Når skaden har skjedd Foto: Matthias Hangst / Getty Images

Når skaden har skjedd


RICE-prinsippet er ein enkel sjølvbehandlingsmetode som man kan gjere heime, og som bidreg til å redusere hevelse, smerte og framskynde tilhelingsprosessar dei første døgna etter akutt muskelskjelettskade. Dersom du har vore uheldig å pådratt deg ein skade, vil målet vere...

vil du lese denne og andre eksklusive artikler pa nett?

Er du allerede abonnent?

Bli RW-medlem!

Som medlem får du tilgang til alt innhold på runnersworld.no samt tilgang til arkivet og digitale utgaver.
Du får også treningsprogram på alt fra 5 km til maraton, tilpasset ditt nivå.
I tillegg følger en rekke medlemsfordeler, avhengig av hvilken medlemspakke du velger.

4 utgaver + digitalt + alle medlemsfordeler

Kr. 790,-

ABONNER

Digitalt + tre medlemsfordeler

Kr. 79,-

ABONNER

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Løp langturene på riktig måte

Løp langturene på riktig måte


Langturer er jo egentlig ganske ukomplisert – målet er å være ute lenge, farten er sekundær. Men det finnes faktisk bedre og mindre gode måter å løpe langturene på. Her er våre beste tips.

Å utvikle evnen til å løpe langt er et prosjekt som krever både tålmodighet og målbevissthet. Rom ble som kjent ikke bygget på én dag, og det å nå sitt fulle potensial som løper tar også lang tid.

Kom i gang

Å lære seg å gjennomføre lengre og lengre økter er noe av nøkkelen til framgang i løpinga.

Som nybegynner kan det føles surrealistisk å forestille seg at man skal løpe kontinuerlig i en hel time, når man kanskje har vanskeligheter med å runde kvarteret.

Men kroppene våre klarer betydelig mer enn vi tror. I grunn handler det i stor grad om å skynde seg langsomt og ydmykt lytte til kroppens signaler.

Løping er per definisjon en slitsom geskjeft og innledningsvis gjelder det derfor å ikke spenne buen for hardt.

Treningsøktene skal naturlig nok føles litt anstrengende, men man skal likevel hele tiden ha følelsen av å ha litt igjen på reservetanken når en økt er ferdig.

På denne måten er det større sjanse for at du gleder deg, i stedet for gruer deg, til neste økt.

Når du har kommet deg videre fra nybegynnerfasen og har etablert faste rutiner i treninga di, er det å øke lengden på øktene en effektiv måte å utvikle deg som løper på.

Mange definerer løpeturer på rundt timen og lengre som langturer, selv om dette ikke har noen fasit.

Når du løper såpass lenge skjer det en hel del både fysiologisk og mentalt som ikke kan oppnås på kortere økter.

Fysiologiske fortrinn

Lokalt i muskulaturen øker antallet mitokondrier (muskelcellenes forbrenningsovner), enzymaktiviteten for oksygentransporten forbedres og det finmaskede nettet av blodårer rundt muskelfibrene (kapillærene) blir mer forgrenet.

Langvarig utholdenhetstrening forbedrer også kroppens evne til å utnytte fett som brensel, hvilket igjen innebærer at høyoktan-glykogenet ikke brukes opp like raskt. På denne måten kan du holde et høyere tempo over lengre tid, og det er jo nettopp det vi etterstreber.

Glem farten

Like viktig som de fysiologiske effektene av langturen er imidlertid det mentale aspektet. Å ligge på en jevn, relativt høy arbeidsbelastning over tid krever et samspill mellom kropp og hjerne.

I praksis handler det ikke om å klokke en viss kilometerfart, men mer om å finne en god løperytme og flyt som føles kontrollert.

Tiden du er i aktivitet er viktigere enn farten du holder på langturen. Tenk tilbake på din lengste løpetur fra de siste ukene og ta utgangspunkt i den.

Neste gang du tenker at du skal få inn en langkjøring, forsøker du å øke lengden med fem–ti minutter.

Etter noen uker kan du øke med ytterligere fem–ti minutter, helt til du når målsettinga di for hvor lang langturen bør være for deg.

Sikter du mot maraton bør langturene etter hvert bestå av minst to timer løping, mens den som satser mot halvmaraton kan klare seg med rundt 90 minutter.

Skru gjerne ned farten et lite hakk, sammenlignet med de kortere løpeturene dine. Langturene kan gjerne gå et helt minutt saktere per kilometer, uten at det gjør noe.

Du vil takle lengre distanser uten å slite deg ut til neste økt. Som nevnt handler langturen i større grad om rytme og en velbalansert anstrengelsesfølelse enn eksakte kilometertider.

Å roe ned fikseringen rundt fart kan dessuten bidra til at langturen blir en fin naturopplevelse framfor en slitsom, fysisk anstrengelse.

Husk også at det er helt innafor å legge inn kortere gå-avsnitt i langturen ved behov.

Forberedelser

Hvor ofte langturen bør dukke opp i treningsprogrammet ditt, handler dels av hvor godt du restituerer deg og dels hva du trener mot.

I en nybegynnerfase hvor langturene er på rundt 60–90 minutter, kan de fint forekomme hver uke. Løper du lengre enn dette, kan en god strategi være å løpe langturer en gang i uka i tre uker, for deretter å legge inn en roligere uke uten langturen.

Ettersom langturen krever mer restitusjon enn de kortere turene dine, kan disse øktene med fordel legges til helgen hvor du generelt har mindre på programmet og mer tid til avslapping.

Hvis du jobber til uregelmessige tider, som for eksempel turnus, kan du tilpasse treningsplanen slik at treningsbelastningen tilpasses ukeplanen din.

Tenk også på at langturen krever en mer nøye planlegging av kost- og væskeinntak. Spis gjerne et karbohydratrikt måltid og fyll på med væske dagen før du skal ut på langtur.

De fleste løpere foretrekker å gjennomføre langturen tidlig på dagen. Da er en lettfordøyelig frokost en drøy time før økta en viktig detalj for at magen ikke skal krangle. Noen trenger mer tid enn en time for å unngå ubehageligheter.

Skal du løpe lenger enn en time kan det være nyttig å fylle på med væske og noe energi underveis i økta. Det finnes funksjonelle belter og vester som gjør at du kan ta med deg litt påfyll på turen. Gels og barer er hendig, men «vanlig» mat som en banan funker også. Prøv deg fram og finn ut av hva du liker og tåler.

Gjennomføring

Hva slags underlag du velger å legge langturen til er opp til deg – hva har du i nærområdet, hva foretrekker du, hva er gunstig for kroppen din?

Grusveier er naturlig nok mer skånsomt enn asfalt, så forsøk å variere litt hvis du kan. Omgivelsene er heller ikke helt uviktig.

Vakker natur og et rolig miljø uten trafikksus gir en fin, behagelig treningstur og bidrar til en bedre totalopplevelse enn hardt trafikkerte strekker.

Selskap?

Om du velger å gjennomføre langturen alene eller med en løpevenn eller -gruppe er opp til deg og hva du foretrekker.

Selskap kan helt klart gi treningen en viktig sosial dimensjon. Da er det imidlertid viktig at du finner løpevenner som ligger på cirka samme nivå som deg og som har samme målsetting med turen som deg, slik at du ikke må kompromisse med en høyere fart enn tiltenkt.

En ensom løpetur i fine omgivelser kan på den andre siden være som balsam for sjela.

Kampen mot klokka

Unngå å stirre på klokka til enhver tid. Stol på følelsen din. Etter at løpeturen er ferdig kan det dog være verdifullt å ta en titt på tidene – har du lykkes med disponeringen, samsvarte følelsen med tempoet? Ved hjelp av en slik analyse kan du finjustere neste langtur ved behov.

Hvis du lærer deg å gjennomføre langturene på det som er en god måte for deg, blir øktene noe du ser fram til med glede og inspirasjon.

Å løpe langt i en jevn, kontrollert rytme, der kroppens signaler får styre tempoet – det er faktisk løping i sin mest opprinnelige form.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer
Infrarød sauna – luksuriøs restitusjon i hverdagen

Infrarød sauna – luksuriøs restitusjon i hverdagen


Ikke bare gir det følelsen av spa og luksus i hverdagen, en infrarød badstue kan også bidra til en mer effektiv restitusjon etter harde treningsøkter. Det beste er at du kan få alt dette hjemme, i egen stue.

Infrarød sauna har vært på markedet i en del år allerede, men den har ikke nådd ut til den store delen av befolkningen – før nå. Den er enkel å bruke, tar liten plass og har mange fordeler som “vanlige” badstuer ikke har.

Trener du mye og hardt kan saunaen virkelig hjelpe deg. Ved trening bryter du ned kroppen og etter en hard treningsøkt trenger kroppen hvile og restitusjon for å bygge seg sterkere – en infrarød sauna kan hjelpe deg med en mer effektiv restitusjon.

Den saunaen vi testet er fra Radiant Health®, en norsk merkevare, som ble opprettet i 2013. De har skapt et saunaunivers, hvor kvalitet, design og brukervennlighet står i fokus.

Opplevde fordeler med infrarød sauna:

  • Mindre smerter i ledd og muskler
  • Du øker sirkulasjonen i hele kroppen
  • Forbrenningen økes
  • Du sover bedre
  • Mer energi og velvære

Flere fordeler med infrarød badstue

En infrarød sauna gir deg ikke bare alle fordelene som en vanlig badstue, den gir deg flere.

Når vi testet saunaen fant vi fort ut hvor enkelt det var – pakk ut, sett i kontakten og trykk på start. Den blir fort varm og det er praktisk med lommen på forsiden for å putte for eksempel telefonen oppi. Altså, Ikke noen kompliserte greier, bare en herlig, varm og god opplevelse.

Rengjøringen er også enkel, bare vask over med en klut og pakk den inn igjen – stor plass tar den heller ikke.

Mange liker ikke vanlig badstue fordi det opplev tungt å puste i varmen – med denne har du hodet i friluft og kan puste som normalt. Du har i tillegg mulighet til å bevege armene dine inn/ut og holde på med andre ting mens du nyter tiden i saunaen.

Restitusjon etter trening

Infrarød sauna gir både aktiv og passiv restitusjon på en og samme tid, det kommer godt med etter en god treningsøkt ute i kaldt regnvær.

Den Infrarød varme går dypt inn i kroppen og varmer den opp innenfra, faktisk 5 ganger dypere enn en tradisjonell badstue. Man får i gang blodsirkulasjonen og hjertefrekvensen, hjertet pumper dobbelt så mye blod – samtidig som at kroppen er helt i ro og får optimal hvile. 

Infrarød stråling

Infrarød varme er varmestråler vi kjenner fra sola en deilig sommerdag og når vi sitter rundt et bål med venner. Det er greit å vite at infrarød varme for eksempel er varme kroppen vår selv sender ut – dette er altså en trygg behandlingsform.

Når du bruker infrarød sauna får kroppen ro og optimal hvile.

Ønsker du deg litt luksus i hverdagen kan du unne deg infrarød sauna, den er i tillegg enkel å pakke opp og ned, slik at du enkelt kan bruke den så mye du vil.

Sponset innlegg
Klar for en aktiv påske? Vi har testet solbrillene fra Northug

Klar for en aktiv påske? Vi har testet solbrillene fra Northug


Runner’s World og Trening.no tok tidlig påskeferie og dro både til fjells og ned til Algarve-kysten for å teste brillene til Northug. Her får du en grundig gjennomgang av fire solbriller – og vi har også tatt en sniktitt på den nye kleskolleksjonen for løping.

Etter mange år som verdens beste skiløper valgte Petter Northug å lansere briller for den aktive. Etter tusenvis av treningstimer, mange år på landslaget, VM- og OL-mesterskap visste Petter Northug hva som krevdes for en optimal sportsbrille. Han hadde opparbeidet seg rikelig med kunnskap for nettopp å kunne lage de beste sportsbrillene for kravstore utøvere og aktive i alle aldre.

Nå har Northug også lansert sin egen vår og sommer løpekolleksjon for både menn og kvinner – se kolleksjonen lenger ned.

Ifølge vår test har Nortug Eyewear Performance briller til alle aktiviteter du har tenkt bedrive tiden med i påskehelgen – om det er løping i terrenget, lang fjelltur på ski eller en urban tur med kaffebesøk og avslapping i solveggen.

Northug Eyewear Performance ble til

Gjennom sitt samarbeid med industridesigneren Bård Eker begynte de i det små.

Bård Eker er også kjent for å ha designet blant annet båtmerket Hydrolift, Koenigsegg og motorsykler for Ducati.

Med kunnskapen og erfaringen til Northug, design- og teknologi-innsikten til Eker, skapte de innovative sportsbriller med stilrent design og av meget høy kvalitet.

Briller til alle aktiviteter – proffer og mosjonister

Vi har testet brillene Gold Pro Off-RoadGold Performance 2.0, Silver Performance 2.0 og Streetcruiser.

Det første vi la merke til når vi skulle teste brillene er er fasongen, fargene og hvor lette de er.

– Kult! Raske briller som sitter lett og godt på hodet!

Dette var førsteinntrykket til Sara Skarabot Pedersen når hun testet brillene i området rundt Monto Gordo på Algarvekysten i Portugal.

Hun trekker frem at brillen omslutter ansiktet, og dermed ikke slipper inn lys bakfra eller på siden. Dette er en viktig egenskap i en sportsbrille, særlig når sola står høyt og du «får den inn fra alle kanter».

Gold Pro Off-Road

Northug Gold Pro blir levert med linsen Pro Off-Road (Kategori 3, lysgjennomslipp 16 %). Enkelt forklart gjør det at du lettere ser hindringer, steiner og groper på stier eller i terrenget når du er ute på løpetur.

Dette merket vi godt under testen. For løpere med høy fart på ujevnt underlag, er dette en essensiell kvalitet i en brille.

Selve brillen satt perfekt på nesa, skled ikke av under aktivitetene og satt passe stramt over ørene. De ble testet på langturer på drøye to timer, uten at det gnagde hverken bak ørene eller i panna. Brillene er også lette å flippe opp på hodet i skyggepartier hvor de ikke trengs.

Glasset i brillen er behagelige selv i sterk solskinn og glasset reflekterer også lyset.

– Brillen er helt herlig, jeg har ingen ting å utsette på dem, forteller Rune Bjugn som testet brillen ute i terrenget mellom trærne på et snødekt underlag på en solfylt dag.

– Så er det en stor fordel at brillen er uknuselig, har lav vekt og er ripe-sikker, påpeker han videre.


Northug Gold Pro Off-Road

  • Color Highlight og Color Contrast
  • Unik SwiftClickTM-teknlogi
  • Multilayer linse
  • Lav vekt, fleksibel passform, høy komfort
  • Vann-og fettavstøtende
  • Anti-dugg og anti-smuss
  • Høy UV-beskyttelse
  • Scratch-resistance

Gold Performance 2.0

Northug Gold 2.0 Performance er en komplett brille – denne falt vi for! Uansett hvilken aktivitet du skal bedrive, så lever denne brillen opp til forventningene. Om det så er en skitur på fjellet i påsken, fotballspilling med barna, eller et maratonløp – denne brillen dekker alle behov.

Foruten lav vekt ser brillene fantastiske ut, og du kan både justere neseklemmer og brillestenger slik at de tilpasses ditt hode.

– De sitter så utrolig godt og beskytter øynene for sol og lys under alle aktiviteter, fastslår Rune.

– Ikke dugger de heller, forteller Sara videre som testet dem på en regntung løpetur på stranda.


Northug Gold Performance 2.0

  • Unik SwiftClickTM-teknlogi
  • Lav vekt, fleksibel passform, høy komfort
  • Vann-og fettavstøtende
  • Anti-dugg og anti-smuss
  • Høy UV-beskyttelse
  • Scratch-resistance

Streetcruiser Polarized

– Du føler deg jo rimelig stilig når du går ned gata, forteller Rune om Northug sine Streetcruiser Poarized.

Northug Eyewear har ikke bare lagd sportsbriller til høyaktive treninger og konkurranser, de har utvidet sortimentet og leverer nå briller til de som også ønsker kvalitetsbriller til hverdags.

I likhet med sportsbrillene til Northug og Performance serien leverer disse brillene også på vekt og kvalitet.


Verdt å merke seg:

Solbrillene består av 99% resirkulert fiskegarn.


Silver Performance 2.0

Silver Performance 2.0 – som skapt for lange krevende ski- og løpeturer.

Både Sara og Rune er enige om at dette er en optimal sportsbrille til aktiviteter med høy intensitet.

– Med sin lette vekt og gode passform er dette min favoritt, sier Rune.

Denne brillen med speillinsen Revo gir svært god beskyttelse mot påskesola og har et lysgjennomslipp på kun 15%.


Northug Silver Performance 2.0 gir svært god beskyttelse mot solen, økt klarhet og bedre kontraster. Linsen er selvfølgelig helt uknuselige!


Sportsbriller for alle

Northug Eyewear Performance Collection er laget for deg som stiller høye krav til utstyret. Brillene er skapt for prestasjon og har en lang rekke egenskaper som vil forbedre opplevelsen, uansett sport eller aktivitet.

Testerne våre er samkjørte og enige om at Northug har briller for alle og for alle aktiviteter og de gleder seg til en solfylt påske med masse aktivitet og øynene godt beskyttet bak brillene.

Ny løpekolleksjon

Northug har akkurat lansert sin splitter nye løpekolleksjon for vår og sommer.

Petter har mange år og utallige timer bak seg med løping – både i terrenget på veien og på mølla. Løpekolleksjonen er testet, godkjent og brukes daglig av Petter i alle slags aktiviteter og løpekolleksjonen er utarbeidet for deg som er opptatt av kvalitet, funksjon og smarte detaljer.

Bærekraftige klær

I mange av produktene til Northug finner du både 100 % resirkulerte materialer og de arbeider stadig for å forbedre klesproduksjoen og skape bærekraftige klær.

De jobber daglig for å finne løsninger som gjør klærne mindre skadelige for dyr, mennesker og miljø, gjennom å sertifisere materialene sine, finne resirkulerte alternativer og sikre dyrevelferden i sine produkter.

Test av løpekolleksjonen

Vi er i gang med å teste løpekolleksjonen og kommer tilbake med en fyldig rapport litt senere.

Foreløpig testing viser at plaggene er lagd for løping – behagelige trene med, puster godt, lette og veldig stilfulle.

Sponset innlegg
PRESSIO leverer på ekte bærekraft og etisk handel

PRESSIO leverer på ekte bærekraft og etisk handel


I mange år har tekstilproduksjonen vært preget av uetisk handling og lite bærekraftige tilnærminger – dette har klesmerket PRESSIO endret på!

Pressio er grunnlagt på ideen om å utvikle og tilby førsteklasses, behagelige og slitesterke sportsklær som hjelper utøvere til å prestere bedre – uten å gå på akkord med ekte bærekraft.

Eier og ansvarlig for all produktutvikling er Jamie Hunt, tidligere medeier og ansvarlig for all produktutvikling hos 2XU. Med PRESSIO har han tatt produksjonen av sportstøy til et helt nytt og bærekraftig nivå.

PRESSIO – en ny generasjon teknisk treningstøy hvor topp kvalitet er produsert på en helt ny bærekraftig måte.

Verdensledende produkter som er ekte bærekraftige

Pressio har gått nøye til verks og sett på hele forsyningskjeden, fra råmaterialer, innfargings – og strikkemetoder til valg av riktige samarbeidspartnere innenfor produksjon og frakt.

Alt for å kunne tilby kundene topp treningstøy som de vet også tar vare på planeten og oss mennesker som bor og jobber på best mulig måte.

Pressio: vi vil bli holdt ansvarlige

Pressio mener hver og en av oss har et ansvar for å være så miljøbevisste som mulig. Som en global merkevare vil de gjøre sitt, ved hele tiden og i samarbeid med sine leverandører holde seg oppdatert om det siste innenfor utvikling av bærekraftige råmaterialer og produksjonsmetoder. 

– Vi ønsker å bli holdt ansvarlige sier Pressio, og informerer videre at de ikke gjør dette på grunn av markedsføringsmessige årsaker. De gjør det fordi det er den rette måten å samarbeide med kundene på for å skape best mulig bærekraftige produkter som gjør at vi sammen gir et lite bidrag til å kunne overlevere planeten til fremtidens barn på en bedre måte enn vi arvet den.

PRESSIO samarbeider med bransjeledende bedrifter

Pressio samarbeider med bransjeledende bedrifter som Unifi USA og Aquafil Italia med det anerkjente Econyl® – merket!

Avslører forretningshemmeligheter

Pressio ønsker ikke noen hemmeligheter rundt hvordan tøyet produseres. Hele verdikjeden er åpen for innsyn. Dette er gjort for at du som forbruker skal være helt trygg på at det Pressio lover er riktig. Kundene og alle som er interessert skal kunne kontrollere det Pressio sier og skriver. På denne måten vil kundene også være en aktiv pådriver til å opprettholde de høye krav til ekte bærekraft og etisk standard.

Vi er stolte over hva vi har oppnådd hittil, men vi har akkurat begynt, informere Pressio.

Produktene til Pressio selges i alle XXL butikker rundt om i Norge, i tillegg har Pressio egen nettbutikk.

Distributør i Norden: Smart4U Group AS, E-post: info@smart4u.group, WEB: www.smart4u.no

Sponset innlegg
Frozen Lake Marathon: Flate, fantastiske forhold – og en verdensrekord

Frozen Lake Marathon: Flate, fantastiske forhold – og en verdensrekord


Lørdag 26. mars ble årets Frozen Lake Marathon avholdt i nydelig vær, svært glatte forhold – og med ny verdensrekord! Her er resultater og bilder fra løpet.

Forholdene lå til rette for en herlig opplevelse for de 300 deltakerene som skulle ut å løpe det mange kaller The coolest marathon under hele løpssesongen.

Det ble arrangert både halvmaraton og maraton til stor glede for alle de fremmøtte.

Foto: Into The Light Productions (Dominik Zrolka)

Frozen Lake Marathon blir årlig arrangert på Tisleifjorden 819 meter over havet på Golsfjellet, og samler løpere fra mange forskjellige nasjoner, deriblant Spania og Kina.

Løpet som består av både halvmaraton og maraton, arrangeres på en islagt innsjø og du bestiger ikke en eneste høydemeter.

Løypa som er kjørt opp brukes til blant annet trening med utrykningskjøretøy, testkjøring og til folk som ønsker å trene på å kjøre glatte forhold.

Foto: Into The Light Productions (Dominik Zrolka)

Storslått weekend

De aller fleste som deltar på Frozen Lake Marathon opplever Golsfjellet hele helgen og er innlosjert på Oset høyfjellshotell. Der ble det også denne helgen fantastisk stemning, sosialt samvær, god mat og nye vennskap mellom de norske og internasjonale deltakerene.

Kvelden før selve løpet arrangeres det et Fun Run, hvor de som ønsker kan løpe en løype på 5 km i mørket på den islagte innsjøen.

– Under dette løpet bør man ha hodelykt – det er en magisk opplevelse som må oppleves, forteller løpsarrangøren i Springtime Event, Geir Jarle Bærøe Bjørneng.

Foto: Into The Light Productions (Dominik Zrolka)

Verdensrekord

Under maratonløpet skulle en løper fra Polen, Wojciech Saobierajski, prøve å dra en bil like langt som et maratonløp. Ikke nok med at det i utgangspunktet er tungt å dra en bil på veien, han skulle gjøre dette på en frosset innsjø, dekket med is og med svært glatt føre.

Wojciech klarte bragden med å dytte og dra bilden 42 km 195 m på tiden 25 timer 30 minutter og 22 sekunder – rekorden ble slått og vi applauderer og gratulerer!

Resultater

På maratondistansen var det Vemund Øvstehage som fikk dagens beste tid med 3 timer, 4 minutter og 9 sekunder. I kvinneklassen var det Abelone Lyng som vant på tiden 3 timer 55 minutter og 58 sekunder.

På distansen halvmaraton gikk seieren til Robert Nilsen på tiden 1 time 30 minutter og 18 sekunder, mens i kvinneklasse var det Tyske Yana Strese ble beste kvinne på tiden 1 time 46 minutter og 05 sekunder – vi gratulerer alle vinnerne!

Nytt løp neste år

– Nå som vi har lagt covid 19 bak oss, satser vi på enda flere deltakere allerede neste år forteller Bjørneng.

Han understreker at Frozen Lake marathon er et løp for alle; unge, gamle, nordmenn og turister fra utlandet.

– Alle er velkommen til å delta, bare husk sko med pigger, smiler han, og avslutter med å fortelle at det stod deltakere fra ca. 20 forskjellige nasjoner på startstreken under årets løp.

Vi i Runner’s World er stolt samarbeidspartner av Frozen Lake Marathon og her kan du melde deg på neste års løp.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer