Sponset innlegg
Lys i enden av løpesesongen

Lys i enden av løpesesongen


Med flere EM- og VM-gull i Ultra Skyrunning vet Emelie Forsberg alt om å prestere i tøffe løyper og forhold. Når høstmørket faller på, lyser tobarnsmoren opp kveldene med løpeturer i skogen.

– Jeg liker veldig godt å løpe i skogen når det er mørkt! Det er skikkelig fint å sanke noen høydemeter og komme litt opp på fjellet, med det skinnende lyset fra hodelykten, forteller Emelie Forsberg.

Så du blir ikke noen gang mørkredd på løpetur?

– Jeg bor ute på landet, og løper mest på sti, i skogen og i fjellet. Og der finnes det ikke mye å bli redd av! Jeg synes det er så fint å gå inn i min egen, mørke boble, hvor bare det skinnende lyset fra hodelykten viser veien foran meg. 

Merittert

Merittlisten til Emelie Forsberg er ikke annet enn voldsomt imponerende. Verdenscupseier i Ultra Skyrunning Series, førsteplass i Mont Blanc 80 kilometer og triumf i Transvulcania Ultramaraton på 73.3 kilometer er beundringsverdige prestasjoner av Forsberg.

Hun har også levert noen kruttsterke FKT’s – også kjent som Fastest Known Times. 

Opp og ned vår egen Galdhøpiggen med start på Spiterstulen lyder Emelies rekord på overbevisende 1 time, 45 minutter og 41 sekunder. Langs den svenske Kungsleden har Forsberg virkelig satt et dypt avtrykk med terrengskoene sine. 

Intet mindre enn 4 dager og 21 timer tok det Emelie å komme seg gjennom den 450 kilometer lange turstien fra Abisko til Hemavan i Nord-Sveriges fjellkjede. 

Sammen med sin internasjonale-løpestjerne-samboer Killian Jornet, har Emelie Forsberg også bestetid opp og ned Mont Blanc. I juni 2018 stoppet Emelie klokken på 7 timer, 53 minutter og 12 sekunder, med start og mål i Chamonix og en liten svipptur innom toppen av Mont Blanc.

Tenk litt på det neste gang du føler du ikke gjør noe i løpet av en åtte-timers-dag på kontoret.  

Nye rutiner i hverdagen

Ettersom Forsberg konkurrerer i Ski Mountaineering på vinteren, legger hun ofte inn 1–2 rolige uker om høsten før mengdetreningen mot vintersesongen begynner. 

På veien dit har løpsåret 2021 gitt svensken nye, minneverdige opplevelser på hjemmebane i Måndalen. 

– Min løpesesong i år har vært relativt kort siden vår andre datter ble født i midten av april. Jeg har brukt mye tid på opptrening, med mange lokale motbakkeløp rundt i Romsdal nå på sensommeren. Det har vært kjempekult å endelig kunne løpe alle konkurranser på hjemmebane. Selv om jeg selvfølgelig ikke har vært i mitt livs beste form. Jeg har heller sett på det som god trening, forteller Forsberg. 

Emelie har prestert på det aller øverste nivået med både løpesko og ski på beina i flere år. Den svenske fjellgeita har plukket med seg internasjonale gullmedaljer i både Ski Mountaineering og Ultra Skyrunning. Løping og skikjøring er så mye mer enn en hobby for Silva-ambassadøren.

– Jeg trener mest ski mountaineering på vinteren, men jeg nyter en god joggetur. Spesielt en morgentur med hodelykt, forteller Emelie.

Med to små krabater i huset er det blitt nye treningstider i huset hos den løpende familien. Da gjelder det utnytte døgnets små muligheter, og smette inn en treningsøkt om morgenen eller etter barnas leggetid på kvelden.

Selv om mørket smyger seg innpå og dagene blir kortere, ser Emelie Forsberg lyst på fremtiden.

– Noe jeg aldri glemmer var da jeg løp i skogen, og jeg plutselig lyste hodelykten opp på et par store ugleøyne som stirret rett på meg! 

Fem kjappe med Emelie

Første du gjør etter en treningsøkt?

Dusjer.

Kaldeste temperatur du har løpt i?

– Minus 20 cirka!

Seneste tidspunkt på døgnet du har løpt?

Har startet flere konkurranser kl 01.00 på natten.

Favorittøkt på snø?

Lange dager i fjellet!

Lengste løpetur?

31 timer. 170km med 12 000 høydemeter.

Test hodelyktløping i Silva Nightrun

Samtidig som hodelykt-sesongen starter, går også startskuddet for Silva Nightrun. Løpet arrangeres i Oslo 21. oktober og Bergen 2. november. Du kan også delta virtuelt.

Silva Nightrun er et 9 kilometer langt terrengløp hvor reflekser lyser opp løypa foran deg i et blendende samspill med hodelykten rundt hodet ditt.

Den magiske atmosfæren som oppstår når lyset treffer terrenget under deg, gir en helt unik stemning som enhver løper føler seg tiltrukket av. Skap nye, glødende løpsopplevelser i mørket på Silva Nightrun!

Meld deg på Silva Nightrun HER!

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

  • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
  • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
  • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
  • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
  • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
  • Stor test av vårens nye mengdesko.
  • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
  • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
  • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
  • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
  • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
  • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
  • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
  • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
  • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Test av adidas Adizero Adios Pro 2

Test av adidas Adizero Adios Pro 2


Lettere, mer aerodynamisk og mer lettløpt enn forgjengeren. Vi har testet den nyeste konkurransemodellen fra adidas.

For en god stund lå Nike et hestehode foran andre produsenter med sine Vaporflys når det kommer til innovasjon på konkurransesko-markedet.

Det var fram til adidas lanserte sin Adizero Adios Pro. Skoen dukket opp på den internasjonale maratonscenen og var med på å sette verdensrekorder både på herre- og kvnnesiden i halvmaraton. Adidas hadde tatt opp kampen.

Nå er oppfølgeren her, med et raskere utseende og enda mer aggressiv respons.

Overdelen

Adizero Adios Pro 2 er ikke designet for å vare i hundrevis av kilometer, men den er laget for å være ditt ultimate verktøy på konkurransedagen.

Overdelen var superlett både på Adios Pro og Adizero Pro, men i denne andreversjonen er den faktisk blitt enda lettere. Kun en tynn polstring rundt ankelen og ved hælen, ellers er overdelen syltynn og gjennomsiktig rundt hele foten, med noen små forsterkinger for stabilitet på utsiden av forfoten for å holde foten på plass når farten skrus opp.

Passform

Passformen oppleves som god og passe tight, men du må jobbe litt med snøringen for å få den til å sitte skikkelig. Det er lite fleksibilitet i overdelen, her får du ingen hjelp fra sokkelignende overdeler som føyer seg etter foten. Her må det snøres og lirkes, og muligens justeres litt etter et par hundre meter.

Når du først har fått jenka det til, sitter den både komfortabelt og som støpt. Mange vil nok mene at overdelen minner om Vaporfly-modellene.

adidas Adizero Adios Pro 2

Vekt: 215 g

Drop: 10 mm (hæl: 39,5 mm / forfot: 29,5 mm)

Pris: 2349 kr

Sålemateriale og løpsfølelse

Yttersåla består i denne modellen av to ulike typer continental-gummi: gummi med mer friksjon og mønster akkurat under tærne for et bedre fraspark, mens den resterende gummien under resten av skoen er lik som hos forgjengeren – svært avslepet og litt sandpapiraktig. Oppsummert; litt bedre grep her enn hos forgjengeren.

Mellomsåla er lik forgjengeren, full lengde med adidas’ eget superskum Lightstrike Pro. Det vil si, innholdet er likt, men utformingen er annerledes.

Pro 2 har fått en mer aerodynamisk touch, og deler av mellomsåla er kuttet bort under fotbuen. Her kommer karbonfiber-fingrene (Energy rods) til syne – først og fremst en artig kosmetisk touch, men det gjør også skoen et par gram lettere.

Pro 2 har en separat karbonfiberplate i hælen, for stabilitet. Denne stabiliteten merker vi ikke så mye til, for å være ærlig, men kommer antakelig godt med for løpere som lander mer på hælen eller hele foten. Noe har i hvert fall skjedd med løpsfølelsen i denne oppfølgeren sammenlignet med den første Pro-modellen. Vi opplever at det er lettere å løpe på mellomfot og å lande på hælen i nedoverbakker. Med andre ord føles denne skoen mer lettløpt enn forgjengeren, der du ble tvunget opp på forfot til enhver tid.

Når det er sagt formelig dyttes man opp på forfot og skyves av gårde i denne modellen også, men det føles mindre anstrengende og mer naturlig.

Likevel, dette er en sko du vil løpe med på slett underlag for å unngå overtråkk. Det er mye såle og respons, så litt sterke ankler er en fordel.

adidas Adizero Adios Pro 2 er fantastisk til hurtige langturer og baneøkter, og man føler seg unektelig rask med disse på føttene.

Les også: Konkurranseskoguide 2021

– Tre timer i myra er favorittøkta

– Tre timer i myra er favorittøkta


Langrennsløper Emil Iversen kom sist i hovedlandsrennet som 15-åring. I år ble han verdensmester på femmila. Reisen han har gjort har formet ham som idrettsutøver, og han takler fint å bli “mobbet” for den “dårlige” 3000-metertida. Han trives uansett best i Trøndermyra med terrengsko fra Hoka på føttene.

Vi har tatt en løpetur med Emil Iversen, snakket om løping, karrieren og det at han på ingen måte var noen barnestjerne – snarere tvert imot.

Med den nye terrengskoen Zinal fra Hoka på føttene løp Emil og redaktør i Runner’s World, Sara Skarabot Pedersen, en tur i Nordmarka på stier og grusveier – perfekt terreng for Hoka Zinal, som er en slags racersko for grus og lettløpt sti. Langrennsløperen mener den fungerer ypperlig i myra også.

Se videoen her:

Sponset innlegg
Craftmorningrun er endelig tilbake!

Craftmorningrun er endelig tilbake!


I samarbeid med Craft starter vi på’n igjen med felles løpetur den første fredagen i hver måned. Håper å se mange blide morrafjes allerede 1. oktober!

I 2018 og 2019 ble Craftmorningrun arrangert fast i oslo den første fredagen i hver måned. Opp mot hundre løpere møtte opp for å delta på felles løpetur og frokost.

Så kom koronaen …

Nå er vi i gang igjen, med ny løype og nytt startsted i hovedstaden.

Praktisk info

  • Oppmøte: Anton Sport, Bogstadveien 2 Oslo
  • Tidspunkt: Fredag 1. oktober klokka 06.45
  • Hvor langt: 7,9 kilometer (men du kan fint snu etter ca. 3 km og få en fin runde på underkant av 6 km).
  • Frokost? Vel tilbake hos Anton Sport blir det en enkel frokost og gode medlemsrabatter i butikken.
  • Dusj? Vi tilbyr dessverre ingen dusjmuligheter enn så lenge.
  • Logging? Du loggfører turen din med Strava – enten via klokke eller direkte gjennom Strava-appen på telefonen.
  • Premier? Delta 3, 6 eller 12 ganger og bli premiert deretter! Loggfør på Strava for å vinne premier.

Trykk gjerne SKAL på Facebook-arrangementet for Craftmorningrun, så får du en påminnelse når det nærmer seg.

Ny løype

Løypa er på 7,87 kilometer og går fra Anton Sport i Bogstadveien 2, over til Briskeby og derfra til hovedinngangen til Frognerparken. Vi løper langs kanten av parken til vi ender opp bak monolitten.

(For de som ønsker en kortere runde anbefales det å tråkle seg tilbake gjennom vakre Vigelandsparken herfra, da får du en runde på underkant av 6 km).

Fra bak monolitten løper vi forbi Skøyen skole, Skøyen kirke og opp igjen gjennom Skøyenparken. Etter et lite asfaltstrekke er vi tilbake i Frognerparken og tar oss tilbake til hovedinngangen. Derfra løper vi nesten samme vei tilbake til Bogstadveien.

Hele sløyfa fra parkens hovedinngang og tilbake til hovedinngangen er tilnærmet bilfri, så her er det rom for å løpe ubekymra og flere i bredden.

Det er en fin og variert løype i et hyggelig strøk av byen, som også viser fram mer av Frognerparken enn bare Vigelandsanlegget.

Underlaget er godt og blandet: Asfalt, grus, samt noe sti og gress.

Sponset innlegg
45 heftige løp – verden rundt

45 heftige løp – verden rundt


Enhver løpers “bucket list” bør inneholde minst ett av disse 45 spektakulære løpene. Så, hva venter du på?

1 Big Five Marathon, Sør-Afrika

Når: Slutten av juni hvert år

I Afrika er det løven, nesehornet, bøffelen, leoparden og elefanten som regnes som “the big five”. Om du løper dette løpet er sjansen stor for å se ett eller flere av dem langs løypa, som går på savannen mellom Johannesburg og Kruger nasjonalpark i Sør-Afrika. Men, du trenger ikke være redd – arrangøren lover å ha bevæpnede vakter i umiddelbar nærhet.

Les mer: big-five-marathon.com


2 Jungfrau Marathon, Sveits

Når: Starten av september hvert år

Sugen på ny maratonpers? Da er ikke dette et løp for deg. Starten går på 500 meters høyde over havet og mål ligger på 2100 meter. Den andre halvdelen av traseen er i prinsippet en eneste lang og tøff stigning – en god unnskyldning til å roe ned farten og nyte omgivelsene.

Les mer: jungrfau-marathon


3 Lisboa Eco Half, Portugal

Når: Starten av mai hvert år

Arrangørene bak dette løpet har lykkes med å dempe det faktum at løpet arrangeres midt i en storby. De 21,1 kilometerne går nemlig i Lisboas mest naturskjønne områder, som Montes Claros – et område med hager, skog en sjø og et amfiteater. Du løper også forbi Tapada da Ajuda, et gammelt observatorium.
Les mer: maratonadelisboa.pt


4 Hood to Coast, USA

Når: Slutten av august hvert år.

Dette fantastiske stafettløpet går gjennom delstaten Oregon, fra Mount Hood til kysten Seaside. Arrangementet er inne i sitt 37. år og er enormt populært – utsolgt hver år. De heldige lagene (over 1000 lag med 8–12 løpere på hvert lag) som får startplass har 320 kilometer i vente – og en fest på stranda etter målgang.

Les mer: hoodtocoastrelay.com


5 Buller Gorge Half Marathon, New Zealand

Når: Starten av februar hvert år.

Det er halvmaratondistansen vi løfter frem her, men omgivelsene som dette løpet er lagt til i år er så fantastiske, så sjansen er stor for at du vil løpe dobbelt så langt. Buller Gorge markedsføres som det vakreste løpet på New Zealand, og det sier jo sitt.

Les mer: bullergorgemarathon.co.nz


6 Ultra Trail du Mont Blanc, Frankrike

Når: Slutten av august hvert år.

Det 171 kilometer lange myteomspunne ultraterrengløpet UTMB er ikke for hvem som helst – man må kvalifisere seg, og det er stor rift om plassene. Er man en av de heldige (?), så får man løpe rundt Mont Blanc, med start og mål i Chamonix. Vinnerne gjør det på ca. 20 timer, vi vanlig dødelige har nok med å klare makstiden på 46,5 timer. Traseen går også gjennom Sveits og Italia.

Les mer: utmbmontblanc.com


7 Bagan Temple Marathon, Myanmar

Når: Slutten av november hvert år.

Fantastisk utsikt i historiske omgivelser – alt i ett og samme løp. Du løper på adskilte grusveier i sentrale Myanmar mens du forsøker å absorbere alle synsinntrykk som de flotte Bagan-templene byr på. Velviljen og vennligheten fra de lokale er en kjærkommen bonus. (Bagan ligger et stykke utenfor Rakhine-provinsen hvor den grusomme forfølgelsen på rohingya-muslimene foregår).

Les mer: bagan-temple-marathon.com 


8 Italy Coast to coast, Italia

Når: Starten av juni hvert år.

Ta carbloadingen til et nytt nivå med dette livlige stafettløpet. I løpet av fire dager skal lag med fire deltakere løpe fra øst. Til vestkysten gjennom de sentrale italienske regionene: Emilia-Romagna, Marche, Umbrien og Toscana – totalt 343 vakre kilometer. Og – her kan du fråtse i pizza mellom etappene!

Les mer: ovunquerunning.it


9 Mount Fuji Marathon, Japan

Når: juli hvert år.

Det er en lang reise for et maratonløp, men vi er overbeviste om at du vil synes det er verdt det. Løpet arrangeres for 71. gang, og går som tidligere på alle mulige typer underlag ved flere sjøer rundt Japans høyeste fjell. Fuji ruver over deg mens du løper over 3000 høydemeter på de 42,2 kilometerne. På tross av en tøff løypeprofil er cutoff-tiden ganske streng; du får seks timer på deg til å fullføre.

Les mer: fujimountainrace.jp


10 Pyongyang Marathon, Nord-Korea

Når: starten av april hvert år.

Ja, vi vet at Nord-Korea er et diktatur med en stormannsgal leder som truer med atomkrig, og at det er moralsk feil å støtte landet med et besøk. Men hvis du ser bort ifra det, så er dette en unik mulighet til å få et (regissert og begrenset) innblikk i et av verdens mest bisarre land. Start og mål er på Kim Il Sung-stadion i Nord-Koreas hovedstad.

Les mer: pyongyangmarathon.com


11 Cognac Marathon, Frankrike

Når: november hvert år.

Bare det faktum at du får løpe i den franske regionen Cognac er nok for at vi kan anbefale dette løpet – området er vitterlig en fest for både øyne og sjel. At du i tillegg passerer både destillerier og butikker som tilbyr løperne å smake på områdets stolthet – cognac altså – er et bevis på at franskmannen vet å nyte livet.

Les mer: marathonducognac.net


12 The Dramathon, Skottland

Når: slutten av oktober hvert år.

Arrangørene av dette løpet var overrasket over hvor mange nordmenn som fant veien til det skotske lavlandet i fjor, og hvor mange som allerede er påmeldt årets løp. Et lite, men spektakulært løp mellom ulike destillerier  i nydelig høst-natur. At løpet er lite gjør atmosfæren og whisky-smakingen etter målgang desto hyggeligere. Velg mellom hel, halv, 10 km eller stafett.

Les mer: thedramathon.com


13 Kilimanjaro Marathon, Tanzania

Når: starten av mars hvert år.

Dette løpet byr på minst to høydepunkt: Den fantastiske naturen og den varme velkomsten fra tanzanianere som klapper, danser og løper med deg i korte strekker for å heie på deg. Alt dette ved foten av det majestetiske fjellet Kilimanjaro.

Les mer: kilimanjaromarathon.com


14 Sierra Leone Marathon, Sierra Leone

Når: slutten av mai hvert år.

Løypa snirkler seg gjennom tropiske regnskoger og småbyer der du mest sannsynlig får heiarop og selskap fra barna som du faktisk hjelper ved å løpe dette løpet. Dette løpets formål går nemlig til en organisasjon som arbeider med gatebarn – hvis du treger enda en grunn til å løpe dette fantastiske løpet i Vest-Afrika.

Les mer: sierraleonemarathon.com


15 New York City Marathon, USA

Når: starten av november hvert år.

Ingen “bucket list” uten verdens mektigste og største bymarathon. Skal du bare løp én maraton i ditt liv, så sørg for guds skyld til at det blir NYCM. Atmosfæren er elektrisk, publikum er så dedikerte og kreative, og løypa …  Vel, det er jo midt i New York! Just do it.

Les mer: tcsnycmarathon.org og  springtime.no


16 Médocc Marathon, Frankrike

Når: starten av september hvert år

Dette løpet ligner ikke på noe annet løp. Du må kle deg ut, og på drikkestasjonene bys du lokalprodusert vin, ost og østers fra vindistriktet Médoc. Totalt er det rundt 20 vinstasjoner, hvilket gjør at dette løpet ofte tar litt lenger tid enn et vanlig maratonløp, men hva gjør vel det? Schål!

Les mer: marathondumedoc.com og springtime.no


17 Dhiraagu Road Race, Maldivene

Når: slutten av november hvert år.

Har du lett etter en enkel måte å få partneren din interessert i løping? Prøv dette 5-kilometersløpet på Maldivene. Book et fly, løp en runde rundt den vesle øya Hulhumale og hengi deg til den viktige restitusjonen i en solseng på stranda.

Les mer: dmrr.mv


18 Sea Wheeze, Canada

Når: slutten av september hvert år.

Dette er et veldig populært løp. Det er likeså mye en fest – og faktisk et yogaevent – i Vancouver. Billettene blir fort utsolgt, så det gjelder å være ute i god tid. får du tak i et par kan du forberede deg på en festlig helg i yoga-joggingens tegn. Arrangementet byr på konserter, yogatimer og et sympatisk halvmaraton der halve traseen følger den fine Stillehavskysten.

Les mer: seawheeze.com


19 Miðnæturhlaup, Island

Når: slutten av juni hvert år

Å løpe i skinnet fra midnattssola er kanskje ikke så eksotisk for oss nordmenn, men kanskje muligheten til å gjøre det på Island er forlokkende? Du starter klokken 21.00 og løper en halvmaraton langs elven Ellidar og sjøen Raudavatn. Restitusjonsmulighetene er i toppklasse – bading i et av landets mange varme kilder!

Les mer: marathon.is/midnightrun


20 Singapore Marathon, Singapore

Når: desember hvert år.

Asias minste land består i prinsippet av en svært internasjonal by. Det innebærer at det, tross liten flate, er mye å oppleve her. Singapore er blant annet kjent for shopping og “ordning och reda”. Tygger du tyggegummi eller kaster søppel på gaten venter en bot. Singapore har i tillegg mange parker. En del av dem passerer du sammen med de 50 000 andre løperne som løper noen av distansene 10, halv eller hel.

Les mer: singaporemarathon.com


21 Waiheke Half Marathon, New Zealand

Når: starten av mai hvert år.

Det tar 35 minutter å reise med ferge til Waiheke – kjent som “verdens mest veltrente øy” – fra Auckland på New Zealand. Her kan du velge mellom distanser fra 3 km til maraton. Det eneste distansene har til felles er at de går på mange forskjellige typer underlag – fra sti til strand, gjennom boligfelt og skoger. Bonus: på øya finnes det en og annen kjent vingård.

Les mer: waihekehalfmarathon.co.nz


22 Brooklyn Half Marathon, USA

Når: medio mai hvert år.

New York marathon er størst i verden – brooklyn Half Marathon er størst i USA. Det er ikke så overasskende med tanke på at New York er en fantastisk by, og Brooklyn er den vakreste av metropolens fem “boroughs” – særlig i mai måned. Og ettersom dette “bare” er en halvmaraton, så vil du orke å oppleve byens tilbud både før og etter løpet.

Les mer: nyrr.org og springtime.no


23 Australia Running Festival, Australia

Når: april hvert år.

Selvfølgelig har et så sport land som Australia en hel festival dedikert til løping. I løpet av en helg i Canberra kan du velge mellom distanser fra 5 til 50 kilometer, med løyper som alle går i Weston Park og rundt Lake Burley Griffin.

Les mer: runningfestival.com.au


24 Monterey Bay Half Marathon, USA

Når: medio november hvert år

Et av de vakreste halvmaratonløpene du kan løpe er Monterey Bay Half, som tidligere het Big Sur Half og går langs Californiakysten mot Stillehavet. Hvis ikke den makeløse utsikten holder for å underholde deg, så har arrangøren krydret med masse musikkunderholdning på veien. La det ikke lure av tidspunktet, været er oftest perfekt for løping på denne årstiden.

Les mer: bigsurmarathon.org


25 Bay to Breakers, USA

Når: medio mai hvert år.

Verdens eldste løp som er blitt arrangert uten avbrudd siden 1912 tar løperne gjennom 12 kilometer fra San Fransisco til kysten. Vel fremme ved The Great Highway kan man se enorme bølger – “breakers” – slå inn mot Ocean Beach. På veien dit passerer man (dessverre) også Hayes Hill, som har en stigning på 11 %. Løpet samler rundt 50 000 løpere, hvilket er veldig bra, selv om det er langt unna storhetstiden på 80-tallet: Bay to Breakers hadde 110 000 løpere på startstreken i 1986 – og havnet da i Guiness rekordbok for flest antall startende.

Les mer: baytobreakers.com


26 Galápagos Marathon, Ecuador

Når: august og oktober hvert år. Ja, faktisk. To ganger i året.

Vi er ikke helt sikre på hvorvidt Charles Darwin var en løper, men om han hadde vært det, så ville dette løpet helt sikkert tiltalt ham. Galápagos Marathon er en unik mulighet til å få en storartet naturopplevelse i høyt tempo, men det handler ikke bare om naturen og dyrene. Hver løper får en egen “caddy” som gir deg mat og drikke og tar vare på overtrekksklær og ligende – annenhver kilometer. Som takk på hver deltaker sponse en lokal løper. Dette høres ut som et konsept som er vanskelig å motstå, mener vi.

Les mer: cometogalapagos.com


27 Petra Desert Marathon, Jordan

Når: starten av september hvert år.

Dette er ikke et maratonløp – det er en reise i tid. starten går i den arabiske ruinbyen Petra og deretter løper du gjennom det historiske Wadi Rum-ørkenlandskapet, forbi gravplasser og grotter. Etter løpet kan du vaske bort støv og svette i Dødehavet. Ganske så unikt.
Les mer: petra-desert-marathon.com


28 Sarajevo Half Marathon, Bosnia og Hercegovina

Når: medio september hvert år.

En perfekt mulighet for en rask storbyhelg, gjerne med familien. Her finnes nemlig distanser fra 400 meter opp til halvmaraton, inkludert stafett og et “fun run”. Alle med flate, raske løyper. Noe for alle altså. Sarajevo er en av Europas fineste og mest atmosfæriske byer. What’s not to love?

Les mer: sarajevomarathon.ba


29 Ragnar del Sol, USA

Når: medio februar hvert år.

Arrangøren er spesialisert på stafettløp, og dette høres unektelig ut som en opplevelse. Ragnar del Sol går gjennom ørkenen i Arizona og lagene løper i et “ville vesten”-miljø fra morgen til kveld – over 320 kilometer. Dette eventyret byr på kjempekaktuser, fantastiske soloppganger  (og en solnedgang) og løping under en makeløs stjernehimmel. Bare å melde seg på!

Les mer: runragnar.com


30 Reggae Marathon, Jamaica

Når: starten av desember hvert år.

Fascineres du av den jamaicanske kulturen og musikken? Tenk deg et maratonløp der alt dette inngår – det er nettopp hva Reggae Marathon handler om. Med start kl 05.30 slipper du den verste heten, og langs løypa bys du på alt fra Bob Marley-sitater, reggaemusikk på hvert gatehjørne og en dreadlocksprydet publikumsmasse (som gjerne nyter en joint mens du nyter opplevelsen). Men dette er ikke hovedgrunnen til at du bør reise hit. Hvis du deltar i løpet får du nemlig også være med på før- og etterfestene: En formidabel lapskaus av Red Stripe-øl, musikk fra steel drum-band, yoga og massasje på stranda, ferske kokosnøtter og mye, mye mer.

Les mer: reggaemarathon.com


31 Everest Marathon, Tibet

Når: november hvert år.

Det føles ganske kult å kunne skryte av å ha løpt verdens høyeste maraton (sjekketriks for løpere?!). Dette løpet går fra 5184 meters høyde, nær bascamp på Mount Everest, ned til byen Namche Bazaar på 3446 meter over havet – ganske mye nedoverløping altså. Men ikke la deg lure av det. I tillegg til høyden er terrenget ganske så tøft – vi snakker tross alt Everest her – og deltakerne må tilbringe nesten en måned i området for å akklimatisere seg. Noen eksakt dato for løpet finnes heller ikke: Man gjennomfører det når og om værforholdene tillater det. Her bestemmer nemlig fjellet det meste.

Les mer: everestmarathon.org.uk


32 Jungle Marathon, Brasil

Når: medio februar hvert år.

For 99,9 % av oss holder det lenge å bare lese om dette ekstremt tøffe løpet gjennom regnskogene i Amazonas. Den gjenværende 0,1 % klarer altså ikke å motstå muligheten til 200 kilometer i sumpen med pirajaer, slanger og pistolmaur (navnet kommer av at bittene kjennes som å bli skutt med pistol). At det dessuten er veldig farmt og fuktig gjør det hele enda mer forlokkende. Mange deltakere forbereder seg ved å plassere mølla inne i en badstue.

Les mer: junglemarathon.uk


33 Volcano Marathon, Chile

Når: starten av november hvert år.

Hvis Everest Marathon blir litt i høyeste laget, er kanskje dette et alternativ. Volcano Marathon har den høyest liggende ørkenmaratonløypa i verden. Å løpe i Atacamaoørkenen innebærer ikke bare at du trenger å kjempe mot den tynne luften på 4400 meters høyde, dette er i tillegg en av verdens tørreste steder. Den gjennomsnittlige nedbørsmengden er på én millimeter per år – så ta med nok å drikke. Bonus: du får se intet mindre enn to vulkaner under løpet.

Les mer: volcanomarathon.com


34 27k for freedom, Sør-Afrika

Når: starten av februar hvert år.

Dette løpet er en hyllest til frihetsforkjemperen Nelson mandela, og derfor går starten utenfor Victor Verster-fengselet i Cape Town, der han satt fengslet i 27 år. Løypa går i naturskjønne omgivelser og gjennom vingårder før målgangen på en idrettsstadion.

Les mer: capetownmagazine.com/27-for-freedom-run


35 Maui Oceanfront Marathon, USA

Når: medio januar hvert år.

Det er en grunn til at Hawaii er et av verdens mest populære reisemål. Og hvorfor ikke legge ferien til januar, da Maiu Oceanfront Marat
hon går av stabelen? En av mange fordeler med dette løpet er at startfeltet er begrenset til 700 løpere, som får nyte de fine omgivelsene (og kanskje se en og annen hval på kjøpet). Løypa går på asfalt og det finnes mange fine steder for publikum å heie, hvilket kan trenges – det er nok av bratte mot- og medbakker underveis.

Les mer: mauioceanfrontmarathon.com


36 Mongolia Sunrise to Sunset, Mongolia

Når: starten av august hvert år.

En hel dag med løping i den vakre og vidstrakte nasjonalparken Hovsgol i Mongolia. Her kan du støte på  jakokser, kameler, bjørner og andre dyr som du vanligvis ikke møter i Norge. Du kan løpe den “korte” distansen på 42 kilometer, eller gå for mest mulig for pengene ved å løpe 100 kilometer. Uansett hvilken du velger finnes det bare ett krav: Du må komme deg i mål før solen gjør det (går ned altså).

Les mer: ms2s.dk


37 Safaricom Marathon, Kenya

Når: juni hvert år.

Som sin sørafrikanske slektning Big Five Marathon, vil dette løpet gi deg:
a. Solbrenthet.
b. En “nær dyrene-opplevelse”.
Du løper i et området med noen av Afrikas største dyr, og kommer til å ha så mye fint å se på, at du glemmer å registrere at du møter veggen. Løpet voktes av nasjonalparkens vakter, både til fots og i helikopter. Men det er klart, litt mer spennende enn en vanlig bymaraton er det antakelig.

Les mer: safaricom.co.ke/safaricommarathon


38 Siberian Ice Half Marathon, Russland

Når: januar hvert år.

Hvis du ikke er så gira på varme og ville dyr, kan kanskje verdens kaldeste halvmaraton være et alternativ. Siberian Ice arrangeres i begynnelsen av januar, og den kaldeste temperaturen registrert var i 2001, da løperne løp i -39 grader. Kun 13 deltakere fullførte (mot legenes anbefalinger) og den raskeste var en kvinne.

Les mer: runsim.ru


39 Great Wall Marathon, Kina

Når: medio mai hvert år.

Dette er verken verdens varmeste, kaldeste eller høyeste maraton, men antakelig det mest slitsomme. 5164 trappetrinn, fire skikkelige stigninger og satans mange småbakker langs den kinesiske mur. Hvis du ikke føler for å løpe hele maratondistansen finnes det også en halvmaraton og et 8 kilometer langt “fun run”. Uansett hvilken distanse du velger er dette en annerledes og unik måte å oppleve en del av verdens lengste byggverk (på totalt 6400 km).

Les mer: great-wall-marathon.com


Fra det ikoniske Great Wall Marathon i Kina


40 Antarctica Marathon, Antarktis

Når: medio mars hvert år.

Dette løpet er ikke for hvem som helst. Kun 200 startplasser er tilgjengelig – samtlige utsolgt i 2018 – hvorav 100 løpere kan løpe rundt maratonløypa på Kings George’s Island om gangen. Selvet løpet er kronen på en flere dager lang reise via Buenos Aires og gjennom den antarktiske skjærgården. Maratonløypas underlag består av grus, med innsalg av pingviner.

Les mer: antarcticamarathon.com


41 Goa River Marathon, India

Når: starten av desember hvert år.

Å løpe på flate asfaltveier i skyggen av trærne langs Zuari-elven i den indiske provinsen Goa – det er nok til at National Geographic skulle kåre dette løpet til et av de ti beste i verden. I tillegg til maratondistansen finnes det også 5, 10 og 21,1 kilometer å velge mellom. Uansett hvilken distanse du velger er Goa garantert triveligere enn Norge på denne tiden av året.

Les mer: goarivermarathon.com


42 Thunder Dragon Run, Bhutan

Når: slutten av mai hvert år.

Det høres kanskje ut som et Nintendo-spill fra 90-tallet, men dette er virkelig ikke noe for barn. Du løper gjennom det lille kongedømmet med det nasjonale navnet Druk Yui, som betyr nettopp Tordendragens rike. Plasseringen i Himalaya gjør løypa kupert og vakker. Du passerer mange fine, gamle templer og klostre, men du bør altså være forberedt på tøffe mot- og medbakker – og eventuelt en tordendrage.

Les mer: thunderdragonmarathon.com


43 Angkor Wat Half Marathon, Kambodsja

Når: starten av desember hvert år.

Hvis du bestemmer deg for å løpe dette løpet, bør du sørge for å ha nok kameraminne på mobilen. Du løper gjennom Angkors arkeologiske park, som ligger i nærheten av Siem Reap – et enrom kompleks av gamle templer. I midten ruver Angkor Wat, bygget på 1100-tallet for å tjenestegjøre som åndelig hjem for den hinduistiske guden Vishnu.

Les mer: cambodia-events.org


44 Transrockies Run, USA

Når: medio august hvert år.

Et seks dagers langt eventyr tvers over fjellene i Colorado, med ca 200 kilometer løping og 7000 positive høydemeter – kan det friste? Løpet gir deg sjansen til å se alt fra ørn og elg til bjørn. Noen av drikkestasjonene ligger å øde til, at arrangøren bruker lamaer for å transportere energi og drikke dit. Virker allerede som et eventyr vi ikke vil gå glipp av.

Les mer: transrockies-run.com


Fra Transrockies Run i USA


45 Route du Vin, Luxembourg

Når: slutten av september hvert år.
Et ukjent løp for de fleste, men en glimrende mulighet til å sette ny pers på halvmaratondistansen. Løypa går langs den natruskjønne Moselle-elva, og er flat og bred – god plass til forbiløping. Løpet samler ikke mer enn 1500 løpere, så denne perlen er en velbevart hemmelighet. Ikke si det til noen!

Les mer: routeduvin.lu

Åtte grep som setter fart på høsttreninga

Åtte grep som setter fart på høsttreninga


Enten du har sluppet opp på treningsrutinene og trenger litt struktur,  mistet motivasjonen gjennom en litt for lystbetont treningssommer, eller bare rett og slett trenger litt krydder og forandring i treninga di – her er åtte enkle grep.

Mange av løperne jeg møter trener enten slik de føler for – eller veldig ensformig. Det kan selvfølgelig henge sammen med hva slags målsetting man har, og det trenger på ingen måte å være feil å trene slik.

Noen er superfornøyde med å bare løpe for løpingas del, få litt egentid og rense hodet. Hvis du merker at det er det beste for deg, så er det bare å fortsette med ditt opplegg.

Men, hvis du har kjørt deg litt fast og mangler motivasjon eller ikke får den framgangen du ønsker, kan det være dags å bryte mønsteret.

Her kommer åtte eksempler på grep som har hjulpet meg og mine utøvere gjennom årene. Jeg garanterer faktisk at det virker.

1) Blokktrening på fire uker

Denne metoden går ut på jobbe med én kvalitet om gangen.

Du innleder fireukersperioden med en mengdeuke. Denne første uka løper du bare distanseøkter og langturer i rolig til moderat fart. Legg gjerne inn en ekstra treningsdag og en litt lengre tur enn hva du pleier også (siden du løper rolige turer er skaderisikoen veldig lav).

I løpet av denne uka bygger du opp utholdenheten og antallet kapillærer (bedre blodtilførsel til beinmuskulaturen). Ingen tempoøkter, intervalløkter eller terskeløkter i løpet av denne uka!

Den andre uka blir en terskeluke der du planlegger inn to terskeløkter og to–tre distanseøkter, avhengig av hvor ofte du pleier å trene.

Her høyner du farten slik at du løper i halvmaratonfart eller milfart +10–15 sekunder per kilometer.

Passende økter er 5 x 5 minutter på terskel med 1 minutt stående pause, eller 3 x 3 kilometer med  minutter joggepause mellom dragene. Mellom disse terskeløktene løper du rolige turer og én langtur.

Den tredje uka er en fartsuke som inneholder to kortere intervalløkter eller bakkeøkter.

Du har nå bygget utholdenhet og trent terskelpulsen de to foregående ukene, og nå blir det litt mer fokus på oksygenopptaket (hjerte, lunger og VO2 max).

Passende økter er 10–15 x 400 meter raskere enn milfarten din, med 1 minutt stående pause, eller 6 x 1000 meter cirka 15 sekunder raskere enn milfarten din med 2 minutt pause. Eventuelt 10 x 1 minutt bakkedrag om du vil.

Den siste uka i denne blokkperioden blir en restitusjonsuke for at kroppen skal kunne nyttiggjøre seg av de tre tøffe ukene. Nå trener du færre økter enn vanlig, og helst kortere, rolige turer.

I løpet av denne uka skal du, etter noen dagers rolig trening, legge inn et testløp på 5–10 kilometer.

Varm opp og løp distansen hardt og kontrollert. Deretter kan du ta en vurdering på hva som har skjedd med løpeformen din i løpet av denne fireukersperioden.

Gjenta gjerne hele fireukersblokken hvis du synes dette var givende, og kjør samme testløp på nytt for å se framgang.

2) Med opplevelsen i fokus

Test ut det å trene i en periode med opplevelse som fokus. Let opp fine områder i nærmiljøet, legg turene til terreng du vanligvis ikke pleier å løpe i – kupert skog, åpent fjell.

Ta med sekk og matpakke, og gjør det til ekskursjonstur. La gjerne klokka bli igjen hjemme, eller forsøk i det minste å bry deg litt mindre om kilometertider. Se på utsikten og omgivelsene, ikke på klokka.

3) Bytt retning

Løp de faste løperundene dine motsatt vei. Vi er vanedyr og har en tendens til å handle (løpe) på autopilot. Test ut å konsekvent løpe motsatt vei av hva du pleier, bare for variasjonens skyld.

4) Glem klokka

Forsøk å glemme dingsen rundt håndleddet på noen økter. Løp på følelsen, finn flyten og hold deg der, eller dra på litt hvis det føles bra. Men ikke se på klokka, bare kjenn etter.

5) Gjett tiden

Prøv å gjette tiden din på en bestemt runde. Deretter er det bare å løpe, uten å smugtitte på klokka.

Du kan velge forskjellig tempo på forskjellige dager: langturfart, terskelfart eller som et testløp med gammaldags tidtaking.

En grunnregel er at hvis du tipper 30 minutter og løper på 28,30 – så er det bra. Hvis klokka viser 32 minutter kan det være et tegn på at du er sliten.

6) Løp kortere – og fortere

Tren kortere og raskere intervalløkter enn vanlig. Du er kanskje vant til å løpe tusenmetere eller 10-minuttersdrag?

 Test for eksempel ut 14 x 200 meter på bane, eller 12 x 30 sekunder i bakke. Eller hvorfor ikke løpe diagonaler på en fotballbane? Løp raskt fra hjørneflagg til hjørneflagg, deretter går du på kortsida og løper en ny diagonal.

Med kortere, raskere drag får du vekket noen nye nervefibre og brukt litt annerledes muskulatur enn til vanlig, og det kan gi en positiv effekt.

7) Løp om morgenen

Legg inn en rolig morgenøkt på 20–30 minutter før frokost et par ganger i uka og se hvordan kroppen din reagerer.

Ofte føler man seg pigg når man trener på ettermiddagen eller kvelden etter en morgenøkt.

Samtidig gir en ekstra morgentur eller to i uka en volumøkning i treninga – og så finnes det strengt tatt ikke bedre måter å starte dagen på.

8) Hvile!

Hvis ingen av de ovennevnte tipsene fungerer, så bør du teste ut å ta en uke treningsfri. I løpet av denne uka kjøper du nye, fine karbonfibersko og en sprek treningstrøye, ta deg en gåtur i skogen og lytt til en god løpepodd. I tillegg skal du legge inn minst tre ordentlige tøye-økter.