forskjellige fra person til person.

Men før vi går over til testernes grundige vurdering, må vi introdusere dem.

Her er testløperne og deres opsummering av Jaybird Vista 2:

Ole-Marius Røsten

“Totalinntrykket er veldig bra. Alt stråler kvalitet og tilkoblinger går smertefritt. Det er veldig lett å anbefale Vista 2.”  


Ketil Vike Arnesen

“I sum vil jeg si at jeg er veldig fornøyd med mine nye løpekamerater, vi har mange mil og timer foran oss sammen.”


Lisbeth Sellereite

“Ørepluggene er lette å bruke, de sitter godt på plass, er behagelige i øret, har en enkel app med enkle filter-valg og innstillinger, og batterikapasiteten er god. Og lydkvaliteten? Den har jeg helt forelsket meg i.”


Jin Hui Zhang

“Det har virkelig vært en glede av å få teste ut Jaybird Vista 2. God batteritid og øreplugger som ikke gnager selv etter flere timers bruk. SurroundSense-funksjonen gir trygghet i trafikken med musikk i ørene.”


Marit Stuhaug

“Ørepluggene har god passform, er små og nette, merker nesten ikkje at man har dei på. Totalt sett er eg godt fornøgd og anbefaler gjerne Jaybird Vista 2.”


Espen Tomren

“Når det kommer til lyd og passform, så er dette noe av de beste øretelefonene jeg har brukt.”


Lydkvalitet

Samtlige testløpere trekker fram lydkvaliteten til Jaybird Vista 2 og roser denne opp i skyene.

Lisbeth kaller Vista 2 for et bærbart stereoanlegg for de som virkelig vil lytte på og nyte musikk eller lydbok/podkast.

– Her står lytteopplevelsen fullstendig i fokus. Jeg har hørt på alt fra klassisk og jazz med stor dynamikk, til hiphop og popmusikk – og disse øreplug­gene har gitt meg en lytteglede jeg ikke hadde forventet. Med disse kan jeg høre på all slags musikk hvor som helst. De virker!

Lisbeth forklarer videre:

– De har et distinkt og presist lydbilde med en bred og fin stereo, og jeg digger alle de til­gjengelige forhåndsinnstillingene for EQ. Her kan jeg motvirke tynn bass på gamle innspil­linger eller dempe spiss diskant som gnager i trommehinnen. Når jeg hører lyd­bildet tydelig, kan jeg også lytte med lavere volum. Alt dette bevarer hørselen i det lange løp.

Espen supplerer:

– I appen kan man velge predefinert lyd, eller lage et oppsett basert på egne preferanser. Dette var veldig enkelt og logisk. Lyden er fantastisk bra, god bassdybde.

Ole Marius er enig, og gir lyden terningkast seks:

– Det er vanskelig å kunne forvente mer av øreplugger. De spiller høyt med overskudd, noe jeg ikke har opplevd på øreplugger før. Lyden er så god at jeg opplevde å gjenoppdage låter. Mulighetene for å justere lyden med EQ er et stort pluss.

Funksjoner

Jin har hatt stor nytte av den nye SurroundSense-funksjonen til Vista 2:

– Den funksjonen som jeg har hatt mest bruk for er SurroundSense. Den ble mye brukt i forbindelse med løping til og fra jobb, hvor det var mye trafikk og trafikkerte veier. Funksjonen slapp inn en passe mengde støy/lyder fra omgivelser, noe som gjorde at jeg ble ekstra oppmerksom på trafikken rundt meg og jeg følte meg trygg selv med musikk i ørene. Musikken var fortsatt klar og tydelig selv om SurroundSense var på.

Ketil og Ole Marius har på sin side hatt stor glede av støydempingsfunksjonen, som også er nytt på Vista 2:

– Til løping på tredemølle fungerer støydempingen optimalt. En virkelig befrielse å slippe å høre støyen fra egen mølle og de andre i nærheten. De kommer til å bli brukt mye på mølla i vinter, sier Ole Marius.

– Støydemping fungerer veldig godt, nesten for godt. Jeg har løpt mest på skogsstier/kjerreveier i sommer og har til tider løpt med kun en propp i øret grunnet frykt for å plutselig løpe på en elg eller tre fordi jeg ikke hører annet enn min egen musikk, sier Ketil.

André trekker også fram støydempingen som et stort pluss ved Vista 2:

– For meg er støydemping det største plusset, for ikke nok med at jeg slipper å høre på nøkler som klirrer i drikkebeltet når jeg er ute og løper, det gjør også at pluggene fort går foran headsetet når jeg reiser kollektivt.

André legger også til at det å bytte mellom støydemping og SurroundSense i fart gikk veldig fint.

Komfort og passform

Espen forteller at han har testet mange øreplugger de siste årene, men at Vista 2 er noe av det beste han har prøvd:

– Opplevde aldri at de falt ut av ørene, og det var ingen ubehageligheter, selv etter løpeturer på fem–seks timer.

Jin har også løpt langt og lenge med Vista 2 i ørene, uten at det ble ubehagelig eller gnagde.

– Øreproppene satt også meget godt selv under raske intervalltreninger, supplerer Jin.

Lisbeth forteller at komfort og passform var det punktet hun var mest spent på. Hun har hatt problemer med å få in-ear-plugger til å sitte godt i øregangen tidligere.

– Men skepsisen ble gjort fullstendig til skamme. Jeg behøvde ikke engang bytte gummihode, og jeg har brukt dem i timevis uten å få ømme eller såre punkter i ørene.

– Ørepluggene har god passform, er små og nette, merker nesten ikkje at man har dei på, sier Marit.

Batteritid

Jin mener at batteritiden til Jaybird Vista 2 er utmerket.

– Jeg har brukt dem et par ganger i over tre timer, og da var batteriet fortsatt godt over 40 %. Ladeetuiet har jeg i den siste måneden kun ladet maks 2-3 ganger.

– Det er veldig praktisk å få høre batteri­prosenten når jeg tar på meg ørepluggene, sier Lisbeth.

– Min lengste løpetur i testperioden var på fem timer og dei varte heile vegen sjølv på full guffe, forteller Marit.

– Overraskende godt batteri. Virkelig imponerende, tilføyer Ole Marius.

Sponset innlegg
Ukas RW-økt: Forlengede bakkeintervaller

Ukas RW-økt: Forlengede bakkeintervaller


Bakkeintervaller har blitt en moderne klassiker de fleste av oss har prøvd. Denne ukens Runner’s World-økt gir deg en ny utfordring i bakkene du mest sannsynlig ikke har vært borti før. 

Forlengede bakkeintervaller er en økt som stimulerer løpsstyrke og teknikk, i tillegg til at du får jobba godt med kapasiteten. Du kan også bruke denne økta som spesifikk forberedelse mot et løp med kupert høydeprofil. 

Nybegynner: 6 x 30 sekunder motbakke + 15 sekunder flatt

Finn en motbakke med 3-5% stigning med en god flate på toppen. Hvor i bakken du starter intervalldraget er ikke så farlig, så lenge du bruker ca 30 sekunder på å komme opp på flata. 

Så er poenget å finne et kontrollert tempo hvor du kan holde jevn fart på hele bakkedraget. På det etterfølgende flate strekket øker du farten mens du fokuserer på å opprettholde teknikken fra motbakken i takt med fartsøkningen.

 • Varm godt opp i 10-15 minutter, med 2-3 stigningsløp for å forberede muskulaturen på hva som venter.
 • Finn en bakke som det tar deg 30 sekunder å forsere. Når bakken flater ut, fortsetter du å løpe i ytterligere 15 sekunder. Jobb med å øke steglengden uten at frekvensen faller og få frem hofta i det bakken flater ut. Jobb aktivt med armpendlingen. 
 • Jogg deretter rett ned til bunn av bakken og gjenta. Sørg for at pulsen holder seg relativt høy hele tiden, uten at den skyter i taket. Gjenta til du har gjort 6 drag.
 • Husk å jogge ned i ca 10 minutter. 

Les også: Slik unngår du skader

Mosjonist: 12 x 30 sekunder motbakke + 15 sekunder flatt

Finn en motbakke med 3-5% stigning med en god flate på toppen. Kjør gjerne et stigningsløp i bakken før du setter i gang, så du finner ut av hvor langt ned i bakken du må for å bruke 30 sekunder opp på flata. Ikke dra på for høy fart i bakken, men løp kontrollert i jevn fart på hele bakkedraget. På det etterfølgende flate strekket øker du farten mens du fokuserer på å opprettholde teknikken fra motbakken i takt med fartsøkningen.

 • Varm godt opp i 10-15 minutter, med 4-5 stigningsløp for å vekke muskulaturen i beina.
 • Finn en bakke som det tar deg 30 sekunder å forsere. Når bakken flater ut, fortsetter du å løpe i ytterligere 15 sekunder. Jobb med å øke steglengden uten at frekvensen faller og få frem hofta i det bakken flater ut. Jobb aktivt med armpendlingen. 
 • Jogg deretter rett ned til bunn av bakken og gjenta. Sørg for at pulsen holder seg relativt høy hele tiden, uten at den går rett til værs. Kjør 12 drag. 
 • Husk å jogge ned i ca 10 minutter. 

Fikk du ikke gjort forrige ukes RW-økt? Løp fram og tilbake – enklere blir det ikke!

Supermosjonist: 2 x 10 x 30 sekunder motbakke + 15 sekunder flatt

Finn en motbakke med 3-5% stigning med et flatt strekke på toppen. Kjør gjerne et stigningsløp i bakken før du setter i gang, så du finner ut av hvor langt ned i bakken du må for å bruke 30 sekunder opp på flata. Ikke dra på for høy fart i bakken, men løp kontrollert i jevn fart på hele bakkedraget. På det etterfølgende flate strekket øker du farten mens du fokuserer på å opprettholde teknikken fra motbakken i takt med fartsøkningen.

 • Varm godt opp i 10-15 minutter, med 5-6 stigningsløp for å være trygg på at muskulaturen er klar for økta.
 • Løp 30 sekunder i motbakke og fortsett i ytterligere 15 sekunder når bakken flater ut. Jobb med å øke steglengden uten at frekvensen faller og få frem hofta på det flate partiet. Jobb aktivt med armpendlingen. 
 • Jogg deretter rett ned til bunn av bakken og gjenta. Sørg for at pulsen holder seg relativt høy hele tiden, uten at den går helt amok.
 • Gjennomfør 20 drag, med en fire minutters seriepause etter de ti første dragene. 
 • Husk å jogge ned i ca 10 minutter. 

God økt og god treningsuke!

Målet er å løpe 300 maraton

Målet er å løpe 300 maraton


Odd Gunnar Tveit (57) har løpt 258 maraton og mottatt Jon Hendens minnepris. I ni år har han og kona Sigrun arrangert Steinsland Bygdemaraton, kjent som Norges mest sjarmerende løp – med traktortema og utradisjonell prisutdeling.

Odd Gunnar har en imponerende løpskarriere bak seg. Han løp sin første maraton i Oslo i 1990. Siden har han fullført hele 258 maraton. Persen er på 2:29:56.

Da vi spør Odd Gunnar hva han er mest solt av fra løpskarrieren viser han frem Jon Hendens minnepris.

Denne fikk han udelt av presidenten i Kondis, Tim Bennett under Steinsland Bygdemaraton i fjor. 

– Jeg visste ingenting. De var gøy, erindrer Odd Gunnar. 

Kona Sigrun fikk vite om prisen samme dag, men måtte holde det hemmelig for mannen frem til utdeling. 

– Jeg ble helt stum. Jeg visste ikke hva jeg skulle si, og det er ikke ofte, smiler hun.

Jon Henden var den første i Norge som løp 100 maratonløp. Han døde i 1991, kun 55 år gammel.

Prisen tildeles løpere som gjennom en årrekke har vært ivrige deltakere i norske maratonløp, og som til tross for hyppig deltakelse har oppnådd gode resultater.

Kandidater må ha utvist god idrettsånd, og må ikke ha vært særlig opptatt av å fremheve egne prestasjoner overfor andre. 

Premierommet til Odd Gunnar Tveit vitner om en imponerende maratonkarriere. Det er fylt med pokaler, medaljer og andre premier fra vegg til vegg, tak til gulv etter å ha fullført 258 maraton. Foto: Hanne Hellvik

Under intervjuet med femtisyvåringen fremstår han beskjeden, og fremhever på ingen måte seg selv og resultatene han har oppnådd.

Men et søk på nettet viser at Odd Gunnar har vunnet hele 21 maratonløp. Også premierommet i huset vitner om en imponerende maratonkarriere. Det er fylt med pokaler, medaljer og andre premier fra vegg til vegg, tak til gulv.

– Det er gøy å treffe folk. Det er mye de samme folka man treffer hver gang, svarer Odd Gunnar på spørsmål om hva som motiverer han til å stille opp på startstreken, og løpe maraton igjen og igjen, år etter år.

Mange gode minner

Selv om Odd Gunnar ikke liker å fremheve seg selv, snakker han mer enn gjerne om gode minner han har fra løpingen. 

– Det gøyeste løpet var nok Jubileumsmaraton i Oslo i 1996. Da ble det lagt opp til at alle skulle komme i mål på likt. Alle skrev opp tiden de trodde de kom til å bruke og vi startet deretter puljevis, forteller Odd Gunnar.

Suleskar maraton og Mandalsmaraton er også store favoritter. Førstnevnte har han deltatt på alle de 23 ganger det er blitt arrangert, og sistnevnte har han deltatt på 27 ganger.

– Så var det gøy å løpe maraton midt på natta i midnattsol i Tromsø, erindrer Odd Gunnar. 

Sigrun har vært med som heiagjeng på over hundre av løpene Odd Gunnar har deltatt på. Hun fremhever Jølster Maraton som en favoritt. 

– Jølster er en av favorittene. Den har Odd Gunnar løpt 14 ganger. Første gang var da Odd Gunnar fylte 50 år og vi dro på familietur med barn og barnebarn og opptok alle hyttene. I fjor ringte de faktisk fra Lunde turiststasjon og spurte om vi skulle ha hytte til Jølster maraton. Men det ble avlyst, og da ringte de igjen og spurte om de skulle holde av til neste år, smiler Sigrun som selvfølgelig takket ja til det. 

For Odd Gunnar liker ikke å dra på reise om det ikke arrangeres maraton. 

– Jeg syns det er helt unødvendig å ut på tur hvis ikke det er maratonløp, smiler han. 

– Vi gikk jo ett år opp til Gaustatoppen. Det er noen år siden nå, sier Sigrun. 

– Ja, det har vært noen unødvendige turer, ler Odd Gunnar. 

Han fremhever fjøsmaraton i Hjartdal som et av de mest spesielle løpene han har deltatt på.

– Man løper rundt et fjøs 248 ganger. Når man har løpt i 20 minutter så snur man løperetning, forteller han. 

To mil om dagen

I år har det ikke blitt så mange maratonløp på Odd Gunnar som han hadde ønsket på grunn av korona. Da vi møter han har han løpt ett, og det er sitt eget Steinsland Bygdemaraton.

Neste dag skal han reise til Bergen for å løpe ett til. Han deltar heller ikke på de digitale løpene. 

– Jeg trener og løper like langt, men sender ikke inn noe resultat, forteller han.

I gjennomsnitt løper Odd Gunnar to mil om dagen. To til tre ganger i uka løper han frem og tilbake til jobb, 13 kilometer hver vei. På søndager er løpeturen på rundt 30–45 kilometer. 

Steinsland Bygdemaraton

Intervjuet finner sted ved kjøkkenbordet hjemme hos Odd Gunnar og Sigrun.

Ekteparet har invitert Runner’s World utsendte reporter på middag og kake. Gjestfrie, akkurat slik de også er med løperne som deltar på Steinsland Bygdemaraton.

Flere løpere som kommer langveis fra overnatter i huset, og blir hentet på togstasjon eller flyplass. 

Odd Gunnar Tveit har arrangert Steinsland Bygdemaraton sammen med kona Sigrun i ni år. Foto: Hanne Hellvik

– Jeg er alltid spent på morgenen. Det begynner på fredagen, da er det alltid noen som kommer med tog eller fly som skal hentes og overnatter her i huset. I år var det fire som overnattet, forteller Sigrun.  

– Det ligger jo ikke så sentralt, og det går ingen buss hit, så når folk kommer med tog og fly så henter vi dem, sier Odd Gunnar.

Utenfor kjøkkenvinduet ligger et stort jorde. Da Odd Gunnar var barn hadde de både sauer og melkekyr på gården. I dag har de høns og katter. 

– Vi bruker jordet som parkering. Det er gøy å se hvordan det fylles opp på lørdag morgen, forteller Sigrun og fortsetter:

– De som vil det selv kan dusje etterpå. Men de fleste kler seg i bilen og dusjer når de kommer hjem. Noen ligger over til søndagen, så kjører vi dem ned til toget.

Det pleier å være rundt 50 deltakere, men i år var det hele 123 løpere påmeldt. I fjor 70. I år tok også Vera Nystad verdensrekord i sin klasse under løpet.

Løypa går rundt vakre Ogge. Det løpes igjennom tre kommuner, Vennesla, Iveland og Birkenes. Det var Sigrun som kom opp med ideen om å lage et eget løp. 

– Odd Gunnar løp jo så mye rundt i området her, sier hun.

– Distansen herfra og rundt Ogge er like langt som et maraton, minus 300 meter. Så startstreken måtte vi legge 300 meter lengre opp fra huset, sier Odd Gunnar og viser oss senere hvor det store blåmalte skiltet der deltakerne starter står. Mens målstreken ligger i innkjørselen ved ekteparets hus.

Steinsland Bygdemaraton har traktortema. En traktor kjører foran siste maratonpulje og dem som løper halvmaraton. Drikkestasjonene er også traktorer. Foto: Hanne Hellvik

Traktortema

Ekteparet innrømmer at det er en del jobb å arrangere maraton. 300 flagg blir satt ut. For hver kilometer blir det satt opp skilt.

Ti traktorer og tilhengere blir brukt som drikkestasjoner langs løypa. Og en traktor kjører foran som følge for siste pulje og dem som løper halvmaraton.

Til og med startnumrene er håndlaget. 

– Vi kjøper stoff med bonde- eller traktormotiv på. Klipper ut, og skriver nummer og noen navn på med tusj. Men motivet må ikke være for sterkt slik at vi kan se nummeret litt ordentlig, sier Sigrun.

Odd Gunnar poengterer at de får hjelp av Birkenes idrettslag og naboer.

– Vi har med mange flinke folk med oss når vi arrangerer løpet, og det har mye å si. Spesielt Birkenes idrettslag hjelper mye, sier Odd Gunnar. 

Odd Gunnar og Sigrun Tveit lager håndlaget startnumre til alle som deltar på Steinsland Bygdemaraton. Her er noen av startnumrene Odd Gunnar har hatt tidligere år. Foto: Hanne Hellvik

Langtvekkistan-pris

I tillegg deles det ut en «Langtvekkistan-pris», til den løperen som har reist lengst for å delta på løpet. 

– Det har kommet løpere fra Tromsø, Ålesund og Bergen. Det er litt gøy når det kommer folk så langt ifra, sier Odd Gunnar og forteller at løypa går på asfalt, og at den er litt tøff da man løper opp 495 høydemeter. 

På spørsmål om hva som motiverer dem til å arrangere løpet, hvert år, svarer de:

– Det er gøy når folk er så fornøyde.

Politiker

Odd Gunnar er en profilert Frp-politiker, og det er på løpeturene han kommer opp med ideer som han bruker i sitt brennende politiske engasjement. 

– Da er det bare rett inn å notere ned når jeg kommer hjem. Jeg kunne ikke gjort det hvis jeg løp sammen med noen andre, sier han og legger til at han liker best å løpe alene.

Det er også flere kjente politikere som har delt ut premiene etter løpet ekteparet arrangerer. 

– Et år kom Sylvi Listhaug med familien, erindrer han. 

Odd Gunnar poengterer at arrangementet er helt politisk nøytralt, og at det er politikere og ordførere fra andre partier som også har vært premieutdelere. 

Påmeldingen til Steinsland bygdemaraton er åpen hele året. 

– Noen stiller bare opp på startstreken. Vi er ikke så nøye på det, men vi vil jo helst at folk skal melde på. Vil man være med er det bare å sende en e-post, sier Odd Gunnar, og fortsetter:

– Vi er opptatt at de som springer litt saktere også skal føle seg velkommen. Det er ikke gøy å komme i mål når alt er pakket ned. Man kan derfor begynne å løpe når man vil på morgenen. Siste pulje starter klokken 11, og er for dem som løper på 4.30 og bedre.

Odd Gunnar Tveit på den blåmalte hvilebenken som står rett ved målstreken til Steinsland Bygdemaraton som han arrangerer sammen med kona Sigrun. Foto: Hanne Hellvik

Mål om 300 maraton

Målet til Odd Gunnar er å holde på med løping så lenge han kan.

– Jeg håper jeg kan holde på til jeg blir 89, men jeg gjør det så lenge beina holder. Jeg har jo holdt på i 41 år nå. Det er egentlig ufattelig at beina fortsatt holder, sier han. 

Skader har det også vært lite av, og grunnen til det tror han er at han har trent seg opp gradvis.

På spørsmål om hvilke mål han har videre, svarer Odd Gunnar:

– I første omgang blir det å løpe 300 maraton. Men målet er egentlig 400.