Sponset innlegg
– Om jeg har fått en ny favoritt? DEFINITIVT!

– Om jeg har fått en ny favoritt? DEFINITIVT!


Tidligere i høst søkte Runner’s World etter løpere som ville teste Jaybird Vista til det ekstreme. Løpere som ikke vil la seg hindre i jakten på nye eventyr. Her er opplevelsene deres – og dommen!

Jaybird sin filosofi er at utstyret ikke skal hindre løperen i å gjøre det han vil gjøre. Slagordet er «designed by athletes, built for adventure«.

Vi har bedt et knippe løpere teste Jaybird Vista for å finne ut av hvorvidt den er #EARTHPROOF.

Blant mange hundre løpere trakk vi ut en sprek gjeng som representerer et bredt utvalg av eventyrlystne løpere rundt om kring i landet. Alt fra en Norseman-vinnere til gla’-mosjonister, alt fra løpere som elsker en svettefest på mølla og helst ser at ørepluggene tåler både dunkingen og svetten, til løpere som gjerne vil ha batteritid til å løpe laaange turer i fjellet.

Her er deres løpsrapporter og anmeldelser av Jaybird Vista:


Anne Lise Waal

Musikkavhengig mosjonist som løper mye blåsti, fjell og grus i all slags vær. Har løpt ca 90 km til sammen med Vista, halvparten på mølle og halvparten i terreng/fjell – i all slags vær.– Jeg er avhengig av å ha noe på øret når jeg løper alene. Mine utfordringer når det kommer til øreplugger er disse tre:

 • Jeg har små ører, de fleste propper gnager eller faller ut.
 • Jeg svetter mye og løper gjerne i vått vær, dette gjør at proppene enten sklir ut hele tiden, eller rett og slett slutter å funke.
 • Jeg bytter sang etter terreng, jeg må derfor ha propper hvor jeg kan styre musikken.

– Jeg har vært gjennom utallige typer øreplugger, og har endt opp med noen billige med kabel rett og slett fordi det har blitt forbruksvare. Jeg startet derfor denne testen som ganske skeptisk – hvorfor skulle plutselig disse proppene løse alt som ingen andre klarte?!

– Jeg var derfor innstilt på å teste Vista mye, og særlig i de situasjonene hvor jeg opplever at propper går dukken:

 • Intervaller på mølla hvor det er mye risting og mye svetting
 • Møkkavær: regn, sludd, vind.
 • Tempo på blåsti med krappe svinger og mye opp og ned.

Intervaller på mølla – dette er som regel svettefest og jeg har derfor som regel musikken på høyttaler ved siden av mølla. Dette er ikke veldig populært da treningsøkta ofte sammenfaller med fotball på tv i samme kjellerstue. Derfor var det jubel i stua når proppene besto svettetesten – satt som støpt, ingen «våt» lyd i øret som enkelte propper kan gi når de blir våte, og heller ingen endring i lydkvalitet gjennom økta. SUVERENT!

Løpetur i møkkavær – har hatt flere turer som kvalifiserer til møkkavær, men den verste var på snaufjellet i liten kuling og sidelengs sludd. Igjen – fungerte optimalt.

Tempo på blåsti – Her fikk jeg testet både passform og hvorvidt ørepluggene sitter på plass. Jeg har som sagt små ører, noe som gjør at propper enten gnager eller faller ut fordi de ikke sitter riktig. Vista satt som støpt med en gang – jeg forventet at de skulle begynne å gnage, men den gang ei!

– Om jeg har fått nye favorittpropper? DEFINITIVT! Om de scorer 6 av 6? Nesten, litt bedre klikkrespons og litt mindre vakumfølelse er det eneste som trekker ned. Ville gitt 5+. Jeg er frelst!


Monica Nerland

– Har vært på en del løpeturer i marka med ørepluggene, både på grusvei og i mer ulendt terreng, samt på fjellturer. De sitter veldig godt fast i ørene, slipper å dytte dem på plass i løpet av økta eller tenke på at de kan falle ut. Har testet dem i alt fra sol og finvær til skikkelig vestlandsregn, og de fungerer akkurat like godt uavhengig av ytre forhold. Lydkvaliteten er veldig god! Merker at dette er kvalitet, da lydbildet er mye kraftigere og mer komplett her enn på andre trådløse øreplugger jeg har prøvd.Terje Nergård

– Jeg har tatt med Jaybird Vista på rulleskiturer med mye staking, løping i sprutregn, løping på stier i skogen og løpeturer på opptil to timer, samt en skitur innendørs på anlegget Snø i Oslo. Jaybird Vista sitter godt i øret, skjermer veldig bra for vindsus som kan være plagsomt når man går på rulleski.  Jeg har ikke hatt noen problemer med dem under løping i sprutregn. Batteritiden er veldig bra og jeg enda ikke hatt behov for å lade opp etuiet.


Hans Christian Tungesvik

Profesjonell triatlet med seier i Norseman 2019, norsk mester 2018 og amatørverdensmester i IRONMAN U24 i 2016. Trener majoriteten av øktene alene, og bruker derfor musikk og øreplugger veldig aktivt.– Jeg er fullstendig avhengig av musikk/podkast for å ha motivasjon til å gjennomføre 1100 timer trening årlig, så jeg er veldig takknemlig for disse øreproppene!

Hans Christian har brukt Jaybird Vista til følgende type økter:

 • Svette og klamme inneøkter på sykkelrulle og tredemølle.
 • Lange, kalde sykkelturer utendørs (opp til 6 timer, Oslo-Gaustablikk i november).
 • Aquajog i basseng (har alltid hodet over vannet, men de tåler fint litt vannsprut).
 • Styrke på treningssenter.
 • Gåturer og til å høre musikk til daglig.

– Jeg setter veldig pris på at det går an å bare ha én propp i øret av gangen, spesielt på sykkel utendørs. Da kan jeg ha venstre øre fritt til å høre trafikken. Jeg er veldig imponert over lydkvaliteten og batterilevetiden, og synes det fungerer veldig bra med den mobile ladeesken.


Mats Hauge

Mellomdistanseløper med 1500 meter som hoveddistanse. Mats tok sølvet under årets NM, bak Jakob Ingebrigtsen. Med en pers på 3,39,69 er Mats nummer 18 på 1500-metersstatistikken gjennom alle tider i Norge.– Det har blitt løpt både i sol og fine forhold, men som regel har det vært mye nedbør og vind (bor på Vestlandet …). Uansett forhold står Jaybird til forventingene. De sitter godt på øret, og det legges nesten ikke merke til at de er der, for så små og komfortable er de.

Det eneste jeg trenger å bruke energi på nå etter overgangen til Jaybird Vista er å løpe. Enkelt og greit, og en helt ny hverdag!

– Jeg har brukt Jaybird Vista mest på mølla. Her blir det veldig mye svette, og jeg har hatt problemer opp gjennom årene at ørepluggene faller ut fordi det blir for svett. Med Vista har jeg ikke hatt noe som helst problem med dette. De sitter veldig bra selv om jeg svetter mye, og bidrar til at jeg gjennomfører øktene som jeg skal. Utrolig deilig å slippe å tenke over om ørepluggene kommer til å falle ut, og jeg slipper å bruke energi på å hele tiden å sette ørepluggene fast i hver pause og underveis når jeg løper. Det eneste jeg trenger å bruke energi på nå etter overgangen til Jaybird Vista er å løpe. Enkelt og greit, og en helt ny hverdag!


Hanna Aarnes Nisja

Personlig syns jeg løping er en fantastisk måte å oppleve norsk natur på. Det kan både være i Oslomarka og i fjellheimen. I testperioden har jeg hatt med Jaybird Vista på følgende økter:

 • Langturer opp mot 2,5 t
 • Stiløping i skikkelig regnvær, på glatt underlag
 • Intervalløkt på mølle i et altfor varmt lokale
 • Hurtig asfaltløping med hetta trukket godt over hodet (les: regn).

– Jeg har noen trådløse øreplugger fra før, og det første jeg tenkte da jeg prøvde Jaybird Vista var «Wow, for en lyd!». Deretter starta jeg å danse rundt i stua. Haha!

– Ikke alle øreplugger passer til mine ører. Når jeg tok dem ut av esken tenkte jeg «Oida, kan disse sitte godt?», og siktet til de større pluggene. Det fungerte overraskende bra og ørepluggene har ikke falt ut en eneste gang under aktivitet.Kristine Os

– Jeg er nok en impulsiv løper, som melder meg på de rareste utfordringer som ultraløp i terreng, Backyard ultra, og baneløp, når det jeg egentlig vil er å løpe en padde flat maraton. Når det kommer til gjennomføring av trening er jeg alt annet enn impulsiv; da løpes det som det står på planen.

– Jeg har fått prøvd ut Jaybird Vista i både sol og mindre trivelig vær. Tre timer i regn, vind og etter hvert piskende motvind. Motbakkeintervaller i kaldt og klart vær. Progressiv langtur, og ikke minst lange intervaller (4 x 15 minutter er en favoritt). Det aller beste er at pluggene sitter der de skal i ørene. Dekker over det meste av dårlig vær med god musikk. På høstens Backyard ultra (12 x 6,7 km) i Stavanger var de gode å ha for hånden når man begynte å bli lei sin egen pust eller sidemannens lyder …


Ble du inspirert til å teste Jaybird Vista selv? Les mer her!

Norges nye løpedestinasjon

Norges nye løpedestinasjon


XXL etablerer seg nå som løpedestinasjon og skal satse mer på løping. Dette innebærer blant annet en spennende nyhet som skal gjøre det lettere for løpere å velge riktige sko.

Sportskjeden XXL har skjønt at løping er i vinden, og vil fremover satse enda mer på løping. Kompetanseheving, et bredt utvalg og egen løpsavdeling i butikkene er bare noen av endringene. Den største av alle heter Fitstation – et spesialutviklet verktøy som på få minutter finner ut hvilke sko som kan passe for nettopp dine føtter.

Runner’s World har vært innom XXL og testet ut Fitstation – se video nederst i artikkelen.

Kompetanse og kvalitet

XXL har alltid vært svært bevisst på å kurse de ansatte, slik at de til enhver tid har den kompetansen som kreves når kundene skal handle sportsutstyr. Derfor kan du være trygg på at de ansatte du møter i løpeavdelingen kan sine saker.

– Det siste året har vi måttet flytte all kursingen over på digitale plattformer, men det har ikke vært noen hindring, forteller Frederic Mignotte, ansvarlig for løpekategorien i XXL Europa.

I tillegg til dette lover kjeden nå et enda bredere sortiment enn tidligere, slik at alle kan finne noe som passer for seg.

For å toppe det hele lanserer de altså også Fitstation, hvor alle kan komme innom og få scannet føttene sine. Det høres høyteknologisk ut, hvilket det er – men det er også svært enkelt og effektivt.

Frederic Mignotte, løpsansvarlig XXL Europa.

Hva er Fitstation?

Fitstation er et eget scanne-verktøy som vil bli å finne i alle XXL-butikker framover. Takket være en database fra Volumental  med rundt ni millioner scannede føtter, vil Fitstation finne ut hvilke sko som kan passe dine føtter, basert på en kjapp scanning og et par steg på en trykkplate – utrolig enkelt!

Ved hjelp av en ansatt får du god veiledning gjennom Fitstation. Det eneste du trenger å gjøre er å ta av deg skoene og stille deg på scanneren. Deretter kommer en 3D-modell av føttene dine opp på skjermen, sammen med en rekke mål. Her får du vite fotens eksakte lengde, bredde, høyde på fotbue og vrist.

Deretter går du over en trykkmatte mens den registrerer hvordan du beveger deg og hvor du legger trykket i foten. Du trenger altså ikke å løpe – det holder å gå. Trykkmatten får likevel den informasjonen den trenger for å finne sko som passer deg.

Når du er ferdig på trykkmatten, kommer et bilde av føttene dine opp på skjermen igjen – denne gang med indikatorer som viser om du belaster føttene skjevt eller ulikt, og på hvilke punkter i foten du legger på trykket.

Og that’s it. Deretter får du presentert et utvalg av sko som vil passe deg. Sammen med den ansatte får du hjelp til å prøve deg fram til din nye favorittsko.

En retningslinje, ikke en fasit

Fitstation er ment som en retningslinje forankret i konkrete fakta om føttene dine. Ut ifra scanningen vil Fitstation sammenstille resultatet med hva andre løpere med like føtter som deg har valgt, og dermed lede deg i riktig retning av en passform som passer dine føtter og ditt steg.

Det finnes sikkert mange løpere som er overbevist om at et visst skomerke eller en viss skotype er riktige for dem, uten å nødvendigvis ha testet andre varianter. Her kan Fitstation bidra til å knuse noen myter, eller dytte deg i retning av bedre løpeopplevelser.

For alle – både erfarne løpere og nybegynnere

En runde gjennom Fitstation kan med andre ord være nyttig for alle – både erfarne løpere som er på jakt etter en ny favorittsko og, ikke minst, ferske løpere som ønsker hjelp til å finne den rette skoen.

Spesielt viktig er det å understreke at Fitstation ikke er forbeholdt løpere med stor L. Dette er et ypperlig verktøy også for deg som har lyst til å begynne å løpe.

Her trenger du ingen forhåndskunnskaper. De ansatte guider deg gjennom scanningen og finner frem sko til deg. Du skal til syvende og sist bare stole på at den skoen som føles best på, er den rette for deg. Og på den måten er det mye større sjanse for at du vil få glede av løpingen fremover.

Hendige funksjoner under utvikling
Allerede nå kan du legge inn mailadressen din før scanningen og få tilsendt resultatene på mail. XXL jobber også med en løsning hvor du kan lagre informasjonen som Fitstation finner ut om dine føtter, slik at du enkelt kan handle riktige sko på nett ved en senere anledning, og få beskjed om når det er på tide med nye sko, slik at du ikke løper for lenge i et slitt par.

RW har testet Fitstation – se videoen her!


Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner

Polar Vantage M2 – din guide til bedre prestasjoner


I samarbeid med Polar gir vi bort den nye superklokka Vantage M2 på instagramsiden vår @runnersworldnor. Vantage M2 analyserer både trening og restitusjon – og guider deg til enda smartere trening.

Å både kunne sette opp mål og deretter nå dem krever at du klarer å balansere treningen med tilstrekkelig og optimal restitusjon. For å lykkes med å nå målene du setter deg, er det viktig å forstå hvordan kroppen din fungerer, mener Polar. Og dette er kunnskap som nye Vantage M2 gir deg.

Den nye Polar-klokka har alle funksjoner du trenger for å trene smartere og nå målene dine. I tillegg tar den seg godt ut på håndleddet.

Konkurranse

Du kan nå vinne Polar Vantage M2 – sjekk ut konkurransen på vår instagramside @runnersworldnor.

Vantage M2 hjelper deg med å utvikle deg innen din idrett, blant annet ved å måle aktivitet og puls døgnet rundt. Det er informasjon som er avgjørende for at du skal forstå hvordan kroppen svarer på trening, og hvor mye restitusjon du trenger for å kunne utvikle deg optimalt.

Omfattende funksjoner gir deg den personlige veiledningen du trenger for å nå målene dine. Vantage M2 gjør treningsdataene dine lett forståelig, og veileder deg til å trene smartere, ikke hardere.

Dermed kan du forbedre ytelsen din på bakgrunn av kunnskap om nåværende treningsnivå og dagsform. Klokken registrerer automatisk hvor godt du sover og restituerer, slik at du alltid vet når det er tid for å presse kroppen litt ekstra.

Du kan også dra nytte av daglige treningsforslag og velge mellom forskjellige treningsprogrammer og veiledning, som er lett tilgjengelig på klokken.

Vantage M2 gir deg et helhetlig bilde av hvordan treningsøktene dine belaster kroppen, slik at du lettere kan holde treningen produktiv og forbedre ytelsen din.

I tillegg til treningsfunksjonene er Vantage M2 utstyrt med en rekke smart watch-funksjoner, blant annet musikkontroll og muligheten til å få værvarsel og andre varsler fra mobilen. Det er med andre ord en klokke du både kan og vil ha på deg døgnet rundt.

Treningsprogram som tilpasser seg etter utviklingen din

I sin nye Test Hub, som er en del av Polars gratis og brukervennlige treningsplattform Polar Flow,, samles alt av testdata fra klokka di. Polar Flow forenkler treningsdataene dine og gir deg oversiktlige analysemuligheter og kunnskap om treningsutviklingen din.

Du kan også enkelt planlegge og følge opp treningen din, øvrige aktiviteter og søvn- og restitusjon i treningsplattformen.

Her finner du også Polar Running Program – en funksjon som gjør det utrolig lett for deg å trene fram mot et spesifikt mål som for eksempel et konkret løp. På denne måten fungerer Polar Vantage M2 som en personlig løpetrener.

Alt du trenger å gjøre er å velge distansen du skal konkurrere på og stille inn datoen, så skaper Polar Flow et personlig og tilpasningsdyktig treningsprogram som er basert på dine individuelle resultater. Programmet tilpasser seg med tiden basert på utviklingen din.

Hver treningsøkt finnes lett tilgjengelig på klokka di. Polar Vantage M2 veileder deg gjennom hver økt og sier ifra om du bør ta det roligere eller presse deg selv litt hardere.

I treningsprogrammet ditt finnes også styrketreningsøvelser, stabiliseringsøvelser for kjernemuskulaturen og bevegelighetsøvelser. Disse kan gjøres når og hvor du vil, og du får instruksjonsvideoer som guider deg gjennom hver økt. Med andre ord – det er en reell sjanse for at den der stuegulv-styrketreningen du hadde tenkt å starte med faktisk blir noe av!

VO2 max og utvikling

Running Index er en indikator på det maksimale oksygenopptaket ditt (VO2 max) – et mål som indikerer hvor god form du er i. Du får en beregning av din Running Index-verdi etter hver løpetur, altså en bedømming av ditt maksimale aerobe løperesultat. Ved hjelp av denne funksjonen kan du i Polar Flow følge med på hvordan løperesultatene dine – og dermed formen din – utvikles.

Fakta Polar Vantage M2
Vekt: 45 gram inkludert reim
Batteritid: 30 timer kontinuerlig trening. Med strømsparingsalternativer kan batteriet trekkes opp mot 100 timer.
Pris: 2999 kr

Stor øreplugg-test for løperen

Stor øreplugg-test for løperen


74 prosent av respondentene i RWs store løperundersøkelse fra 2020 svarer at de løper med øreplugger. Vi har testet fem trådløse varianter – noen splitter nye, andre eldre travere med nye oppgraderinger. I researchen til denne guiden, eller testen, tittet...
vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Som Abonnent Får du

Full tilgang til https://runnersworld.no/ | Egen digital utgave + arkivsøk |
Tilgang til eksklusive + artikler, reportasjer, tester og intervjuer.

10 utg Print + Digitalt

Kr. 730,-


ABONNER

5 utg Print + Digitalt

Kr. 365,-


ABONNER

Digitalt abonnement

45,- pr/mnd


ABONNER
Test av Brooks Catamount

Test av Brooks Catamount


En terrengsko som legger til rette for cruise-følelse på flytstien, men samtidig tåler lange distanser. Se vår dom her!

Brooks Catamount ble designet for eliteløperne i det ikoniske 100-milesløpet Western States. Det betyr ikke nødvendigvis at skoen først og fremst kommer til sin rett på så lange distanser. Vi mener at den er vel så bra på raske økter på flytstien.

Se videoen her!

Løpetur med nye Craft CTM Ultra Carbon

Løpetur med nye Craft CTM Ultra Carbon


Runner’s World har møtt norgesrekordholder på 110 meter hekk, Vladimir Vukicevic, og testet skoene CTM Ultra Carbon fra Craft.

Ikke bare ser den unektelig kul og oppsiktsvekkende ut – CTM Ultra Carbon er en løpesko av høy kvalitet utviklet for ultraløping i verdensklasse, som legger til rette for en god oppkjøring fram mot et maraton- eller ultraløp.

Men, den funker også til de raske løperne som for eksempel hekkeløper Vladimir Vukicevic. Runner’s World møtte ham en vårdag på Bygdøy for å snakke om livet, løpinga – og ikke minst teste skonyheten.

– Det viktigste for meg er å ha en løpesko som er responsiv i steget og som jeg kan løpe fort i på trening, så for meg er disse skoene midt i blinken, sier Vladimir.

Se videoen lenger ned i artikkelen.

Fem avanserte lag

 • CTM Ultra Carbon treffer bakken med en yttersåle i høykvalitets gummi med godt grep for et effektivt løpesteg.
 • Det kraftige utgangspunktet bygges deretter opp gjennom den responsive Ultra Platform™ og
  karbonfiberplaten Ultra Carbon Plate™ i tillegg til den støtdempende, responsive innersålen Ultra Insole™.
 • Konstruksjonen suppleres til slutt med overdelen Ultra Upper™ i tynn og funksjonell mesh.
 • Fem avanserte lag som samarbeider for en helt unik Ultra-opplevelse.

Se videoen her!