Askild Vatnbakk Larsen er løper og vitenskapsnerd. I Runner’s World skriver han spalten Idrettsvitenskapelig hjørne.

Du har kanskje lagt merke til ham, enten på toppen av resultatlistene i et eller annet langt og bratt løp, eller som skribent i en tidligere RW-utgave. Nå er han fast spaltist i Runner’s World. Askild Vatnbakk Larsen skal fungere som linken mellom det faglige og det praktiske. Når vi skriver «slik bør du trene», forklarer Askild hvorfor.

Nysgjerrig og allsidig
Nysgjerrighet, allsidighet og evnen til å fordype seg. Tre egenskaper som har preget ham hele livet. Det gjenspeiler også artiklene han skriver. Askild er oppdatert på forskningen utover hans eget felt biomekanikk, og vet å tolke dette og formidle det på en interessant og forståelig måte for leserne. Nysgjerrigheten og allsidigheten var også tilstede som barn, da han var innom de fleste idretter før han fordypet seg i terrengsykling da han var 12.

– Det ble fort hovedidretten min, jeg ble veldig betatt av det. De første årene holdt jeg på med det fordi det var gøy, og så satset jeg og konkurrerte i 10 år fra jeg var 16 til jeg var 26. Noen vil kanskje si jeg var besatt av sykling en stund. Jeg liker å kalle det en lidenskap, ler han.

Askild Vatnbakk Larsen driver til daglig firmaet med samme navn som tilbyr treningsveiledning, gruppetreninger og foredrag for privatpersoner og bedrifter. Foto: Visuello

Hvorfor
På videregående kom han inn på Wang toppidrett, og det var der han for første gang fikk en trener med skikkelig faglig tyngde, og som i tillegg var dyktig pedagogisk. I stedet for å si «gjør dette, det er lurt», forklarte han også hvorfor. Mannen heter Espen Tønnesen, har en doktorgrad i treningslære fra Norges Idrettshøgskole og er i dag kjent som fagansvarlig for utholdenhet ved Olympiatoppen.

– Mange av prinsippene Espen lærte meg har jeg fortsatt med meg i treningsarbeidet i dag. Det å forklare hva som skjer i kroppen og hvorfor man bør gjøre slik og slik i treninga, er noe jeg er veldig opptatt av å få frem i artiklene mine også, forteller Askild, og legger til:

– Hvis folk forstår hvorfor, forstår de også hensikten med treningen. Da får man eierskap til treningen, og det er større sannsynlighet for at man gjennomfører den. Denne linken mellom det faglige og det praktiske fascinerer meg.

Selv endte Askild også opp på Idrettshøgskolen (NIH). Det var logisk. Utenom skole var idrett den største delen av livet hans, og han visste også at det var utholdenhet han fant mest interessant.

– Da jeg skulle velge studie ofret jeg ikke arbeid, inntekt og trygghet en tanke, men gikk kun ut ifra interesser. Hvem er jeg? Jo, jeg er en kar som liker idrett. Og dermed ble det Idrettshøgskolen.

Samtidig satset han for fullt på terrengsykling. I fem år var det livsstilen og fokuset, selv skolegangen ble satt på vent.

– Men det kom til et punkt hvor jeg kunne akseptere overfor meg selv at nå er det nok. Nå kommer jeg ikke til å bli så mye bedre. Da hadde det vært et stort konkurransefokus i mange år, og det var greit å gjøre noe annet – da var det tilbake til Idrettshøgskolen igjen.

Born to run-smellen
Da sykkelen var lagt på hylla for godt oppsto det et enormt tomrom. Han måtte ha noe fysisk aktivitet å fylle tida si med. Løping er noe man alltid kan gjøre, for det krever ikke så mye utstyr. Han leste Born to Run – en bok han senere er blitt mer skeptisk til, men på det tidspunktet slukte han alt rått. Etter endt lesning begynte å løpe på forfot, og ble skadet med en gang. Og her begynte den store jakten på hvorfor? McDougall prediker jo at naturlig løping er lurt. Hvorfor fungerte det ikke? Dette kulminerte i en interesse for løpeteknikk, og et generelt dypdykk i løpingen, litteraturen og alt rundt.

– De fleste av oss har løpt mer eller mindre hele livet, men ikke alle tenker over hvordan man løper. Jeg ville dykke ned i materien, snakke med folk, prøve det ut i praksis, forteller han. Interessen hans for løping resulterte i en mastergrad i biomekanikk og løping fra NIH.

Fra asfalt til terrengultra
Askild startet løpekarrieren med halvmaraton og milløp  – først én gang, så enda en gang i forsøk på å løpe enda raskere. Han holdt på med asfaltløp og persejakt i to sesonger, men på starten av hans tredje sesong som løper var han mettet av tidsfokuset, det hadde han fått nok av fra sykkelverdenen.

– Så hørte jeg om noen som skulle løpe Ecotrail 80 km. Jeg tenkte at 80 kilometer var alt for langt, men meldte meg på.

Og det ble starten på terrengultra-eventyret. Bare i år har han blant annet løpt Transgrancanaria (128 km, 7500 høydemeter), Hornindal Rundt (75 km, 5600 høydemeter) og Backyard Ultra 80 km. Seier i de to sistnevnte.

– Slike løp passer bedre med en balansert livsstil. Konkurransene er ikke bare resultat og prestasjon. Selv om du har en dårlig dag løpsmessig, får du en fantastisk dag likevel. Jeg gjør en tur ut av alle løpene mine, tar med et par kompiser, reiser til nye steder med storslått natur – og løper. Jeg har også et veldig godt inntrykk av løpemiljøet, enten det er asfalt- eller terrengløpere – de er veldig inkluderende. Alle kan løpe, og derfor skal alle få være med. Man anerkjenner prestasjonene til hverandre ut ifra ens egne forutsetninger. Det er veldig kult.

Og for den vitebegjærlige 32-åringen er løping en ny ting å lære. Det første året han løp Hornindal Rundt var han, ifølge seg selv, elendig i motbakkene, og skjønte at her var det forbedringspotensiale. Året etter hadde han gjort noe med saken og forbedret seg med to timer.

– Det er mye morsommere enn å løpe fem sekunder raskere på en 10-kilometer. Det er alltid fremgangen som står sentralt for min motivasjon, forteller han.

Runner’s World + Askild
Runner’s World-spaltistene komplementerer hverandre godt. Fysioterapeut Jon Henry Strupstad har full koll på skader, forebygging og rehabilitering. Martin Lager er coachen med bred og lang erfaring, han besitter en øvelsesbank stappfull av økter og øvelser, og gir deg tipsene hands on. Rollen Askild fyller er linken til vitenskapen bak tipsene. Han skal besvare spørsmålene som begynner med «hvorfor», slik at leserne lærer mer om kroppen sin og hvordan den reagerer på trening.

I tillegg til å lese spalten hans i magasinet kan du lære mer av Askild på bloggen hans på runnersworld.no/Askild. Her kan du også stille ham spørsmålene du lurer på. I tillegg kan du møte ham og andre spaltister samt redaksjonen på Runner’s World Løpeweekend på Norefjell i månedsskifte mai/juni for en helg spekket med løping og faglig påfyll. Gå inn på runnersworldshop.no for å sikre deg plass.

Askild oppsummert:
Alder: 32
Fra: Oslo
Utdanning: Mastergrad i biomekanikk og løping fra Norges Idrettshøgskole
Arbeid: Driver firmaet Askild Vatnbakk Larsen som tilbyr treningsveiledning, gruppetreninger og foredrag for privatpersoner og bedrifter.
Klubb: Bøler IF
Konkurranseplaner 2019: Medalje i NM terrengultra, Eiger Ultra + kule konkurranser i terrenget på steder han ikke har vært.