Løp langturene på riktig måte

Løp langturene på riktig måte


Langturer er jo egentlig ganske ukomplisert – målet er å være ute lenge, farten er sekundær. Men det finnes faktisk bedre og mindre gode måter å løpe langturene på. Her er våre beste tips.

Å utvikle evnen til å løpe langt er et prosjekt som krever både tålmodighet og målbevissthet. Rom ble som kjent ikke bygget på én dag, og det å nå sitt fulle potensial som løper tar også lang tid.

Kom i gang

Å lære seg å gjennomføre lengre og lengre økter er noe av nøkkelen til framgang i løpinga.

Som nybegynner kan det føles surrealistisk å forestille seg at man skal løpe kontinuerlig i en hel time, når man kanskje har vanskeligheter med å runde kvarteret.

Men kroppene våre klarer betydelig mer enn vi tror. I grunn handler det i stor grad om å skynde seg langsomt og ydmykt lytte til kroppens signaler.

Løping er per definisjon en slitsom geskjeft og innledningsvis gjelder det derfor å ikke spenne buen for hardt.

Treningsøktene skal naturlig nok føles litt anstrengende, men man skal likevel hele tiden ha følelsen av å ha litt igjen på reservetanken når en økt er ferdig.

På denne måten er det større sjanse for at du gleder deg, i stedet for gruer deg, til neste økt.

Når du har kommet deg videre fra nybegynnerfasen og har etablert faste rutiner i treninga di, er det å øke lengden på øktene en effektiv måte å utvikle deg som løper på.

Mange definerer løpeturer på rundt timen og lengre som langturer, selv om dette ikke har noen fasit.

Når du løper såpass lenge skjer det en hel del både fysiologisk og mentalt som ikke kan oppnås på kortere økter.

Fysiologiske fortrinn

Lokalt i muskulaturen øker antallet mitokondrier (muskelcellenes forbrenningsovner), enzymaktiviteten for oksygentransporten forbedres og det finmaskede nettet av blodårer rundt muskelfibrene (kapillærene) blir mer forgrenet.

Langvarig utholdenhetstrening forbedrer også kroppens evne til å utnytte fett som brensel, hvilket igjen innebærer at høyoktan-glykogenet ikke brukes opp like raskt. På denne måten kan du holde et høyere tempo over lengre tid, og det er jo nettopp det vi etterstreber.

Glem farten

Like viktig som de fysiologiske effektene av langturen er imidlertid det mentale aspektet. Å ligge på en jevn, relativt høy arbeidsbelastning over tid krever et samspill mellom kropp og hjerne.

I praksis handler det ikke om å klokke en viss kilometerfart, men mer om å finne en god løperytme og flyt som føles kontrollert.

Tiden du er i aktivitet er viktigere enn farten du holder på langturen. Tenk tilbake på din lengste løpetur fra de siste ukene og ta utgangspunkt i den.

Neste gang du tenker at du skal få inn en langkjøring, forsøker du å øke lengden med fem–ti minutter.

Etter noen uker kan du øke med ytterligere fem–ti minutter, helt til du når målsettinga di for hvor lang langturen bør være for deg.

Sikter du mot maraton bør langturene etter hvert bestå av minst to timer løping, mens den som satser mot halvmaraton kan klare seg med rundt 90 minutter.

Skru gjerne ned farten et lite hakk, sammenlignet med de kortere løpeturene dine. Langturene kan gjerne gå et helt minutt saktere per kilometer, uten at det gjør noe.

Du vil takle lengre distanser uten å slite deg ut til neste økt. Som nevnt handler langturen i større grad om rytme og en velbalansert anstrengelsesfølelse enn eksakte kilometertider.

Å roe ned fikseringen rundt fart kan dessuten bidra til at langturen blir en fin naturopplevelse framfor en slitsom, fysisk anstrengelse.

Husk også at det er helt innafor å legge inn kortere gå-avsnitt i langturen ved behov.

Forberedelser

Hvor ofte langturen bør dukke opp i treningsprogrammet ditt, handler dels av hvor godt du restituerer deg og dels hva du trener mot.

I en nybegynnerfase hvor langturene er på rundt 60–90 minutter, kan de fint forekomme hver uke. Løper du lengre enn dette, kan en god strategi være å løpe langturer en gang i uka i tre uker, for deretter å legge inn en roligere uke uten langturen.

Ettersom langturen krever mer restitusjon enn de kortere turene dine, kan disse øktene med fordel legges til helgen hvor du generelt har mindre på programmet og mer tid til avslapping.

Hvis du jobber til uregelmessige tider, som for eksempel turnus, kan du tilpasse treningsplanen slik at treningsbelastningen tilpasses ukeplanen din.

Tenk også på at langturen krever en mer nøye planlegging av kost- og væskeinntak. Spis gjerne et karbohydratrikt måltid og fyll på med væske dagen før du skal ut på langtur.

De fleste løpere foretrekker å gjennomføre langturen tidlig på dagen. Da er en lettfordøyelig frokost en drøy time før økta en viktig detalj for at magen ikke skal krangle. Noen trenger mer tid enn en time for å unngå ubehageligheter.

Skal du løpe lenger enn en time kan det være nyttig å fylle på med væske og noe energi underveis i økta. Det finnes funksjonelle belter og vester som gjør at du kan ta med deg litt påfyll på turen. Gels og barer er hendig, men «vanlig» mat som en banan funker også. Prøv deg fram og finn ut av hva du liker og tåler.

Gjennomføring

Hva slags underlag du velger å legge langturen til er opp til deg – hva har du i nærområdet, hva foretrekker du, hva er gunstig for kroppen din?

Grusveier er naturlig nok mer skånsomt enn asfalt, så forsøk å variere litt hvis du kan. Omgivelsene er heller ikke helt uviktig.

Vakker natur og et rolig miljø uten trafikksus gir en fin, behagelig treningstur og bidrar til en bedre totalopplevelse enn hardt trafikkerte strekker.

Selskap?

Om du velger å gjennomføre langturen alene eller med en løpevenn eller -gruppe er opp til deg og hva du foretrekker.

Selskap kan helt klart gi treningen en viktig sosial dimensjon. Da er det imidlertid viktig at du finner løpevenner som ligger på cirka samme nivå som deg og som har samme målsetting med turen som deg, slik at du ikke må kompromisse med en høyere fart enn tiltenkt.

En ensom løpetur i fine omgivelser kan på den andre siden være som balsam for sjela.

Kampen mot klokka

Unngå å stirre på klokka til enhver tid. Stol på følelsen din. Etter at løpeturen er ferdig kan det dog være verdifullt å ta en titt på tidene – har du lykkes med disponeringen, samsvarte følelsen med tempoet? Ved hjelp av en slik analyse kan du finjustere neste langtur ved behov.

Hvis du lærer deg å gjennomføre langturene på det som er en god måte for deg, blir øktene noe du ser fram til med glede og inspirasjon.

Å løpe langt i en jevn, kontrollert rytme, der kroppens signaler får styre tempoet – det er faktisk løping i sin mest opprinnelige form.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer

SISTE UTGAVE AV RUNNER’S WORLD:

 • Slik gjennomskuer du grønnvasking i løpeindustrien.
 • Simen Holviks siste opp- og nedturer.
 • VM-klare Tobias Dahl Fenre og Sylvia Nordskar har to helt ulike treningshverdager. Hva kan vi lære av det?
 • Ukrainas løpere kjemper seg gjennom sitt livs lengste ultraløp.
 • Superpensjonisten Atle Nytun ble ledd av på sin første løpeøkt som barn. Heldigvis er det aldri for sent å gjøre comeback.
 • Stor test av vårens nye mengdesko.
 • En samfunnsgeografisk sjelegransking av hvordan vi som løpere er koblet til stedene og omgivelsene vi løper i.
 • Hva skjer i kroppen i overgangsalderen, og hvordan bør vi tilpasse treningen?
 • Hvordan påvirker løpingen sexlivet?
 • Innblikk i treningshverdagen til Hanne Mjøen Maridal.
 • Askild Vatnbakk Larsen gir deg formtoppingens ABC.
 • Ånung VIken om hvorfor og hvordan du bør lage ditt eget testbatteri og teste formen regelmessig.
 • Fysioterapeut Eli Anne Dvergsdal om hvordan du unngår du fot- og ankelskader.
 • Terrengløper Abelone Lyng gir deg ti tips til å komme i gang med terrengløping.
 • Klinisk ernæringsfysiolog Silje Fjørtoft knuser åtte ernæringsmyter.

Les magasinet digitalt her!

PRESSIO leverer på ekte bærekraft og etisk handel

PRESSIO leverer på ekte bærekraft og etisk handel


I mange år har tekstilproduksjonen vært preget av uetisk handling og lite bærekraftige tilnærminger – dette har klesmerket PRESSIO endret på!

Pressio er grunnlagt på ideen om å utvikle og tilby førsteklasses, behagelige og slitesterke sportsklær som hjelper utøvere til å prestere bedre – uten å gå på akkord med ekte bærekraft.

Eier og ansvarlig for all produktutvikling er Jamie Hunt, tidligere medeier og ansvarlig for all produktutvikling hos 2XU. Med PRESSIO har han tatt produksjonen av sportstøy til et helt nytt og bærekraftig nivå.

PRESSIO – en ny generasjon teknisk treningstøy hvor topp kvalitet er produsert på en helt ny bærekraftig måte.

Verdensledende produkter som er ekte bærekraftige

Pressio har gått nøye til verks og sett på hele forsyningskjeden, fra råmaterialer, innfargings – og strikkemetoder til valg av riktige samarbeidspartnere innenfor produksjon og frakt.

Alt for å kunne tilby kundene topp treningstøy som de vet også tar vare på planeten og oss mennesker som bor og jobber på best mulig måte.

Pressio: vi vil bli holdt ansvarlige

Pressio mener hver og en av oss har et ansvar for å være så miljøbevisste som mulig. Som en global merkevare vil de gjøre sitt, ved hele tiden og i samarbeid med sine leverandører holde seg oppdatert om det siste innenfor utvikling av bærekraftige råmaterialer og produksjonsmetoder. 

– Vi ønsker å bli holdt ansvarlige sier Pressio, og informerer videre at de ikke gjør dette på grunn av markedsføringsmessige årsaker. De gjør det fordi det er den rette måten å samarbeide med kundene på for å skape best mulig bærekraftige produkter som gjør at vi sammen gir et lite bidrag til å kunne overlevere planeten til fremtidens barn på en bedre måte enn vi arvet den.

PRESSIO samarbeider med bransjeledende bedrifter

Pressio samarbeider med bransjeledende bedrifter som Unifi USA og Aquafil Italia med det anerkjente Econyl® – merket!

Avslører forretningshemmeligheter

Pressio ønsker ikke noen hemmeligheter rundt hvordan tøyet produseres. Hele verdikjeden er åpen for innsyn. Dette er gjort for at du som forbruker skal være helt trygg på at det Pressio lover er riktig. Kundene og alle som er interessert skal kunne kontrollere det Pressio sier og skriver. På denne måten vil kundene også være en aktiv pådriver til å opprettholde de høye krav til ekte bærekraft og etisk standard.

Vi er stolte over hva vi har oppnådd hittil, men vi har akkurat begynt, informere Pressio.

Produktene til Pressio selges i alle XXL butikker rundt om i Norge, i tillegg har Pressio egen nettbutikk.

Distributør i Norden: Smart4U Group AS, E-post: info@smart4u.group, WEB: www.smart4u.no

Sponset innlegg
Frozen Lake Marathon: Flate, fantastiske forhold – og en verdensrekord

Frozen Lake Marathon: Flate, fantastiske forhold – og en verdensrekord


Lørdag 26. mars ble årets Frozen Lake Marathon avholdt i nydelig vær, svært glatte forhold – og med ny verdensrekord! Her er resultater og bilder fra løpet.

Forholdene lå til rette for en herlig opplevelse for de 300 deltakerene som skulle ut å løpe det mange kaller The coolest marathon under hele løpssesongen.

Det ble arrangert både halvmaraton og maraton til stor glede for alle de fremmøtte.

Foto: Into The Light Productions (Dominik Zrolka)

Frozen Lake Marathon blir årlig arrangert på Tisleifjorden 819 meter over havet på Golsfjellet, og samler løpere fra mange forskjellige nasjoner, deriblant Spania og Kina.

Løpet som består av både halvmaraton og maraton, arrangeres på en islagt innsjø og du bestiger ikke en eneste høydemeter.

Løypa som er kjørt opp brukes til blant annet trening med utrykningskjøretøy, testkjøring og til folk som ønsker å trene på å kjøre glatte forhold.

Foto: Into The Light Productions (Dominik Zrolka)

Storslått weekend

De aller fleste som deltar på Frozen Lake Marathon opplever Golsfjellet hele helgen og er innlosjert på Oset høyfjellshotell. Der ble det også denne helgen fantastisk stemning, sosialt samvær, god mat og nye vennskap mellom de norske og internasjonale deltakerene.

Kvelden før selve løpet arrangeres det et Fun Run, hvor de som ønsker kan løpe en løype på 5 km i mørket på den islagte innsjøen.

– Under dette løpet bør man ha hodelykt – det er en magisk opplevelse som må oppleves, forteller løpsarrangøren i Springtime Event, Geir Jarle Bærøe Bjørneng.

Foto: Into The Light Productions (Dominik Zrolka)

Verdensrekord

Under maratonløpet skulle en løper fra Polen, Wojciech Saobierajski, prøve å dra en bil like langt som et maratonløp. Ikke nok med at det i utgangspunktet er tungt å dra en bil på veien, han skulle gjøre dette på en frosset innsjø, dekket med is og med svært glatt føre.

Wojciech klarte bragden med å dytte og dra bilden 42 km 195 m på tiden 25 timer 30 minutter og 22 sekunder – rekorden ble slått og vi applauderer og gratulerer!

Resultater

På maratondistansen var det Vemund Øvstehage som fikk dagens beste tid med 3 timer, 4 minutter og 9 sekunder. I kvinneklassen var det Abelone Lyng som vant på tiden 3 timer 55 minutter og 58 sekunder.

På distansen halvmaraton gikk seieren til Robert Nilsen på tiden 1 time 30 minutter og 18 sekunder, mens i kvinneklasse var det Tyske Yana Strese ble beste kvinne på tiden 1 time 46 minutter og 05 sekunder – vi gratulerer alle vinnerne!

Nytt løp neste år

– Nå som vi har lagt covid 19 bak oss, satser vi på enda flere deltakere allerede neste år forteller Bjørneng.

Han understreker at Frozen Lake marathon er et løp for alle; unge, gamle, nordmenn og turister fra utlandet.

– Alle er velkommen til å delta, bare husk sko med pigger, smiler han, og avslutter med å fortelle at det stod deltakere fra ca. 20 forskjellige nasjoner på startstreken under årets løp.

Vi i Runner’s World er stolt samarbeidspartner av Frozen Lake Marathon og her kan du melde deg på neste års løp.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer
HUAWEI WATCH GT Runner – en kraftpakke med solid batteritid

HUAWEI WATCH GT Runner – en kraftpakke med solid batteritid


Lett, sporty innpakning – avansert innhold og god batteritid. Watch GT Runner er alt løperen kan ønske seg i en klokke.

Tross nett og lett design, åpner det seg en verden av muligheter idet du tar i bruk klokka. For treningsnerden er dette rene godtebutikken. La oss se på noe av det Watch GT Runner fra Huawei tilbyr:

Løp lett, tren hardt

Løp lett, tren hardt, er et av mantraene fra Huawei som beskriver den nye Watch GT Runner godt.

– Klokka veier kun 38,5 gram og merkes knapt rundt håndleddet. Det som dog legges merke til, er alle de avanserte treningsfunksjonene, sier testløper Ole Martin Synnes i Runner’s World.

Det vitenskapelig utviklede løpeprogrammet HUAWEI TruSport gir deg tilbakemeldinger, evalueringer og analyser ut ifra ditt nivå. Allerede etter én løpetur har klokka identifisert hva slags type løper du er, og vil gi deg forslag på treningsintensitet, restitusjonstid og treningsvolum.

Noe av det kuleste som Watch GT Runner tilbyr, er en digital personlig AI-løpetrener som vitenskapelig analyserer de ukentlige treningsdataene dine og gir deg en treningsplan for den kommende uka basert på disse tallene.

– Her får du innsikt i estimerte tider på for eksempel 10 km og maraton, samt et opplegg for hvordan du bør legge opp farten, intensiteten og treningsvolumet. Og du kan velge å få coachingen rett på øret underveis i økta, forklarer Ole Martin.

På denne måten er du sikret smart treningsprogresjon på veien mot målene dine – uansett utgangspunkt. I tillegg er det veldig enkelt å holde øye med framgangen.

Proppfull av smarte funksjoner

Skjermen oppleves både oversiktlig og tiltalende, og gir deg alt av informasjon både på trening og ellers i hverdagen. Svar på anrop, sjekk været, styr musikken, og hold full oversikt over aktivitet og helse.

I tillegg til alt som allerede finnes på klokka, finnes det over 30 tilgjengelige apper som du kan laste ned, slik at du kan skreddersy innholdet etter dine preferanser.

Lavt forbruk, høy presisjon

Klokka støtter alle de fem store satelittnavigasjonssystemene, og oppleves kvikk og eksakt i både sporing og signaler. HUAWEI Watch GT Runner er faktisk den første smartklokken med ekstern GPS-antenne. Antennen er skjult inne i den delen av klokkehuset som går ut mot reimene på siden. Dette resulterer i nøyaktig sporing og minimal ventetid på signaler.

Mange løpere opplever at pulsmålingen er mindre pålitelig under for eksempel raske intervalløkter med korte, hurtige drag. Dette slipper du med HUAWEI Watch GT Runner. Den nye komponentoppgraderingen TruSeen 5.0+ gir en solid forbedring i pulsmålingen, helt på høyde med målingen fra et pulsbelte.

Batteritid så det rekker

Batteritiden er avgjørende for alle løpere, ikke bare ultrafolket. Ingen er gira på å måtte utsette en løpetur fordi klokka må lades – igjen. Huawei sine produkter har i lang tid vært kjent for en ekstrem batterikapasitet, og Watch GT Runner er intet unntak.

– Med vanlig bruk varer den i inntil to uker. Bruker du klokka mye, og har avanserte funksjoner påskrudd til enhver tid, holder det likevel med én lading i uka, erfarte testløperen.

Den ultimate klokka for løperen

Oppsummert har HUAWEI WATCH GT Runner alt en løper kan ønske seg, enten du er nybegynner som nettopp har funnet løpegleden, eller en seriøs supermosjonist som ønsker å maksimere ditt fulle løpepotensial.

Funksjonene er pålitelite, nøyaktige – og mange. WATCH GT Runner er både en slitesterk treningskompis, men også en førsteklasses coach på armen.

HUAWEI WATCH GT Runner

 • Personlig helsearbeider på håndleddet: Tracker og måler alt av aktivitet, puls, oksygenmetning, søvn og helsefunksjoner.
 • Smart assistent: Styr musikk, besvar anrop, få værvarsel – alt fra klokka.
 • Inntil to uker batteritid.
 • Dynamisk pulsmåling i sanntid.
 • Presis navigering og smart rutefunksjon.
 • AI-løpetrener med skreddersydde treningsprogram.
 • Vitenskapelig forankrede treningsforslag.
 • Full oversikt over løpeevneindex, treningsbelastning og restitusjonstid.
 • Veier kun 38,5 gram.
 • Kompatibel med IOS og Android.
 • Kompatibel med tredjeparts pulsbelte.

Les også:

Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer
Sponset innlegg
Nøkkeløktene fram mot Sommernattsløpet 5 km

Nøkkeløktene fram mot Sommernattsløpet 5 km


Snart klart for Sommernattsløpet! Nå er det dags å spesialisere treningen et lite hakk om du ønsker å gå for raske tider. Her er øktbanken du trenger for å grave fram farten fra vinterdvalen.

Runner’s World er mediepartner til Sommernattsløpet

Sommernattsløpet er et flatt og raskt løp i solnedgangen. Løpet er blitt arrangert i flere år, både på kaia i Oslo og ute på Nordnes i Bergen.

I år er datoene lørdag 11. juni i Bergen, og lørdag 18. juni i Oslo. Du skal som kjent ikkje sova bort sumarnatta, så her blir det duket for svettefest i solnedgang!

Her får du en solid øktbank fram mot løpet, med et utvalg av både langturer, terskeløkter, hardøkter og hurtighetsøkter.

Nøkkeløktene mot en rask 5 km

Langturen

Rolig langtur er en fast bestanddel i alle treningsprogram. Når du trener mot 5 kilometer trenger ikke disse turene å være fryktelig lange, men det er uansett alltid fint å vita at kroppen takler lengre distanser.

Legg inn ukentlige turer på 7–12 kilometer i rolig pratetempo.

Turene kan gjerne gå i variert terreng, både på grus og sti, selv om du trener mot et asfaltløp. Det er godt for både hodet og kroppen.

Avslutt gjerne langturene med 2–3 raske drag på cirka 100 meter. Kan godt legges til slak motbakke.

Terskeløktene

Det som kjennetegner en terskeløkt er at intensiteten er moderat, eller behagelig anstrengt. Du skal jobbe på en intensitet som gjør at laktaten ikke hoper seg opp i muskulaturen slik at du stivner. På terskeløkter er ofte pausa ganske kort, og farten kontrollert. Varigheten på dragtiden ligger på rundt halvtimen.

Vi presenterer her tre terskeløkter: Én med lengre drag, én med kortere drag, og ém økt med kontinuerlig innsats. Intensiteten skal være noenlunde lik, men farten kan naturlig nok økes på de kortere dragene, siden de … ja, er korte.

6–8 x 1000 meter / 1 min pause

Denne økta kan løpes i en fart som tilsvarer cirka 10-kilometerfarten din. Du skal avslutte økta med en følelse av at du kunne kjørt to drag til i samme fart.

8–10 x 2 min + 10 x 1 min / 30 sek + 20 sek pause

Først løper du åtte til ti 2-minuttersdrag med 30 sekund pause. Farten kan nærme seg tiltenkt konkurransefart på 5-kilometer. Ingen seriepause før du går over på 1-minuttersdragene. Her kan du øke farten enda et hakk, men husk at pausene er korte, så det skal oppleves kontrollert. Ikke full spurt, men god flyt.

Hurtig langtur – 30–40 minutter

Jogg rolig i en kilometer før du øker farten til en fart mellom halvmaratonfarten og 10-kilometerfarten din. Denne farten skal være markant raskere enn på de rolige langturene, men samtidig oppleves kontrollert. Hold farten i minimum 30 minutter.

Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold

Hardøktene

En hardøkt, eller Vo2 maks-økt, skiller seg fra terskeløktene ved at de er kortere i varighet og tøffere i intensitet. Her ligger totalt dragtid på mellom 15 og 25 minutter, og pausene er lengre.

Vi presenterer en hardøkt med lengre drag, og en med kortere drag:

4–5 x 1000 meter / 2–3 min pause

Her kan du starte på tiltenkt konkurransefart på 5 kilometer, og kanskje til og med øke enda litt til på de siste to dragene. Dette skal være en tøff økt, og du skal være ganske kjørt når du er ferdig, helst uten at du er pinne stiv i muskulaturen. Kjenner du at du må øke pauselengden litt, er det lov.

3 x 3-2-1 min / pause 2 min – 1 min – 1 min

Tre serier med tre drag, der altså. Økta skal gjennomføres med god trøkk og fart. Du starter med 3-minuttersdraget og tar deretter en pause på 2 minutter, før du løper 2-minuttersdraget etterfulgt av 1 minutt pause før siste draget på 1 minutt. Deretter får du 1 minutt pause før du starter neste serie.

Sommernattsløpet 2021. Foto: Tonje Lien Wold

Tempoøktene

Her er det ikke fokus på å sanke kilometerantall, men å finne flyten og å lære seg å jobbe med raske innsatser. Legg gjerne økta til en friidrettsbane, finn fram de raske brillene og de lette skoene, og kos deg med noen raske drag.

Etter en god oppvarming og 2–3 stigningsløp på cirka 100 meter, er du klar for tempoøkta.

3 x 3 x 300 meter / 90 sek pause, 3 min seriepause

Tre serier med tre 300-metere i hver. Finn flyten, løp avspent, men fort. Ikke brenn alt kruttet i første serien, men start heller litt defensivt for så å øke i de to siste seriene.

8–10 x 200 meter / 1 min pause

En kort og kjapp økt. Her kan du tillate deg å jobbe på en hastighet oppmot 90 prosent av full spurt. Avslappet, men fort gjelder også her.

Kilian Jornet og Camper på nye stier med NNormal

Kilian Jornet og Camper på nye stier med NNormal


Fjell-superstjernen Kilian Jornet har teamet opp med skoselskapet Camper og lanserer nå NNormal: Et nytt outdoor-merke, designet på Mallorca og testet i Norge. Første kolleksjon kommer denne høsten.

– Det at vi deler de samme verdiene var ens terk motivasjon til å starte dette prosjektet. Vi ble enige om at vi trengte en ny tenkemåte og gjøremåte når det kommer til miljøet og utendørsaktiviteter, forklarer Kilian Jornet.

– Vi ønsker å være veldig ærlige på hvordan vi produserer utstyret og hva slags rolle selskapet ønsker å utgjøre for samfunnet og miljøet.

©NNormal/Lymbus/Jaime de Diego

Autensitet og bærekraft

Dette betyr at de vil være så transparente som mulig og arbeide for å unngå overkonsumering ved å skape produkter som er holdbare.

– For at produktene skal ha et så lite klimaavtrykk som mulig, må vi jobbe med ulike materialer og utforske forskjellige typer design. Det er en lang og kronglete sti, men det var dette som motiverte meg og teamet til å starte dette prosjektet.

NNormal sine produkter refleterer kollaborasjonens delte verdigrunnlag og filosofi: autensitet og bærekraft som inspirerer mennesker til å nyte og respektere naturen. En mission som er uttrykket gjennom det tidløse designet på det funksjonelle utstyret.

Alt av outdoor-utstyret er designet på Mallorca og testet i Norge – noe som hintes til i navnet på det nye merket: Nor-way + Mal-lorca.

©NNormal/Lymbus/Jaime de Diego

Innovasjon og innsikt

– Å skape en ny merkevare er alltid et svært spennende eventyr, selv om vi er klar over at det er utfordringer involvert, sier Miguel Fluxa, CEO ved Camper og fjerde generasjon i grunnleggerfamilien.

– Å få muligheten til å bringe dette prosjektet til liv sammen med en som Kilian er helt unikt: å kombinere prestasjon med personlig ansvar samsvarer godt med vårt DNA. Han bringer høy prduktutviklingsekspertise og en unik innsikt i outdoor-verdenen, mens Camper bringer innovasjon, skoutvikling og designkunnskap.

©NNormal/Lymbus/Jaime de Diego

Kommer denne høsten

NNormals første produkter vil lanseres høsten 2022 i Europa og Nord-Amerika via nnormal.com og spesialistforhandlere innen outdoor- og løpesegmentet.

Den første lanseringen vil være begrenset, med størst fokus på sko, klær og utstyr for terrengløping og fjellturer. Kilian Jornet, den første ambassadøren i NNormal-teamet som også vil avdukes om noen uker – vil løpe i NNormal-klær og -sko denne konkurransesesongen.


Åtte kjappe med Sylvia Nordskar

Etter en sterk fjerdeplass i Zegama-Aizkorri, sikter Sylvia Nordskar mot topp ti i terreng-VM i Østerrike. Bli bedre kjent med fjell- og ultraløperen her.
Les mer

Vil du delta på Fýri Trail med Team RW?

Runner’s World skal delta på Golden Trail-finalen Fýri Trail by Salomon. Nå søker vi to løpere som ønsker å være med på teamet. Startplass, overnatting og en unik løpsopplevelse er inkludert!
Les mer