Puma ForeverRUN – skoen du kan løpe med inn i evigheten
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra Puma | april 14, 2023
«Jack of all trades», heter det, gjerne etterfulgt av «master of none». Pumas nyhet ForeverRUN Nitro er derimot en master of all trades. Her leveres det på alle områder, og skoen lever opp til lovnaden om komfort, stabilitet og løpsfølelse til alle typer løpere, på alle typer løpeturer.
Det er lett å glemme hverdagsskoene i karbonskosirkuset. Men det er jo tross alt hverdagene – og hverdagsløpeturene – det er flest av.
Pumas nyhet denne våren er den skoen du alltid kan ty til – en allsidig hverdagssko som leverer trofast til døden skiller dere ad.
Trygg guiding i steget
De gammeldagse stabilitetsskoene har vi heldigvis for lengst sagt farvel til. Det er slutt på at skoene skal endre på hvordan vi løper. Dagens sko innenfor stabilitetssegmentet er mer subtilt støttende og gir deg guiding i steget.
Denne egenskapen har Puma finpusset og mestret elegant i den allsidige skoen ForeverRUN Nitro. Skoen føles trygg og stødig på, uten at det på noen som helst måte kompromisser med løpsfølelsen.
Tryggheten og stabiliteten kommer dels fra Pumas RUNGUIDE-system som omslutter hælkappen som et forsterkende lag. I tillegg bidrar overdelens faste og komfortable passform til at foten sitter godt på plass
Vi digger PUMAGRIP
Mange norske løpere har allerede merket seg yttersålen til Puma, Puma Grip. Gummiblandingen er som skapt for nordiske forhold med variert vær og føre, og man kan ofte se løpere ty til Puma på føttene når det er et tynt snølag ute med glatte partier.
Både friksjonen fra gummien og sålemønsteret bidrar til et godt grep og løfter ForeverRUN enda et hakk opp på allsidighetsskalaen.
– Hvis jeg for eksempel skal på ferie og skal pakke med meg én sko, så ville jeg tatt med Puma ForeverRUN. Den vil takle alt av underlag, den vil takle lange rolige turer, og den vil fint henge med på raskere økter også, sier testløperen vår.
Demping og dytt
Nitro-skummet til Puma sørger for snerten og holdbar demping og sålebasen er god og bred både under hæl og forfot, noe som bidrar ytterligere til den trygge, stabile følelsen.
Sålens geometri gir deg en god dytt framover i frasparket og legger til rette for kvikk og effektiv løping.
I utviklingen av ForeverRUN har Puma gått grundig til verks med arbeidet både i laboratoriet og ute på testbanen. 196 løpere har tilbakelagt over 75 000 kilometer (!) i skoene, hvilket utgjør Pumas mest grundige forarbeid til nå. Og dette merkes! Skoen er helt upåklagelig hva passform og komfort gjelder.
Studien basert på forhåndstestingen av skoen fant at ForeverRUN kan skilte med bedre stabilitet og støtdemping enn lignende sko.
Kongen av komfort
Overdelen i Puma ForeverRUN er tynn, relativt fast og ekstremt komfortabel. Den er utviklet i samarbeid med de ortopediske ekspertene i Kaiser Sport & Ortopædi.
– Å utvikle en overdel som gir en god løpsopplevelse for alle løpere er vanskelig, men gjennom et unikt samarbeid med Puma har vi etter mange runder med prototyper kommet frem til det vi mener er perfeksjon. Alt er designet, laget og formet for hånd, og deretter digitalisert og perfeksjonert for en uforglemmelig løpsopplevelse, sier CEO for Kaiser Sport og Ortopædi, Jan Steinicke.
– Vi vet at alle løpere løper forskjellig, og det er helt i orden, men vi ønsker å legge til rette for at løpere kan løpe med en sko som passer alle. Her får du en sko som kombinerer støtte og demping, og som gir deg effektiv løping i kilometer etter kilometer, sier Erin Longin i Puma.
Vi søker to løpevenner som vil spre løpeglede langs hovedstadens gater og stier i Oslo Løpsfestival. Søk her og få gratis festivalpass!
Runner’s World er samarbeidspartner og mediepartner til Oslo Løpsfestival som arrangeres av RWs søsterselskap Springtime Event.
Til årets utgave av Oslo Løpsfestival søker vi i Runner’s World to gode løpevenner som sammen vil delta på Oslo Løpsfestival. Dere får gratis festivalpass som sikrer dere deltagelse i alle de åtte løpene i festivalen. Sjekk ut alle løpene her!
I Oslo Løpsfestival vil dere løpe alt fra raske 5-kilometere på asfalt til kuperte, lengre løp i frodige omgivelser – og til og med et motbakkeløp. Kanskje dere finner noen nye områder av byen dere ikke har løpt så mye i tidligere, og kanskje dere får en ny favorittdistanse?
Team RW
Har du og din løpevenn lyst til å stille som Team RW i Oslo Løpsfestival? Søk her!
Team RW vil konkurrere i DUO-klassen, hvor dere konkurrerer enten i herre-, dame- eller mixklassen.
Løperne i DUO eller TRIO må gjerne løpe samtidig, men det er ikke påkrevd.
Når dere deltar i duo-klassen vil tidene deres bli lagt sammen og delt på to, for en snittid. Når dere deltar på et DUO-lag vil dere også havne på den individuelle resultatlista.
Team RW’s oppgave under Oslo Løpsfestival er å spre løpeglede og bidra til at flest mulig kan oppdage hovedstaden med løpesko. Dere samarbeider om å skape og dele innhold fra de ulike distansene på Instagram, hvor dere tagger oss i Runner’s World og Oslo Løpsfestival.
Oslo Løpsfestival består av åtte løp langs hovedstadens fine stier og vakre veier. Du kan løpe når du vil – alene eller sammen med andre.
Hvert løp settes opp en annonsert fredag kl. 12:00. Deretter er løypen åpen til søndag kl. 12.00 helgen etter. Da avsluttes løpet med fellesstart presis klokken 12.00.
Denne perioden kalles løpets åpningstid. Med andre ord har man litt over en uke på seg til å gjennomføre løpet fra det åpner. Les mer om festivalen og alle løpene her!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Heile 20 prosent av alle idrettsskadar rammar ankel/fot. Når vinteren er på hell og skiløyper blir erstatta med tørr asfalt og fine stiar, er det fort gjort å bli så ivrig at ein pådrar seg ein skade, enten i fot, ankel, eller andre delar av kroppen. Her er nokre tips til korleis du kan unngå det. Foten er vårt kontaktpunkt med underlaget når vi spring, som overfører kraft frå kroppens muskulatur til bevegelse og framdrift. Vi er avhengig av god funksjon i fot og ankel for å i det heile tatt kunne springe, men området er utsett for skadar hos…
Fra april til september flyttes de solcelledrevne tidtakingspanelene rundt til åtte ulike løpsdestinasjoner i hovedstaden. Du kan delta når du vil, og på så mange løp du vil. Dette er Oslo Løpsfestival!
Runner’s World er samarbeidspartner og mediepartner til Oslo Løpsfestival som arrangeres av RWs søsterselskap Springtime Event.
Som et resultat av pandemien og konkurransehungrige løpere, ble Oslo Løpsfestival til. Festivalen består av åtte ulike løp, som hver varer i rundt ti dager. Deretter flyttes tidtakingssystemet til en annen lokasjon, og et nytt løp popper opp.
Dette er de ulike løpene:
1
Fleksibilitet i fokus
Oslo Løpsfestival fungerer slik at solcelledrevne tidtakingspaneler blir satt opp i start og mål på hvert løp. Det vil si at løypa står oppe, natt og dag, i den perioden løpet varer. Med andre ord bestemmer du helt selv når du vil unnagjøre løpet ditt, om det så er før jobb eller etter ungene har lagt seg for kvelden. Du kan også velge å delta flere ganger på samme løp, med samme startnummer.
2
Varierte løyper
I Oslo Løpsfestival får du alt fra raske 5-kilometere på flat asfalt til kuperte, lengre løp i frodige omgivelser – og til og med et motbakkeløp. Kanskje oppdager du noen nye områder av byen du ikke har løpt så mye i tidligere, og kanskje får du en ny favorittdistanse.
3
Sosial fellesstart
Hvert løp i festivalen settes opp en annonsert fredag kl. 12:00. Deretter er løypen åpen til søndag kl. 12.00 helgen etter. Da avsluttes løpet med fellesstart presis klokken 12.00. Her blir det mulighet for å teste sko fra festivalens sponsor Merrell, og ikke minst blir det god stemning og noen rygger å bryne seg på i feltet.
4
Delta alene eller som lag
I Oslo Løpsfestival kan du delta individuelt, eller i lag på to eller tre personer. Dette kan være en fin aktivitet for par, familier, kolleger eller vennegjenger. Når du deltar i et lag vil du uansett også havne på den individuelle resultatlista. Lagene må delta på minimum fem av de åtte løpene for å konkurrere om sammenlagtseieren.
5
Du får terrengsko med på kjøpet!
Hvis du kjøper et festivalpass får du med deg et par allsidige terrengsko på kjøpet. Skoene Agility Peak 4 fra Merrell takler variert terreng og lange distanser, takket være godt grep og god demping.
Trykk på bildet for å lese mer om festivallpakken!
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Mizunos nye supersko Wave Rebellion Pro er et resultat av mange års testing og er en fullblods konkurransesko. Hvilken distanse passer skoen best til? Se vår dom i videoen under!
av Runner's World Norge / Annonsørinnhold fra ASICS
Her får du verdensmesterens beste tips til løping i teknisk terreng – og en titt på den nye terrengkolleksjonen ASICS Fujitrail.
Verdensmester i terrengløp Stian Angermund er det siste tilskuddet til ASICS’ voksende terrengteam. Han har en imponerende terreng-CV å vise til, som inkluderer seier i UTMB-løpet OCC og seier i Golden Trail Series i både 2018 og 2021. I fjor kapret han tittelen som verdensmester i terrengløp i Thailand på 40-kilometersdistansen.
– Det beste med fjelløping syns jeg er naturopplevelsene. Jeg liker godt bevegelsen løping, men syns det fort blir kjedelig langs veien eller på løpebanen. I naturen føler jeg frihet. Fokuset går vekk i fra tempo og distanse til å nyte det jeg opplever på turen, sier Stian.
Her deler han sine beste terrengtips.
Stian i den nye Fujitrail-kolleksjonen fra ASICS – se kolleksjonen lenger ned i artikkelen.
Hvordan bli bedre i teknisk terreng?
Løping handler ofte om å klare å se fremover og planlegge hvor en skal sette foten. Det er fort gjort at blikket havner ned på føttene, men da vil alt terreng komme brått på. Klarer du å se noen steg fremover vil du kunne se hvor det er mest lønnsomt å løpe. Hjernen husker det du nettopp har sett. I prinsippet kan du lukke øynene og løpe de siste meterne du nettopp har sett fremfor deg.
Hvordan løpe trygt og effektivt i utforbakker?
En del løpere er skeptiske til utforbakker og lener seg bakover når løypa går nedover. Ved å løpe slik bruker en mye krever på å bremse. Det vil være mer optimalt å lene seg fremover. Ved å gjøre det blir støtene for hvert enkelt steg mindre og det vil være mulig å løpe raskere.
Siden tyngdepunktet ved en mer foroverlent holdning vil være nærmere midt under foten, vil det være mindre sjanse for å skli når du setter ned foten.
En mer foroverlent kroppsholdning vil også kunne være positivt for den mentale innstillingen til utforbakken – da angriper du utforbakkene istedenfor en mer defensiv holdning der du bremser, kanskje sklir og kanskje blir enda mer skeptisk til utforbakker.
Hvordan finne riktige terrengsko?
En god terrengsko er en sko som sitter godt på din fot. Du må føle deg komfortabel i den når du løper i terrenget. Skoen bør sitte tett rundt foten så du ikke sklir inni den.
Hvilken type terreng du løper vi, vil ha en del å si for hvilke egenskaper ved skoen du skal se etter.
I lite tekniske løyper der du kan løpe fort, stilles det ikke så store krav til godt grep i yttersålen. Mellomsålen kan være tykkere i lite tekniske løyper.
Skal du løpe i mer teknisk utfordrende løyper, vil en sko som har godt grep være viktig. En myk gummiblanding sitter godt på glatte partier.
En grov såle har bedre grep i gjørme. En tynn såle kan forebygge overtråkk, men det kan gi økt skaderisiko ved mye løping. En slik sko kan nok være fornuftig å bruke til konkurranse og enkelte hardøkter.
DETTE ER FUJITRAIL-KOLLEKSJONEN
ASICS har nettopp lansert en egen norsk nettbutikk – se hele kolleksjonen i nettbutikken her.
Gel-Trabuco Max 2
Her får du maks beskyttelse og en fantastisk løpsfølelse og gripeevne. Trabuco Max 2 har samme utforming som den raske asfaltskoen MetaSpeed og gir deg en god driv framover i steget.
Gel-Trabuco 11
Denne solide og allsidige terrengskoen gir deg beskyttelsen, løpsfølelsen og grepet du trenger til de mer tekniske løpene.
Fujistrail Short, herre + Fujitrail SS top
Pustende og fleksibel shorts med smarte lommer både foran, bak og på siden, samt karabinkrok for ekstra oppbevaring. Toppen er lett, hurtigtørkende og pustende med glidelås for ekstra lufting i front.
2-n-1 shorts dame
Stretchy shorts med innershorts – smarte lommer både foran, bak og på siden, samt karabinkrok for ekstra oppbevaring.
Fujitrail Anorak
Vannavvisende jakke med kengurulomme foran og sammenleggbar hette. Refleks både foran og bak.
Fujitrail Waterproof Jacket
Vanntett, lett og pustende jakke med beskyttende hette. Full bevegelsesfrihet samtidig som du holder deg helt tørr. Hendige lommer og flust av refleksdetaljer.
I sin nye spalte i Runner’s World deler hinderløper Jacob Boutera åpent og ærlig om elitelivet. Etter at Boutera løp finaler i EM og VM i 2022, har 2023 vært en brutal nedtur for Jacob. Med hans egne ord forteller han nå om den vanskelige veien tilbake til verdenstoppen.
Tekst: Jacob Boutera
Foto: Tonje Lien Wold
Hvis du leser dette er sjansen stor for at du også løper. Én gang i uka, 10 ganger i uka, 1500 meter, 42,2 kilometer, 3.00/km eller 6.30/km. Sa du 42 kilometer? At dere orker! Uansett. Tallene er bare detaljer.
Løping betyr mye for mange og fyller ulike roller på ulike tidspunkt i livet. For noen kan det være en form for terapi der de tenker sine klareste tanker, og løser sine vanskeligste problemer. For andre kan det være den lille timen om dagen som er helt fri for tanker. For mange er løping trening mot en konkurranse eller et stort mål. For enda fler har løping en helt spesiell egenverdi uten noe stort mål i enden.
For meg er det jobben min.
Jacob Boutera er en av Norges beste løpere på 3000 meter hinder.
I 2022 løp han i både EM og VM, og jobber nå for å komme tilbake på det nivået samtidig som han holder på med en mastergrad i juss.
I denne spalten får vi hans betraktninger på et eliteliv.
For etter en vellykket 2022-sesong åpnet nye dører seg. Jeg fikk proffkontrakt med On, og ble tatt ut på det norske landslaget. Nå ligger alt til rette. Det er akkurat disse rammene jeg har jobbet så hardt for de siste årene. Dette skulle jeg utnytte til det fulle.
Men som så mange ganger før hadde denne sporten andre planer. I slutten av november i fjor kom jeg hjem fra en lang treningsleir, og jeg følte meg sterk. Dessverre tok det ikke mange dager før jeg begynte å kjenne at noe ikke var som det skulle. Mange medisinske tester, enda flere spørsmål, men ingen svar.
Resultatet: Forfall til EM-terrengløp i desember og i skrivende stund 12 uker med en tung ikke-fungerende kropp.
Spør hvilken som helst løper eller idrettsutøver om hva som er hemmeligheten bak suksessen og du vil stort sett få det samme kjedelige svaret. Kontinuitet.
Spør meg om hva jeg frykter kan hindre meg i å få ut potensialet mitt, og du vil bli møtt med det samme myteomspunne uttrykket. Mangel på kontinuitet.
Pokerspilleren Jacob
Høsten 2015 skjedde to sammenfallende hendelser som skulle komme til å prege meg livet ut. Først fant jeg kjærligheten for løping, men allerede før stormforelskelsen hadde lagt seg ble jeg diagnostisert med den kroniske sykdommen Ulcerøs Kolitt. Fra den dagen visste jeg at dette ikke kom til å bli en enkel reise. Jeg forsto at kontinuitet ikke ville bli stikkordet i min karriere.
Ofte har jeg følelsen av at jeg spiller poker uten å ha særlig gode kort på hånda. Til tross for at jeg verken er en god kortspiller eller særlig god i sannsynlighetsregning, valgte jeg likevel å sette meg rundt bordet. Siden 2015 har jeg gradvis lagt på flere sjetonger. Nå er det mer i potten enn noen gang, og jeg kan ikke kaste meg nå.
Vi har alle lært den harde veien at ingenting er garantert i idrettens verden. Her er det ikke noe som heter «å få som fortjent». Idretten speiler sånn sett livet for øvrig. Selv om du føler at du gjør absolutt alt riktig skylder ikke løpingen deg noen verdens ting.
Jeg har ikke fortjent retten til å forbli på dette nivået, ei heller å ta det neste steget. Vi starter på nytt hvert år. Ingen leser gårsdagens avis. Iallfall ikke fjorårets. Jeg vet hvor mye jobb som lå bak det nivået jeg hadde i 2022.
Jeg er like klar over at jeg må gjennom den prosessen på nytt, og antageligvis gjøre den ennå litt bedre for å nå målene for årets sesong. Hvordan skal jeg håndtere det faktumet når jeg nå befinner meg milevis unna der jeg burde ha vært?
Det er litt som etter at dama har slått opp med deg og det eneste du hører på radioen er kjærlighetssanger.
Veien til kontinuitet
Et raskt søk i ordboka viser at kontinuitet kan defineres som «en ubrutt sammenheng, en utvikling som ikke blir avbrutt».
En utvikling som ikke blir avbrutt er det alle idrettsutøvere streber etter, og jeg skal på ingen måte prøve å snakke ned viktigheten av kontinuitet.
Derimot skal jeg prøve å fortelle deg at kontinuitet ikke er en absolutt forutsetning for fremgang. Og det eneste jeg har mer lyst på enn kontinuitet er fremgang.
Det er lett å tenke på fremgang som å gå bortover en gate. Du starter i en ende også begynner du å bevege deg fremover.
Kanskje må du stoppe på rødt lys et par ganger før du fortsetter videre, men du tar ingen omveier.
Det er lett å tenke på fremgang på den måten fordi det ofte er sånn fremgang ser ut. Men det er ikke sånn fremgang fungerer. I hvert fall ikke for de aller fleste av oss. Fremgang er ikke «en utvikling som ikke blir avbrutt». Fremgang kan være å gå noen meter bortover gata, for så å måtte ta en lang omvei som likevel, etter mye om og men, viser seg å føre deg litt lenger frem i gata enn du befant deg.
Ofte er disse omveiene mørke bakgater som det er lett å gå seg bort i. De er skumle fordi vi ikke helt vet hva som venter eller hvor de fører. Jeg befinner meg midt i en sånn bakgate nå. Desorientert og mørkeredd. Det føles ut som jeg beveger meg feil vei. Kanskje gjør jeg det også. Og når ting ikke helt går vår vei, så er det som om det eneste vi kan se er andre løpere som får det til. Det er litt som etter at dama har slått opp med deg og det eneste du hører på radioen er kjærlighetssanger.
Omveien kan være den gode veien
De eneste gangene fremgang er som å gå bortover en gate helt uforstyrret, er når du er nybegynner. Når du begynner å løpe kommer fremgangen umiddelbart. Men så blir du god, eller i hvert fall bedre, og du må oftere stoppe på rødt lys. Du må ta større sjanser og prøve hardere for å fortsette å bevege deg fremover, og da blir du plutselig nødt til å ta en omvei. Og det er en så frustrerende prosess fordi der du befinner deg er så langt unna forventningene dine om hvor du skulle vært.
Etter hvert som du blir bedre får du også høyere standarder for hva du anser som bra, og ofte lever ikke ditt nåværende nivå opp til den standarden. Det eneste du kan gjøre er å fortsette å jobbe og ikke miste troen på at gjennombruddet ditt kommer snart. Men noen ganger tar du feil så mange ganger på rad at du begynner å tvile på om det noen gang kommer. Det virker urealistisk og usannsynlig. Og kanskje er det både urealistisk og usannsynlig. Helt til du plutselig får det til.
Alle sliter litt iblant. Det ser kanskje ikke sånn ut fordi de har fremgang, men de fleste har blitt tvunget til å ta noen omveier. Og kanskje er det midt i disse omveiene at fremgang og vekst virkelig skjer. Man lærer ting om seg selv når man sliter. Man gjør feil, prøver nye ting, og man forteller seg selv at det kanskje ikke kommer til å gå.
Men det øyeblikket når du endelig når målet ditt på maraton, perser på 10 kilometer eller kvalifiserer deg til VM er ikke fremgangen. Det ser ut som fremgangen. Men det er bare etterdønninger av fremgangen. Fremgangen kom i det stille. Kanskje uten at du merket det. For du var opptatt med å slite, tvile på deg selv og tvile på fremtiden din.
Jeg har dessverre ikke en kort og konsis punchline for å avslutte denne teksten. Ingen fengende caption som hadde høstet likes på Instagram eller kudos på Strava. Jeg er bare en urealistisk løper som ikke har alle svarene. Akkurat nå føles det ikke ut som jeg har noen svar i det hele tatt. Jeg prøver bare å finne ut av alt dette mens jeg går. Akkurat som alle andre. Husk det.
Ekteparet Mari Fenre og Tobias Dahl Fenre er begge tatt ut til VM i terreng- og fjelløping som starter i Innsbruck i dag, 6. juni. Her får du et innblikk i alt fra treningen deres til mentale strategier og skovalg.
Som første norske kvinne deltar Gabriella Mathisen denne uken på verdens mest fientlige løp, Jungle Ultra, gjennom Amazonas. Fortiden hennes har gjort henne råere, klokere og sterkere.
De beste øktene er faktisk de du gjennomfører, uansett hvor mange minutter de består av. Løp heller fra tidsklemma med disse øktene på 25 minutter eller mindre.
Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.