Sammenlignet med vanlige løpesko skal terrengsko gjerne gi mer grep og bedre beskyttelse, men variasjonen i modellutvalget er ganske stort. Nå finnes alt fra stabile treningssko til lette konkurransesko og minimalistiske modeller.

En trend det siste året har vært at de fleste produsentene lanserer modeller med mindre høydeforskjell mellom hæl og tå. Det gjelder så vel klassiske, dempede løpesko som terrengsko. I vår oversikt varierer høydeforskjellen fra hæl til tå fra 11 til 0 millimeter, men de fleste har fire millimeter.
En annen generell trend er at skoene er mer fleksible enn det vi har funnet hos tidligere generasjoner.

I Runner’s World 2/14 får du mange tips til terrengløping, blant annet treningstips til Birkebeinerløpet og styrketrening for terrengløpere. Utgave 2/14 er i salg fra 8. mars.

Naturlig løpsfølelse
Både mindre høydeforskjell og fleksibilitet skal gi en mer positiv og naturlig løpsfølelse. Og er det et sted du virkelig vil ha god løpsfølelse så er det i skogen. Der vil du ha nær og tydelig kontakt med underlaget, og du har ikke samme krav til demping siden belastningen varierer mye og underlaget er mykere. Men de mer minimalistiske skoene, som ikke har like mye demping og støtte, stiller også større krav til løpsstyrken og et effektivt løpssteg.

Hvis du finner en sko her som du mener vil passe deg, bør du gå til en spesialbutikk og få hjelp til å prøve ut skoen skikkelig. Husk også at mange terrengløpere (men ikke alle) foretrekker en litt større skostørrelse enn de normale løpeskoene, slik at tær og tånegler ikke får altfor mye juling i løping utfor i teknisk terreng. Andre løpere vil heller ha en tett passform slik at føttene skal få ekstra støtte i ulendt terreng. Prøv for sikkerhetens skyld skoen med den type løpesokk du foretrekker å løpe i.

Merrell AllOut Rush

Vekt: 255 gram
Veil. pris 1000 kroner
AllOut Rush er en minimalistiske multiløpesko beregnet på løping i terrenget. Den har litt ekstra demping for de lengre løpeturene, og seks millimeter høydeforskjell fra hæl til tå. Skoen er formet til naturlig å aktivisere din fot, og den virker smidig på ulendt underlag. Den nyutviklede UniFly-midtsålen støtter og stabiliserer. Den ytre såle har et antiskligrep som skal fungere bra på både vått og tørt føre.

Haglöfs Gram XC


Vekt: 313 gram
Veil. pris: 1300 kroner
Asics-eide Haglöfs introduserte tre terrengskomodeller i Intense-serien i fjor vår, under navnet Gram. Gram XC er mellommodellen, en nøytral sko for trening og konkurranse med en yttersåle utviklet av Asics. Høydeforskjellen er åtte millimeter fra hæl til tå. Overdelen har en smal passform for å gi ekstra støtte, men kan kanskje oppleves som litt stiv. Skoen har fine detaljer som integrert tunge med en liten lomme til lissene. Mellomsålen er en Asics Solyte-såle som får sin stabilitet gjennom en plastkile. Dette er en nøytral, stabil og trygg terrengsko.

Icebug Acceleritas 4

Vekt: 224 gram
Veil. pris: 1100 kroner
Icebug Acceleritas 4 er bygd for konkurranseløping i terrenget, og er en nøytral sko med fire millimeter høydeforskjell fra hæl til tå. Den nye versjonen har fått et nytt materiale i overdelen som har høyere slitestyrke men lavere vekt, i følge produsenten. Mellomsålen har blitt lettere og mer fleksibel, men oppleves likevel stiv av testløperne til Runner’s World. Yttersålen har et ganske aggressivt mønster som gir et veldig bra grep på både harde og myke underlag, hvilket viste seg å stemme ved testløping i tøft terreng.

Saucony Peregrine 4


Vekt: 302 gram
Veil. pris: 1200 kroner
Den fjerde versjonen av Peregrine har blant annet fått ny yttersåle. Den har sveisede forsterkninger på overdelen (noe som veier mindre enn sydde), samt en forsterket hælkappe for mer stabilitet. Høydeforskjellen fra hæl til tå er fire millimeter, men Peregrine er til tross for sine minimalistiske trekk en godt dempet sko. Det gjør den til et interessant alternativ for løpere som er vil teste minimalistiske sko, men som ikke vil ta steget fullt ut til barfotløping. Yttersålen gir godt grep mot løst underlag. Dette er en god allroundsko for terrengløperen.

adidas adizero XT 4

Vekt: 280 gram
Veil. pris: 1400 kroner
Dette er en rå terrengsko med lav såleprofil og fantastisk gripeevne, i følge produsenten. Yttersålen er utstyrt med continentalgummi for maksimal gripeevne. Høydeforskjellen er seks millimeter fra hæl til tå. Sømløs overdel i slitesterk mesh som gir en fantastisk passform samtidig som den holder foten godt på plass. Ypperlig for raske turer eller konkurranser i terrenget.

Nike Zoom Terra Kiger


Vekt: 259 gram
Veil. pris: 1300 kroner
Zoom Terra Kiger er toppmodellen i Nikes nye, og første, serie med seriøse terrengmodeller. Skoen har lånt teknologi fra Nikes lettvektssko, som en vevd overdel med ekstra støtte på utvalgte steder, og snøresystemet Flywire. Terra Kiger har en høydeforskjell på fire millimeter fra hæl til tå. Mellomslåen kombinerer støtdemping i hælen med ekstra mye demping foran. Feste i yttersålen er også meget bra. En fantastisk behagelig sko med fin løpsfølelse.

VJ Irock

Vekt: 240 gram
Veil. pris: 1700 kroner
Dette er en real terrengsko med butylknotter som suger seg fast til terreng og vått fjell. Skoen har fitlocksystem som gir støtte i fotbuen, og beskyttelse mot kvister og stein. Den har forsterkning i sålen som beskytter mot gjennomhulling av kvister. Høydeforskjellen fra hæl til tå er åtte millimeter.
Materialer som gjør at den holder seg meget lett selv om den er bløt.

Salomon S-Lab Sense 3 Ultra

Vekt: 240 gram
Veil. pris: 1750 kroner
Sense Ultra har litt mer demping og en mer slitesterk yttersåle som gjør at den veier litt mer enn den opprinnelige Sense-modellen, men begge modellene er designet først og fremst for erfarne og sterke framfotløpere. Ultra-skoen har bare fire millimeter høydeforskjell fra hæl til tå. Dempingen og passformen er god. Dette er en lett og god racingsko som til tross for sin minimalistiske design gir en viss beskyttelse og demping på lange løpeturer. Kommer i butikkene fra mars og ut våren/sommeren.

Inov8 X-talon 190

Vekt: 213 gram
Veil. pris: 1345 kroner
X-talon 190 er en rendyrket nøytral racingsko for erfarene konkurranseløpere, og har derfor et minimum av støtte og demping. Sålen har en høydeforskjell på tre millimeter fra hæl til tå, hvilket også er tykkelsen på mellomsålen. Det gir deg en lav og lett sko med mye løpsfølelse, men som også stiller krav til løpsstyrken. Det aggressive mønsteret i sålen gir godt feste, og den grove overdelen gir bra støtte i teknisk terreng.

Mammut MTR 201 Pro Low Womens

Vekt: 446 gram
Veil. pris: 1400 kroner
Dette er en terrengsko som er skreddersydd for løping i utfordrende terreng. Skoens overdel er i Mesh Single Shell for optimal komfort og pusteevne. Gripex Sonar II-såle skal sikre et godt grep på glatt underlag, samtidig som den gir god presisjon. Stone Shield i sålen på fremfoten demper støt fra  stein og hardt underlag. Memo Foam i hel og ankelområdet for god posltring og individuell passform. Høydeforskjell fra hæl til tå er ni millimeter.

Mizuno Wave Ascend 8

Vekt: 300 gram
Veil. pris: 1400 kroner
 Den åttende oppgraderingen i Ascend-serien er tatt godt imot av terrengløpere på jakt etter demping, grep, stabilitet – og hastighet. Denne skoen kan brukes fra dør til terreng med komfort på veien, i tillegg til et meget godt feste i terrenget. Overdelen er laget i mesh skal gjøre skoen lettere Produsenten har satt inn «Dynamotion Fit»-stropper i forfoten gir kontroll, støtte og komfort på ustabilt underlag. Og som sin forgjenger har Wave Ascend 8 en «AP+»- melloms
åle for en spenstig tur med demping og støtte. 11 millimeter høydeforskjell fra hæl til tå.

Puma Faas 300 TRAIL

Vekt: 273 gram
Veil. pris: 1000 kroner
Selv om dette er en lettvektssko, gir den et inntrykk av å være en solid terrengsko. Den er fleksibel og bygget for at løperen skal ha god kontakt med underlaget. Mønsteret i sålen skal gi godt feste på både vått og tørt underlag. Høydeforskjellen fra hæl til tå er åtte millimeter. Air mesh og syntetisk nubuck-overdel for en så pustende og behagelig overdel som mulig. Så lenge størrelsen er riktig, så er dette en nøytral sko som passer for både trening og konkurranser.

Vivobarefoot Trail Freak

Vekt: 260 gram
Veil. pris: 1100 kroner
Siden 2004 har Vivobarefoot produsert barfotsko, og nå lanserer de Trail Freak som i følge produsenten er offroad-kongen blant minimalistiske sko. Disse er helt nyutviklet med lav vekt, minimal såle og null-drop. Det vil si ingen høydeforskjell fra hæl til tå. Tykkelsen på sålen er 2,5 millimeter med 4,5 millimeter knotter. Med Trail Freak skal du få maksimalt utbytte av frasparket, samtidig som skoen gir perfekt grip og full kontroll på underlaget. En sko for deg som løper raskt og effektivt, og som brukes av noen av verdens fremste terrengløpere.

Altra Lone Peak 1.5

Vekt: 280 gram
Veil. pris 1399 kroner
Altra Lone Peak 1.5 er en robust terrengsko som setter komfort i høysete. Skoen kombinerer null dropp, en bred tåboks og 24mm demping, som skal oppfordre løperen til et naturlig steg. Bredden på tåboksen gir tærne fritt spillerom og mindre belastning under løpeturen. Mellom Altras patenterte Abound demping og mellomsålen ligger det en plate for beskyttelse mot skarpe steiner. Skoen har feste for gamasje på hælen.