Veslemøy Hausken (bilde) har fødselspermisjon fra jobben som talentutvikler for juniorlandslaget i friidrett og utnytter tiden godt. Trilleturene med ni måneder gamle lillemann kombineres et par ganger i uken som joggeturer.

– Hos oss er vi enige om at det er greit å prioritere tid også til trening. Det skal ikke være noe man krangler om å få gjøre. Det er snarere en god investering for alle, og som ekstra bonus virker det nok forebyggende på familiefreden også, og derfor er det viktig å planlegge trening når barn kan bli en utfordring.
– Og løpe med vogn er jo en utrolig effektiv bruk av tiden!

Nordmarkstriller´n  
Veslemøy Hausken vil gjerne at flere oppdager hvor praktisk det er å trene med vogn, både som kondisjonstrening og som naturlig styrketrening i motbakker, og har tatt utfordringen med å være den første som stiller i et løp for vogn med barn i. Nordmarkstriller´n heter nyvinningen og er et tilskudd til klassikeren Nordmarkstraver’n, lørdag 7. september. Nordmarkstriller´n går fra Hammeren via Ankerveien til Sognsvann og kan bli en skikkelig familiethriller, men det er viktig at utstyret er i orden.

– Jeg løper med en babyjogger Performance, sier Hausken og forteller at det er en lett trehjulsvogn som er laget for løping og friluft.
– Men man kan fint jogge med mindre avanserte vogner også, skynder hun seg å legge til og tipser om at da bør forhjulene ikke være svingbare.
– Babyjogger Performance, som jeg mener er den beste og tryggeste å løpe med, er tynn og lett, men det vil også si at det er en kald vogn så jeg kler litt ekstra på han når vi skal løpe.

– Mange virker fornøyde med å rusle i tights, mens andre igjen kvier seg for å jogge med vogn, de er kanskje redde for å virke en smule treningsdesperat?
– Gåturer er fin mosjon, men har du først fått på deg tightsen og joggesko er du jo allerede ferdig med ”trinn én”.  Det er jo ikke tightsen som gjør deg i bedre form!, poengterer Hausken. – Neste trinn er å jogge litt. Enten det er fem eller 45 minutter og to eller fire ganger i uken. Sett deg delmål, og øk forsiktig.
– Men for all del ikke tenk at det er hysterisk å løpe med vogn, bedyrer hun og minner om at der man går tur, der kan man også løpe:
– Grusveiene i marka er fine, eller gangveier. Det finnes alltids områder i nærmiljøet hvor det kan jogges med vogn.

– Og anbefalt nedre aldersgrense for passasjeren?
– De må tåle litt hompetitten, gjengs er fra ca seks måneder. Min ser ut til elske fart og humper. Turen starter som regel med at han jodler slik bare babyer kan, før han sovner som en dupp.
– Løpeturene med vogna har blitt en veldig koselig del av treningen, avslutter Hausken.

FØRSTE I NORGE
I følge løpsorganisasjonen Kondis er dette første gang det arrangeres et løp for babyjoggere og rullestolbrukere i Norge. Løypebas og sjefstraver Morten Biong Nilsen forteller at  de fikk ideen til Nordmarkstriller´n etter mange henvendelser om å løpe med vogn i marka.

– Vi ønsker å være et inkluderende arrangement og ettersom Hel- og Halvtraver´n går mye på stier, har vi satt opp en egen løype på 6 km for barnevogn- og rullestolbrukere og ønsker oss flere startende til Nordmarkstriller’n. – Vi har forresten en fantastiksk fin babyjogger i premie, som trekkes ut blant de som fullfører denne distansen, sier han.

– Er det lov å ha med en co-pilot på ferden?
– Ja, både mor og far og andre barn kan være kusker sammen, det eneste kriteriet vi setter er at det må være et barn i vognen. Dessuten er det nesten identisk løype og start som vår andre nyvinnig, Kvarttraver´n, som er ment for de yngste og gjerne i følge med mor eller far, forteller Nilsen.  

Det kan med andre ord bygge opp til noen reale familiethrillere i marka 7.september.

Fakta
Nordmarkstraver’n går for 41. gang og er for lengst blitt en klassiker. Løpet er 30 km fra Stryken til Sognsvann og går på sti og grusvei gjennom noen av Nordmarkas vakreste partier. I fjor fullførte 538 løpere.

Halvtraver’n er på 15 km med start på Skar i Maridalen og hekter seg på hovedløypa. I fjor fullførte 488 løpere.

Kvarttraver’n er ny av året og er 6 km, med start på Hammern. «Åpen klasse», med tidtaking. Løypa har 1 km på sti, resten grusvei. Fra Nordseter felles med Hel- og Halvtraver’n.

Nordmarkstriller’n er også 6 km, og nesten identisk med Kvarttarver´n. En barnevognklasse og en klasse for rullestolbrukere. Løypa for de med hjul er utelukkende på grusvei.

Mer informasjon finner du på www.nordmarkstravern.no  Alle løpene arrangeres 7.september.