Sponset innlegg
Løp trygt med Dynafit Reflective Collection

Løp trygt med Dynafit Reflective Collection


Synlighet og sikkerhet går hånd i hånd. Med Dynafit Reflective Collection kan du løpe trygt på høstens mørke kvelder, også når temperaturen synker.

Som løper i Norge er du pent nødt til å akseptere at en forholdsvis stor del av løpeturene dine i løpet av et år må gjennomføres i kalde og mørke forhold. For å forsikre seg som at du holder deg trygg på høstmørkets løpeturer, har Dynafit utviklet en egen reflekskolleksjon.

Integrert refleks

Dynafit Reflective Collection har integrerte reflekser i plaggene sine. Disse refleksene gjør deg mye mer synlig når du er ute på løpetur og holder deg trygg på mørke veier.

Kolleksjonen består av tights, jakke, hansker, lue og pannebånd som alle har integrerte reflekser. Disse refleksene er strategisk plassert for å optimal synlighet når du beveger deg. 

I tillegg er plaggene fra Dynafits Reflective Collection også vann- og vindavvisende, som gir deg god grunn til å fortsette løpeturen når kveldsmørket kommer krypende og temperaturen synker. 

Smarte løsninger

Alpine Reflective-jakken har ikke bare et lett isolert materiale som holder deg varm og beskyttet mot den sure høstvinden. Med de smarte og trygge refleksstriper på ermene kan du legge igjen refleksen hjemme.

Og apropos smartinger på armen; jakken har en egen luke til klokkeskjermen, så du kan sjekke farta underveis uten å dra opp jakkeermet.

Alpine Reflective JKT W (dame)

Så viktig er refleks

Ifølge Statens vegvesen viser undersøkelser at ca 40% av alle fotgjengerulykker i Norge skjer i mørket. Om du er ute på løpetur og skal krysse et fotgjengerfelt i 50-sonen, har bilisten kun 2 sekunder på å oppdage deg hvis du løper uten refleks.

Løper du derimot med refleks, ser sjåføren deg 10 sekunder før. Disse 8 sekundene kan være forskjellen på å bli påkjørt eller å løpe videre. 

Alpine Reflective JKT (herre)

For at du kan krysse veien på en trygg måte har Dynafit laget Reflective Tights, som er utmerket for mørke løpekvelder.

Rundt leggen går det 360 graders reflekser som gir deg god synlighet både i trafikk og terreng. 

Dynafit har lenge vært mest kjent for sine klær, sko og produkter for fjell- og terrengløping. Denne høsten retter Dynafit seg til alle løpere med sin reflekskolleksjon, uansett om du løper i mørke skoger eller mørke fortau.

Med Dynafit Reflective Collection kan lidenskapelige helårsløpere bli enda bedre sett i mørket og kan fortsette å trene trygt på kveldene etter jobb, sier produktsjef i Dynafit, Sibylle Egele.

Se hele Reflective-kolleksjonen HER.

Siste utgave av Runner’s World

 • Våre varme favoritter til vinterløpinga.
 • Simen Holvik tar oss gjennom Spartathlon-eventyret.
 • Bli kjent med den allsidige, sosiale, energiske løperen Hilde Aders.
 • Magnus Winther Warvik måtte bære hjem etter sin første maraton. Nå har han løpt hver dag i over syv år, og konkurrerer så ofte han kan.
 • Stor Island-guide: Hvor bør du løpe, hvilke løpegrupper bør du oppsøke, hvilke løp bør du sjekke ut.
 • RWs møllefavoritter: Kom deg gjennom vinteren med våre øktforslag og møllehacks.
 • Bli din egen trener i vinter! Askild Vatnbakk Larsen guider deg gjennom stegene slik at du kan lage ditt eget, bærekraftige og effektive treningsopplegg.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal gir deg råd til hva du bør gjøre hvis en skade vender tilbake.
 • Abelone Lyng har løpt Icebug Xperience langs Bohuslänkysten.
 • Kan sterk mat gjøre deg til en sterkere løper? Ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft tar en titt på de nyeste chilistudiene.

Les magasinet digitalt her!

Sponset innlegg
Løp høsten i møte med Trail-kolleksjonen fra Craft

Løp høsten i møte med Trail-kolleksjonen fra Craft


Ingen utfordring blir for stor iført den nye Trail-kolleksjonen fra Craft, bestående av værbestandige og robuste plagg for høstløpinga – ei heller motbakkeløpet Oslos Bratteste – utfordringen alle kan klare.

Craft vet å lage produkter for nordiske forhold, og denne høstens Trail-kolleksjon er intet unntak. Her får du værbestandige, slitesterke og solide plagg som holder deg tørr og varm, samtidig som prestasjon og bevegelsesfrihet selvfølgelig sitter i høysetet.

Craft er i år sponsor til det ikoniske motbakkeløpet Oslos Bratteste, så om du trenger plagg som både takler treningen mot bakkefesten, og ikke minst selve utfordringen opp Wyller-løypa, bør du ta en titt her.

Er du en av de 1000 som skal løpe Oslos Bratteste? Ta en titt på kolleksjonen når du henter startnummeret ditt hos Intersport Storgata!

Pro Trail Hydro Jacket – vanntett og pustende

PRO Trail Hydro Jacket er en pro-grade løpejakke utviklet for høyintensiv stiløping i våte forhold. Løpejakken er laget av et pustende og vanntett 3-lags Ventair®-stoff som gir utmerket værbeskyttelse og kroppstemperaturkontroll under intense treningsøkter.

I tillegg har jakken helteipede sømmer, ventilasjon i armhulene, vanntette glidelåser og justerbar hette, som også kan rulles sammen til en fold i nakken. Slike geniale løsninger liker vi.

Jakken har en vannsøyle på 10 000 og gode pusteegenskaper, slik at du unngår å bli klam selv på lange turer i terrenget.

Pro Hydro Pants – tåler både vann og mye bevegelse

PRO Hydro Pants er løpebukser for kvinner med god værbeskyttelse perfekt for intense treningsøkter i vått vær. Denne teknisk avanserte buksen har et 3-lags, vind- og vanntett Ventair®-materiale i front og nederst på beina.

Baksiden av buksen er elastisk, så til tross for en tett passform har du god bevegelsesfrihet når du løper i kupert terreng. Stoffet gir god temperaturregulering og effektiv fukttransport, og er behagelige på både korte og intensive, såvel som lange og rolige økter.

Det brede elastiske båndet i midjen sørger for god komfort og at buksen holder seg på plass.

Pro Hydro Cargo Pants – vanntett løpebukse for terrenget

Hvor digg er ikke dette – en helt vanntett løpebukse! PRO Hydro Cargo Pants er en høytpresterende løpebukse for herrer med god værbeskyttelse, designet for intensiv terrengløping på våte og regnfulle dager.

Denne teknisk avanserte løpebuksen er laget av et 3-lags vind- og vanntett Ventair®-materiale, har avsmalnende ben og romslige benlommer. Vannsøylen er på 10 000, så her er det bare å slå seg løs i høstværet.

Pro Trail 2in1 Skirt – funksjonelt og fresht

Med dette løpeskjørtet får du alt du trenger – samtidig som du føler deg fin på stien.

PRO Trail 2-in-1 Skirt er et pro-grade løpeskjørt designet for stiløping på høyeste nivå.

Løpeskjørtet har et 4-veis stretch-skallstoff laget av resirkulert polyester, og innertights laget av polyamidjersey. Skjørtet kommer også med et bredt midjebånd som gir en tettsittende og god passform. Sømmene er teipet og skjørtet er utstyrt med flere lommer og hemper som kan være hendig under lange løp i terrenget.

Sponset innlegg
Fire viktige ernæringstips etter konkurranse

Fire viktige ernæringstips etter konkurranse


Vi er ofte veldig dedikerte i fasen før et løp, men hva vi putter i oss etter harde økter og konkurranser er også viktig. Her er de fire R-er.

Etter ukevis med trening, gode kostholds- og søvnrutiner krysser du mållinjen med en deilig mestringsfølelse. Du er naturligvis sliten og evnen til å prestere er redusert. Mange tenker nok at nå er jobben gjort, nå skal du slappe av og kanskje ta igjen de tingene du har ofret for å nå målet ditt.

Det er selvfølgelig viktig å hvile, men det er også viktig å bruke timene og dagene i etterkant riktig slik at kroppen restitueres optimalt og er i stand til å prestere igjen.

Kostholdsstrategier etter trening og konkurranser er viktig for å fylle på med energi, erstatte væske og elektrolytter, lage nye proteiner for å motvirke en nedbrytningstilstand og treningsinduserte skader, og forbedre immunsystemets respons.

Huskeregel for ernæring i restitusjonsfasen er de fire R-er:

 • Rehydrer
 • Refuel/dRivstoff
 • Reparere
 • Ro

Rehydrering

Et av de første stegene i restitusjonsfasen er å erstatte væske- og elektrolyttap. De mest fysisk aktive løperne svetter fra 0,3 til 2,4 liter i timen. Mengden er avhengig av intensitet, varighet, klima og høyde. Individuelle variasjoner som kroppsmasse, genetisk predisposisjon, akklimatisering til klima og fysisk form kan påvirke mengden svette i en gitt aktivitet.

Rehydrering er spesielt viktig for utholdenhetsidretter der det ofte ikke er mulig å kompensere for væsketapet som oppstår underveis. En god generell regel for rask rehydrering er å innta 150 prosent av vekten du mistet etter trening i løpet av en kort periode (mindre enn fire timer). Inntak av væske med natrium (sportsdrikke) er mer effektiv enn vann som rehydreringsdrikke. Kroppsvekten bør være tilbake til normalen før neste treningsøkt.

Rehydreringsperioden kan vare mellom 4–24 timer. Dersom det er tilstrekkelig restitusjonstid kan inntak av saltrike matvarer som kjeks, peanøtter, melk, ost og skinke være tilstrekkelig for å gjennopprette væskebalansen. For noen kan det være vanskelig å få i seg nok væske etter fysisk aktivitet. En mulig forklaring på dette er en redusert tørstfølelse, men kalde drikker og smak kan ha en positiv effekt på tørsten, så test deg fram til du finner noe som frister.

Refuel

Etter endt konkurranse/treningsøkt finnes det flere strategier for å fylle opp lagrene. Dette er spesielt viktig dersom du har flere økter om dagen eller flere konkurransedager etter hverandre. Skal du legge en plan for å fylle på drivstoff bør du ta i betraktning mengden karbohydrater du må innta for å gjenopprette glykogenlagrene. Dette er blant annet avhengig av:

 • Tid til neste treningsøkt/konkurranse
 • Periodisering av treningen
 • Behov for muskelvekst og reparasjon
 • Hvor mye har du inntatt før og etter for å dekke behovet

Det finnes generelle anbefalinger, men husk at inntak skal tilrettelegges etter ditt daglige energibehov, treningskrav og dine daglige variasjoner i prestasjon og restitusjon.

Det tar omtrent fire timer for karbohydrat å fordøyes og lagres i muskel og lever som glykogen. Er det nødvendig med hurtig restitusjon på grunn av lite tid, bør en innta store mengder karbohydrat daglig (>8 g/kg kroppsvekt/dag) og spise et karbohydratrikt måltid innen to timer etter fysisk aktivitet med minst 1,2 g/kg/time de første fire timene av restitusjonfasen.

Trener du to økter om dagen eller har en restitusjonstid som er kortere enn åtte timer, bør du innta matvarer etter trening med moderat til høy glykemisk indeks, 1–1,5 gram karbohydrater/kg kroppsvekt. Dersom du ikke har tømt glykogenlagrene er det tilstrekkelig med et måltid som inneholder 30–50 gram karbohydrat.

Inntak av karbohydrater er ikke bare viktig for å fylle opp lagrene, men bidrar også til å dekke energibehovet som er nødvendig for immunforsvaret og restitusjon av vev. Et for lavt energiinntak kan gi forstyrret metabolsk rate, hormonforstyrrelser, menstruell dysfunksjon, redusert beinhelse, immunforsvar, proteinsyntese og hjertehelse.

Reparasjon

Forskning har vist at muskelproteinsyntesen kan stimuleres av styrketrening og proteininntak, med en synergistisk effekt når protein inntas før og rett etter styrketrening. Ifølge International Society of Sports Nutrition sine retningslinjer bør protein inntas inntil to timer etter trening for at muskelproteinsyntesen skal få en god stimulus.

Dersom en ikke inntar en tilstrekkelig mengde protein kan utøvere utvikle en negativ nitrogenbalanse, det er en indikator på proteinnedbrytning og kan påvirke restitusjonen negativt. Inntak av både karbohydrater og proteiner er viktig for både muskelglykogensyntesen og proteinbalansen.

Selv om de fleste klarer å få i seg nok protein med et vanlig kosthold, kan protein i form av tilskudd være en nyttig og praktisk måte å sikre et tilstrekkelig proteininntak for de som trener mye og når en er ute på reise.

International Society of Sports Nutrition sine anbefalinger:

Den optimale mengden protein som skal til for å forbedre muskelproteinsyntesen etter trening/konkurranse bør være 0,5 gram protein av høy kvalitet per kilo kroppsvekt, eller totalt 40 gram. Proteininnholdet i hvert måltid bør være mellom 0,25 og 0,40 gram per kilo kroppsvekt, eller totalt 20 gram.

Antioksidanter er kjent for sine antiinflammatoriske egenskaper og blir ofte tatt opp i sammenheng med resitusjonsfasen, men høye doser av antioksidanter kan svekke eller hindre treningstilvenningen hos utholdenhetsutøvere og er ikke anbefalt.

Det beste en kan gjøre for å optimalisere kroppens kapasitet til å forsvare og adaptere til økt produksjon av frie radikaler under trening, er å innta et kosthold med antioksidantrike matvarer, istedenfor å innta dem i form av tilskudd.

Ro

Det er ingen tvil om at søvn er viktig for oss alle, og det er også en av de viktigste faktorene i restitusjonsfasen. Både det å ta en kort lur og ha god søvnhygiene kan være prestasjonsfremmende og bidra til å optimalisere restitusjonen og potensielt redusere risikoen for nye skader.

Verdens letteste vanntette jakke og årsabonnement på Runner’s World

Verdens letteste vanntette jakke og årsabonnement på Runner’s World


Nå kan du trygt løpe høsten i møte med verdens letteste vanntette jakke og 10 utgaver av Runner’s World. Vi gir deg 1499 kroner i rabatt på hele pakka!

Høsten er kommet og du kommer garantert til å løpe noen turer i regnet. Da er det digg å ha investert i en vanntett, pustende løpejakke. Når du er ferdig med løpeturen kan du ta deg en velfortjent pust i bakken med litt løpelektyre. Med dette tilbudet sikrer du kunnskapspåfyll, motivasjon og inspirasjon for et år – og ikke minst en tørr løpekropp.

I magasinet får du treningstips, treningsprogrammer og produkttester. Du kan lese om idrettsvitenskap, ny forskning, ernæring og intervjuer med spennende løpere. Du får selvfølgelig også digital tilgang og kan lese alle plussaker.

Er du allerede abonnent, legges det bare til ti utgaver på det eksisterende abonnementet ditt.

 • Verdens letteste vanntette jakke
 • 10 utgaver av Runner’s World
 • Spar 1499 kr
 • = KUN 2990 kr

TRAIL LIGHT JACKET fra NON-STOP DOGWEAR

 • Veier kun 79 gram.
 • Utmerkede pusteegenskaper rangert til 50 000 g/m2/24t.
 • Vannsøyle på 10 000 millimeter.

Norske Non-stop dogwear har laget verdens letteste vanntette løpejakke. Det er en pustende skalljakke uten sømmer, lommer og andre elementer som ikke er nødvendige. Men derimot laget av materialer som er både lette, funksjonelle og slitesterke.

Denne ultralette løpejakka kan komprimeres, og er dermed lett å ta med på løping, sykling eller turer med hunden i uforutsigbart vær. Hetta sitter tett inntil hodet og gir ekstra beskyttelse mot vær og vind.

Trail light jacket har full glidelås og elastisk hem, ermer og hette for optimal passform. Ermene er i tillegg artikulerte. Reflekstrykk gjør deg synlig fra alle vinkler.

Jakken kommer med en oppbevaringspose. Oppbevaringsposen kan festes til hoftebeltet ditt når du løper, går tur, går på ski eller gjør andre aktiviteter.

Les mer om jakken hos leverandør: NON-STOP DOGWEAR


Sjekk også våre tidligere kampanjer:

Sommertilbud: 3 utgaver til 99 kr

Få tre utgaver av magasinet Runner’s World rett i postkassa. Magasinet er fullt av treningstips, produkt- og skoguider, ernæring og kosthold, idrettsvitenskap, portretter med spennende profiler og mye, mye mer.
Les mer

10 utgaver + 10 webinarer

For kun 735 kroner får du: Ti utgaver av Runner’s World Norge + ti webinarer med ti ulike tema. Med andre ord: Ti ganger så mye løpeglede for resten av året. 
Les mer

Bærekraftige og funksjonelle høstnyheter fra Pressio

Bærekraftige og funksjonelle høstnyheter fra Pressio


Pressio har vært sponsor for Oslo Løpsfestival gjennom hele sommeren, og selv om festivalen nå er over, fortsetter løpere å løpe inn i høstmørket og regnet. Her er høstens nyheter fra merket som setter bærekraft, funksjonalitet og komfort i høysetet.

PRESSIO er i verdenstoppen når det kommer til bærekraftig tekniske treningstøy, samtidig som prestasjon og komfort er ivaretatt. Målet er å være en game changer og bli verdens første og eneste sanne tekniske treningstøymerke som er virkelig bærekraftig for å gi et bedre miljø for fremtidige generasjoner. De er godt på vei, men mye spennende utvikling gjenstår, ifølge dem selv.

Den nye kolleksjonen består av plagg fra topp til tå – løpejakker, tights og overdeler.

Løpejakker i 100 % resirkulert materiale

Pressio har utviklet to forskjellige løpejakker begge i 100% resirkulert materiale av høy teknisk kvalitet og med høy grad av komfort.

EcoLite Run Jacket

Pressios EcoLite Run Jacket er utviklet ved hjelp av det lette materialet EcoDura Stretch, som er designet for å beskytte deg mot vær og vind, samtidig som det puster godt. Jakken har ventilasjonspaneler på baksiden som forbedrer pusteevnen ytterligere, slik at du holder deg tørr under aktivitet. Den har reflekser 360 grader som gjør deg godt synlig på mørke ettermiddager og kvelder. Dette er en jakke som kombinerer vitenskap, funksjon og bærekraft.

EcoTect 3L Jacket

Denne vanntette jakken er utstyrt med et materiale kalt EcoBrane som har 15K fuktighetsgjennomtrengelighet. Dette betyr at den vil slippe ut fuktighet når du er aktiv, samtidig som du vil holde deg tørr på selv de verste regnværsdager, takket være den 25K vanntette membranen. Dette oppnås ved bruk av industriens første resirkulert PU-membran og 100% resirkulerte materialer. Jakken kommer med teipede sømmer og vanntette glidelåser for å gi deg en best mulig beskyttelse. Også her er det nok av refleksdetaljer til å holde deg synlig i mørket, og den har god bevegelesfrihet. Ingen kompromiss mellom ytelse og bærekraft. Laget av 12 resirkulerte plastflasker.

Pustende, resirkulerte overdeler

Hāpai Langermet T-skjorte er laget av Pressios nyeste, miljøvennlige og bærekraftige stoff, Eco Tech MF, som har fokus på å prestere. Ved å benytte en graderingsteknologi for de tynne trådene i stoffet åpner det seg en mulighet for en permanent ikke-kjemisk behandling av stoffet mot transport av svette, som overgår ikke-syntetisk garn, og som samtidig gjør det mulig å holde deg tørr lenger.

Pressios ingeniører gjorde dette mulig ved hjelp av et filamentstrikket stoff med høy kvalitet fra Unifis laboratorier i USA. Trøyene er 100 % resirkulerte, og fullt sporbare gjennom den unike kodingen innebygd i garnet.

Luktfremkallende bakterier ødelegges takket være en antibakteriell teknologi, og passformen er beregnet for løpere spesifikt.

Kompresjonstightser med børstet innside for varme og komfort

Pressios Thermal Compression Tights er en varm tights med refleksdetaljer som er utviklet for å gi deg ekstra hjelp og støtte gjennom treningsøkta på kjølige dager. Kompresjonstightsen kan gi økt blodsirkulasjon med raskere oppvarming og restitusjon som resultat.

Pressios Thermal EcoPower CK, med sirkulær strikketeknologi, er «børstet» på innsiden for å fange opp kroppsvarmen og skape en best mulig varmeregulering ned til en utetemperatur på cirka minus 5 grader.

Produktene til Pressio selges i alle XXL butikker rundt om i Norge og på www.xxl.no , i tillegg har Pressio egen nettbutikk.

Distributør i Norden: Smart4U Group AS – www.smart4u.no

Sponset innlegg
172 løpere stilte til start i dette ultraløpet – 21 av dem kom aldri tilbake

172 løpere stilte til start i dette ultraløpet – 21 av dem kom aldri tilbake


Den 100 kilometer lange løypa gikk gjennom det karakteristiske og kuperte landskapet i Steinskogen i Gansuprovinsen i nordvestre Kina. Yan Daixiang myste for å orientere seg. Omgivelsene var innsvøpt i en tett, kald tåke.

Løpere var utspredt over alt – ved siden av stien, i raviner, på andre siden av fjellet – som små prikker i fjellsiden skimtet man lyse, fargerike løpeklær. Det var vanskelig å se forskjell på hva som var løse klesplagg og hva som var mennesker. De bevegde seg i alle retninger, kjempet i den kalde vinden og regnet. Andre huket seg ned under busker eller steiner. Yan møtte løpere som var på vei ned fra fjellet igjen. De hadde forsøkt å nå tredje sjekkpunkt ved 27 kilometer, men mislyktes. Nå forsøkte de å ta seg tilbake til sjekkpunkt to for å bryte løpet.

– Det er alt for kaldt oppe på toppen, ropte en av løperne til Yan som fortsatt var på vei oppover.

Helt siden regnet begynte å falle hadde temperaturen også gjort det. Og det ble kaldere og kaldere jo høyere opp hun kom.

Lammet av kulde og skrekk

De fleste av løperne var iført kortermet trøye og shorts. Samtidig hadde deltakerne blitt anbefalt å pakke ekstra klær i dropbagen som de kunne plukke opp ved sjette sjekkpunkt. Men det var ikke mange som regnet med å trenge disse varme klærne. Løpet Yellow River Stone Forest 100K går i en ørken, og deltakere på tidligere arrangement hadde blitt rammet av heteslag – ikke nedkjøling. Og uansett var det nesten tre mil til sjekkpunktet med bagene.

Yan hadde flaks, eller, hun hadde vært lur. Hun hadde ekstra klær i løpesekken. Hun dro på seg et par bukser og en jakke, og bestemte seg for å fortsette oppover.

Under to kilometer med klatring gjensto til hun var framme ved neste sjekkpunkt. De neonfargede prikkene i fjellet ble flere – løpere som krøp, lå på bakken eller bare stod helt stille. Yan stoppet ved en eldre løper, det ene øyet hans blødde. Han viftet henne bort, hevdet at alt var ok.

Yan klatret oppover løpets farligste parti som skulle ta henne opp til drøyt 2200 meters høyde. Løypa passerte bratte stup og skrenter, regnet hadde gjort steinene glatte. Her fantes det ikke særlig mye vegetasjon å søke ly under. Hun kunne ikke lenger se løypemarkeringene – vinden hadde slitt dem løs – og tåka gjorde det vanskelig å se stien.

Nå ble det brattere igjen. Yan støtte på ytterligere tre personer, alle i shorts. Hun ropte, men ingen virket å høre henne. Yan ble tvunget ned i gangfart, hun tippet temperaturen lå på rundt syv grader. På tross av det ekstra laget med klær, frøs hun.

Det tredje sjekkpunktet virket umulig å nå, og det var enda lenger tilbake til andre sjekkpunkt. Den innsikten gjorde henne skrekkslagen. Yan stod fast.

Gjennomføre på en trygg måte

Yan, 43, hadde ankommet dagen i forveien, den 21. mai, etter en ti timer lang bilreise fra hjemstedet Chengdu i sydvestre Kina. Yellow River Stone Forest 100K skulle bli hennes lengste løp siden Kina hadde lettet på koronarestriksjonene. Hun hadde trent løping i fire år.

Da hun begynte å jobbe igjen etter en lungeinflammasjon – hun er sykepleier på et av Kinas største sykehus – kjente hun seg svak. De lange skiftene var uvanlig utmattende. Løpingen gjorde at hun orket mer. Til å begynne med løp hun rundt i områdene rundt Chengdu. Da både 10-kilometersløp og halvmaraton ikke lenger føltes som utfordringer, startet Yan å konkurrere over hele Kina. Mellom 2017 og 2019 løp hun minst ett 100-kilometersløp i året, tre 60-kilometerløp, fire maraton og flere titalls halvmaraton.

Da den kinesiske stat opphevet nedstengingen i april 2020, startet Yan å løpe igjen. Den høsten ble flere løp arrangert, og Yan stilte til start på flere maratonløp rundt om i landet. En venn av henne anbefalte Yellow River Stone Forest 100K i nærheten av Gobiørkenen. Området består av vidstrakt ørken, fylt med steinete fjellområder og tørre sletter. Det var fjerde gang løpet ble arrangert i 2021, og igjen gikk løypa langs de ville fjellsidene ovenfor den gule elven – et navn som kommer av den gulbrune, jordlige fargen på vannet. Yan hadde ikke sett den gule elven i et slikt dramatisk landskap tidligere, og opplevelsen gjorde henne opprømt. 

Klokken 20.12 kvelden før løpet postet Yan åtte bilder på WeChat – sju bilder av ørkenlandskapet og ett bilde av utstyret hun hadde lagt fram til løpet. «Erobre den gule elven, jakte steinskogens trone», skrev hun. «Mitt mål er å gjennomføre på en trygg måte!»

1500 meters høyde

På morgenen våknet Yan klokken 06.00 og møttes av blå himmel. Det var cirka ti grader. Hun tok på seg langbukser, hansker og sleeves, og pakket deretter løpesekken med energigels, Snickers og en liter vann. Klokka sju skinte fortsatt sola og en dis lå over himmelen. Temperaturen lå på rett under femten grader. For å beskytte seg mot sola bar hun en bandana rundt halsen og en solhatt på hodet, den store bremmen beskyttet ansiktet.

På bussen til startområdet tok Yan flere bilder av ørkenen. De var nå på cirka 1500 meters høyde, fortsatt klar himmel. Men da Yan ankom starten hadde vinden økt nok til å bøye både skilt og flagg i startområdet. Hun stilte seg i feltet bak startstreken, sammen med 171 andre løpere.

Yans foto av utstyret til løpet.

Borgemesteren i Baiyin, den nærmeste byen, fyrte av startskuddet klokka 09.00. Løypa gikk til å begynne med langs en steinete vei for deretter å gjøre en 90-graders sving ned i en dal. Der møttes løperne av enorme vindkast. Caps og solbriller fløy til alle kanter. Bremmen på Yans hatt flagret voldsomt og føk av. Hun la på sprang etter hatten, fikk tak i den til slutt, og fortsatte videre.

Zhang Xiaotao

Framme i teten løp Zhang Xiaotao med et smil, han likte å løpe i svalere temperaturer. Med et hardt grep om capsen stormet han fram i løypa. Zhang var en av Kinas beste ultraløpere og konkurrerte den dagen mot flere av landets stjerner, først og fremst Liang Jing, som hadde vunnet 400K Ultra Gobi-ørkenløpet i 2018 og dessuten var innehaver av den kinesiske 24-timersrekorden.

«Da vi startet klokka ni var det fortsatt kraftig vind, og mange av løpernes capser fløy av», skrev han senere om løpet. «Men de første 20 kilometerne var likevel ok – situasjonen var relativt normal.»

Zhang har bakgrunn som jordbruker i Kinas sentrale Henan-provins, der han vokste opp med å gjete geiter og skjære mais for hånd. Å fyke opp og ned den bølgende jordbruksmarka hadde gjort ham godt rustet for ultraløping. Sju år før løpet, 2014, løp han minst 20 maratonløp i året, plasserte seg inne på topp ti i de fleste og sendte det meste av prispengene tilbake til familien. I april 2021, to dager etter at registreringen åpnet, meldte han seg på Yellow River Stone Forest 100K. Han var opprømt. Blant Kinas mange ulike landskap var dette hans favoritt – den tørre, åpne ørkenen i nordvest.

I april trente han daglig i opp til to timer midt på dagen, helt til han kjente tegn på begynnende heteslag. Dette var for å forberede seg på det han forventet ville bli en veldig varm dag i ørkenen. Når løpet nærmet seg var han godt forberedt på varmen, og håpte på pallplass og prispenger. Kvelden før hvinte vinden utenfor hotellrommet hans uten at han tok særlig notis av det. Arrangørene hadde ikke advart om noe annet enn heteslag og solbrenthet.

– Storm og kulde var det siste jeg ventet meg, sier Zhang.

Zhang passerte det andre sjekkpunktet, 25 kilometer inn i løpet, lenge før Yan. Noen kilometer bak ham, allerede i klatredelen av løpet, begynte hun å kjenne kraften fra stormen. Vindkastene blåste sand og støv inn i munnen hennes. Så kom regnet. Et kraftig regnvær. Hun sakket farten, stoppet opp for å hvile en stund ved andre sjekkpunkt. Hun hadde hørt at det ikke fantes noe mat på neste sjekkpunkt, bare to funksjonærer som stemplet kontrollkortet. Yan bestemte seg for å tanke opp med cherrytomater, vann og brød. Neste stopp for henne var det tredje sjekkpunktet, åtte kilometer og 900 høydemeter lenger framme – løpets mest krevende stigning.

Regnet øste ned på dette tidspunktet, og langt under henne bruste elven med den brungule fargen. Jorda langs elvebredden var løs og leirete. Yan tok på seg jakka, hennes andre lag var gjennomvått og skoene fylt av sand og grus. Flere løpere passerte. Minst halvparten var foran henne og hadde tatt fatt på stigningen. Ti minutter senere, rundt 12.00, bega hun seg ut, med hodet bøyd for å beskytte seg mot vinden.

Uimotståelig motvind

I mellomtiden hadde teten stått mer eller mindre på stedet hvil oppe i bakkene. Vind og iskaldt regn pisket dem og bremset farten kraftig. Omtrent halvveis til tredje sjekkpunkt begynte det å hagle. Haggelkornene slog mot Zhang, bedøvde ansiktet hans og gjorde synet slørete.

Zhang hadde akkurat støtt på to løpere i nød. Den ene av dem skalv og ristet, tydelig på grensen til hypotermi – farlig nedkjøling. Zhang forsøkte å hjelpe ham framover ved å legge armene sine rundt løperen og gå ved siden av ham. Men stien var for bratt og smal for to personer side om side. Vinden blåste så hardt at de falt over ende, igjen og igjen. Til slutt bestemte de seg for å splitte opp.

Zhang tittet opp mot fjellet han hadde foran seg og begynte å karre seg oppover. «Hold deg rolig og kom deg over fjellet, så ordner det seg», tenkte han.

Han kom ikke langt. Zhang kjempet mot vinden og falt minst ti ganger til. Med de to løperne han hadde forsøkt å hjelpe bak seg, lå Zhang nå på fjerdeplass – høyere opp og lenger framme enn nesten alle de andre. Han kjente at armer og bein var stive av nedkjøling mens tåka tetnet til. Snart mistet han kontrollen over kroppen. Enda en gang ramlet han, og denne gangen klarte han ikke å reise seg. Innen han mistet bevisstheten, klarte han å dra fram et nødteppe og virre det rundt kroppen. Med iskalde fingre sendte han et nødsignal på GPS-en. 

Alarmerende værmelding

Den 20. mai, to dager før løpet, hadde en enorm kaldfront dratt ned fra Sibir til vestre Gansu, der temperaturen falt til nesten null. Polarvinden hadde startet på høyere høyder, det verste hadde ennå ikke truffet de nedre områdene av Yellow River Valley, der løpet startet.

Klokka 10.30, en og en halv time etter start, hadde tykk tåke begynt å danne seg på grunn av at varm høytrykksluft fra ørkenen steg mot himmelen samtidig som kald lavtrykksluft fra polarvinden sank ned langsmed fjellsidene.

Vinden og regnet vokste seg sterkest mellom sjekkpunkt to og tre, da løperne tok seg oppover, rett inn i kaldfronten. På dette tidspunktet, når løperne i teten klatret mot sjekkpunkt tre, sank temperaturen med fire grader per time. På Jingtai-regionens lavere høyder – 1600 meter – sank temperaturen til rundt syv grader, men på løpets høyere topper, for eksempel stigningen til sjekkpunkt tre på 2200 meter, nærmet temperaturen seg minusgrader. Da varm og kald luft herjet på grunn av trykk- og temperaturforskjeller, nådde vinden trolig mellom 18 og 24 meter per sekund. Den nedkjølende effekten av vinden gjorde at lufttemperaturen oppe i høyden føltes som åtte–ti minusgrader. Til sammen utgjorde temperaturen, vinden og regnet fare for livstruende nedkjøling, særlig siden de fleste løperne var tynt kledd. 

Det vites ikke sikkert om løpsarrangørene fulgte værutviklingen eller var klar over varselet som var blitt sendt ut. De fleste værprognosene gjenspeilet heller ikke hvor alvorlig utfallet ble. Natten før løpet hadde Yan tittet på værvarselet som spådde kaldere temperaturer enn normalt, men ikke noe av det virket urovekkende. På morgenen skulle det falle lett duggregn med vind på rundt tre til åtte meter per sekund. Temperaturen skulle ligge på femten plussgrader.

Kulde hadde aldri tidligere preget dette løpet, de fleste av deltakerne ignorerte de siste forandringene i værprognosene – om de i det hele tatt fikk det med seg. Yan var en av få løpere som pakket varmere klær. De fleste hadde valgt å la ekstraklærne ligge igjen hjemme.

– Jeg kommer ikke til å overleve

Yan holdt på å miste følelsen i kinnene. Hun var på vei opp mot tredje sjekkpunkt og regnet slo mot stien mellom vindkastene. Stien var glatt som is og gikk farlig nære klippekanten. Sikten var bare på fire–fem meter, hvilket gjorde løypemarkeringene nesten umulige å se, og hun så nesten ingen tegn til andre mennesker i nærheten. Da hun støtte på en løper med kallenavnet Ke Le, slo de seg i hop og bestemte seg for å forsøke å begi seg ned igjen fra fjellet. 

– Vi gikk bare i sirkler uten noen følelse for hvilken retning vi var på vei, sier Yan.

Da de stoppet opp kjente hun hvordan hjertet hamret. Hun begynte å hyperventilere, følelsen var borte i hender og føtter. Hun var sikker på at hun holdt på å fryse i hjel. I forsøket på å ta seg ned fjellsiden igjen, oppdaget Yan og Ke Le en grotte. For en lettelse! Blant mange av løperne som hadde fastnet mellom sjekkpunkt to og tre gikk det rykter om en grotte i nærheten. 

En gjeter fra en nærliggende by sto foran grotteinngangen og vinket dem inn, han holdt allerede på å med å hjelpe en annen løper som var inntullet i et nødteppe og lå på en seng av hardpakket jord inne i grotten.

Yan ble plassert på sengen, hun ristet og skalv. Fikk av seg sokker og sko, de var gjennomvåte.

– Jeg tenkte at jeg var ferdig. Jeg var rett og slett for nedkjølt, sier hun.

Hun lirket føttene under den andre løperens hofter for å varme dem, og tullet et støvete nødteppe rundt seg. Hun bad gjeteren Zhu Keming om å ringe etter hjelp. Det hadde han allerede fjort, men ingen hadde kommet. Yan satt klumpet sammen med de andre to løperne, men fortsatt ristet kroppene.

– Jeg kommer ikke til å overleve. Finnes det noen mulighet for å lage et bål? spurte hun gjeteren.

Gjeteren Zhu Keming viser grotten hvor han reddet seks løpere fra stormen. Foto: STR/CNS/AFP via Getty Images

Ubesvart nødsignal

Zhu bega seg ut. Rundt tjue minutter senere kom han tilbake med brensel og fikk liv i et bål inne i grotten. Yan slang de våte klærne på gulvet nære ilden, sakte men sikkert begynte hun å komme seg igjen.

Ytterligere to løpere dukket opp rundt 14.30, 45 minutter etter at Yan hadde nådd grotten, og rapporterte at det lå deltakere på bakken langs hele løypa.

– Nesten alle løperne har enten søkt ly eller brutt, sa en av dem til Yan. 

De hadde tatt pulsen på noen av dem, flere ganger uten å kjenne noe. En løper som de passerte hadde kramper, men de klarte ikke å bære ham.

Zhu gikk ut for å lete etter flere falne. Ved 15-tiden kom han tilbake og meddelte at han hadde funnet tre løpere som sannsynligvis var døde, men at han også hadde funnet en løper med kramper. Denne løperen hadde så vidt klart å mumle:

– Jeg ligger på fjerdeplass.

Det var Zhang Xiaotao. Han hadde ligget på bakken i mer enn to timer da Zhu fant ham. Nødsignalet han sendte ut hadde forblitt ubesvart av redningspersonalet. Zhang kunne knapt bevege seg, så Ke Le måtte hjelpe Zhu med å bære ham inn. Zhang var ufokusert og fjern, men fortsatt i konkurransemodus:

– Jeg er på fjerdeplass. Jeg falt sju eller åtte ganger, jeg vil fortsette løpet, gjentok han.

Overlevelse foran gjennomføring

Med hjelp av de andre to Yan av Zhangs våte klær og plasserte dem nære ilden. Hun formante de andre om at hendene og føttene hans ikke måtte komme for nærme bålet, og at de ikke skulle massere kroppen hans. Yan var redd for at kaldt blod skulle sirkulere til hjertet hans og ta livet av ham. Hun fant fram vann, gels og en uåpnet Snickers. Langsomt begynte Zhang å spise. Han kunne ikke strekke ut fingrene på venstre hånd, men insisterte fortsatt på å gjenoppta løpet.

– Mentalt var jeg fortsatt helt inne i løpet, minnes Zhang.

Til slutt lyktes de andre løperne med å roe ham, og de overtalte ham til å bryte løpet.

– Først da innså jeg at det handlet om liv eller død. Jeg var så forvirret, forteller han.

Ved 17-tiden ankom lokale landsbyboere grotten med pledd, termoser og pappkopper. Yan sendte dem ut igjen for å lete etter løpere i løypa. En halvtime senere pakket gruppen seg inn i håndklær de hadde fått fra landsbyboerne og bestemte seg for å begi seg ned fra fjellet før natten kom. Stormen hadde lagt seg. Det var fortsatt tykk tåke, men det kjentes mye varmere nå. Gjeteren Zhu fulgte dem ned en snarvei langs en geitesti. Det tok mer enn en time. Langs stien så de landsbyboerne bære opp pledd og varmt vann. En gruppe leger og sykepleiere passerte med førstehjelpsutstyr. De ble fulgt av en bulldoser som ryddet vei for å levere medisinsk utstyr. Etter den kom flere firhjulinger.

Overskrifter i hele verden

Yan kom tilbake til hotellet etter klokka 20.00 og gikk for å spise middag med andre løpere som hadde lykkes med å ta seg tilbake. Måltidet var dystert, fylt av spekulasjoner og hvem som hadde overlevd. Liang Jing, den fremste ultraløperen, hadde ikke blitt funnet ennå. Andre løpere var også savnet. Neste morgen var 18 personer bekreftet døde. Tre var fortsatt savnet. Overskriftene var spredd over hele verden.

21 personer av de 172 løperne som startet løpet, døde. Åtte personer ble alvorlig skadet. De fleste av dødsfallene var forårsaket av nedkjøling. Av dem som hadde ligget lengst framme i tet da uværet kom, var det kun Zhang som overlevde. Liang Jings død var særlig rystende. Han var en rutinert løper, ikke uvant med ekstreme løp og ekstreme værforhold.

En av Kinas fremste ultraløpere, Liang Jing, døde under Yellow River Stone Forest 100K. Her ligger han fremst i starten på Panda Trail by UTMB 2020. Foto: Shen Bohan/Xinhua via Getty Images

I etterkant ble løpet analysert i det uendelige. Var været en uvanlig ekstremhendelse? Burde arrangørene vært mer forsiktige og bedre forberedt? Hvem sin feil var dette? At arrangørene ikke hadde fulgt utviklingen rundt kaldfronten – eller i alle fall ikke tatt den på alvor – var i beste fall forsømmelig. Mange påpekte at forholdsreglene var til stede; løperne var tvungne å ta med seg GPS for å kunne sende nødsignaler, i tillegg til andre hjelpemidler som et slikt ultraløp krever. Men flere av løperne, inkludert Zhang og Zhu, hadde tilkalt hjelp, men aldri fått noen. Nødsignalene hadde nådd redningsteamet, men da unnsetningen kom fram, var det for sent å redde mange av løperne.

Sikkerhetsvurderinger og kontroll på været – slikt som kommer med erfaring – var kanskje den største mangelen. Mange undret seg over hvorfor arrangørene ikke hadde holdt igjen løperne ved sjekkpunkt to. På det tidspunktet var allerede været dramatisk.

Skyld og skam

Den kinesiske regjeringens reaksjon på tragedien var unyansert. Nesten umiddelbart ble ultraløp forbudt, i tillegg til andre «risikable» eventyridretter utendørs, med uklar definisjon. 

Det kinesiske kommunistpartiets disiplinære organ – som blant annet straffer og utreder tjenestemenn for korrupsjon – fikk i oppdrag å undersøke katastrofen. I ukene etter løpet begikk Jingtai-regionens partisekretær, Li Zuobi, selvmord ved å hoppe fra en bygning. Han lot til å vite hva som ventet. Kort tid etterpå kom en hard dom fra regjeringens partiprovinsielle komité, der de pekte ut nesten alle som hadde hatt noe med løpet å gjøre – arrangører, sponsorer, og andre med koblinger til dem – som potensielt skyldige.

Løpsarrangører i andre deler av landet ble skremt av dette. Hittil er 27 tjenestemenn blitt straffet eller tiltalt, og magistraten i Jingtai fylke har fått sparken. Andre arrangører følger prosessen nøye, mange har valgt å forlate bransjen.

Å løpe tilbake til livet

Flere måneder senere jobber fortsatt løperne med å komme seg etter traumene og skadene fra stormen. Zhang har fortsatt ingen følelse i venstre pekefinger på grunn av nerveskader, hvilket hindrer ham i å hjelpe familien med innhøstingen. Han vil helst ikke snakke så mye om de psykologiske følgene av opplevelsen. Etter at han gikk ut og fortalte om sine erfaringer fra løpet ble han utsatt for trakassering i sosiale medier og måtte stenge kontoen. Siden det har han stort sett holdt seg unna og tatt det med ro.

For Yans del ga hendelsen henne mareritt i flere måneder. Hun har slitt med søvnproblemer – minnene vekte henne nesten hver natt de første ukene etter løpet, men hun har holdt kontakten med Zhang og andre overlevende, for mental støtte, i tillegg til gjeteren Zhu Keming. For litt siden sendte hun spesialsnacks til ham fra Chengdu. Hun håper at gruppen fra grotten kan gjenforenes en dag for å personlig takke Zhu. Etter løpet tok både Yan og Zhang en pause fra løpingen, men kom fort tilbake. Etter fire uker la Yan ut på en 12 kilometer lang joggetur i et våtmarkreservat. Det gikk saktere enn vanlig, men farten var det siste hun tenkte på. Reservatet er favorittstedet hennes å løpe i, etter hvert kom løpegleden tilbake. Delvis, forklarte hun, løp hun også for å hedre de avdødes minne.

– De løper ikke lenger i vår verden. Uansett hva som hender, vil jeg fortsette å løpe, for dem og for meg selv. I lang tid gikk jeg over detaljer fra hendelsen, igjen og igjen, men etter hvert innså jeg at det er fint å bare leve. Veldig fint, sier Yan.

Etter at han kom tilbake til hjembyen Henan, tok Zhang seg også fri fra løpingen, men ikke like lenge som Yan. Ti dager etter at han returnerte fra Gansu tok han på seg løpeskoene, med legens godkjenning. Det var en lys og varm kveld, han løp gjennom landsbyen. Tre mil senere kjente han seg hel igjen.

– Jeg kommer til å leve videre, fortsette å løpe, elske alle og bære alle drømmer som de aldri fikk realisert. Veien som ligger foran meg er lang, sier Zhang.


Springtime Group søker løpeglade ambassadører

Springtime Group – bestående av løpsarrangøren Springtime Event, løpsreiseoperatøren Springtime Travel og løpemagasinet Runner’s World Norge – søker nå ambassadører i tre byer. Du må være glad i å løpe og glad i å spre løpeglede i ditt nærmiljø.
Les mer