Norsk forskerfunn: Komprimert formtopping

Norsk forskerfunn: Komprimert formtopping


Vi har tidligere skrevet om hvordan tradisjonell formtopping gjennomføres på best mulig måte. Men hva om du ikke har tid eller tålmodighet til å bruke tid på å toppe formen på den tradisjonelle måten? Norske forskere har testet ut en...

vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Bli RW-medlem!

Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver.
Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå.
I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.

4 utgaver + digitalt + alle medlemsfordeler

Kr. 790,-

ABONNER

Digitalt + tre medlemsfordeler

Kr. 79,-

ABONNER

Siste utgave av Runner’s World

 • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
 • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
 • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
 • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
 • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
 • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
 • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
 • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
 • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!

Fem tips for bedre restitusjon

Fem tips for bedre restitusjon


Har du ein ambisiøs treningsplan, så bør du ha ein minst like ambisiøs plan for restitusjonen din. Store treningsmengder krevjar store restitusjonsmengder, og den tida du brukar på å ikkje trene er faktisk like viktig som den du brukar på å trene.

Denne artikkelen er skrevet av Eli Anne Dvergsdal. Eli Anne er en av verdens beste fjelløpere, med bl.a. seier i Zegama Aizkorri Maraton og sølv fra EM i motbakkeløp. Hun er utdannet fysioterapeut og adjunkt fra Høgskolen i Bergen og skriver i Runner’s World om løperelaterte skader og skadeforebyggning.

Vi trenar for å bli betre og raskare, men vi må hugse på at trening medfører nedbryting av kroppen. Den påfølgande restitusjonen bygger oss opp igjen, aller helst til eit litt høgare nivå enn før økta. Syklusen av trening, restitusjon og adaptasjon er det som gjer oss raskare, sterkare og betre over tid. Høg treningsbelastning utan god nok restitusjon vil medføre både redusert utbytte av treninga, prestasjonsnedgong og auka risiko for skade.

I restitusjonsfasen etter trening eller konkurranse er det mange prosessar som skal ta plass. Det er først og fremst avgjerande å ete, drikke, kvile og sove nok. I tillegg til det generelle energibehovet som trengs til alle kroppens prosessar i kvile, må energilagera som blei brukt til trening fyllast opp igjen. Væske som ein misser gjennom å sveitte, puste, samt til andre prosessar i kroppen, må erstattast gjennom å drikke.

Ein må kvile for å la kroppen hente seg inn, reparere små treningsinduserte skadar på muskelfibrar, produsere nye blodceller, med mer. Søvnbehovet kan variere stort mellom ulike individ, men har ein tendens til å auke med auka treningsvolum. For vaksne er den generelle anbefalinga sju til ni timar per natt, og for yngre noko meir. Ein ser at unge utøvarar som søv mindre enn åtte timar per natt er meir utsatt for skadar enn dei som loggar over åtte timar på auget. Dersom du føler deg utkvilt i kvardagen, så er det eit teikn på at du søv nok.

Fem tips for å restituere betre:

 1. Fyll på med energi straks etter trening.

Jo raskare du fyller på med mat og drikke etter treningsøkta, jo raskare vil kroppen begynne å restituere seg. For dei fleste er dette kjent kunnskap, men likevel veldig lett å slurve med. Ha med deg litt protein og karbohydrat i treningsbagen, for eksempel ein smoothie, sjokolademelk, banan, energibar eller eit par brødskiver som du får i deg innan 20 minutt etter avslutta økt etterfølgt av eit skikkelig måltid seinare når du har kome heim, dusja og er klar for det.

 1. Sov godt

Den aller beste forma for kvile er søvn. Dette er ingen stor nyheit, men likevel er det langt ifrå alle som søv verken nok eller med god nok kvalitet. Det er mykje ein kan gjere for å legge til rette for meir og betre søvn. Sørg for at soveromsmiljøet er optimalt ved å ikkje opphalde deg på soverommet gjennom dagen. Pass på at det er mørkt, stille og har passeleg temperatur.

Lag gode rutinar for leggetid. Derav å planlegge kveldsmåltidet i tide, unngå å trene for seint på kvelden, redusere skjermtid før du skal sove, og planlegge når du skal legge deg og når du skal stå opp. Det beste er å ha ein jamn rytme på når ein legg seg og når ein står opp.

 1. Kjenn etter korleis du føler deg

Kroppen vår gjev ofte signal på kva den treng. For å vurdere om du er restituert er det viktig å lykke til kroppen, kjenne etter om du er utkvilt og om kroppen kjennes klar for trening. Dersom kvilepulsen er høgare enn normalt, du opplever raskare pust, tunge bein, føler at energinivået er lågt, eller at du gjennomfører dårlige treningar, så er det teikn på at du bør roe ned og kvile eller gjennomføre ei lettare og kortare treningsøkt enn du har planlagt. Forsøk på å «presse seg gjennom» trening i trøtt og sliten tilstand vil gjere vondt verre. Let man kroppen få tid til å hente seg inn igjen, så vil den bli klar og mottakeleg for trening igjen.

Du treng sjølvsagt sjølvdisiplin for å trene jamt og trutt, men av og til må kvile prioriterast framfor treningsøkta. Dette kan vere vanskelig å beslutte, men evna til å bestemme når du er for sliten til å trene er ein ferdighet som dei aller beste ofte er gode på. Det vil vere dagar der restitusjon er viktigare enn trening.

 1. Logg av

På same måte som kroppen treng fysisk kvile, så er mental og psykisk restitusjon også viktig. Dersom hjernen stadig er «pålogga» til jobb, studier, trening og andre gjeremål, kan den gå mot ein mental utbrenthet. Det gjer at du ikkje vil ha lyst til å trene sjølv om kroppen og muskulaturen er utkvilt. Andre aktivitetar som å gå på kino, sosiale samankomstar, og anna som tar deg heilt vekk frå forpliktelsar og gjev positiv energi er viktig for mental regenerering. 

 1. Fornuftig trening og progresjon

Vi kan legge stor vekt på det som skjer etter treningsøktene for å restituere, men trenar man fornuftig etter eigen form og erfaring, så vil «oppryddinga» etter treninga gå lettare. Sørg for at både mengde, frekvens og intensiteten på treningsøktene dine ligg på eit nivå som du toler greitt, basert på din status per dags dato, og bygg det opp steg for steg derifrå. Ja, det kan vere lett å tenke at «eg gjorde jo ei sånn økt i fjor og burde tole det», men dersom treningsstatusen din er annleis i år, så er det dette du må forholde deg til.

Meir er ikkje alltid betre

Samstundes med å restituere frå trening og konkurransar må kroppen din også handtere stress og belastning frå jobb og alt anna som skjer i dagleglivet. Er totalbelastninga stor, så vil behovet for restitusjon auke. Andre forhold som påverkar restitusjonen er reiser, tidssoner, temperatur, høgde over havet. På reise til andre klima, temperaturar eller høgder er det viktig å vere ekstra nøye i planlegginga av treninga og dei grunnleggande restitusjonstiltaka som mat, drikke, kvile og nok søvn. 

Som oftast vil løparar trene meir for å bli springe fortare, men det er ikkje alltid slik at meir er betre. Kanskje vil det å ta ein sjekk på både kvaliteten og kvantiteten på restitusjonen din vere det som faktisk gjer at du spring fortare.

The North Face med artsy kolleksjon

The North Face med artsy kolleksjon


The North Face teamer opp med den spanske kunstneren og terrengløperen Fernando Elvira. Resultatet er en kolleksjon som både er fantasifull, unik og prestasjonsrettet – og som gjør at du skiller deg ut på stien.

Som terrengløper vil tankene vandre på kryss og tvers, akkurat som stiene bukter seg endeløst rundt. Det vil være høye topper og det vil være dype daler. Det vil komme øyeblikk hvor du tenker at du har møtt veggen, du har ikke noe mer å gi og vil bare legge deg ned …

Så skjer det noe!

Både kropp og hode føles lettere og beina flyter videre. Tankene er igjen opphengt i omgivelsene og ikke smertesignaler fra kroppen.

Alt dette gjenspeiles i den nye kolleksjonen The North Face X Elvira.

Mønster med mening

I terrengløpekolleksjonen The North Face X Elvira finner du unike prints og mønstre, hvor hvert symbol representerer en tanke eller et øyeblikk fra stien, sett fra perspektivet og tankesettet til en ultraløper.

Det er topper og daler, med- og motbakker, blindveier og nye begynnelser. Akkurat som på en løpetur.

Fordi selv løperen med de seigeste beina og løperen med de beste forberedelsene må vike for løperen med den sterkeste pannebrasken. Den faktiske utfordringen overvinnes i hodet, det er det som befinner seg på innsiden som får deg over målstreken.

Jakken som har alt

The North Face x Elvira inkluderer blant annet Flight-seriens jakke, kalt Lightriser Futurelight. Dette er en løpejakke som har alt: Den er vanntett, pustende og superlett. Hetten kan snøres sammen, og jakken kan enkelt pakkes sammen i sin egen lomme.

Her får du beskyttelse mot elementene, samtidig som refleksdetaljene også gjør deg synlig.   

En sko for lange dager på stien

I tillegg har Fernando Elvira utsmykket den populære terrengskoen Flight VECTIV som nå er å finne i limited edition.

Flight VECTIV er verdens første terrengsko med karbonfibersåle, og gir deg lett vekt, god respons og raus demping over lange distanser i terrenget. Overdelen er i slitesterk – og nå fargesprakende – mesh forsterket med Kevlar.

Rundt mellomfoten er det lagt inn ekstra forsterkinger for bedre stabilitet i terrenget. Rocker-geometrien gir deg en effektiv stegavvikling og en god rull framover i steget.

Den nevnte karbonfiberplaten ligger tett opp mot foten og bidrar både til respons, men også til beskyttelse av foten mot spisse steiner i underlaget. Flight VECTIV har et drop på 6 mm.

I tillegg til flaggskipmodellen Flight Vectiv, har Elvira også fått leke seg med mønster på to andre terrengskomodeller: Flight Infinite og VECTIV Eminus.

Sponset innlegg
Lettere og mer respons i tredje generasjon Novablast

Lettere og mer respons i tredje generasjon Novablast


– Komboen av lav vekt, demping og respons er fortsatt helt suveren, om ikke enda bedre enn tidligere. For vår testløper var de nye oppgraderingene i ASICS Novablast 3 var tydelige allerede etter et par meter.

Med en nytt og sprekt origami-design og sin nyeste skumteknologi tar ASICS sin etterhvert meget populære mengdesko Novablast sikte på å nå nye høyder. 

Sammenlignet med forgjengeren, har tredje generasjon i den voksende Novablast-familien blitt enda lettere. For damene har skoen gått ned fra 225 gram til 220 (i str US 8), mens herremodellen har blitt kuttet til 253 gram fra sine 275 gram (str US 9) i Novablast 2

Droppet på 8 mm er fortsatt det samme, og den stødige sålebasen i yttersålen har ikke gått sin vei. En av de større endringene mellom den første og andre Novablast, var stabiliteten og støtten rundt ankelen. I tredje utgave har hælpartiet fått et mer støttende design for å gi bedre kontroll i stegavviklingen. 

Tettere overdel

– Jeg tenkte ikke noe over det da jeg så skoen, men den lille vingen på pløsen har stor betydning. At en så liten detalj kan gjøre en såpass stor forskjell hadde jeg ikke trodd, forteller testløper Ole Martin i Runner’s World. 

Den lille vingen – også kalt ASICS’ Notch Tongue Construction – er en av nyhetene med Novablast 3.

I praksis betyr det at en spesialutviklet vingekonstruksjon er tilpasset og integrert som en del av pløsen som ligger under lissene. 

Denne diskré detaljen forbedrer skoens passform, i tillegg til å sørge for at de forskjellige trykkpunktene i overdelen fordeler seg jevnt utover foten. 

– Foten sitter utrolig bra på plass i skoen. Det føles som at skoen bare henger seg på og blir med dit foten vil, uansett hvilken retning det måtte være, beskriver Ole Martin.

– Overdelen er myk, samtidig som den har godt hold over vrista. Den bidrar til at skoen føles stabil og trygg å løpe i. 

Minst 75% av overdelen, inkludert det nye mesh-materialet, er laget av resirkulerte materialer. 

Ny mellomsåle

FF Blast er bare 2021. Nå snakker vi FF Blast Plus. 

Det nye mellomsålematerialet er hovedgrunnen til at Novablast 3 har blitt lettere. Å knapt veie mer enn en sjokoladeplate har tidligere vært en egenskap som bare de raske konkurransesko kunne smykke seg med. 

– Novablast 3 har alltid føltes lett å løpe i. Det går liksom ikke an å ikke bli i godt humør av å løpe med den, forteller Ole Martin.

Oppdateringene i Novablast 3 skal gi en enda mer livlig løpsfølelse. Dermed har den japanske skoprodusenten introdusert nytt dempingsmateriale, en milimeter ekstra skum i hæl og forfot og en helt egen Trampoline Pod i yttersålen.

– Jeg kjenner det er mer bounce og sprett i denne. Den gode responsen skyter steget fremover, både fra hælen og fremme i forfoten. 

Novablast 3 være et strålende alternativ for dine varierte løpeturer i forskjellige hastigheter. Den har god nok demping til rolige turer, uansett om de er korte og lange. Responsen og energireturen gjør Novablast 3 også til et fullverdig alternativ til løpeturene i høyere fart.

Les mer og kjøp ASICS Novablast 3 her

Sponset innlegg
Se bildene fra Oslo Maraton

Se bildene fra Oslo Maraton


Eksemplariske løpeforhold og strålende vær. Norgesmesterskap på maraton og 7 500 deltagere på halvmaraton. Se bildene fra løpsfesten i hovedstaden her!

Klokken 09.00 gikk det første startskuddet på Rådhusplassen, hvor 2 500 maratonløpere løp sine første metere av de totalt 42 195 som lå foran dem. To runder i den samme løypa som halvmaratondistansen overlot ingenting til tilfeldighetene med sin krevende høydeprofil.

Den utfordrende løypa i Oslo trekker allikevel aller flest deltagere til halvmaratondistansen, med nesten halvparten av deltagerantallet på 16 000 løpere. På mildistansen 10 for Grete har arrangøren lagt en raskere løype forbi Skøyen og langs Frognerstranda, som avsluttet den store løpsdagen med starttid kl. 16.15.

Maraton

I herreklassen var det Ebrahim Abdulaziz fra Strindheim IL som løp inn til NM-gull på tiden 2.20.47. Sebastian Conrad Håkansson fra Svorkmo NOI startet sin trippel-løp (maraton, halvmaraton og 10 kilometer) med NM-sølv på maratondistansen, mens Tage Morken Augustson fra Varegg Fleridrett tok NM-bronse – selv om han ble nummer fire i løpet, slått av svenske Anton Gustafsson.

I kvinneklassen var Annie Bersagel fra Tjalve IK sterkest og kunne feire NM-gull med tiden 2.43.26. Sølvet gikk til Siri Schøne Ness fra Lyn Ski, mens Silje Eklund fra Skreia IL tok bronsen – på henholdsvis 2.48.02 og 2.50.28.

Halvmaraton

På halvmaraton tok Marius Vedvik fra Gular IL seieren med 1.07.50, 3 minutter og 28 sekunder foran Frode Stenberg fra Lørenskog Friidrettslag. Nummer tre ble Marius Skeide Ruth fra Stavanger Friidrettsklubb på tiden 1.11.55.

Blant damene var japanske Sakiho Tsutsui fra Japan overlegen i Oslos gater, og klokket inn til seier på 1.13.04. Det ville holdt til en imponerende 7. plass i herreklassen. Bak Tsutsui kom Astrid Brathaug Sørset fra Tyrving IL på andreplass med 1.19.01. Nummer tre ble Runa Skrove Falch fra Sportsklubben Vidar – som løp maraton for Norge i EM for bare noen uker siden – på 1.19.57.

10 for Grete

I kvinneklassen var fjorårets stjerneskudd Mathilde Theisen tilbake på startstreken etter en lang skadeperiode. Sportsklubben Vidar-løperen feiret både comeback og debut i Oslo Maraton med seier på 10 for Grete med 33.17. Bak Theisen kom Ine Bakken fra Gular IL på 33.43 og Sigrid Jervell Våg fra Tjalve IK på 34.49.

På herresiden var Trygve Feidje Mjelde fra Osterøy IF raskest på 30.30, kun fire små sekunder foran Senay Fissehatsion fra Ull/Kisa og fem sekunder foran Mathias Flak fra Steinkjer Friidrettsklubb.

Se bildene fra Oslo Maraton her!

Oslo Maraton handler minst like mye om alle løpere som ikke kommer på pallen. Løpegleden var til å ta og føle på i Oslos gater denne flotte lørdagen. Se stort bildegalleri under – Kanskje du finner deg selv eller noen du kjenner?

Alle foto: Tonje Lien Wold/Oslo Maraton

Fra usynlig til ustoppelig

Fra usynlig til ustoppelig


Med Brooks Run Visible på kroppen kan alle se deg løpe, når som helst på døgnet. Kolleksjonen med løpetøy og løpeutstyr er nemlig laget med reflekterende materialer spesielt designet for å løpe i mørket. 

Tidlige morgenturer eller sene kveldsøkter. Noen ganger er du nødt til å løpe ut døra på de mørkeste tidene av døgnet. Siden en løpetur aldri skal gå på bekostning av sikkerheten, har Brooks utviklet løpetøy som holder deg synlig når det er mørkt ute. 

Slik blir du sett

I tillegg til sin innovative teknologi har Brooks gått grundig til verks for å forsikre seg om at du faktisk blir sett med et plagg fra Run Visible-kolleksjonen på løpetur. Gjennom egne undersøkelser har Brooks funnet ut at de fleste løpere velger å løpe i områder hvor gjennomsnittsfarten på veien er 50 km/t. Derfor ble synlighet i trafikken et sentralt fokusområde i utviklingen av Run Visible-kolleksjonen. 

Brooks teamet opp med forskere fra 3M for å vite mer om hvordan øynene våre oppfatter mennesker i mørket. I sin research fant Brooks ut at hjernen blir lett forvirret i dårlig lys. Når du ser et glimt av noe i mørket, sliter øynene med å forstå hva de ser. 

Det gjør løpetøy og utstyr med høy synlighet at du ikke bare er lett å få øye på, men også lett å kjenne igjen som et menneske. Når researchen også fortalte at billys peker nedover og til høyre, skjønte Brooks at reflekterende punkter vil bli mest synlig på løpernes nedre del av kroppen. 

Testet og bekreftet

Dermed handlet det om å finne de kritiske punktene på en løpekropp som hjelper sjåfører å kjenne igjen en løper i trafikken. Spesielt knær og ankler sto tydelig ut som de mest synlige kroppsdelene. 

Men teori og praksis er ikke alltid det samme. Derfor testet Brooks sine produkter på 3M-teamets 3 kilometer lange testbane i urbane og mørke omgivelser, hvor ingen løpere ble verken skadet eller påkjørt. Shorts eller tights, jakke eller singlet – alle ble sett før det var for sent. 

For alle årstider

Run Visible-kolleksjonen inneholder blant annet varmeisolerte gensere og jakker til kjølige kveldsturer eller duggfriske morgenjogger. Men å løpe i mørket er ikke kun forbeholdt en kald høst her i Norge. Derfor har Brooks inkludert lettere plagg i Run Visible-kolleksjonen, som vest, shorts og singlet. 

For overgangsperiodene i løpet av året kommer den konvertible jakken til sin rett. Start løpeturen med jakka på – og pakk den om til en vest når du har fått varmen. 

I tillegg har også Brooks laget opplyste versjoner av sine populære sko Ghost, Glycerin og Hyperion Tempo. 

Sjekk ut hele Run Visible-kolleksjonen her.

Sponset innlegg