Å løpe ute i skogen med hodelykt etter at mørket har lagt seg kan gi en følelse man sjelden får ellers. Man blir gjerne lukket litt ekstra godt inne i sin egen boble, og sansene må skrus mer på enn vanlig så man finner frem.
Test ut mørkeløping du også! Bli med på Silva Nightrun.
En annen måte å løpe på
Å løpe med hodelykt stiller derimot litt andre krav enn når man løper i dagslys. Man er for det første nødt til å søke med hodet mer opp og ned, for å lyse opp både det som er lengre unna, og det som befinner seg rett under føttene. I tillegg må man gjerne korte ned steget mer enn vanlig, siden lange steg kan innebære litt mer risiko enn korte steg i mørket. Steiner og røtter kan se annerledes ut i lyset fra en hodelykt enn i dagslys, og det er lettere å gjøre feilsteg. I tillegg vil hodelykten selvsagt gjøre at man ser de nærmeste delene av løpstraséen best, og kortere steg er en trygg måte å få kontroll over stien på. At man korter ned steget vil også gjøre at man kan hvile blikket tettere på føttene, og kanskje kan det hindre at man må bevege hodet like mye opp og ned. Her gjelder det å prøve og feile til man finner det punktet som passer best for en selv, slik at man finner sin egen cruisemodus.
Viktigheten av en god hodelykt
Å skaffe seg en hodelykt av god kvalitet vil også kunne gjøre opplevelsen av å løpe i mørket til noe helt annet. Toppmodellene av hodelykter til løping lyser så mye som tre ganger så sterkt som de enklere variantene, de vil kunne gi en bredere lysstråle, og har ofte mange flere innstillingsmuligheter. De beste variantene av enkelte hodelykter lar deg til og med forme lysstrålen som du vil via en tilhørende app på smarttelefonen, og de justerer ned lysstyrken automatisk om du kommer ut på en opplyst gate. For utstyrsnerden er det masse spennende å sette seg inn i.
Men selv om det er en lang rekke med tekniske finesser tilgjengelig, gjelder det å tenke gjennom hva slags krav man selv ønsker at hodelykten skal oppfylle. Bruker man lykten flittig og løper på uoversiktlige stier, vil en kvalitetshodelykt både være tryggere og gi en morsommere opplevelse enn en enklere lykt. Løper man derimot kun på brede og oversiktlige veier kan en enklere lykt være tilstrekkelig.
Det er heller ikke å forakte at de beste løpshodelyktene også gjør opplevelsen på sykkel og ski mye morsommere i mørket. Med en kraftig hodelykt kan man sette seg i hockeystilling utfor en bakke i mørket og likevel føle at man har kontroll. Sånn sett kan en god hodelykt åpne dører man ellers ikke ville hatt, og man kan fritt ta i bruk alt av skiløyper på tidlige vinterkvelder.
Skal du ut i høstmørket for første gang? Bruk din faste løpesti!
Om man legger ferden ut på en skogssti i mørket for første gang kan det være en god idé å bruke en løype som man er vant til fra dagslys. Når man har løpt en løype mange ganger lærer man seg etter hvert å kjenne alt av røtter og steiner på ruta fascinerende godt. Skal du ut i skogen for første gang i mørket er det derfor ingen dårlig idé å bruke en av sine faste ruter. Etter hvert som du føler du får bedre kontroll på de faste rutene kan du driste deg ut på nye stier. Få ting er mer spennende enn å oppdage nye stier i høstmørket i lyset fra hodelykten.
Test ut mørkeløping du også! Bli med på Silva Nightrun.
Samtidig er alle disse tekniske utfordringene noe av spenningen med å løpe i skogen i mørket – man må virkelig fokusere på det man driver med, og konsentrere seg om hvert steg slik at det ikke ender med knall og fall. Sånn sett er ikke skogsstiløping i mørket bare en glitrende form for fysisk trening, men det er også en måte å trene på å være tilstede i øyeblikket. Selv om høstmørket nå altså er på vei er det ingen grunn til å henge med hodet (med mindre det er for å få hodelykten til å treffe steinene foran deg). Tidligere kvelder åpner nemlig dørene for mer spennende løpsopplevelser enn man vanligvis har mulighet til!