Ny klasseinndeling i mosjonsløp

Ny klasseinndeling i mosjonsløp


Pandemien har gjort løpere tyngre. Det er nå vedtatt å innføre vektbasert klasseinndeling for mosjonsløp fra 2022.

Neida, ingressen over er en god gammaldags aprilsnarr. Men også en liten tankevekker, eller? I denne teksten gir skribent og løper Nils Wiig et humoristisk skråblikk på vårt stillesittende samfunn.

Forfallet etter fylte 40

De fleste som løper, har sine glansdager før man fyller 40 år. Etter den tid går det stort sett saktere med de fleste, og det er alderen som får skylda.

Før man fyller 40 slåss man mot klokka og sekundene. Etter 40 slåss mange mot vekta og kalenderen – tyngre for hver måned, for hvert år som går. Kilometertidene og hårfeste kryper sakte men sikkert oppover.

Nye tider krever nytenking. Når pandemien er slutt og det igjen blir muligheter for å bli med i mosjonsløp, vil jeg be alle arrangører om å revurdere klasseinndelingen i løp. 

Kilometertidene og hårfeste kryper sakte men sikkert oppover.

Nåværende måte å dele inn klasser etter kjønn og alder, har overlevd seg selv. Kjønnsdebatten skal jeg ikke ta her, men ønsker mangfoldet velkommen.

Når det gjelder årsklasser, så er det gjerne 10-årsintervaller frem til man er 40 og deretter 5-årsintervaller – ja, for riktig å understreke at etter fylte 40 går forfallet så fort at 5 årstrinn er på sin plass. 

En mer rettferdig måte å dele deltakere inn i klasser på, er å gjøre som de gjør i mange kampsporter – inndeling etter vekt. Det er ikke rettferdig at en yngre person på 130 kg skal stille i samme klasse som en noe eldre gaselle på 60 kg. Enten så får man dele inn i vektklasser eller så får de med lavere vekt få seg en ryggsekk som fylles med sand til alle veier like mye.

Livskraft og tyngdekraft

Den enkle forklaringen på hvorfor de fleste beveger seg saktere etter 40, er selvsagt at det blir mer å flytte på – flere kilo som skal fra A til Å. 

Det er nå en gang slik at fysikkenes lover gjelder fortsatt, og den kraft som holder oss på jordens overflate er nå en gang for alle «massemultiplisert med tyngdekraften». Så når massen (vekta) øker, blir kraften som holder oss i ro større og større.

Men burde ikke livskraften trumfe tyngdekraften?

Men burde ikke livskraften trumfe tyngdekraften?

Hvorfor blir vi tyngre? Mange matvarekjeder fronter sunn og mager kost, og det gis rause rabatter for kjøp av grønnsaker. Vi vet hva vi bør spise, det mangler ikke på opplysning om saken. Men vi er en nasjon som nå har fått god tid til å kose seg, og pengene strekker til for de fleste. 

Så det blir både tid og råd til ferdigpizza, godteri, brus, øl, sider, vin og en cognac til kaffen (som serveres med sukker og fløte).

Smart med smarte hjem?

Vekta stiger jevnt og trutt for mange selv om man er medlem av et treningssenter eller en joggegruppe. En uke består av mye mer enn de få timene man setter av til trening – og det er den tiden vi ikke trener som er forklaringen.

Litt tilbake i tid måtte man faktisk bevege seg for å få gjort daglige gjøremål.  

Elendigheten startet for mange år siden, vi fikk fjernkontroll til TV-en. 

Det var begynnelsen på en teknisk utvikling som skulle medføre at man kunne sitte stille å gjøre alt fra sofakroken.  

Robotklipperen sørger for å holde plenen nytrimmet mens huseier kan ta seg en øl på terrassen mens han tenker at det får være nok trimming den dagen.

Nå er det bare å si «OK Google – start støvsuger», og før man vet ordet av det, er robotstøvsugeren i farta. Selv det å reise seg for å slå på lyset er også blitt unødvendig. 

Elektronikken hjemme er blitt smart, men er det så smart å kaste seg på denne bølgen?

Med leverigstjenester slipper man å gå i butikker, en får man mat og varer levert på døra. Ingen grunn til å anstrenge seg.  

Gresset gror, men robotklipperen sørger for å holde plenen nytrimmet mens huseier kan ta seg en øl på terrassen mens hun/han tenker at det får være nok trimming den dagen.

En del mennesker fikk seg en daglig spasertur i forbindelse med reise til og fra jobben. Nå sitter halve Norge på hjemmekontor og dermed har dagens gåtur blitt erstattet av å flytte seg rundt i egen bolig.  Og hjemmekontor har kommet for å bli, også etter pandemien.

Skal man være riktig sporty, tar man sykkelen fatt, men en sykkel i dag skal selvsagt ha en elektrisk motor. Det er viktig å spare på kreftene, man kan jo risikere å bli svett.

Det er litt påfallende at det mest utbredte belastningsskaden har blitt «musearm». Den eneste kroppsdelen som regelmessig får brukt seg, er håndleddet, underarm og et par fingre. Fastlegen foreskriver da en periode med avslapping – som om vi ikke slapper av nok fra før.

Tunge ting tynger

De er lett å konkludere med at man blir tregere med årene fordi det skjer forandringer i kroppen. Det er riktig at det skjer forandringer, hormonelle endringer som man ikke kan styre. Men man kan redusere effektene at man ikke lengre oser av testosteron og ungdommelig sprekhet.

De største forandringer vil jeg tro er de psykologiske. Hvorfor anstrenge seg mer enn nødvendig? Har ikke jeg gjort mitt i de årene som har vært?

Hvorfor skal man bry seg om faren for diabetes 2 og andre livsstilssykdommer, det finnes jo snart en pille for alt som er ille?

Jeg har blitt fortalt at når man blir eldre, mister man muskelmasse jevnt og trutt, noen prosenter hvert år. Ja, det går den veien – hvis man ikke gjør noe med det. Så da er det bare å kjøre på med styrketrening – enten du er ung eller godt voksen.  

Så hvis du er en av dem som synes at alderen tynger, så kan det rett og slett være noe annet som tynger deg, nemlig flesket ditt!

Løper 10 meter per krone donert til sykehusklovnene

Løper 10 meter per krone donert til sykehusklovnene


Kentaro Indo løp i fjor 106 km på under 21 timer som takk for at folk donerte penger til Sykehusklovnene. I år planlegger han å gjenta fjorårets suksess, og håper at folk donerer mer penger slik at han kan løpe enda lenger.

Pressemelding fra Klovneløpet

Kentaro er en løpeglad NTNU-student, og løpsdirektør for Klovneløpet. Klovneløpet er en studentorganisasjon som ti år på rad har arrangert studentløp til inntekt til Sykehusklovnene.

Alle inntektene fra sponsorer og løpsavgifter går til at sykehusklovnene kan fortsette det viktige arbeidet med å underholde syke barn.

På grunn av koronapandemien ble det store begrensninger for å arrangere løp i 2020, og Klovneløpet måtte derfor komme på nye metoder for å samle inn penger. Kentaro Indo tok utfordringen på å løpe ti meter per krone donert til klovneløpet.

Prosjektet, «Klovneløpet Ultra» ble en stor suksess, og Kentaro løp inn de 10.600 kronene, altså 106 km, på under 21 timer.

I år har Kentaro tatt samme utfordringen. Den 17. april har han planlagt å begynne turen mot Stjørdalen, og løpe så langt pengene rekker.

Håpet er selvfølgelig å slå fjoråret rekord slik at han får en ordentlig utfordring. Og ikke minst slik at Sykehusklovnene får penger til å nå ut til enda flere barn.

Les også: Virtuelt løp for rent vann

Vil du forhåndsteste de nyeste Saucony-modellene?

Vil du forhåndsteste de nyeste Saucony-modellene?


Saucony søker ambassadører som kan teste skoene i Endorphin 2-serien som lanseres til sommeren. Er det deg?

Den prisvinnende Endorpin-serien til Saucony er snart tilbake! Ikke bare det, men den har fått en oppgradering, og modellene Endorphin Pro, Endorphin Shift og Endorphin Speed får alle et 2-tall bak seg.

Ifølge Saucony er dette skoene som drømmer er laget av. Vi snakker Speed Dreamin’! Sauconys SPEEDROLL-teknologi møter raffinert passform for en enda bedre løpsfølelse på veien.  Endorphin-kolleksjonen skor deg både på de lange løpeturene og på konkurransedagen. De resirkulerte materialene vitner om at både sportens og planetens framtid er ivaretatt.

I samarbeid med Saucony søker nå Runner’s World etter to ambassadører som vil teste de tre toppmodellene fra Saucony.

Søk om å få bli ambassadør nederst i artikkelen.

Dette er Endorphin 2-serien


Saucony Endorphin Pro 2

Raskere enn dine villeste drømmer. Endorphin Pro 2 er klar for å justere opp konkurransefarten din et par hakk. Oppgradert passform og støtte gjør at du kan fokusere på mållinja. Kombinasjonen av den ultralette mellomsålen i RWRRUNPB og en karbonfiberplate tar deg dit på no time.


Saucony Endoprhin Speed 2

Dette er skoen som tåler det meste, alt fra intervalløkter til raskere turer, trening og konkurranse. Her er det lette og veldempede mellomsålematerialet PWRRUNPB kombinert med en nylonplate for bedre respons, hvilket gjør dette til en allsidig og morsom allround-sko som får deg til å ville øke tempoet.


Saucony Endoprhin Shift 2

Denne skoen er definisjonen på uanstrengt prestasjon. Shift 2 kombinerer en veldempet såle i PWRRUN med den fremdrivende SPEEDROLL-teknologien, slik at du får mer ut av hvert steg. Og med akkurat passe nok stabilitet kan du sanke drøsevis av feel-good-kilometer i denne.

Søk om å bli ambassadør her!

Send inn søknaden din ved å klikke på knappen under. Den 26. april trekker vi én mannlig og én kvinnelig testløper som får tilsendt alle de tre Endorphin-modellene sammen med et testskjema. Blir du trukket ut som testløper er det muligheter for et videre ambassadør-samarbeid med Saucony.

Testløpernes vurdering av skoene vil bli presentert i en artikkel her på runnersworld.no

Golden Trail Series med nordisk variant

Golden Trail Series med nordisk variant


Golden Trail Series kommer til Norden! Terrengløpsserien vil bestå av fire løp, hvorav ett av dem er i Norge. Finalen er et tredagers etappeløp på Azorene!

Pressemelding fra Salomon

– Vi er stolte over å ha Golden Trail Nationals Series (GTNS) i Norden for første gang. Salomon satser videre på terrengløping ved å tilby denne populære globale serien også i Norden, noe som forhåpentlig vil øke interessen for sporten i Danmark, Finland, Norge og Sverige, sier Sarianne Tuomisto, marketing manager for Salomon Nordics.

– Løpene vil samle de beste utøverne fra fire land for å konkurrere på de vakreste traseene i regionen, og til slutt i den nordiske finalen i Finland. Vi gleder oss virkelig til det første året med en nordisk variant av Golden Trail National Series i 2021, avslutter hun.

Løpene som inngår i serien er disse:

Salomon Hammer Trail, Danmark

Dato: 11.–12. mai

En av de mest tekniske løpene i Norden. Løypa vil hele tiden teste grensene dine med lange klatrepartier og bratte nedstigninger på ulikt underlag. Distansen er på 33 km og lar deg utforske noe av Danmarks vakreste natur.

Bodom Trail, Finland

Dato: 11.–12. juni

21 kilometer på en smal, svingete skogssti langs små innsjøer, over steinete rygger og gjennom grønn, urørt natur. Bodom Trail har etter hvert vokst seg til å bli et svært populært løp på grunn av de særegent flotte stiene.

Salomon 27K, Sverige

Dato: 31. juli

Et av Sveriges vakreste stier. Løpet tar deltakerne fra starten i Trillevallen og over tre fjell: Välliste, Grofjället og Hållfjället til målgang i Ottsjö.

Stranda Fjord Trail Race, Norge

SFTR 25K tar deg med på en vill rundtur over de norske fjordene. Løypa har alt fra raske flytstier til bratte klatreetapper og tekniske nedstigninger. SFTR har blitt et av de mest ikonisk terrengløpene i landet og vært arrangert i mange år.

Slik fungerer GTNS

To vinnere fra hvert av løpene får muligheten til en startplass i den nordiske finalen som holdes i september i det finske løpet Nuuksio Classic Trail Race. To vinnere fra den nordiske finalen går deretter videre til GTNS Grand Final på Azorene.

I finalen er startfeltet spekket av eliteutøvere fra hver av de nasjonale løpsseriene i verden, deriblant Frankrike/Belgia, Spania/Portugal, Italia, Storbritannia, Tsjekkia/Slovakia/Polen, Tyskland/Østerrike/Sveits, USA/Canada og Mexico.

Topp tre kvinner og menn får billett til Golden Trail Championship 2022.

Les mer om reglene og hele serien her.

Nytt løp i Skyrunner Series Norway

Nytt løp i Skyrunner Series Norway


I år er 1851 OppNed Norddal ein del av Skyrunner Series Norway. Det vil seie at fjelløpet, som går frå Norddal sentrum, opp på Torvløysa (1851 moh) og ned igjen, er eitt av fem løp som skal kåre norske meistrar i fire klassar. 

Pressemelding frå 1851 OppNed Norddal

17. juli går starten for spektakulære 1851 OppNed Norddal. Det er femte året eldsjelene i Norddal Idrettslag arrangerer dette fjelløpet. Løpet er, som namnet tilseier, på 1851 høgdemeter. Men det er ikkje berre eit motbakkeløp, for dei 1851 metrane skal også springast ned att til bygda.

Løypa er på totalt 24,4 kilometer, og går frå Norddal sentrum, via Rellingsetra og Daurmålsfjellet, opp på toppen av Torvløysa – og same veg ned att.

– Ei moglegheit vi ikkje kunne takke nei til

Nytt av året er at 1851 Opp Ned Norddal, saman med Sans Senja Skyrace, Stranda Fjord Trail Race, Tromsø Skyrace og Kårvatn Skyrace, er ein del av 2021 Skyrunners Series Norge.

Denne serien har fire klassar; seniorklasse for menn og kvinner, samt klassar for begge i under 20 år. 

– I fjor var ein av deltakarane Stian Angermund Vik, som er tidlegare verdsmeister i nettopp denne typen løp. Han satt ny løyperekord og var så fornøgd med løypa og arrangementet at han ville snakke varmt om oss i sitt kontaktnettverk. Nokre månadar seinare vart oss invitert med til oppstartsmøte for årets norske serie. Dette var veldig stort og spennande for oss. Ei moglegheit vi ikkje kunne takke nei til, fortel Ole Magnus Melchior, som er ein av primus motorane for 1851 OppNed Norddal.

Å kome med i det gode selskap av utvalde løp av denne typen gir både moglegheiter og utfordringar.

– Det gir naturlig nok økt merksemd og marknadsføring, som igjen kan tiltrekke fleire deltakarar. Vi er i utgangspunktet eit lite arrangement i ei lita bygd. Men vi har jo ein flott plass å vise fram, og eit flott og arrangement, i ei spektakulær innpakning  som deltakarane kan bryne seg på, smilar Melchior.

1851 OppNed Norddal vart arrangert for første gong i 2017. Framleis er det eit relativt lite arrangement, men det har vore ei positiv utvikling med tanke på deltakarar gjennom alle åra. I fjor samla arrangementet 150 deltakarar.

Fjorårets vinnere av OppNed Norddal, Stian Angermund Vik og Målfrid Valdersnes. Foto: Hyke studio

Også familieklasse

Melchior presiserer at årets utgåve av 1851 OppNed Norddal ikkje berre vil være eit arrangement for dei som jagar gode tider og poeng i den norske serien. Det vil framleis vere ein dag for alle som ynskjer å bryne seg, og ikkje minst for dei som vil være med i klassane utan tidtaking. Spesielt trekk han fram familieklassen, som går frå Rellingsetra til Daurmålsfjellet, dette er ei flott oppleving for heile familien. 

Som del av den norske skyrunner-serien blir det nokon justeringar for arrangørane.

– Skyrunner-serien har sitt eige regelverk, og er underlagt det internasjonale forbundet. Nokre av krava, som helikoptertransport ut i løypa for forbundsrepresentantar, eige presseområde, garantert overnatting og deltaking for internasjonale utøvarar og liknande, såg vi på som litt utfordrande. Men vi fekk garantiar for at dette ikkje ville bli handheva så strik for den nasjonale serien, så dei krava som ligg der skal vi fint klare å møte, forklarar Melchior. 

Ole Magnus Melchior, primus motor for 1851 OppNed Norddal. Foto: Hyke studio

200 deltakarar

Vidare blir det spanande med tanke på koronasituasjonen.

– Foreløpig har vi ei deltakaravgrensing på 200 pesonar. Så får vi sjå korleis dette utviklar seg. Vi har nokon års erfaring med dette arrangementet, så vi håper det elles skal gå fint reint praktisk. Så håpar vi at få nokon av storkanonane, ikkje minst dei lokale, kan kome på besøk for å utfordre løyperekorden. Det bor mellom anna ein kjent spreking i Måndalen som er kapabel. Kanskje han blir freista, smilar Ole Magnus Melchior.

For ordens skyld: Sprekingen i Måndalen som Melchior viser til er løpelegenda Kilian Jornet, opphaveleg frå Spania. Og rekorden for løpet som går dei 24,4 kilometrane frå Norddal, opp på Torvløysa og ned igjen er, er på 2.29,31.

Xavier Thèvenard med On i riktig retning

Xavier Thèvenard med On i riktig retning


Det sveitsiske løpemerket On og den franske terrengultra-kongen jobber sammen for en bærekraftig løpeverden på flere måter: Xavier Thèvenard engasjerer seg i Kilian Jornets arbeid for miljøet, og han jobber tett på On i utviklingen av produkter. I dag lanseres en ny terrengsko for ultraløping – Cloudultra.

– Jeg er heldig som kan leve av sporten, og det takker jeg samarbeidspartnerne mine for, sier Xavier Thèvenard.

Franskmannen er en av verdens fremste terrengultraløpere, med til sammen seks seire i en av verdens største terrengløp, UTMB. Den imponerende løperen har nettopp inngått et samarbeid med det sveitsiske løpemerket On, men likevel er det en annen samarbeidspartner han verdsetter enda høyere.

– Min fremste samarbeidspartner er naturen, sier Xavier Thèvenard.
Foto: Jordan Manoukian

Miljøbevisst

– Min fremste samarbeidspartner er naturen. Det er her jeg tilbringer mest tid når jeg ikke sover. Det ville vært merkelig å ikke vektlegge viktigheten av naturen – ikke ta vare på den – når alle vet at den er truet, sier Xavier, og trekker frem at han er heldig som har et navn i sportsverdenen.

Selv om han mener at han ikke er noe mer legitimert til å komme med miljøoppfordringer enn andre, utnytter han likevel statusen sin til å fortelle om det som er viktig for ham, nemlig miljøet.

– Jeg er ikke eksemplarisk, men ved å gjøre små ting som fungerer for deg, kan du forandre ting til det bedre – så hvorfor ikke gjøre det? Å fly til løpekonkurranser rundt om kring er ikke lenger en prioritet for meg, siden det er så mye igjen å oppdage i fjellene i Jura og Alpene, i nærheten av der jeg bor – det er en fantastisk lekegrind, sier han.

Xavier engasjerer seg i flere miljøorganisasjoner og jobber tett med Kilian Jornet i hans stiftelse for naturvern. Foto: Jordan Manoukian.

Xavier sammenligner utendørsidretter som løping med et utstillingsvindu for naturen, og det er tydelig at han er svært engasjert. Nylig ble han involvert i Kilian Jornet Foundation, som jobber for ivaretakelse av naturen.

– Å trene i ødelagt natur henger ikke på grep. Så når Kilian Jornet fortalte meg om hans stiftelse var jeg umiddelbart interessert. Det er en glede å kunne få være stiftelsens talsperson i Frankrike. Jeg jobber også med andre miljøorganisasjoner som for eksempel Une Bouteille á la mer og Mountain Riders, i tillegg til naturreservatet i nærheten av hjemstedet mitt, forteller Xavier.

Han mener videre at alle må ta stilling til klimakrisen, uten å legge skylden på andre.
– Hvis alle mobiliserer ut ifra sine forutsetninger, og viser at miljøet er viktig for dem, kan vi håpe at politiske autoriteter gjør grep som fører oss i riktig retning, bedyrer han.

On sitt miljøarbeid passer perfekt med mine verdier, sier Xavier i valget av On som samarbeidspartner. Foto: Jordan Manoukian

Bevisst valg av sponsor

På samme måte som han er klimabevisst, er han også bevisst sine samarbeidspartnere. Xavier valgte On av flere grunner.

– Deres miljøvennlige arbeid er en av dem og passer perfekt med mine verdier. Det at jeg bor i nærheten av Ons hovedkvarter i Zürich hvor produktene utvikles er også veldig viktig. Det at jeg har kunnet jobbe sammen med dem på prosjekter som for eksempel Cyclon og andre bærekraftige prosjekter motiverer meg enormt, forteller han, og legger til at han sist men ikke minst har jeg tro på funksjonaliteten til produktene.

Outdoor-kolleksjonen er ifølge On-atleten svært grundig. Den sveitiske ekspertisen og kvaliteten synes i detaljene, mener han.

– Selv om On er et relativt ungt merke, er de flinke til å kvalitetssikre kolleksjonene for å sikre at de sikter i riktig retning. Hvert produkt vurderes og revurderes i en stadig utviklende prosess. Dynamikken er veldig positiv og alle jobber som et lag, forteller Xavier.

Mellomsålen i Cloudultra skiller seg fra de tradisjonelle, hule Cloud-elementene. Mellomsålen her utgjøres av to lag med skummaterialet CloudTec® som sammen tilbyr maks demping og komfort.

Nyheten Cloudultra – komfort etter timevis i terrenget

Under årets ISPO-messe stakk On av med hele tre priser. En av dem var for nyheten Cloudultra – en terrengsko myntet på lange løp i variert og krevende terreng.

– Jeg har testet Cloudultra en stund nå og tror den vil tilfredsstille terrengentusiaster. Det er mange interessante detaljer, og når du sammenligner skoen med andre modeller i sortimentet, ser man at mellomsålen og yttersålens utvikling er det mest suksessfulle, sier Xavier Thèvenard.

Nyheten Cloudultra kommer med mye demping og støtte slik at du skal kunne tåle mange timer med teknisk løping.

En annen ting som gjør skoen velegnet for terrengultra er en løsning kalt FlipRelease™ som er plassert ved snøresystemet på forfoten.

Alle kjenner til at føttene kan hovne opp etter et visst antall kilometer, og mange løpere tyr dermed til konkurransesko i en litt større størrelse enn de normal bruker.

FlipRelease™ løser dette enkelt med et «flip» ­– og ukomfortabelt press rundt foten reduseres umiddelbart ved at foten får større plass.

Her ser du FlipRelease™-løsningen plassert foran på snøresystemet av Cloudultra.

– Et løpemerke født i de sveitsiske alper utfordrer oss til å lage produkter som kan takle nettopp disse krevende elementene. Cloudultra gjør nettopp det, og den gir deg muligheten til å utforske ditt verdenshjørne i en helt særegen komfort, sier en av Ons grunnleggere, Olivier Bernhard.

Xavier Thèvenard er enig, og har fått med seg at On utvikler produktene sine med inspirasjon i nærmiljøet.

– Produktutviklingen er veldig kvalitativ og jeg vet at bærekraft vektlegges mer og mer – det er svært lovende.