Nytt løp i Skyrunner Series Norway
Foto: Hyke studio

Nytt løp i Skyrunner Series Norway


I år er 1851 OppNed Norddal ein del av Skyrunner Series Norway. Det vil seie at fjelløpet, som går frå Norddal sentrum, opp på Torvløysa (1851 moh) og ned igjen, er eitt av fem løp som skal kåre norske meistrar i fire klassar. 

Pressemelding frå 1851 OppNed Norddal

17. juli går starten for spektakulære 1851 OppNed Norddal. Det er femte året eldsjelene i Norddal Idrettslag arrangerer dette fjelløpet. Løpet er, som namnet tilseier, på 1851 høgdemeter. Men det er ikkje berre eit motbakkeløp, for dei 1851 metrane skal også springast ned att til bygda.

Løypa er på totalt 24,4 kilometer, og går frå Norddal sentrum, via Rellingsetra og Daurmålsfjellet, opp på toppen av Torvløysa – og same veg ned att.

– Ei moglegheit vi ikkje kunne takke nei til

Nytt av året er at 1851 Opp Ned Norddal, saman med Sans Senja Skyrace, Stranda Fjord Trail Race, Tromsø Skyrace og Kårvatn Skyrace, er ein del av 2021 Skyrunners Series Norge.

Denne serien har fire klassar; seniorklasse for menn og kvinner, samt klassar for begge i under 20 år. 

– I fjor var ein av deltakarane Stian Angermund Vik, som er tidlegare verdsmeister i nettopp denne typen løp. Han satt ny løyperekord og var så fornøgd med løypa og arrangementet at han ville snakke varmt om oss i sitt kontaktnettverk. Nokre månadar seinare vart oss invitert med til oppstartsmøte for årets norske serie. Dette var veldig stort og spennande for oss. Ei moglegheit vi ikkje kunne takke nei til, fortel Ole Magnus Melchior, som er ein av primus motorane for 1851 OppNed Norddal.

Å kome med i det gode selskap av utvalde løp av denne typen gir både moglegheiter og utfordringar.

– Det gir naturlig nok økt merksemd og marknadsføring, som igjen kan tiltrekke fleire deltakarar. Vi er i utgangspunktet eit lite arrangement i ei lita bygd. Men vi har jo ein flott plass å vise fram, og eit flott og arrangement, i ei spektakulær innpakning  som deltakarane kan bryne seg på, smilar Melchior.

1851 OppNed Norddal vart arrangert for første gong i 2017. Framleis er det eit relativt lite arrangement, men det har vore ei positiv utvikling med tanke på deltakarar gjennom alle åra. I fjor samla arrangementet 150 deltakarar.

Fjorårets vinnere av OppNed Norddal, Stian Angermund Vik og Målfrid Valdersnes. Foto: Hyke studio

Også familieklasse

Melchior presiserer at årets utgåve av 1851 OppNed Norddal ikkje berre vil være eit arrangement for dei som jagar gode tider og poeng i den norske serien. Det vil framleis vere ein dag for alle som ynskjer å bryne seg, og ikkje minst for dei som vil være med i klassane utan tidtaking. Spesielt trekk han fram familieklassen, som går frå Rellingsetra til Daurmålsfjellet, dette er ei flott oppleving for heile familien. 

Som del av den norske skyrunner-serien blir det nokon justeringar for arrangørane.

– Skyrunner-serien har sitt eige regelverk, og er underlagt det internasjonale forbundet. Nokre av krava, som helikoptertransport ut i løypa for forbundsrepresentantar, eige presseområde, garantert overnatting og deltaking for internasjonale utøvarar og liknande, såg vi på som litt utfordrande. Men vi fekk garantiar for at dette ikkje ville bli handheva så strik for den nasjonale serien, så dei krava som ligg der skal vi fint klare å møte, forklarar Melchior. 

Ole Magnus Melchior, primus motor for 1851 OppNed Norddal. Foto: Hyke studio

200 deltakarar

Vidare blir det spanande med tanke på koronasituasjonen.

– Foreløpig har vi ei deltakaravgrensing på 200 pesonar. Så får vi sjå korleis dette utviklar seg. Vi har nokon års erfaring med dette arrangementet, så vi håper det elles skal gå fint reint praktisk. Så håpar vi at få nokon av storkanonane, ikkje minst dei lokale, kan kome på besøk for å utfordre løyperekorden. Det bor mellom anna ein kjent spreking i Måndalen som er kapabel. Kanskje han blir freista, smilar Ole Magnus Melchior.

For ordens skyld: Sprekingen i Måndalen som Melchior viser til er løpelegenda Kilian Jornet, opphaveleg frå Spania. Og rekorden for løpet som går dei 24,4 kilometrane frå Norddal, opp på Torvløysa og ned igjen er, er på 2.29,31.

Sondre går for ny pers på 10 km

Sondre går for ny pers på 10 km


ASICS arrangerer persefest i forbindelse med lanseringen av de nye skoene METASPEED Sky.

Pressemelding fra ASICS

ASICS bekreftet i dag at løpet ”Be(at) your personal best” vil bli utført den 24. april 2021, så fremt konkurranseforholdene ligger til rette for det. Her vil toppløpere forsøke å slå sine personlige rekorder iført ASICS’ nyeste innovasjon, løpeskoen METASPEED Sky.

– Vi vet at når idrettsutøvere føler seg på sitt beste, er de i stand til å slå sin personlige rekord. Vi tror at vår nyeste METASPEED™ Sky vil gi vårt team av idrettsutøvere tillit til å gi alt og nå nye mål på arrangementet den 24. april, sier Linda Van Aken, VP Running, ASICS EMEA.

Nordstad Moen og Julien Wanders i aksjon

ASICS-utøvere vil forsøke å slå persen sin på enten 5 km eller 10 km. Blant utøverne som tar utfordringen er Julien Wanders, Sondre Nordstad Moen og Mekdes Woldu.

– Det er en utrolig følelse å slå sin egen rekord, både for kropp og sinn. Jeg ser frem til å løpe med laget i nye METASPEED™ Sky og prøver å slå min personlige rekord, sier Julien Wanders som skal løpe 5 kilometer.

Wanders er mannen bak europarekorden på både 10 km gateløp og halvmaraton.

Sondre Nordstad Moen, som nettopp har signert med ASICS som skoleverandør denne sesongen, skal brynesseg på sin egen 10-kilometerspers. På gateløp lyder den 27:55, ett sekund bak norgesrekorden til Jakob Ingebrigtsen satt under Hytteplanmila i 2019.

Arrangementet “Be(at) Your Personal Best” vil bli direkte streamet her: http://www.asics.com/geo/mk/metaspeed-sky-launch.

Løper 10 meter per krone donert til sykehusklovnene

Løper 10 meter per krone donert til sykehusklovnene


Kentaro Indo løp i fjor 106 km på under 21 timer som takk for at folk donerte penger til Sykehusklovnene. I år planlegger han å gjenta fjorårets suksess, og håper at folk donerer mer penger slik at han kan løpe enda lenger.

Pressemelding fra Klovneløpet

Kentaro er en løpeglad NTNU-student, og løpsdirektør for Klovneløpet. Klovneløpet er en studentorganisasjon som ti år på rad har arrangert studentløp til inntekt til Sykehusklovnene.

Alle inntektene fra sponsorer og løpsavgifter går til at sykehusklovnene kan fortsette det viktige arbeidet med å underholde syke barn.

På grunn av koronapandemien ble det store begrensninger for å arrangere løp i 2020, og Klovneløpet måtte derfor komme på nye metoder for å samle inn penger. Kentaro Indo tok utfordringen på å løpe ti meter per krone donert til klovneløpet.

Prosjektet, «Klovneløpet Ultra» ble en stor suksess, og Kentaro løp inn de 10.600 kronene, altså 106 km, på under 21 timer.

I år har Kentaro tatt samme utfordringen. Den 17. april har han planlagt å begynne turen mot Stjørdalen, og løpe så langt pengene rekker.

Håpet er selvfølgelig å slå fjoråret rekord slik at han får en ordentlig utfordring. Og ikke minst slik at Sykehusklovnene får penger til å nå ut til enda flere barn.

Les også: Virtuelt løp for rent vann

Vil du forhåndsteste de nyeste Saucony-modellene?

Vil du forhåndsteste de nyeste Saucony-modellene?


Saucony søker ambassadører som kan teste skoene i Endorphin 2-serien som lanseres til sommeren. Er det deg?

Den prisvinnende Endorpin-serien til Saucony er snart tilbake! Ikke bare det, men den har fått en oppgradering, og modellene Endorphin Pro, Endorphin Shift og Endorphin Speed får alle et 2-tall bak seg.

Ifølge Saucony er dette skoene som drømmer er laget av. Vi snakker Speed Dreamin’! Sauconys SPEEDROLL-teknologi møter raffinert passform for en enda bedre løpsfølelse på veien.  Endorphin-kolleksjonen skor deg både på de lange løpeturene og på konkurransedagen. De resirkulerte materialene vitner om at både sportens og planetens framtid er ivaretatt.

I samarbeid med Saucony søker nå Runner’s World etter to ambassadører som vil teste de tre toppmodellene fra Saucony.

Søk om å få bli ambassadør nederst i artikkelen.

Dette er Endorphin 2-serien


Saucony Endorphin Pro 2

Raskere enn dine villeste drømmer. Endorphin Pro 2 er klar for å justere opp konkurransefarten din et par hakk. Oppgradert passform og støtte gjør at du kan fokusere på mållinja. Kombinasjonen av den ultralette mellomsålen i RWRRUNPB og en karbonfiberplate tar deg dit på no time.


Saucony Endoprhin Speed 2

Dette er skoen som tåler det meste, alt fra intervalløkter til raskere turer, trening og konkurranse. Her er det lette og veldempede mellomsålematerialet PWRRUNPB kombinert med en nylonplate for bedre respons, hvilket gjør dette til en allsidig og morsom allround-sko som får deg til å ville øke tempoet.


Saucony Endoprhin Shift 2

Denne skoen er definisjonen på uanstrengt prestasjon. Shift 2 kombinerer en veldempet såle i PWRRUN med den fremdrivende SPEEDROLL-teknologien, slik at du får mer ut av hvert steg. Og med akkurat passe nok stabilitet kan du sanke drøsevis av feel-good-kilometer i denne.

Søk om å bli ambassadør her!

Send inn søknaden din ved å klikke på knappen under. Den 26. april trekker vi én mannlig og én kvinnelig testløper som får tilsendt alle de tre Endorphin-modellene sammen med et testskjema. Blir du trukket ut som testløper er det muligheter for et videre ambassadør-samarbeid med Saucony.

Testløpernes vurdering av skoene vil bli presentert i en artikkel her på runnersworld.no

Ny klasseinndeling i mosjonsløp

Ny klasseinndeling i mosjonsløp


Pandemien har gjort løpere tyngre. Det er nå vedtatt å innføre vektbasert klasseinndeling for mosjonsløp fra 2022.

Neida, ingressen over er en god gammaldags aprilsnarr. Men også en liten tankevekker, eller? I denne teksten gir skribent og løper Nils Wiig et humoristisk skråblikk på vårt stillesittende samfunn.

Forfallet etter fylte 40

De fleste som løper, har sine glansdager før man fyller 40 år. Etter den tid går det stort sett saktere med de fleste, og det er alderen som får skylda.

Før man fyller 40 slåss man mot klokka og sekundene. Etter 40 slåss mange mot vekta og kalenderen – tyngre for hver måned, for hvert år som går. Kilometertidene og hårfeste kryper sakte men sikkert oppover.

Nye tider krever nytenking. Når pandemien er slutt og det igjen blir muligheter for å bli med i mosjonsløp, vil jeg be alle arrangører om å revurdere klasseinndelingen i løp. 

Kilometertidene og hårfeste kryper sakte men sikkert oppover.

Nåværende måte å dele inn klasser etter kjønn og alder, har overlevd seg selv. Kjønnsdebatten skal jeg ikke ta her, men ønsker mangfoldet velkommen.

Når det gjelder årsklasser, så er det gjerne 10-årsintervaller frem til man er 40 og deretter 5-årsintervaller – ja, for riktig å understreke at etter fylte 40 går forfallet så fort at 5 årstrinn er på sin plass. 

En mer rettferdig måte å dele deltakere inn i klasser på, er å gjøre som de gjør i mange kampsporter – inndeling etter vekt. Det er ikke rettferdig at en yngre person på 130 kg skal stille i samme klasse som en noe eldre gaselle på 60 kg. Enten så får man dele inn i vektklasser eller så får de med lavere vekt få seg en ryggsekk som fylles med sand til alle veier like mye.

Livskraft og tyngdekraft

Den enkle forklaringen på hvorfor de fleste beveger seg saktere etter 40, er selvsagt at det blir mer å flytte på – flere kilo som skal fra A til Å. 

Det er nå en gang slik at fysikkenes lover gjelder fortsatt, og den kraft som holder oss på jordens overflate er nå en gang for alle «massemultiplisert med tyngdekraften». Så når massen (vekta) øker, blir kraften som holder oss i ro større og større.

Men burde ikke livskraften trumfe tyngdekraften?

Men burde ikke livskraften trumfe tyngdekraften?

Hvorfor blir vi tyngre? Mange matvarekjeder fronter sunn og mager kost, og det gis rause rabatter for kjøp av grønnsaker. Vi vet hva vi bør spise, det mangler ikke på opplysning om saken. Men vi er en nasjon som nå har fått god tid til å kose seg, og pengene strekker til for de fleste. 

Så det blir både tid og råd til ferdigpizza, godteri, brus, øl, sider, vin og en cognac til kaffen (som serveres med sukker og fløte).

Smart med smarte hjem?

Vekta stiger jevnt og trutt for mange selv om man er medlem av et treningssenter eller en joggegruppe. En uke består av mye mer enn de få timene man setter av til trening – og det er den tiden vi ikke trener som er forklaringen.

Litt tilbake i tid måtte man faktisk bevege seg for å få gjort daglige gjøremål.  

Elendigheten startet for mange år siden, vi fikk fjernkontroll til TV-en. 

Det var begynnelsen på en teknisk utvikling som skulle medføre at man kunne sitte stille å gjøre alt fra sofakroken.  

Robotklipperen sørger for å holde plenen nytrimmet mens huseier kan ta seg en øl på terrassen mens han tenker at det får være nok trimming den dagen.

Nå er det bare å si «OK Google – start støvsuger», og før man vet ordet av det, er robotstøvsugeren i farta. Selv det å reise seg for å slå på lyset er også blitt unødvendig. 

Elektronikken hjemme er blitt smart, men er det så smart å kaste seg på denne bølgen?

Med leverigstjenester slipper man å gå i butikker, en får man mat og varer levert på døra. Ingen grunn til å anstrenge seg.  

Gresset gror, men robotklipperen sørger for å holde plenen nytrimmet mens huseier kan ta seg en øl på terrassen mens hun/han tenker at det får være nok trimming den dagen.

En del mennesker fikk seg en daglig spasertur i forbindelse med reise til og fra jobben. Nå sitter halve Norge på hjemmekontor og dermed har dagens gåtur blitt erstattet av å flytte seg rundt i egen bolig.  Og hjemmekontor har kommet for å bli, også etter pandemien.

Skal man være riktig sporty, tar man sykkelen fatt, men en sykkel i dag skal selvsagt ha en elektrisk motor. Det er viktig å spare på kreftene, man kan jo risikere å bli svett.

Det er litt påfallende at det mest utbredte belastningsskaden har blitt «musearm». Den eneste kroppsdelen som regelmessig får brukt seg, er håndleddet, underarm og et par fingre. Fastlegen foreskriver da en periode med avslapping – som om vi ikke slapper av nok fra før.

Tunge ting tynger

De er lett å konkludere med at man blir tregere med årene fordi det skjer forandringer i kroppen. Det er riktig at det skjer forandringer, hormonelle endringer som man ikke kan styre. Men man kan redusere effektene at man ikke lengre oser av testosteron og ungdommelig sprekhet.

De største forandringer vil jeg tro er de psykologiske. Hvorfor anstrenge seg mer enn nødvendig? Har ikke jeg gjort mitt i de årene som har vært?

Hvorfor skal man bry seg om faren for diabetes 2 og andre livsstilssykdommer, det finnes jo snart en pille for alt som er ille?

Jeg har blitt fortalt at når man blir eldre, mister man muskelmasse jevnt og trutt, noen prosenter hvert år. Ja, det går den veien – hvis man ikke gjør noe med det. Så da er det bare å kjøre på med styrketrening – enten du er ung eller godt voksen.  

Så hvis du er en av dem som synes at alderen tynger, så kan det rett og slett være noe annet som tynger deg, nemlig flesket ditt!

Virtuelt løp for rent vann

Virtuelt løp for rent vann


Visste du at mennesker i utviklingsland i gjennomsnitt må gå 5,9 kilometer for å hente rent vann? Nå arrangerer hår- og hudpleiemerket Aveda et virtuelt løp til inntekt for rent vann. Distansen? 5,9 km.

Norge er et av de heldige landene som omtrent kan ta rent vann rett fra springen for gitt. Men vann skal ikke være et privilegium, det er faktisk en rettighet.

Ifølge Unicef er det i dag over 600 millioner mennesker som mangler rent vann i verden. Over 150 millioner mennesker lever av ufiltrert vann fra elver og innsjøer, de farligste vannkildene som finnes.

Gjennom Earth Month i april kan du løpe for at flere mennesker skal få tilgang til rent vann.

Earth Month

Aveda er et plantebasert og vegansk hår- og hudpleiemerke som har vært ledende i sin bransje gjennom mer enn 43 år. Samtidig har Aveda har aldri vært mer relevant enn i dag, med sine verdier, visjoner og den standarden de setter for både skjønnhetsbransjen og verden.

Aveda er grunnlagt på verdiene av å gi tilbake til samfunnet, det har alltid vært et viktig ansvar og holdning Aveda etterlever. Å drive bærekraftig business som betyr å sikre gode forhold for mennesker, dyr og natur i hele verdikjeden er ikke veldedighet hos Aveda, det er for dem bærekraftig virksomhet. Veldedighet er noe Aveda gjør i tillegg, og hver april over hele verden samles nettverket i en felles Earth Month for innsamling av penger til rent vann.

Sammen med nonprofit-organisasjonen Charity: water starter Aveda nok en gang sin årlige april-kampanje, Earth Month, hvor målet er å gi rent vann til så mange som mulig. Charity: water jobber blant annet med områder som India, Nepal, Madagaskar og Etiopia, både i Earth Month og ellers.

Virtuelt løp

Sammen med MoveSpring arrangerer Aveda nå et virtuelt løp som pågår gjennom hele april – Earth Month RunWalk. Her kan hvem som helst melde seg på for en 3,7 miles lang løpetur. Hvorfor akkurat 3,7 miles – det vil si 5,9 kilometer? Jo, fordi dette er den gjennomsnittlige distansen mange mennesker i utviklingsland må gå for å hente rent vann. Påmeldingsavgiften til løpet på rundt 250 kroner vil bidra med å tilrettelegge for rent vann til mennesker som virkelig trenger det.

Dette er en flott mulighet til å ikke bare løpe for egen helses skyld, men også for rent vann og dermed bedre helse til mange andre.

Målet er å samle inn totalt 18 millioner kroner i forbindelse med hele Earth Month.

Det finnes flere måter å støtte innsamlingsprosjektet, blant annet doneres 100 prosent av onlinesalget i amerikanske Aaveda-butikker på Earth Day (22. april), og for hver limited edition Shampure Shampoo bar som selges doneres fem dollar til prosjektet.

Meld deg på Earth Month RunWalk her

Besøk løpets Facebook-arrangement her